ciasto - 162322 przepisów (strona:2736/10822)

Tarta serowa z truskawkami 239

szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżki kakao DecoMorreno * 1 żółtko * zimna woda Masło pokroić w drobną kostkę. Mąkę połączyć z kakao. Z masła, mąki, cukru i żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając wszystkie składniki nożem lub specjalnym przyrządem do zarabiania ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie posłużyć się malakserem. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią(...)spożywczą i schłodzić w lodówce min. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Ciasto przenieść na blachę do tarty średnicy około 25 cm. Docisnąć dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w 175 stopniach C przez 10 minut. Masa serowa: * 250 g miękkiego półtłustego twarogu * 2/3 szklanki cukru * 2 jajka

kolorowotorcikowo
Pizza hawajska 157

Składniki na ciasto: 4 dag drożdży ok. 0,5 kg mąki 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 250 ml wody Dodatki: sos pomidorowy szynka puszka ananasa ser żółty zioła prowansalskie pieprz Wykonanie (ja ciasto wyrabiam w robocie): 1. Cukier z drożdżami rozrobić w letniej wodzie. 2. Mąkę, sól, olej i rozrobione drożdże połączyć w misie(...)robota. Nastawić i czekać na wyrobienie ciasta. 3. Ciasto przełożyć do miski, gdy się już nie klei i uformować w kulę. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Po wyrośnięciu ciasto rozciągnąć na blasze do pizzy (ok. 40 cm). 5. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, pieprzem i częścią sera. Ułożyć szynkę i ananas, posypać ziołami

Pasja Smaku
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 305

Bardzo lubię paszteciki z różnymi rodzajami farszu. Najczęściej potrafię skusić się na farsz z kapustą lub kaszą, rzadziej z mięsem. Tym razem postanowiłam wykonać paszteciki z ciasta drożdżowego sama. Jak widać - udało się. Świetnie smakują na drugi dzień z kubkiem gorącego barszczu czerwonego. Przepis stąd . Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła roślinnego 3/4 szkl. mleka 3 łyżeczki(...)solą. Mleko zagotować i rozpuścić w nim masło, odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodać dwa jajka i wymieszać. Mleko z jajkami dodać do mąki, następnie wlać drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na cztery części. Pierwszą rozwałkować na stolnicy i wzdłuż dłuższego bogu ułożyć pasek farszu, następnie zwinąć i odciąć od reszty ciasta. Dobrze

Pasja Smaku
Pierogi o smaku szarlotki 272

nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała . -wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części -utarte jabłka posypać łyżką cukru i zostawić by puściły(...)odcedzić odciskając sos i   doprawić do smaku cynamonem i cukrem -każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek. - -na ciasto kłaść łyżeczkę farszu jabłkowego    i zlepiać pierożka -układać na wysypanej mąka tacce -gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną , cukrem i cynamonem . Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość

Buniabaje w kuchni
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 525

Przepis na makowiec idealny - dla moich domowników oczywiście. Kruche ciasto, dużo wilgotnego maku, orzechów,migdałów, kruszonka...po prostu cudo. U nas nigdy go dość. Może dlatego , że pieczony bywa tylko dwa razy do roku: Obowiązkowo na gwiazdkę i drugi raz  jako wersja "testowa", na próbę - czy na pewno wyjdzie... ( to sugestia mojego męża, który makowce wprost uwielbia). My bardzo(...)lubimy chrupiące kawałki orzeszków w farszu, dlatego dodaję migdały zmielone a orzeszki laskowe tylko pokruszone. Ciasto , które z każdym kolejnym dniem smakuje jeszcze lepiej. Mam nadzieję , że zasmakuje również i Wam . :-) Składniki na kruche ciasto: - 500g mąki orkiszowej(lub pszennej) - 100g ksylitolu(lub cukru) - 5 żółtek - 250g zimnego masła - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy Z mąki, cukru, masła

Smaczne Zdrowe
TARTA NA MĄCE ORKISZOWEJ Z PIECZONYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 527

Pyszna, wilgotna, zdrowa - bo z mąką pełnoziarnistą, bez dodatku cukru, za to z mnóstwem owoców. Idealne lekkie ciasto dla dbających o linię ale także o zdrowie . Przepis znaleziony tutaj z moimi małymi modyfikacjami. Baaardzo godny polecenia. Składniki: - 200g mąki orkiszowej białej - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła - 30g smalcu - 3 łyżki zimnej wody - 3 łyżki ksylitolu - szczypta soli Wszystkie(...)składniki szybko zagnieść . Ja używam do tego malaksera. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok.3mm. Następnie ciasto z papierem przenieść nad formę do tarty ( średnica ok.25cm) odwrócić, delikatnie zdjąć papier i wykleić nim( ciastem) dokładnie formę wysmarowaną wcześniej masłem

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 606

Ciasto, które kiedyś dość często gościło na naszym stole. Ostatnio zapomniane, dzisiaj powróciło w troszkę innej odsłonie, bowiem mój przepis gdzieś się ulotnił. Ale prześledziłam szybko różne przepisy i znalazłam taki , który był najbardziej zbliżony do tego , który sama robiłam. Ciasto jest pyszne, wilgotne,(dodatkowo  bezmączne a więc bezglutenowe), idealne dla wielbicieli wilgotnych makowych  ciast. W pośpiechu nawet(...)zauważyłam iż składniki są na tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm , wyszedł troszkę niższy, dodatkowo trochę pokombinowałam ze składnikami bowiem nie wszystkie produkty miałam pod ręką ale wyszedł idealny. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybki znika...Baaardzo mocno polecam. :-) Składniki: - 200g maku mielonego - 3/4 szkl ksylitolu ( dałam 150g) - 125g masła - 5 jaj - 4 łyżki kaszy jaglanej

Smaczne Zdrowe
PIEROGI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 192

Pyszne, delikatne, bardzo sprężyste ciasto , z kapustą bardzo borowikową. Od kilku już lat pierogi z kapustą i grzybami przygotowuje u nas moja Córka. Dzisiejsze również. Do mnie należało przygotowanie kapusty i późniejsze ich mrożenie, do niej wykonanie reszty. Dotychczas bywały w wersji pszenicznej, dzisiaj dopracowałyśmy przepis na mąkę orkiszową. Są jeszcze smaczniejsze , no i zdrowsze. Gorąco polecam. My przygotowałyśmy(...)dodać do niej miękkie masło i zacząć wyrabianie hakiem, następnie dodać jajko oraz 2 żółtka i sól i stopniowo dolewać wodę. Cały czas wyrabiać. Można też oczywiście wyrabiać ręcznie. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, miękkie ale nie powinno się kleić. W razie potrzeby podsypać delikatnie mąką, ewentualnie dolać troszkę wody, wszystko zależy od wielkości jajek i wilgotności (chłonności) mąki. Dobrze

Smaczne Zdrowe
TIRAMISU BROWNIES 319

wielbicieli tiramisu i ciast czekoladowych połączenie myślę idealne. Dwa w jednym czyli i brownies i tiramisu. Polecam, bo choć wielbicielem ciast czekoladowych nie jestem to to, ma to coś, co wciąga... :-) Może dlatego ,że jest trochę zakalcowate jak to brownies... Znalezione tutaj. Składniki części czekoladowej: - 200g masła - 180g ksylitolu - 3 duże jajka - 200g czekolady gorzkiej ( max 60%) roztopionej - 120g mąki(...)rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody Wszystkie składniki zmiksować w misce do połączenia. Blaszkę u mnie 22x33cm lub mniejszą np.20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ok.3/4 ilości ciasta czekoladowego. Następnie całą część tiramisu i na to resztę ciasta czekoladowego. Nie wyrównywać. Nakładać nieregularnie, takie kleksiki. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku(termoobieg) ok.40-45 minut  ( maksymalnie

Smaczne Zdrowe
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką 276

galaretką z czerwonej porzeczki. Chałka wyszła idealnie miękka i puszysta, dobrze wypieczona a słodko - kwaśny farsz doskonale współgrał z resztą. Idealna do zabrania na piknik i wycieczkę;))  Ciasto: 2 jajka,  szklanka ciepłej wody,  4,5 szklanki mąki pszennej,  125 g masła lub margaryny,  5 łyżek cukru,  25g świeżych drożdży. Do ciepłej wody dodać łyżkę(...)cukru oraz mąki i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać resztę cukru, posiekane masło, jajko i zaczyn. Zagnieść ciasto. Wyrabiać ręcznie przez około 7 minut.  Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Podzielić

Z miłości do słodkości
Dietetyczne naleśniki bez jajek 1833

się z mąki, mleka i jajek. O ile zastąpienie mleka krowiego mlekiem roślinnym nie jest trudne, tak znalezienie substytutu dla jajek dla niektórych może być problemem. Rolą jajek w cieście naleśnikowym jest sklejenie i uelastycznienie placków - to właśnie dzięki jajkom poranny naleśnik jest zwarty, elastyczny i giętki. Jednak na szczęście dla osób niejedzących jajek, jest wiele produktów mających podobne właściwości(...)Poniżej propozycja naleśników z użyciem płatków owsianych jako "sklejacza" - wychodzą elastyczne, miękkie i zawsze udane :) Składniki na 2-3 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa): CIASTO 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (60g) 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy 125ml wody - lekko ciepłej "kranówy" szczypta soli szczypta sody - dosłownie na czubek łyżeczki oliwa - do smarowania patelni FARSZ

Grunt to przepis!
Zielony chleb cukiniowy 221

ciemny, gryczany - jeśli lubi się posmak miodu w pieczywie można zaszaleć z 3 łyżeczkami 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1/2 łyżeczki soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 1 cukinia (250g) świeże zioła - u mnie po łyżce drobno posiekanego estragonu, bazylii i oregano Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się(...)sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę i stopniowo wodę.   Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w omączonej misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Cukinię wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i zetrzeć do miski

Grunt to przepis!
Ptysie z bitą śmietaną 267

pierwszy z niezawodnych przepisów pani Doroty /mojewypieki.pl / . Mogą być podawane z kremem karpatkowym lub po prostu z bitą śmietaną, myślę że w tym ich cały urok. Wykonane są z ciasta parzonego.     Składniki: 1 szklanka wody (250 ml) 125 g masła lub magaryny do pieczenia  1 szklanka mąki pszennej 4 jajka śmietana kremówka (30% lub 36%) W rondelku(...)grubym dnem zagotowujemy wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, do gładkości. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem

Pudełko rozmaitości
Sweet like chocolate 197

przełamać nutką pikantnego chili bądź dodatkiem ziaren soli morskiej. Zapewniam Was, że tak szalone połączenie smakowe jest naprawdę doskonałe!  Dziś jednak proponuję Wam na weekend mega słodkie czekoladowe ciasto z owocowo-rumową nutką, które na pewno poprawi Wam humor!  P.S. Koniecznie obejrzyjcie film pt. Czekolada , który idealnie sprawdzi się w zimny jesienny wieczór!   Smacznego łakomczuchy! :) Składniki(...)ciasto:  ¾ kostki masła prawdziwego 82% 3 tabliczki gorzkiej czekolady deserowej 5 jaj szklanka brązowego cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki wiśni lub czereśnie wydrylownych pół szklanki rumu Wisienki bądź czereśnie oddzielamy od pestek. Wrzucamy do rondelka i zalewamy rumem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż wisienki wchłoną alkohol. Odstawiamy. Zabieramy się za ciasto. Przygotowujemy garnek z gorącą wodą

Sajkofanka smaku
Ravioli z szpinakiem i grana padano 186

pyszne i delikatne ravioli z farszem z szpinaku i sera grana padano.Ser jest bardzo smaczny nie za słony ale lekko pikantny idealnie komponował się z szpinakiem.Było smacznie. Składniki: Ciasto 350 g mąka pszenna 1 jajko 3/4 szk ciepłej wody Farsz 200 g szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 1 łyżka bułki tartej 50 g ser grana padano Do polania(...)łyżki startego sera grana padano Przygotowanie:   Na stolnicę wysypać mąkę zrobić kopczyk i wbić jajko. Wymieszać za pomocą noża następnie dolewać ciepłą wodę i zagniatać. Zagniecione gładkie ciasto przykryć miseczką i odłożyć na około pół godziny. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kształt prostokąta. Równo przyciąć boki. Na cieście rozłożyć farsz w rzędach co 5 cm. Pędzelkiem posmarować

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania