ciasto - 162907 przepisów (strona:2753/10861)

Makowiec 392

ardzo dobry, wielokrotnie sprawdzony przepis na makowiec (już nawet nie szukamy innych przepisów). Ciasto drożdżowe jest wilgotne i maślane. Przechowywanie upieczonych makowców w lodówce przedłuża ich trwałość. Dzięki czemu są dłużej wilgotne (i nie wysychają). Przepis pochodzi z zeszytu rodzinnego z adnotacją: bardzo dobre. :) Makowiec PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu, na 4 makowce o długości ok. 30 cm/ Temperatura pieczenia(...)Czas pieczenia:  40 min Ciasto 1 kg mąki 2 żółtka 8 dkg drożdży 1 jajko 250 g cukru 120 g masła 0,5 l mleka Masa makowa 50 dkg maku 1l mleka 120 g masła 1/2 szkl. miodu 2 jajka 150 g cukru 100 g migdałów, rodzynek, skórki  pomarańczowej olejek migdałowy   Przygotowanie I etap - masa makowa

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb orkiszowy II 160

olejny przepis na chleb z wykorzystaniem zdrowej mąki orkiszowej. Przepis jest prosty. Wystarczy wszystkie składniki odmierzyć, wyrobić ciasto i dwukrotnie pozostawić ciasto do wyrośnięcia. I już po godzinie pieczenia możemy cieszyć się domowym chlebkiem. :) Chleb orkiszowy II PRZEPIS /na 2 formy 31x12 cm / Temperatura: 190 O C Czas pieczenia: 1h   Składniki 2 szkl. mąki orkiszowej, jasnej 2 szkl. mąki(...)łyżka miodu 2 łyżki cukru 1,5 łyżki soli morskiej szczypta kminku pestki dyni do obsypania  Przygotowanie 1. Wszystkie składniki umieścić w misce (mąkę przesiać). Wyrobić dobrze ciasto i pozostawić do wyro śnięcia.   2. Włożyć ciasto do blaszek i znowu poczekać aż ciasto podwoi swoją objętość. Zwilżyć dłonią wierzch ciasta i posypać pestkami dyni.  3. Wstawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Bułeczki orkiszowe, śniadaniowe 157

około 25 g świeżych 0,5 szkl. wody i 1 łyżeczka cukru - na glazurę Przygotowanie Wszystkie składniki umieścić w misce. Wyrabiać przez ok. 15 minut. Ma powstać gładkie, elastyczne ciasto, nie przywierające do rąk ciasto (można ew. dodać trochę mąki lub mleka, ale nie za dużo by nie zakłócić proporcji). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)Kiedy ciasto urośnie, uderzyć pięścią w ciasto, żeby je odgazować i ponownie przez chwilę wyrabiać (ale już nie tak długo). Teraz można przystąpić do formowania bułeczek: mogą być okrągłe, podłużne (rozwałkować porcję ciasta na kształt prostokąta a następnie zwinąć jak roladę). Kształt i rozmiar należy dopasować do własnych upodobań. Warto je delikatnie naciąć na górze (mają wtedy ładne pęknięcie). Każdą

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka snickers 1972

abka dla wielbicieli kajmaku i snikersów. :) Kajmak znajduje się zarówno w cieście jak i w polewie. :) Całość dodatkowo obsypałam orzeszkami solonymi i mleczną czekoladą (jak na snikers przystało ;)). Babkę piekłam z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych. Przepis znalazłam jakiś czas temu na forum Cin Cin (poniżej przepis z moimi modyfikacjami). Przepis dodaje do propozycji ciast na Wielkanoc . Ta babka może(...)drugiej misce zmiksować masło, dodawać powoli utarty kogel-mogel (z pkt. 1). Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami ( na zmianę z mlekiem) dodawać do ciasta, stale miksując. Na końcu dodać 3/4 puszki mleka skondensowanego (resztę zachować na polewę) oraz opcjonalnie rum. Całość zmiksować. Do natłuszczonej formy do babek przelać ciasto. Piec ok. 50-60 minut

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb orkiszowo-pełnoziarnisty (z garnka) 224

lnianego Przygotowanie Biga (zaczyn). Wszystkie składniki bigi wymieszać i odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 12-14 h (najlepiej na noc). Następnie dodać (rano ) pozostałe składniki i wyrobić ciasto (mikserem, ciasto jest luźne). Odstawić je pod przykryciem do podwojenia objętości (wg książki 3-4h, ja ok 2h). W tym czasie trzykrotnie je złożyć (mniej więcej(...)przepisu). Instrukcja jak składać ciasto znajduje się pod linkiem YouTube .  Koszyczek/miskę do wyrastania chleba wyłożyć ściereczką dokładnie wysypać mąką orkiszową. Do miski przełożyć ciasto (zanim to zrobiłam dodałam dodatkowo pestki z dyni, słonecznik, siemię lniane i sezam i wmieszałam w ciasto). Przykryć ściereczką, wierzch oprószyć mąką i poczekać aż wyrośnie (wg przepisu 3h, u mnie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Fale Dunaju 346

Pyszne , znane ciasto, robione bardzo często w domu rodzinnym . Pasuje na co dzień jak i od święta . Prezentuje się na stole wspaniale, nie jest słodkie przez dodatek gruszek i wiśni z delikatnym kremem budyniowym. Znacie ? Lubicie? :)  źródło : " Przyjaciółka" Składniki: Ciasto: 125 g margaryny 200 g mąki 150 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)czekoladowa gotowa albo  klik Sposób przygotowania   Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać mąkę i margarynę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i mleko i wymieszać. Gruszki obrać , pokroić w ósemki , wiśnie osączyć z kompotu. Na cieście ułożyć rzędami cząstki gruszek i wiśni

Słodkości i nie tylko
Sernik II 152

Ciasto:  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html  Masa serowa: 250 g serka mascarpone 500g sera bialego do sernikow   2 zoltka  70 g cukru pudru  50 g kaszy manny  Do jednej miski wrzucamy ser bialy i serek mascarpone  Dodajemy 2 zoltka i wszystko razem mieszamy  Potem dodajemy cukier puder, znow mieszamy   Na sam koniec dodajemy kasze(...)manne i mieszamy  Na formie wylozonej papierem mamy juz ciasto, na to nakladamy mase serowa  Na wierzch rowniez kladziemy cienka warstwe ciasta  Do nagrzanego piekarnika do 180C wkladamy ciasto i pieczemy 45 min Po upieczenu ciasto zostawiamy na 30 min w uchylonym piekarnkiku  Na koniec ciasto wyciagamy i pozostawiamy do ostygniecia  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Chleb włoski z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami 249

suszonymi pomidorami   Składniki: na bigę (typowy włoski zaczyn): 330 g mąki pszennej 1 łyżeczka drożdży instant (lub 8 g drożdży świeżych) 240 ml letniej wody na ciasto: 670 g mąki pszennej 330 ml letniej wody 3 łyżeczki drożdży instant (lub 25 g drożdży świeżych) 2 łyżeczki soli 5 łyżek oliwy 1 opakowanie przyprawy do chleba włoskiego Kamis Wymieszać(...)składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przyryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie rozmieszać drożdże z wodą, dodać do bigi i wyrobić na gęste ciasto. Odłożyć łyżkę mąki do posypania chleba. Następnie dodać połowe mąki (335 g), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pełnoziarnista pizza z bazyliowym pesto, mozarrellą i pomidorami 203

sycylijsku Kamis do posypania starty ser żółty  Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Do mąki dodawać po trochu zaczynu drożdżowego i zagnieść ciasto, na koniec dodać olej. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut. Potem ciasto rozwałkować na kształt koła. Brzeg ciasta(...)zawinąć do środka. Po okręgu z przerwami układać małe kulki mozzareli. Ciasto między kulkami zawijać w środek formując takie małe gniazdko dla każdej kulki sera. Ciasto posmarować bazyliowym pesto - użyłam gotowego Barilla. Szynkę pokroić w paski i posypać pizzę. Na szynce ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Pomidory posypać przyprawą do pizzy i ułożyć na nich przekrojone na pół pozostałe kulki

Monia miesza i gotuje
Tarta z łososiem i szpinakiem 189

Wytrawna tarta z łososiem i szpinakiem. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Dobra na lekki obiad jak i na kolację, polecam spróbować. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 300 g łososia bez skóry 250 g ricotty 4 łyżki śmietany 18% 2 małe jajka 2 garście szpinaku 1 mała cebula pół czerwonej(...)papryki sól prowansalska Kamis czosnek granulowany sól z pieprzem Kamis Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczypta soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, na dnie ponakłuwać

Monia miesza i gotuje
Portugalskie ciastko z wiśniami 201

początku mnie kusiły, więc wiedziałam, że prędzej czy później się tutaj pojawią. Nie wiem, czy jest to oryginalna receptura na tego typu wypiek, gdyż widziałam też ich wersję z ciasta francuskiego. Natomiast na pewno mogę powiedzieć, że są pyszne i nie raz zrobię je z różnymi owocami. Połączenie słodkiego kremu z kwaśnymi owocami tworzy niesamowicie zgrany duet. Poza(...)pracochłonne, co też jest ich wielkim plusem. Składniki na 4 kokilki o średnicy 11 cm: Ciasto: 100 g zimnego masła 200 g mąki 4 łyżki zimnej wody Krem: 4 żółtka 8 łyżeczek cukru pudru 4 łyżki mąki 360 ml śmietany 30% 2 cukry waniliowe + 1-2 łyżeczki cukru Ok. 30 szt. wiśni Przygotowanie: Masło zetrzeć na tarce lub pokroić

Fabryka pomysłów
Paszteciki z morelami/wiśniami 120

względu, czy lubi ruch czy leżeć plackiem na plaży:)  Do tego te ciach tworzą duet idealny, czyli łącza w sobie wszystko, co lubię - lekko słodkie ciasto i kwaśne owoce. Och, do takiego zestawu to długo nie trzeba mnie namawiać! Swoje paszteciki zrobiłam w dwóch wersjach smakowych do wyboru. Kupiłam trochę moreli, do tego dorzuciłam wiśnie, które rosną na podwórku(...)wzięłam się do roboty. Obie wersje są świetne, choć prędzej znikły te z wiśniami. Składniki na 21 sztuk (wycinałam koła o wielkości zwykłego kubka): Kruche ciasto:     3 szklanki mąki     0,5 szklanki cukru     200g masła     3 jajka     2 łyżki kwaśnej śmietany  Przygotowanie: Całość wrzucamy

Fabryka pomysłów
Tarta cytrynowa z bezą włoską 246

Orzeźwiająca, kwaskowata tarta idealna na ciepłe dni. /przepis z wypiekizpasja.blox.pl/ Składniki: na ciasto: 160g masła 2 szklanki mąki 1 jajko 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło na nadzienie cytrynowe: 2 cytryny (skórka i sok) (w przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 żółtka(...)łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła na bezę włoską: 2 białka 150g cukru około 1/4 szklanki wody  Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać

Pudełko rozmaitości
,,Mazurek pistacjowy” 9

Wielkanoc bez mazurka to nie to samo. Dlatego nie ma na co czekać! Zapiszcie przepis na pistacjową rozkosz i koniecznie przygotujcie na Święta . Kruche ciasto, aksamitna masa i chrupiące pistacje… Smacznego! Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstał pyszny sernik pistacjowy. Składniki na ciasto kruche: • 200 g mąki pszennej tortowej(...)pasty pistacjowej.  Dodatkowo: dwie garści pokruszonych bezików Sposób wykonania: Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach

Podróż w kulinaria
PASZTECIKI Z FARSZEM JAJECZNYM 17

Boże Narodzenie ma swoje paszteciki z grzybami czy też z kapustą, a Wielkanoc ... ma swoje z jajecznym farszem 😉 Proste do zrobienia, z mojego "żelaznego" przepisu na ciasto drożdżowe, zawsze wychodzą, a z ciastem fajnie się pracuje. Farsz możemy zrobić dowolny, z czego tylko lubimy. Ale dla mnie taki jajeczny farsz, to strzał w dziesiątkę 😍👍 i pasuje tematycznie do tych wiosennych(...)składniki chrzan - do smaku Jajka ścieramy na tarce na oczkach, szynkę drobno kroimy. Dodajemy posiekaną zieleninę, prażoną cebulkę, sól, pieprz, majonez i chrzan - do smaku. Mieszamy.  Składniki na ciasto:   320 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 20 g drożdży świeżych 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko  - do posmarowania pasztecików

Walijskie Pichcenie