DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 53W planach były jagodzianki ... no ale wyszło jak wyszło. Jagód brak 😖 Ani świeżych (które nota bene kosztują w UK majątek), ani mrożonych. Nie rozpaczałam jednak długo
Walijskie Pichcenie
Brownie tiramisu 5019.07.2025 Magda Kulinarne hybrydy i kuchnia typu fusion jest mega modna, a jeśli za jej sprawą dochodzi do połączenia dwóch przepysznych, ulubionych deserów to ja takim
Smaczna Strona
Tarta z budyniem, owocami oraz galaretką 39Prosta tarta ale na bogato bo z budyniem, owocami i galaretką. Nie miałam pod ręką ani śmietanki ani serka mascarpone więc wykorzystałam budyń. Do budyniu dodałam
Monia miesza i gotuje
pyszne "leniwe" drożdżowe ciasto z jabłkami... 39Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka roztrzepane 3 sztuki "L", mleko 3,2% 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 55 dag
W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto jogurtowe z truskawkami 42Nie jest to jakieś efektowne ciasto. Powiedzmy sobie szczerze, komu chce się stać przy garach w upały? Ja odpadam, więc stawiam na prostotę i szybkość
R'n'G Kitchen
Rolada bezowa z borówkami 62Prosta rolada bezowa z borówkami i kremem jogurtowym z mascarpone. To rolada bezowa, która zawsze wychodzi i smakuje każdemu. Połączenie słodkiej i chrupiącej bezy z borówkami
Via Gusto
Porzeczkowiec na herbatnikach w 15 minut 65Porzeczkowiec na herbatnikach w 15 minut to szybki i efektowny deser, który można przygotować w kwadrans, bez użycia piekarnika. Artykuł Porzeczkowiec na herbatnikach w 15 minut
Przepiski.pl
Drożdżowe rogaliki z rabarbarem i mascarpone 60odcienie różu królują w skrzynkach, a wśród nich rubinowo-zielone łodygi rabarbaru. A ja w dźwięk uderzających deszczowych kropel o parapet, zwijam rogaliki z tymi pięknymi smukłościami. Delikatne ciasto drożdżowe trzyma w swoich złocistych objęciach kremowe mascarpone z cytrynową skórką i soczysty kawałek lekko kwaśnego rabarbaru, a całość złocista i pokryta cukrową skorupką, która rozkosznie chrzęści pod zębami. Mieszczą(...)dłoni i wypełniają policzki wiosenną, owocową pysznością zamkniętą w delikatnym drożdżowym cieście. Urocze majowe rogaliki rozjaśnią Wam najbardziej ponury dzień, więc nie zastanawiajcie się dłużej i upieczcie sobie odrobinę przytulne, wiosennej rozkoszy z kremowo-owocowym wnętrzem :) Drożdżowe rogaliki z rabarbarem i mascarpone Składniki: 25g świeżych drożdży 3 czubate łyżeczki cukru 5 łyżek letniej wody 250g mąki pszennej 1 żółtko
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Biszkopt z masą budyniową i kremem kawowym 63zdecydowanie jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Jest po prostu przepyszne. Na kakaowy, delikatny biszkopt wyłożona została domowa masa budyniowa, dalej dwie warstwy herbatników przełożonych słodkim kajmakiem i dżem z czarnej porzeczki dla kontrastu smakowego. Na wierzchu krem kawowy. Co tu dużo pisać, zróbcie sobie to ciasto. Koniecznie Biszkopt: 5 jajek 130 g drobnego cukru 70 g mąki pszennej(...)budyniową rozprowadzamy na przestudzonym biszkopcie. Warstwa herbatnikowa z kajmakiem: Na kremie budyniowym rozkładamy herbatniki. Na nich delikatnie rozprowadzamy masę kajmakową (proponuję rozkładać ją za pomocą łyżeczki po całej powierzchni ciasta i delikatnie wyrównywać szpatułką cukierniczą). Wykładamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy dżem z czarnej porzeczki. Masa kawowa: Jedną łyżkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 1 łyżką gorącej wody, mieszamy i odstawiamy
Smaki Na Talerzu
Majowe tartaletki z botwinką i dymką 45umiem się oprzeć o tej porze roku. Kilka chwil podsmażam całość na maśle, dodaję przyprawy, świeży koper i trochę miody z cytryną dla równowago smaków. Małe foremki wyłożone aromatycznym ciastem z dodatkiem koperku i odrobiny suszonego czosnku już czekają na kremowe, różowe nadzienie, by wspólnie stworzyć pyszną, wiosenną przekąskę idealną na mojwe biesiadowanie! :) Dla chętnych jeszcze plaster kremowego Camemberta, który(...)pyszne, pełne głębokiego smaku Maja, które świetnie sprawdzą się również na piknikach, których już nie mogę się doczekać! Majowe tartaletki z botwinką i dymką na 6 szt. Potrzebujesz: Kruche ciasto 200g mąki 80g zimnego masła 5 łyżek zimnej wody szczypta soli 1/3 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka posiekanego koperku Nadzienie: 1 pęczek botwinki z buraczkami (3 buraczki) 2 cebule dymki
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kruche z gruszką i kruszonką 45Składniki na ciasto: 3/4 szklanki cukru- można mniej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 100 g zimnego masła 100 g smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 średnich gruszek 1-2 łyżki cukru sok z cytryny 1-3 łyżki kaszy manny Składniki na kruszonkę: 100 g masła 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru ewentualnie 1 łyżka grubego(...)cukru Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem,dodać jajka i zimne tłuszcze Posiekać tłuszcz łącząc z mąką i jajkami Robić szybko by ciasto się nie rozgrzało Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki W tym czasie przygotować gruszki; obrać i pokroić na drobno Ze wspomnianych składników przygotować kruszonkę i wstawić ją również do lodówki Gdy ciasto
Proste Potrawy
babka marchewkowa 46przekładamy pokrojoną marchewkę, cukier oraz jajka i blendujemy na papkę. Przekładamy do garnka, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą foremki na babkę z kominem. Pieczemy w ok. 170 st.C przez ok. 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczoną pozostawiamy w formie
Domowy Smak Jedzenia
Wiosenny wianek z szynką i zielonym groszkiem 49powietrza po deszczu. Wiosna w pełni! Zebrałam wszyskie te wiosenne wspaniałości i wymieszałam z zielonym groszkiem, doprawiając całość chrzanem i śmietaną, która nadaje lekkiej kremowości. Zawinęłam wszystko w maślane ciasto francuskie przełożone plasterkami podwędznej szynki (choć cienkie plasterki boczku też świetnie by tu pasowały) i tak powstała pyszna, wiosenna przekąska pełna wytrawności przetrąconej słodyczą groszku. Chrupiąca z wierzchu, wypełniona(...)czegoś innego niż zawsze, by rozpieścić swoje podniebienia, to ten wiosenny wianek z szynką i zielonym groszkiem będzie świetnym wyborem :) Wianek z szynką i zielonym groszkiem Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6-8 plastrów wędzonej szynki / boczku odrobina mleka do posmarowania ciasta Nadzienie 250-300g mrożonego lub świeżego zielonego groszku 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka chrzanu 2 szczypty
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Torcik mascarpone-malina z tynkiem z białej czekolady 84osobnej miski przesiewamy mąkę a następnie, miksując już na niskich obrotach, dodajemy ją łyżka po łyżce do ubitych jajek. Miksujemy do połączenia. Polecam jeszcze packą silikonową delikatnie całe ciasto wymieszać, aby upewnić się że wszystko się dobrze połączyło. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy i pieczemy na złocisty biszkopt około 45 minut. Po upieczeniu wyciągamy na kartkę(...)okręcamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Kończymy przygotowania pierwszego dnia – na noc możemy opakować upieczony biszkopt w papier do pieczenia lub wstawiać do pojemnika do przechowywania ciasta. Na następny dzień przygotowujemy gorzką herbatę do nasączenia, odpowiednio wcześniej aby ostygła. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty – około 2 cm każdy, polecam użyć linijki i ostrego, dużego noża. Spód
Smaczna Strona
Babka waniliowo-kakaowa 59najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników (można też delikatnie wymieszać łyżką). 3. Do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną wlewamy połowę ciasta. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao oraz łyżkę mleka i bardzo delikatnie mieszamy. Następnie kakaowe ciasto wylewamy na jasne. Miejscami można delikatnie można przemieszać łyżką ciasto ciemne z jasnym dla ładniejszego(...)efektu. 4. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 50-60 minut. 5. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, dopiero wtedy wyjmujemy babkę z formy i na koniec oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Na kulinarnym poligonie