ciasto - 162907 przepisów (strona:2743/10861)

NALEŚNIKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 193

Pyszne, delikatne-bardzo puszyste, szybko znikające.   Polecam podawać z konfiturą jagodową, malinową lub morelową lub tylko posypane ksylitolem. A w sezonie letnim wystarczy rozdrobnić na cieście widelcem kilka malin i mamy gotowy farsz. Woda gazowana sprawia, że naleśniki są bardzo delikatne, dosłownie jak puszek, a olej nadaje im elastyczność. Z podanych składników w ychodzi ok. 12 sztuk cieniutkich(...)łyżka to ok.40g mąki Jajka wbić do miski lub garnka dodać sól , mleko i lekko ubić. Następnie dodać troszkę wody, ksylitol i wymieszać. Dodawać po łyżce mąkę i mieszać. Ciasto będzie dość gęste ale dobrze się wówczas rozprowadza mąka, nie będzie grudek. Na końcu dolewamy powoli wodę i mieszamy , aż do uzyskania pożądanej konsystencji . W moim przypadku było to niecałe

Smaczne Zdrowe
Tarta z grzybami leśnymi 173

postanowiłam przygotować taka obiadową tartę z grzybami leśnymi. Wyszło obłędnie za równo na ciepło jak i na zimno. Ten przepis będzie gościł w moim domu zawsze po grzybobraniu. Składniki: ciasto 260 g mąki 125 miękkiego masła 1 żółtko szczypta soli ok 20 ml zimnej wody farsz: 300 g grzybów leśnych  1 łyżka masła pęczek świeżej pietruszki(...)mleka pieprz i sól do smaku ser do posypania (użyłam goudy) Przygotowanie: Grzyby obieramy i płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie 2 razy tak aby je dokładnie oczyścić - ostudzamy. Ciasto zagniatamy, owijamy folią i na 30 minut wsadzamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tartę, pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 C - ostudzamy. Na  patelni smażymy

Niezły Młynek
Pizza 359

Uwielbiam, gdy w domu unosi się mieszanka zapachów ciasta drożdżowego, oregano i pieczonych pomidorów. Dlatego domowa pizza dosyć często gości na naszym stole. Ciasto zawsze się udaje, można wykorzystać je zarówno do pizzy na grubym, jak i na cienkim, a dobór reszty składników zależy już tylko i wyłącznie od Waszej fantazji :) Składniki (na 3 średnie pizze): * na ciasto: pół(...)Drożdże wymieszałam z wodą, cukrem i łyżką mąki i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie do mąki wymieszanej z solą dodałam powstały zaczyn i dokładnie wyrobiłam na elastyczne ciasto. Uformowałam kulę i wysmarowałam ją olejem. Odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (im dłużej będzie rosło, tym grubsza będzie pizza - jeśli chcecie zrobić pizzę na cienkim najpierw

Kulinarny Pamiętnik
Drożdżowe rożki z jabłkami 161

coś przyrządzić dla maluchów. Świetnie się na to nadają rożki z owocowym nadzieniem. Idealne na słodką przekąskę do szkoły, czy pracy. A i na podwieczorek przy kawie perfekcyjne. Składniki: Ciasto: ·          2,5 szklanki mąki tortowej ·          4 dag drożdży(...)niej rozkruszone drożdże, cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól. Wszystko mieszamy, dodajemy mleko i znów mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy tłuszcz (rozpuszczony i przestudzony) oraz wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i podgrzewamy na patelni wraz z cukrem brązowym

Kolizje Smaków
CIASTECZKA MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 242

Pyszne, bardzo kruche i baaardzo maślane. Ciasteczek nigdy za wiele, przynajmniej u nas w domu. Jako iż nie kupuję gotowych ciast i ciasteczek a dzieciom trudno odmówić słodyczy, co jakiś czas pieczemy ciasta, ciasteczka, itp. Dla dzieci niesamowitą frajdą jest pomoc przy ich formowaniu, odmierzaniu, odważaniu. Takie samodzielnie (lub przy niewielkiej pomocy starszej siostry) przygotowane ciacha smakują jeszcze bardziej... Można(...)mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach) - 5 żółtek - 2 łyżki kakao Do miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto (można się wspomóc hakiem miksera, u mnie dziewczyny zagniatały ręcznie). Wyrobione, połączone ciasto podzielić na 2 części. Z I części :  uformować wałeczki o śr.ok.4,5cm i zawinąć

Smaczne Zdrowe
Tarta z gruszkami i serem gorgonzola 151

gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem 150 gram pokrojonego w mniejsze kawałki schłodzonego masła oraz szczyptę soli, a następnie całość miksowałem przy użyciu końcówki do wyrabiania ciasta w blenderze do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Wtedy dodałem jedno jajko, po czym całość zmiksowałem do uzyskania jednolitego ciasta, które umieściłem w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowałem(...)wykleiłem nim naczynie do tarty, zwracając uwagę na konieczność wyklejenia rantów. Ciasto gęsto ponakłuwałem widelcem i umieściłem na 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (z podgrzewaniem góra i dół). Gruszki obrałem ze skóry, wykroiłem z nich gniazda nasienne i pokroiłem na cienki (około 3 mm) plasterki. Na lekko wystudzone ciasto ułożyłem dwie warstwy plasterków gruszki, a następnie

Wyprawy kulinarne
Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii 165

Żadne ciasto nie znika w moim domu tak szybko jak szarlotka. Więc kiedy zostałam obdarowana jabłkami, od razu pomyślałam o upieczeniu tego tradycyjnego ciasta. Mimo że odmiana jabłek nadawała się raczej do bezpośredniego spożycia, musiałam szybko poddać je obróbce termicznej, co rodzinka przyjęła z wielkim entuzjazmem. Ciasto: 200 g zimnego masła 3 żółtka 1 jajko 2-3 łyżki śmietany(...)jabłek, a najlepiej 2 kg 2-3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru z wanilią ½ szklanki brązowego cukru Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (na min. godzinę), większą owinąć w folię i schłodzić w lodówce na pół godziny, by odpoczęło. W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć

Czerwień i błękit
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 287

danie główne. Dla nas wyśmienita ze śmietaną lub naturalnym jogurtem i rukolą dla kontrastu. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (1 min): kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką(...)odpowiednio doprawiliście farsz a nie chcecie próbować surowego mięsa, usmażcie małą kuleczkę z farszu na patelni i spróbujcie. Na zdjęciach zabrakło pomidorów i papryki, więc dodaliśmy koncentratu pomidorowego. 3. CIASTO (5 min): Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniej wody. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, w miarę potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody (jeśli się klei

Nerds Kitchen
"Wypiekanie na śniadanie" ... chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi 198

inaczej. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu pieczywa, dlatego jestem bardzej niz zadowolona z efektu. Powiem wam, że najbezpieczej czuję się w foremkowych chlebkach. Nie ma stresu, że ciasto się rozjedzie na boki, a zamiast wysokiego chlebka wyjdzie płaski placek. Chlebek upiekłam z 500 g mąki. W tej wersji mąkę razową zastapiłam mąką kamut, i albo za dużo wody(...)dodałam, albo lekko namoczone rodzynki zbyt dużo wilgoci ciastu oddały, bo troszkę wilgotny wyszedł.   Nic to! Na pewno za jakiś czas znowu go upiekę, bo domownikom bardzo zasmakował. Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi według Hamelmana z książki "Chleb " Wieczorem na dzień przed pieczeniem zrobić bigę: 110g mąki chlebowej 110g mąki pszennej razowej 140g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant

Mia Cucina Sofieta
Tort orzechowo- kawowy 252

Piekąc różnego rodzaju ciasta, ciasteczka bułeczki zaczęłam się dnia pewnego zastanawiać dlaczego właściwie nigdy nie upiekłam tortu.    W zasadzie ciasto takie samo jak robiłam do tej pory tylko, że  w okrągłej blaszce. Nie wiele więcej się zastanawiając postanowiłam upiec tort. Jak zwykle okazało się, że moje plany na temat wyglądu tortu okazały się nie spójne z stanem(...)kawałek.    Biedny długo mi wypominał, że jak mogłam zrobić tak mały tort, że dla niego brakło. Następnym razem więc    nie robiłam już takich „mikrusów”. Składniki ciasto: 8 jajek 1,5 szklanki mąki szklanka cukru 20 dag orzechów mielonych łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna

ciastkarnia na kruchym spodzie
babeczki miodowo- ajerkoniakowe. 187

właśnie koło pieczenia, napatrzę się a potem chce zrobić takie samo. Daje mi to o tyle dużo frajdy, że ciągle uczę się czegoś nowego, a to przepisów albo dekoracji ciast. Staram się skupić ostatnio an tym drugim, w końcu ciasto musi nie tylko dobrze smakować ale zachęcać wyglądem. Dodatkową inspiracją są dla mnie nowe przybory do dekoracji w które sukcesywnie(...)tańszego hobby? no tak mogłabym tylko pytanie co ty byś jadła do kawy? No i podążając za tą myślą, staram się piec i rozwijać.  Dzisiaj czas na babeczki, ciasto miodowe, masa ajerkoniakowa polana dwukolorową polewą czekoladową brzmi nieźle? ale to jeszcze  nie wszystko w środku babeczki umieściłam masę karmelową, poezja:D Takie babeczki mogę wcinać na okrągło:) polecam

ciastkarnia na kruchym spodzie
Entliczek pentliczek i oto serniczek 151

Faza na serniki jak widać w trakcie. Chyba pozostanie mi już tylko czekać kiedy dostanę uczulenia na twaróg. Z drugiej strony co ja poradzę, że tak bardzo kocham to ciasto? Jak się już odkryłam źródło twarogu czytaj sklep nie daleko mojego domu tak chyba szybko nie odpuszczę. Co gorsza nie słyszę buntu innych współlokatorów więc możecie się w najbliższym czasie(...)sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie i zaprezentowałam gościom, ( mam nadzieje) smaczne ciasto. Tak swoją drogą zastanawiam się  ile jeszcze mi starczy cierpliwości w stosunku do mojej rodziny. Za każdym razem gdy rozmawiam z kimś kogo nie widziałam dłuższy czas jednym z pierwszych

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik z lemon curd 211

będę robić zakupy. No nie! to już się w mojej rozumku początkującego cukiernika amatora się nie mieściło. Musiałabym być w na prawdę podbramkowej sytuacji żeby kupić gotowe ciasto. Nie dość, że masowo robione ciasta nie są smaczne, oczywiście ładnie wyglądają z witrynki, ale czemu się dziwić jak może powstać dobry biszkopt z jajek w proszku, ble. Wolę więc(...)rozpływa się w ustach a ta cierpko słodka polewa idealnie z nim współgra. Myślę, że lemon curd najlepiej będzie pasował do bezy ale to może przetestuję następnym razem.:) Gotowe ciasto zostało pokrojone część spakowałam i poszłam do przyjaciółki na kawę się pożalić o nie docenienie moich starań kuchennych a tatę zostawiłam z sernikiem san na sam. Nie trwało

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort pomarańczowo - marchewkowy 164

razem mam do zaproponowania nowe połączenie smaków, bardzo zaciekawił mnie też przepis podczas akcji amerykańskie ciasta. Bardzo ładnie wyglądał i tylko czekałam na okazję żeby je zrobić. Okazja oczywiście w końcu się znalazła i mogłam wziąć się do pracy. Tort pachniał pięknie i tak też smakował. Trochę się zawiodłam, że smak pomarańczowy prawie całkowicie zdominował marchewkowy ale nawet w takiej(...)formie tort był smaczny. Polecam bardzo wszystkim fanom wilgotnych tortów.  Składniki: ( na tortownicę o średnicy około 28 cm) ciasto: 2 szklanki startej marchewki  3/4 kostki margaryny 1 1/2 szklanka cukru 4 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki cukier waniliowy krem śmietankowy: 900 ml śmietanki kremówki 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżeczki cukru waniliowego krem pomarańczowy: 500 g dżemu

ciastkarnia na kruchym spodzie

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję