ciasto - 162907 przepisów (strona:2732/10861)

Pierogi brokułowo- fasolowe 177

Chciałam spróbować jak smakują pierożki brokułowo- fasolowe, muszę przyznać że nawet bardzo mi smakowały.  Tylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką. Pierogi brokułowo- fasolowe  SKŁADNIKI: CIASTO 40 dag mąka 2 łyżki olej 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ mały brokuł fasola Jaś - 1,5 szkl sól koperek PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Z mąki, jajka, oleju , szczypty(...)soli i wody zagnieść ciasto.  Przykryć ciasto aby nie obsychało.  FARSZ  Fasolę opłukać, namoczyć na kilka na kilka godzin w wodzie.  Namoczoną fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić.  Ciasto rozwałkować

Kuchnia Danusi
Pizza z bresaolą, rukolą i parmezanem (parmigiano reggiano) 191

Dziś zapraszam na wyjątkową pizzę na cieście z dodatkiem mąki żytniej i ziół prowansalskich. Co do kompozycji dodatków... to w założeniu była pizza prawdziwie włoska... miało być i niebanalnie...  Wyszła nam z tego trochę pizza 'z ziemi włoskiej do Polski', ponieważ dodaliśmy trochę sera dojrzewającego z czarnuszką kupionego na regionalnym festynie ( "Święto gęsi na Krajnie” w Minikowie ) wprost(...)bardziej znanymi im dodatkami :) Dzięki temu było więcej dla nas :) Już za nią tęsknię. Zapach lekko podgrzanej rukoli jest zniewalający... Spróbujcie zrobić podobną, a nie pożałujecie :) Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej (typ 550) 30 g mąki żytniej razowej 50 g wody (lekko ciepłej) 50 g mleka (lekko ciepłego) 15 g drożdży 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek

Delicious Titbits
Rozpieszczam się oliwkami 143

było się nad czym zastanawiać. Mam nadzieję, że C. też lubi - jakoś do tej pory nigdy go z oliwką nie widziałam... Wszystko poszło bardzo sprawnie. Przy dzisiejszej temperaturze ciasto pięknie wyrosło w godzinę, później już tylko poukładać dodatki, upiec, i gotowe. I muszę powiedzieć, że w stosunku do tak niewielkiej pracy, jaką włożyłam w przygotowanie, efekt jest godny podziwu. Ciasto(...)chrupiące z wierzchu, cebulka i oliwki nadają mu niesamowity smak. Po prostu rewelacja! Nie tylko jako dodatek do zupy, ale samo w sobie jako przekąska sprawdzi się również znakomicie. Ciasto wyrabiałam mikserem - jest mięciutkie i sprężyste, i nawet mikser o niewielkiej mocy da sobie z nim radę. Nieco się lepi, użycie miksera znaczą więc ułatwia sprawę. Po wyrośnięciu cała lepkość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BaleTina, czyli o psich marzeniach słów kilka. I bułeczki 156

Przepis znalazłam na blogu   Na słodko lub wytrawnie , ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś od siebie nie dorzuciła. Tym razem jest to tylko odrobina majeranku. Do wyrobu ciasta użyłam oliwy aromatyzowanej chilli - nadała ciekawego aromatu. Poza tym zamiast 12, zrobiłam 9 bułeczek, co oznacza, że są całkiem solidnej wielkości. Mimo dużej ilości nadzienia nie rozpadały się podczas jedzenia(...)jestem z nich bardzo zadowolona. Polecam serdecznie. Bułeczki z pieczarkami Składniki: (na 9 sztuk) ciasto: 500 g mąki pszennej 125 ml letniego mleka 125 ml letniej wody 1 jajko 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy aromatyzowanej chilli farsz: 550 g pieczarek 3 średnie cebule 1 łyżka majeranku sól pieprz 20 g masła dodatkowo: 1 jajko Mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 228

drożdżowe rogaliki wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego mi potrzeba. Niewiele myśląc wybrałam się na zakupy, żeby zaraz potem przystąpić do działania.  Hmpf... Muszę przyznać, że ciasto strasznie mnie denerwowało. Przy wyrabianiu nie chciało przestać się lepić, jednak twardo pozostając przy wytycznych nie podsypywałam mąką - faktycznie, po wyrośnięciu miało konsystencję idealną do wałkowania (jeśli jednak nadal by się(...)lubię, jak jest zbyt słodko. Polecam je Wam serdecznie - w pracy zrobiły furorę, dzieciakom mam nadzieję też zasmakują. Drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi Składniki: (na 24 sztuki) ciasto: 500 g mąki pszennej 11 g suszonych drożdży 120 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli 200 ml letniego mleka 4 żółtka 50 g masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłuszka w ślimaczkach 123

nadzieniem jabłkowym bazując na  tym przepisie . Z wytrawnych przekształciłam bułeczki w słodkie i muszę powiedzieć, że idea była jak najbardziej słuszna. Mięciutkie jabłuszka wspaniale wkomponowały się w drożdżowe ciasto, przyprawy nadały niesamowitego aromatu, a cudnie skarmelizowany cukier lekko się ciągnie, kiedy bułeczki są jeszcze ciepłe. Szklanka mleka, i jesteśmy w raju. A przynajmniej ja byłam.  Można użyć też(...)gałki muszkatołowej 2 łyżki mleka (1,5%) dodatkowo: 3 łyżki mleka (1,5%) 2 łyżki cukru perłowego Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać mleko, zagnieść ciasto.  Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, nielepiące. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kilka słów o przezroczystym lodzie. I bułeczki na śniadanie 188

Georga Strachala. Oryginalnie nazywane rundstykker , czyli dosłownie - okrągłe kawałki . Bułeczki wyszły malutkie, okrąglutkie, urocze. Stosunkowo syte. Idealne na leniwe śniadanie. Skusicie się...? Szwedzkie bułeczki Składniki: (na 20 bułeczek) pierwsze ciasto: 300 g mąki pszennej 400 ml mleka 11 g suchych drożdży ciasto właściwe: 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 50 g masła dodatkowo(...)mleko i wymieszać. Wyrabiać mikserem z hakami kilka minut, aż całość dobrze się połączy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Masło rozpuścić i przestudzić. Do wyrośniętego ciasta dodać sól i cukier, partiami wsypywać resztę mąki. Zagnieść ciasto.  Wlać przestudzone masło, wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować okrągłe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
A jednak smażyłam... 196

który z pączkiem niewiele ma wspólnego. Zachęcona stwierdzeniem, że pączusie robi się szybko i bezproblemowo, pobiegłam do sklepu po olej. I faktycznie - dwie godziny po zabraniu się za zagniatanie ciasta miałam całą pokaźną górkę domowej robot pączków. Zmieniłam w przepisie parę drobiazgów - nadzienie z Nutelli wydawało mi się dobrym pomysłem, i zdecydowanie miałam rację. Pączusie są słodziutkie i pyszne(...)Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić na 10-15 minut. Do zaczynu dodać resztę cukru i mleka, wodę wbić jajko, wsypać sól i zagnieść ciasto.  Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Spóźniona walentynka 201

Kiedy więc w końcu wczoraj poczułam się lepiej, stwierdziłam, że muszę mojemu Panu wynagrodzić niedogodności, i choć wina nadal pić nie mogę (nadrobię w przyszłym tygodniu, oj tak), to ciasto, nieco bardziej efektowne, przygotować przecież można. W sklepie znalazłam niewielkie foremki w kształcie serc, po 10 koron sztuka, więc bez wahania dokonałam zakupu. Teraz tylko musiałam wymyślić, jak je wykorzystać(...)mogłam znaleźć ani kostki nadającej się do pieczenia (mam zapasy czekolady, całkiem spore, ale mlecznej, z orzechami, musami i typ podobnie - nijak nie nadają się do przygotowania z nich ciasta). Udało mi się jednak na blogu  Gwiazdka w kuchni  znaleźć przepis na brownie bez czekolady, tylko z kakao. Nie byłam pewna, czy eksperyment się uda, okazało się jednak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O technice mycia naczyń i kokosowych kwadracikach. Na pocieszenie 185

jestem ofiarą losu wiedzą wszyscy, którzy mnie znają. Ci, którzy znają mnie dłużej, przeważnie są w sporym szoku dowiadując się, że upiekłam ciasto; kiedy słyszą, że więcej niż jedno, i to w dodatku z sukcesem, siadają na najbliższej kanapie i patrzą na mnie zdziwieni. Kiedy bowiem w liceum moje koleżanki gotował i piekły, ja byłam z siebie dumna przygotowując gościom(...)zgrabne cięcia. Na szczęście już nie boli, kiedy wkładam ręce do wody... Morał z tego taki, że i do mycia naczyń potrzeba odrobiny zdrowego rozsądku. A na pocieszenie będzie ciasto. Szukałam czegoś błyskawicznego - nie miałam zbyt wiele czasu, nie chciało mi się iść do sklepu, za to z lodówki wołała otwarta puszka z mlekiem skondensowanym. W książeczce Czekolada z serii

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze trochę rabarbaru... 152

już z tego wyrosłam... Kwaśne łodygi maczane w cukrze jakoś mi w tym sezonie nie podchodzą, choć dwa lata temu wcinałam, aż mi się uszy trzęsły... Na szczęście w ciastach i deserach wszelakich nadal mnie zachwycają. Tę tartę miałam ochotę przygotować, odkąd zobaczyłam ją w gazetce Pieczenie jest proste , nr 3/2007, czyli ładnych parę lat temu. Połączenie rabarbaru z marcepanem(...)płatków migdałowych dodatkowo: 1 łyżeczka cukru pudru Mąkę przesiać do miski z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Dolać wodę, szybko zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem. Schłodzić przez 15 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie ciasteczka. Ale czy na pewno...? 220

Jakiś czas temu w gazetce Pieczenie jest proste , nr 3/2007 znalazłam przepis na ciasteczka kopenhaskie. Spodobały mi się od razu - banalnie proste w przygotowaniu, z mrożonego ciasta francuskiego, które zazwyczaj mam w zapasie, w dodatku łączą w sobie rabarbar z marcepanem - a to połączenie zostało już przez nas przetestowane i zaaprobowane. Czy jest w nich coś kopenhaskiego, albo chociaż duńskiego(...)temu rabarbar ładnie się trzyma na ciastkach, nie spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki. Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru -  krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ćwiczenia w rolowaniu 149

popatrzył na śliczne rolady, które panie przygotowały stwierdził, że też mam mu jakąś zrobić. No dobra, niech już będzie... Na blogu  A dupa rośnie  znalazłam roladę dekorowaną ciastem cygaretkowym. Właściwie to od chwili, kiedy zostawiłam postawiona przed zadaniem, myślałam o tej roladzie - prezentuje się bowiem zabójczo. Cóż, efekt nie jest tak łatwo osiągnąć... Wszystko było dobrze do momentu(...)słusznie stwierdził, że nie od razu Kraków zbudowano (on tego tak nie ujął, ale dokładnie o to mu chodziło), i po prostu muszę poćwiczyć. Mi się wydaje, że ciasto biszkoptowe było za kruche - za dużo mąki ziemniaczanej. Następnym razem spróbuję to zrobić troszkę inaczej... Niemniej, rolada wyszła fantastyczna smakowo. Domowej roboty dżem (trzeba go jakoś wykorzystać, prawda?), niesamowity krem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 199

pyszne, że grzechem byłoby ich nie zrobić. Razem z Chantel , Mirabelką i Mopsikiem postanowiłyśmy przygotować cynamonowe bułeczki, które w Skandynawii są niezwykle popularne. U mnie w pracy takie na cieście francuskim podawane są niemal po każdym obiedzie! Są cudownie pyszne - chrupiące, słodkie, trochę lepkie, bardzo cynamonowe. Nie polegałam jednak sobie i swojej pamięci, tylko sięgnęłam do Nordisk bagebog Miisy Mink(...)świetnej książki poświęconej głównie norweskim, ale też duńskim czy szwedzkim wypiekom. Kanelbulle znalazłam bez problemu. Są tak samo popularne we wszystkich północnych krajach. Te są na cieście drożdżowym - jedliśmy je na śniadanie przez dwa dni - wychodzą ogromne! Jedną taką bułką człowiek spokojnie się naje. Do tego szklanka zimnego (lub ciepłego, jeśli ktoś lubi) mleka, i jesteśmy w cynamonowym raju. Ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 181

słonecznie. Niebo powleczone grubą warstwą przytłaczająco szarych chmur wydaje się być zawieszone tuż nad naszymi głowami. W taką pogodę marzę tylko o jednym - wydobywającym się z piekarnika cudownym zapachu ciasta drożdżowego. Tylko ono może ukoić moje nerwowe myśli na temat jesieni. Przypomni, jak to wspaniale jest zawinąć się w koc, z psem grzejącym stopy, z książką, na którą się miało(...)sklepach ze zdrową żywnością albo najdroższych supermarketach. Można też kupić zwykłą ciecierzycę (suchą, nie w puszcze) i zmielić ją w młynku do kawy. Koniecznie przesiać, żeby w czasie jedzenia ciasta nie natrafić na całe ziarnko - nikt nie chce przecież stracić zęba. Jaka jest ta mąka? Specyficzna. Ma wyrazisty zapach i smak. Tu jednak nie czuć jej mocno, bo i dodatek

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję