ciasto - 162322 przepisów (strona:2742/10822)

Babka twarogowa 159

Babka twarogowa to jedno z tych ciast, które idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jest niesamowicie wilgotna, puszysta i wyjątkowo smaczna. Połączenie twarogu z delikatnym ciastem tworzy harmonijny smak, który sprawia, że babka jest jeszcze pyszniejsza. Taka babka twarogowa to idealny wybór nie tylko na Wielkanoc, ale każdą inną okazję: od niedzielnej kawy po rodzinne spotkania. Przygotowanie babki twarogowej(...)zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością zrobi wrażenie na każdym, kto skosztuje tego pysznego wypieku. Jeśli szukacie przepisu na łatwe, a jednocześnie wyjątkowe ciasto na święta – wielkanocna babka twarogowa jest świetnym wyborem! WIELKANOCNA BABKA TWAROGOWA – PRZEPIS Składniki 320 g mąki pszennej 180 g cukru 100 g mąki ziemniaczanej 5 jajek 200 g twarogu z wiaderka

Alle Dobre!
ciasto korzenne z mandarynkami z airfryer... 15

rozdrabniaczu zmiksować.  Jajka, cukier mikserem utrzeć do białości.  Wsypać mąkę, proszek, przyprawę, kakao, wlać olej, mleko, zmiksowane mandarynki i mikserem tylko połączyć składniki na nie za gęste ciasto. Forma silikonowa 22 cm, ciasto dać do formy, na wierzchu poukładać połówki śliwek i włożyć do airfryera.   Ustawić na 175C, 35 minut, po tym czasie na 160C(...)minut, w trakcie patyczkiem sprawdzać środek ciasta, czy jest upieczone, jeśli trzeba to wydłużyć czas pieczenia.  Spód ciasta jest dobrze upieczony, mój trik to zamiast kosza używam wkład do pizzy, bez problemu mogę z airfryera wyjmować gorące formy, zsuwam na blat i gotowe - ciasto jest pysznie pachnące, nie jest suche......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wiśniowa Pychotka 155

Wiśniowa Pychotka to ciasto, któremu ciężko się oprzeć. Łączy w sobie orzechowe nuty z wiśniową pianką oraz masą budyniową. Dopełnieniem są słodkie delicje zatopione pomiędzy obiema masami. Ciasto jest słodkie, ale nie przesłodzone. Delikatne i lekkie. Jednym słowem pyszne. Przygotowałam je w średniej wielkości formie. Biszkopt orzechowy: 4 jajka 5-6 łyżek cukru 2 łyżki oleju 3/4 szkl. mielonych orzechów

Smaki Na Talerzu
Ciasto z całych pomarańczy 22

ciasto jest niesamowite, ciągle mokre tzn. wilgotne w środku, ma lekką goryczkę, nie jest za słodkie i wciąga bo jak zjesz jeden kawałek, drugi już czyha za rogiem. Przepis na ciasto zgapiłam u Madame Edith i jest to ciasto które piecze się na Sycylii. Aromat pomarańczy zapewniony w całym domu. No to zaczynamy. Edytka robiła na Boże Narodzenie(...)dopiero teraz ale jest takie pyszne że będzie smakowało zawsze. Ciasto z całych pomarańczy - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Paluchy serowe z ciasta francuskiego 20

Francuskie paluchy serowe - pyszna przekąska z ciasta francuskiego Ciasto francuskie to prawdziwy kuchenny game changer i zawodnik do zadań specjalnych. Możemy z niego w kilka minut wyczarować nie tylko wykwintne wypieki, ale także pyszne przekąski na słodko i na słono. Jedną z takich przekąsek są paluchy serowe z ciasta francuskiego. Ten szybki przysmak sprawdzi się na każdej imprezie, a także

Korniszonki
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE. TYM RAZEM CZEKOLADOWE 15

słodkie, mimo nadzienia z kremu czekoladowego, więc łasuchom polecam odrobinę zwiększyć ilość cukru albo polukrować czy polać je polewą całe.  Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych 😀 Składniki na ciasto: (na ok 30 rogalików) 280   g   mąki pszennej 120   g   masła  o temperaturze pokojowej 1 jajko + 1 żółtko 1   op.   cukru waniliowego(...)rozpuszczania cukru. Następnie dodajemy mąkę, masło, kakao i rozczyn ze śmietany i drożdży. Wyrabiamy całość najpierw mikserem, a następnie wykładamy na blat stołu i kończymy zarabiać ręcznie. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy do lodówki na ok 2h. Ja moje ciasto przygotowałam wieczorem, i wstawiłam do lodówki na całą noc. Też tak można, pamiętajmy tylko, że po wyjęciu ciasta

Walijskie Pichcenie
Ślimaczki z pieczarkami z ciasta francuskiego 15

świętach zostały mi niewykorzystane pieczarki i rulon ciasta francuskiego. Szybko zrobiłam z nich ślimaczki na kolację. Takie ślimaczki będą idealne na domowe spotkanie w gronie najbliższych, będą pasować nie tylko do czerwonego barszczyku, ale równie dobrze można je zjeść z odrobiną keczupu czy z domowym sosem czosnkowym. Smakują na ciepło i na zimno.  Składniki (na 12 sztuk(...)rulon ciasta francuskiego (rozmiar XXL)  400 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego  sól, pieprz olej do smażenia  oregano  Sposób przygotowania:  1. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać.  2. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić do odparowania nadmiaru wody. Dodać

Kuchnia domowa Ani
Piernik w czekoladzie „Last minute” 20

Piernik w czekoladzie „Last minute” Szybkie i wilgotne ciasto piernikowe, które można wykonać nawet na ostatnią chwilę. Bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera.     Składniki: 50g masła 1 pełna łyżka kakao 1 pełna łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki miodu pół szklanki mleka 2 jajka 120g mąki 100g cukru 1 płaska łyżeczka sody pół(...)zdejmujemy całość z palnika *** *** Dodajemy mleko i wbijamy jajka, mieszamy *** *** Mąkę mieszamy wraz z proszkiem i sodą *** *** Wsypujemy do masy kakaowej i dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej blaszki lub keksówki *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-40 minut – do suchego patyczka *** *** Gdy piernik wystygnie

Blog z Apetytem
Ciasto prince polo 21

oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z przesianym kakao. Ciasto biszkoptowe delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę i piec w 170 st.C przez 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić(...)sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru i ubijać do rozpuszczenia cukru. Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe oraz pokruszone wafelki prince polo i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 minut.  Krem: 500 ml mleka nastawić na palnik wraz z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtka

kulinarne odsłony pati
PIECZONE DROŻDŻOWE PIEROŻKI. Z KAPUSTĄ I PRAWDZIWKAMI 20

Pyszne, mięciutkie drożdżowe ciasto + fajny wytrawny farsz = coś od czego ciężko sie oderwać 😎 Mimo tego, że pierożki są drożdżowe robi się je bardzo szybko, a z ciastem fajnie się pracuje. Na drugi dzień są tak samo miękkie i smaczne jak w dniu wypieku.  Gorąco polecam! Idealne do czerwonego barszczyku 😍😋 Składniki na farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 200 g suszonych(...)wodzie. Odcedzamy, dodajemy pokrojone grzyby. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy do kapusty. Farsz mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem (jeśli lubimy). Studzimy.  Składniki na ciasto:  na ok 30 szt 500 g mąki pszennej + trochę do podsypania 200 g masła o temeraturze pokojowej 200 g śmietany 18% o temperaturze pokojowej 1 całe jajko + 2 żółtka

Walijskie Pichcenie
Warstwowe Ciasto Z Kajmakiem I Kolorowymi Piankami 22

Super ciasto, idealne na święta, bez czekania aż blaty zmiękną jak to w przypadku miodowników, lekkie, chociaż z warstwami, ale nie zapychające i nie jest to sernik a fajny warstwowiec. Zapraszam po przepis i życzę Wam udanych wypieków :) Moja szklanka do odmierzania składników ma pojemność 200 ml Ciasto możemy nasączyć, kawą, herbatą lub alkoholem o ile nie będą go jadły(...)momentu ich całkowitego ostudzenia, a następnie jak zaczną tężeć miksujemy najpierw jedną galaretkę z połową mascarpone, a następnie to samo robimy z druga galaretką.  Wykładamy na dolny blat ciasta (możemy odczekać chwilę aby warstwy się nie zmieszały, chociaż mozaika też ładnie będzie wyglądać) Na galaretki wykładamy drugi blat ciasta i wstawiamy do lodówki. Masa budyniowa 6. 300 ml mleka

Gotowanie...to proste !
Przekąska z łososia wędzonego na ciepło 19

przygotowaniu zachowuje soczystość i głęboki, lekko dymny aromat. Możesz podać go na krakersach z odrobiną serka śmietankowego, udekorować kaparami i koperkiem, albo stworzyć z niego pyszne przekąski z dodatkiem ciasta francuskiego . Łosoś wędzony na ciepło – wigilijne inspiracje i nie tylko Kupuję zawsze całego łososia. Jest to zawsze spory kawałek ryby, więc zawsze planuję jak ją wykorzystać. Podjadam łososia już(...)syty i wyjątkowo smaczny. Na pierwszy rzut zrobiłam z niego sałatkę. Taką sałatkę można wykorzystać na kanapki lub jako nadzienie do bagietek, a ja tym razem upiekłam podłużne kawałki ciasta francuskiego i nadziałam je sałatką z łososia. W ten sposób powstała prosta i smaczna przekąska, sprawdzająca się na różne okazje. Wędzony na ciepło łosoś idealnie sprawdzi się również jako składnik

codojedzenia
Ciasto makowe cappuccino 243

Wilgotny makowiec z kremem Dziś Hit na świątecznym stole, przepyszne ciasto z makiem i delikatnym kremem kawowym, makowe cappuccino. Zastanawiasz się jakie ciasto upiec z makiem? Moja propozycja to tradycja z odrobiną nowoczesności. Wilgotny makowiec z jabłkami na herbatnikach na dole i góra to lekki jak chmurka masa cappuccino. Bardzo dobre ciasto z makiem i zarazem bardzo proste. Makowiec cappuccino(...)Tradycja bożonarodzeniowa mówi, że mak na wigilijnym stole, to symbol bogactwa, dobrobytu i przyjaznych ludzi. A więc polecam mój makowiec z kremem cappuccino. Zapraszam na przepis 🙂       Ciasto makowe cappuccino przepis herbatniki maślane 200 g Masa makowa mak mielony suchy 300 g duże jabłko 1 sztuka masło 100 g mleko migdały płatki 100 g orzechy włoskie

Dieta moja pasja
Bardzo kruche ciastka korzenne - idealne na Boże Narodzenie 43

Kruche ciastka korzenne idealne na Boże Narodzenie Te korzenne ciastka mogą zastąpić tradycyjne pierniki . To przepyszne ciasteczka z ciasta kruchego - bardzo delikatne, rozpływające się w ustach i obłędnie pachnące przyprawami korzennymi - cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem z nutą kakao . Ciasteczka z tego przepisu możemy wykrawać kieliszkiem, foremkami lub za pomocą pieczątek i stworzyć piękne świąteczne dekoracje. Składniki na kruche(...)łyżeczka skórki otartej z pomarańczy lub esencji pomarańczowej 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 szczypta soli Jak zrobić kruche ciastka korzenne Wszystkie składniki powinny być zimne i zarabiamy kruche ciasto. Przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i szybko siekamy nożem lub rozdrabniaczem do kruchego ciasta. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i przyprawę korzenną i kakao, siekamy jeszcze raz i z grudek robimy

Gotujemy i jemy
Piernik czarnuszek z powidłem i polewą czekoladową 21

pyszny świąteczny piernik. Bardzo puszysty i zarazem wilgotny dzięki polewie. Taki nie zapychający. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Upieczcie na świąteczny stół. Udanych wypieków.   Potrzebujemy:   Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej niepełna szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka mleka 3,2 % 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3 kopiaste łyżki powideł śliwkowych ( może być też marmolada(...)puszystą masę, następnie wsypujemy przyprawę do piernika i kakao,  dodajemy powidło, chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy z sodą i wsypujemy do masy, miksujemy  dodając stopniowo mleko. 2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania