ciasto - 163312 przepisów (strona:2735/10888)

Drożdżowe rogaliki z rabarbarem i mascarpone 15

odcienie różu królują w skrzynkach, a wśród nich rubinowo-zielone łodygi rabarbaru. A ja w dźwięk uderzających deszczowych kropel o parapet, zwijam rogaliki z tymi pięknymi smukłościami. Delikatne ciasto drożdżowe trzyma w swoich złocistych objęciach kremowe mascarpone z cytrynową skórką i soczysty kawałek lekko kwaśnego rabarbaru, a całość złocista i pokryta cukrową skorupką, która rozkosznie chrzęści pod zębami. Mieszczą(...)dłoni i wypełniają policzki wiosenną, owocową pysznością zamkniętą w delikatnym drożdżowym cieście. Urocze majowe rogaliki rozjaśnią Wam najbardziej ponury dzień, więc nie zastanawiajcie się dłużej i upieczcie sobie odrobinę przytulne, wiosennej rozkoszy z kremowo-owocowym wnętrzem :) Drożdżowe rogaliki z rabarbarem i mascarpone Składniki: 25g świeżych drożdży 3 czubate łyżeczki cukru 5 łyżek letniej wody 250g mąki pszennej 1 żółtko

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Biszkopt z masą budyniową i kremem kawowym 20

zdecydowanie jedno z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Jest po prostu przepyszne. Na kakaowy, delikatny biszkopt wyłożona została domowa masa budyniowa, dalej dwie warstwy herbatników przełożonych słodkim kajmakiem i dżem z czarnej porzeczki dla kontrastu smakowego. Na wierzchu krem kawowy. Co tu dużo pisać, zróbcie sobie to ciasto. Koniecznie Biszkopt: 5 jajek 130 g drobnego cukru 70 g mąki pszennej(...)budyniową rozprowadzamy na przestudzonym biszkopcie. Warstwa herbatnikowa z kajmakiem: Na kremie budyniowym rozkładamy herbatniki. Na nich delikatnie rozprowadzamy masę kajmakową (proponuję rozkładać ją za pomocą łyżeczki po całej powierzchni ciasta i delikatnie wyrównywać szpatułką cukierniczą). Wykładamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy dżem z czarnej porzeczki. Masa kawowa: Jedną łyżkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 1 łyżką gorącej wody, mieszamy i odstawiamy

Smaki Na Talerzu
Majowe tartaletki z botwinką i dymką 15

umiem się oprzeć o tej porze roku. Kilka chwil podsmażam całość na maśle, dodaję przyprawy, świeży koper i trochę miody z cytryną dla równowago smaków. Małe foremki wyłożone aromatycznym ciastem z dodatkiem koperku i odrobiny suszonego czosnku już czekają na kremowe, różowe nadzienie, by wspólnie stworzyć pyszną, wiosenną przekąskę idealną na mojwe biesiadowanie! :) Dla chętnych jeszcze plaster kremowego Camemberta, który(...)pyszne, pełne głębokiego smaku Maja, które świetnie sprawdzą się również na piknikach, których już nie mogę się doczekać! Majowe tartaletki z botwinką i dymką na 6 szt. Potrzebujesz: Kruche ciasto 200g mąki 80g zimnego masła 5 łyżek zimnej wody szczypta soli 1/3 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka posiekanego koperku Nadzienie: 1 pęczek botwinki z buraczkami (3 buraczki) 2 cebule dymki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kruche z gruszką i kruszonką 22

Składniki na ciasto: 3/4 szklanki cukru- można mniej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 100 g zimnego masła 100 g smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 średnich gruszek 1-2 łyżki cukru  sok z cytryny 1-3 łyżki kaszy manny Składniki na kruszonkę: 100 g masła 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru ewentualnie 1 łyżka grubego(...)cukru Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem,dodać jajka i zimne tłuszcze Posiekać tłuszcz łącząc z mąką i jajkami Robić szybko by ciasto się nie rozgrzało Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki W tym czasie przygotować gruszki; obrać i pokroić  na drobno Ze wspomnianych składników przygotować kruszonkę i wstawić ją również do lodówki Gdy ciasto

Proste Potrawy
babka marchewkowa 15

przekładamy pokrojoną marchewkę, cukier oraz jajka i blendujemy na papkę. Przekładamy do garnka, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą foremki na babkę z kominem. Pieczemy w ok. 170 st.C przez ok. 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczoną pozostawiamy w formie

Domowy Smak Jedzenia
Wiosenny wianek z szynką i zielonym groszkiem 23

powietrza po deszczu. Wiosna w pełni! Zebrałam wszyskie te wiosenne wspaniałości i wymieszałam z zielonym groszkiem, doprawiając całość chrzanem i śmietaną, która nadaje lekkiej kremowości. Zawinęłam wszystko w maślane ciasto francuskie przełożone plasterkami podwędznej szynki (choć cienkie plasterki boczku też świetnie by tu pasowały) i tak powstała pyszna, wiosenna przekąska pełna wytrawności przetrąconej słodyczą groszku. Chrupiąca z wierzchu, wypełniona(...)czegoś innego niż zawsze, by rozpieścić swoje podniebienia, to ten wiosenny wianek z szynką i zielonym groszkiem będzie świetnym wyborem :) Wianek z szynką i zielonym groszkiem Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6-8 plastrów wędzonej szynki / boczku odrobina mleka do posmarowania ciasta Nadzienie 250-300g mrożonego lub świeżego zielonego groszku 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka chrzanu 2 szczypty

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Torcik mascarpone-malina z tynkiem z białej czekolady 30

osobnej miski przesiewamy mąkę a następnie, miksując już na niskich obrotach, dodajemy ją łyżka po łyżce do ubitych jajek. Miksujemy do połączenia. Polecam jeszcze packą silikonową delikatnie całe ciasto wymieszać, aby upewnić się że wszystko się dobrze połączyło.   Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy i pieczemy na złocisty biszkopt około 45 minut. Po upieczeniu wyciągamy na kartkę(...)okręcamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Kończymy przygotowania pierwszego dnia – na noc możemy opakować upieczony biszkopt w papier do pieczenia lub wstawiać do pojemnika do przechowywania ciasta.   Na następny dzień przygotowujemy gorzką herbatę do nasączenia, odpowiednio wcześniej aby ostygła. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty – około 2 cm każdy, polecam użyć linijki i ostrego, dużego noża. Spód

Smaczna Strona
Babka waniliowo-kakaowa 21

najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników (można też delikatnie wymieszać łyżką). 3.     Do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną wlewamy połowę ciasta. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao oraz łyżkę mleka i bardzo delikatnie mieszamy. Następnie kakaowe ciasto wylewamy na jasne. Miejscami można delikatnie można przemieszać łyżką ciasto ciemne z jasnym dla ładniejszego(...)efektu. 4.     Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 50-60 minut. 5.     Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, dopiero wtedy wyjmujemy babkę z formy i na koniec oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Świąteczne plecionki drożdżowe z jajkiem 21

Plecione bułeczki drożdżowe z wędliną i żółtym serem (6 sztuk): Składniki ( na 6 sztuk): Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży (lub 15 g świeżych) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 125 ml ciepłego mleka 1 jajko 30 g masła (roztopionego i przestudzonego) Farsz: 100 g wędliny (np. szynka, salami, kiełbasa) 100 g żółtego sera (starty) ketchup(...)Opcjonalnie:  oregano lub bazylia Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek tarty parmezan Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj ciepłe mleko, jajko i roztopione masło. Zagnieć elastyczne ciasto (ok. 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem). Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowanie farszu: Pokrój wędlinę w drobną kostkę. Starty

Zakamarki mojej kuchni
Tort z brownie i croissantów 23

rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą. W kolejnym kroku przygotuj formę do pieczenia – tortownicę 21cm, wykładając ją papierem do pieczenia lub smarując masłem. Następnie Przelej ciasto do formy i równomiernie rozprowadź. Finalnie piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a środek wilgotny Po upieczeniu, pozostaw brownie do całkowitego ostygnięcia(...)formie. Następnie Przekrój wzdłuż na pół by uzyskać 2 blaty ciasta. Jeśli wolisz i masz 2 tortownice możesz ciasto rozlać na pół do każdej z nich i piec od razu dwa blaty oddzielnie – pamiętać o skróceniu czasu pieczenia o połowę – pieczemy 10-12min. Potem przygotuj krem grysikowy. Następnie galaretki rozpuść obie w 700ml wrzątku. Croissany przekrój wzdłuż

Dorota Smakuje
Babka orkiszowa "zebra" 21

Mieszamy, aż składniki się połączą. 3. W osobnej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia oraz sól. 4. Stopniowo łączymy suche składniki z mokrymi, mieszając dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto. 5. Podzielmy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. 6. W formie do babki (wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy naprzemiennie(...)łyżce jasnego i ciemnego ciasta, tworząc efekt "zebry". 7. Wyrównujemy powierzchnię ciasta, a następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40-50 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy.  Przygotowanie polewy: 1. W małym garnku lub w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym (jeśli chcesz, możesz dodać trochę syropu klonowego lub miodu dla słodszej wersji

Zakamarki mojej kuchni
Babka marmurkowa 25

cukier i cukier waniliowy i miksujemy na wysokich obrotach przez 4 minuty. Wlewamy mleko i olej i miksujemy krótko. Dodajemy mąkę w dwóch partiach i mieszamy delikatnie szpatułką. 1/3 ciasta przekładamy do innej miski, dodajemy kakao i mieszamy aż masa będzie jednolita. Do foremki na babkę nakładamy jasne ciasto na dno. Następnie na jasnym rozprowadzamy trochę ciasta z kakao(...)ponownie jasne ciasto i znów ciemne i tak do wykorzystania obydwu mas. Długą wykałaczką robimy zygzaki starając się jakby trochę przemieszać między sobą warstwy ciasta. Pieczemy w uprzednio rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 40 minut, do momentu aż wbity patyczek będzie suchy. Po wystudzeniu babkę wyjmujemy z formy i dekorujemy cukrem pudrem

Delicious Place
,,Mazurek pistacjowy” 24

Wielkanoc bez mazurka to nie to samo. Dlatego nie ma na co czekać! Zapiszcie przepis na pistacjową rozkosz i koniecznie przygotujcie na Święta . Kruche ciasto, aksamitna masa i chrupiące pistacje… Smacznego! Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstał pyszny sernik pistacjowy. Składniki na ciasto kruche: • 200 g mąki pszennej tortowej(...)pasty pistacjowej.  Dodatkowo: dwie garści pokruszonych bezików Sposób wykonania: Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach

Podróż w kulinaria
PASZTECIKI Z FARSZEM JAJECZNYM 30

Boże Narodzenie ma swoje paszteciki z grzybami czy też z kapustą, a Wielkanoc ... ma swoje z jajecznym farszem 😉 Proste do zrobienia, z mojego "żelaznego" przepisu na ciasto drożdżowe, zawsze wychodzą, a z ciastem fajnie się pracuje. Farsz możemy zrobić dowolny, z czego tylko lubimy. Ale dla mnie taki jajeczny farsz, to strzał w dziesiątkę 😍👍 i pasuje tematycznie do tych wiosennych(...)składniki chrzan - do smaku Jajka ścieramy na tarce na oczkach, szynkę drobno kroimy. Dodajemy posiekaną zieleninę, prażoną cebulkę, sól, pieprz, majonez i chrzan - do smaku. Mieszamy.  Składniki na ciasto:   320 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 20 g drożdży świeżych 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko  - do posmarowania pasztecików

Walijskie Pichcenie