ciasto - 162322 przepisów (strona:2747/10822)

Rożki, krążki i serduszka krucho drożdzowe 45

Ciasto bardzo proste do przyrządzenia, nie wymaga specjalnych nakładów pracy. Trzeba tylko pamiętać, aby margaryna przed obróbką z mąką była zimna, a drożdże świeże. Nadzienie to rzecz gustu. Może to być dobry, gęsty dżem, dobrze wysmażone jabłka czy marmolada. Ja użyłam marmolady wieloowocowej i własnych prażonych jabłek ze skórką z pomarańczy. Te z jabłkowym nadzieniem, oprócz cukru pudru, posypałam jeszcze(...)wyrośnięcia.  Mąkę przesiać do szerokiej miski, dodać pokrojoną w kostkę margarynę i za pomocą dłoni rozcierać z mąką do uzyskania piaskowej konsystencji. Wlać wyrośnięte drożdże, wyrobić gładkie ciasto, formując w kulkę. Zalać ciasto zimną wodą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Po wyjęciu dodać do ciasta dwie łyżki mąki, ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować na grubość pół centymetra

Kulinarne przemyslenia
Puszyste placuszki z twarogiem 57

płynnych składników takich jak jajka, woda oraz mleko z cukrem i solą. Ubijamy je przez moment, po czym dodajemy mąkę, sodę i skórkę pomarańczową, kontynuując ubijanie tak długo, aż ciasto stanie się jednolite. Do tak przygotowanego ciasta wsypujemy pokruszony twaróg, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Placuszki smażymy na maśle ghee lub maśle klarowanym, chociaż można je również usmażyć(...)wlać mleko oraz wodę. Ubijać przez chwilkę ręcznym ubijakiem, po czym dodać otartą skórkę pomarańczową, sodę a także przesianą przez sitko mąkę. Ubijać ubijakiem do momentu, w którym w cieście nie ma grudek. W tym momencie dodać pokruszony twaróg i wymieszać łyżką składniki łyżką. Tak przygotowane ciasto odstawić na 20 minut. Na patelnię o grubym dnie włożyć 2-3 łyżki

MeCooks
Faworki mojej mamy 49

łyżeczki soli 6 łyżek śmietany 18% cukier puder 1l oleju do smażenia 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, sól, cukier oraz śmietanę. Wszystko mieszamy a następnie ręcznie ugniatamy ciasto. 2. Ciasto przekładamy na stolnicę. Wałkujemy kilkukrotnie (10-15 razy), składając za każdym razem na pół. W ten sposób wtłoczymy powietrze w ciasto. Formujemy w kulę. 3. Odcinamy kawałek ciasta(...)wałkujemy bardzo cienko. Wycinamy nożem lub nożem do pizzy długie paski. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta i lekko pociągamy. 4. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem. Smacznego Bądź na bieżąco z moimi przepisami , zapraszam

karolgotuje
Paluszki z serka homogenizowanego 68

Paluszki z serka homogenizowanego wyglądają jak hiszpańskie churross , ale nie są zrobione z ciasta parzonego tylko z ciasta jak na Oponki serowe , przy okazji przygotowania tych paluszków z połowy ciasta usmażyłam też pączki serowe, robiłam je z podwójnej porcji, czyli z 500 g serka homogenizowanego. Te słodkości z serka homogenizowanego są delikatne, lekkie i bardzo smaczne, a z cukrową posypką(...)dodatkiem cynamonu pięknie pachną. W czasie karnawału polecam je też przygotować na Tłusty Czwartek , gdyż są bardzo szybkie do zrobienia, nie wymagają dużo zachodu co np. pączki drożdżowe, wystarczy ciasto rozwałkować, pokroić w paski i usmażyć! Polecam też inne słodkie przepisy na Tłusty Czwartek Pączki z różnych stron świata Oponki serowe z twarogu, Oponki z ciasta francuskiego pączki angielskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączki luksusowe 44

pewnością wykorzystacie je nie tylko do tego przepisu. Pamiętajcie, że jeśli chcecie nadziać pączki kremem – należy przygotować kremy dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Jako że ciasta na pączki luksusowe jest sporo, polecam zagniatać je mikserem stojącym – ciasto musi być porządnie wyrobione. Z przepisu wychodzi ok. 24-26 pączków, więc podzielicie się tą słodką radością(...)jeszcze podczas smażenia – ich nigdy nie ma za dużo! Problemem może być jedynie spora ilość nadmiarowych białek (ja robię z nich zazwyczaj bezę dakłas, makaroniki i oczywiście ciasto piegus!) – białka można podzielić i mrozić w strunowych woreczkach do 3 miesięcy (potem wystarczy rozmrozić przez noc w lodówce). Pączki luksusowe (26 sztuk): 1 kg mąki pszennej

Poezja smaku
Piecuchy z ciasta francuskiego z serem i dżemem 74

Piecuchy z serem i dżemem Dziś banalnie proste i szybkie piecuchy z ciasta francuskiego na słodko. Wszyscy smażą pracochłonne pączki, oponki, a ja polecam szybkie ciasteczka z serem i dżemem. Piecuchy to pierogi z piekarnika bez jajka, mogą być z ciasta kruchego, drożdżowego jak i francuskiego, tak na słodko jak i na słono. Na Blogu jest już ciasto francuskie(...)serek, kwaśny dżem nie tylko super uzupełniają się smakowo, ale też pięknie wyglądają. Piecuchy na słodko z dżemem i twarogiem. Zapraszam na przepis 🙂     Przepis na piecuchy z ciasta francuskiego arkusz ciasta francuskiego 275 g twaróg w kostce 150 g śmietana kwaśna gęsta 3 łyżki cukier do smaku budyń jasny proszek 1 łyżeczka z brzuszkiem dżem z czarnej porzeczki

Dieta moja pasja
Kostka Serowo Kajmakowa Z Marakują 40

weekend to pora na ciasto, które jest nie tylko słodkie, ale ma też coś chrupiącego, kwaskowatego i kremowego ;)  Jeśli jesteście ciekawi to zajrzycie do przepisu, a jest on bardzo prosty :) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm Biszkopt: 4 jajka kl M 80 g mąki pszennej razem z kakao 100 g cukru 1 łyżeczka kawy 1 łyżeczka proszku(...)wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Śliwki kroimy na połówki i jeszcze na pół, mieszamy z ciastem. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut. Upieczony studzimy i przekrawamy następnie na 3 blaty.   Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać

Gotowanie...to proste !
Pączki 57

lukrem czy z cukrem pudrem? U nas z cukrem pudrem chyba częściej! Zapraszam was do wypróbowania przepisu na pyszne pączki! Pamiętajcie też, że niewielka ilość alkoholu dodanego do ciasta sprawia, że potem nie chłoną tak tłuszczu podczas smażenia i są smaczniejsze, bardziej lekkie. PRZEPIS NA PĄCZKI Składniki: pół kg mąki pszennej tortowej + trochę do podsypania 7g suszonych drożdży 2 łyżki(...)sól, mieszamy. Kefir lekko podgrzewamy (do 40 stopni). Do mąki dodajemy spirytus, jajka z cukrem, masło, kefir i mieszamy łyżką a potem ręcznie (lub robotem z hakiem) wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki (ok 15 minut). Następnie ciasto zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, wyjmujemy je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy

Dorota Smakuje
Rafaello z likierem kokosowym i kremem mascarpone 39

czasie jest autorką wypieków, a ja mam za zadanie tylko zrobić zdjęcie. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie to się jednak odmieni i znów na blogu będą królowały moje ciasta . Dziś przygotowała dla Was ciasto kokosowe – rafaello z likierem kokosowym i fantastycznym kremem mascarpone. To ciasto to niezwykłe połączenie mięciutkiego jasnego biszkoptu nasączonego obficie likierem kokosowym z aksamitnym kremem(...)biszkopt, wygładzamy, Przykrywamy drugim blatem, nasączamy resztą ponczu, wykładamy pozostały krem, wygładzamy. Odstawiamy do chłodzenia na czas przygotowania polewy. POLEWA: Śmietankę gotujemy, wyłączamy, dodajemy posiekaną czekoladę, rozpuszczamy. Polewamy schłodzone ciasto, posypujemy prażonymi wiórkami/ Chłodzimy przez noc. Smacznego! Zobaczcie też inne, kokosowe pyszności na blogu – KLIK! The post Rafaello z likierem kokosowym i kremem mascarpone first appeared on Ostra

Ostra na Słodko
Brownie na białkach 41

następnie powoli dodaję cukier i dalej ubijam, jak na bezę. Do ubitych białek dodaję banany i czekoladę i całość miksuję na najniższych obrotach. Na koniec dodaję mąkę i mieszam ciasto delikatnie łopatką. Blaszkę 30 x 35 cm wykładam papierem do pieczenia, na blaszce rozprowadzam równomiernie ciasto i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 13 minut. Następnie wyciągam ciasto

Słodki sentyment
Karnawałowe chrupańce 39

cyklu Podróże z wypiekami . Karnawałowe chrupańce przypominają w smaku trochę nasz chrust, faworki , ale, jak sama nazwa wskazuje, jest co chrupać. A to wszystko dzięki dodatkowi cukru do ciasta. Podczas smażenia lekko się karmelizuje i nadaje chrupańcom wyjątkową chrupkość ? Przepis jest łatwy, a efekt szybki i smaczny ? Składniki: 500 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 3 jajka(...)rumu 1 szczypta soli 5 łyżek oleju Do smażenia: Olej roślinny lub olej kokosowy Uwaga: szklanka 200 ml Wszystkie składniki zagniatam na jednolite ciasto, które następnie odstawiam na 30 minut do leżakowania w temperaturze pokojowej. Następnie rozwałkowuję ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm i wycinam dowolnej wielkości trójkąty, albo inne kształty. Olej rozgrzewam na patelni

Słodki sentyment
Tort z kremem ryżowym (vege) 43

wieloma obostrzeniami z powodu uczuleń ? Dlatego powstał tort z kremem ryżowym ( vege ) z dodatkiem dżemu wiśniowego i owoców. Prosty i smaczny, a do tego cieszył małą Solenizantkę ? Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki (użyłam pszennej tortowej) 1 szklanka cukru 1 szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wódki ¾ szklanki oleju 1 ¾ szklanki wody Uwaga(...)Wszystkie składniki umieszczam w misce, mieszam tylko do połączenia składników, przekładam do tortownicy o średnicy 18-19 cm i wstawiam do piekarnika na 50-55 minut do suchego patyczka. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie mogę przygotować krem. Składniki na krem: 3 torebki ryżu jaśminowego (300g) 400 g KASI dla wegan, KASI bez laktozy, masła roślinnego lub Palmy

Słodki sentyment
Babka marmurkowa 54

szczyptę soli i po jednym jajku, za każdym razem bardzo dokładnie ubijając. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję partiami do masła i jajek na przemian z mlekiem. ¾ ciasta wykładam do foremki babkowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, do ¼ dodaję kakao i mieszam. Ciasto kakaowe wykładam na ciasto jasne, delikatnie mieszam patyczkiem. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni, wstawiam

Słodki sentyment
Babka na drożdżach 42

następnie po jednym żółtku. Następnie dodaję mąkę ze szczyptą soli i miksuję. Wlewam do mieszanki rozrobione drożdże z mlekiem i miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do ciasta razem z płatkami migdałów. Teraz mieszam już delikatnie łopatką. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Okrągłą foremkę do babki z kominkiem (średnica 20-22 cm) smaruję masłem(...)obsypuję mąką. Następnie przekładam ciasto do foremki. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni i stawiam babkę na 45-50 minut. Po upieczeniu czekam chwilę, aż przestygnie i wyciągam babkę z foremki. Na koniec babkę lukruję lub posypuję cukrem pudrem. Babka na drożdżach gotowa. Smacznego ? Artykuł Babka na drożdżach pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Tartaletki z kremem lemon curd 40

mąki 2 łyżeczki oleju Przygotowanie: Cukier puder miksuję z żółtkami, a następnie dodaję do mąki, miękkiego masła i cukru waniliowego. Całość zagniatam i władam do lodówki na 20 minut. Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm. Foremki na tartaletki smaruję olejem i wyklejam je ciastem. Foremki z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania