ciasto - 162907 przepisów (strona:2778/10861)

TRADYCYJNE PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ 76

pracować i podrośnie.  Do dużej miski od robota planetarnego wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, wlać żółtka, pozostałe mleko, roztopione masło i ocet. Dodać wyrośnięty zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około godzinę, ciasto wyrośnie i powinno podwoić swoją objętość.  Na stolnicy podsypanej mąką wyjąć wyrośnięte ciasto (nie wyrabiać(...)wałkiem delikatnie je rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Kubkiem wykrawać koła. Tak przygotowane ciasto na pączki znów zakryć ścierką na około 30 minut, pączki muszą podrosnąć. Na patelni lub w garnku wylać olej. Rozgrzać go do temperatury około 170-175'C. Wkładać partiami wyrośnięte pączki, smażyć na złoty kolor z obu stron (jeśli temperatura oleju będzie

Zrób to smacznie
Błyskawiczne brownie bez glutenu z mikrofali 94

tematem uświadomiłem sobie, że kluczowe znaczenie podczas pracy z domu mają nie obiady, czy kolacje, ale przekąski jakie można podjadać między większymi posiłkami. Do moich ulubionych przegryzek należą chleb (ciasto) bananowy oraz błyskawiczne brownie z mikrofali. Ten pierwszy jest mega prosty do zrobienia, jednak wymaga trochę zachodu i trzeba trochę poczekać aż będzie gotowy. Co innego błyskawiczne brownie z mikrofali(...)bardzo lubię dosypać nasion chia, siemię lniane, czasem suszoną żurawinę. Choć rzadko, bo moje błyskawiczne brownie nie zawierają cukru, Słodyczy dostarcza banan oraz mleko. Banan, tak jak w przypadku ciasta bananowego, musi być porządnie dojrzały. Co do mleka to trzeba dość dokładnie pilnować proporcji. Robiąc brownie z płatków jaglanych i otrąb trzeba pamiętać, że są to składniki, które pęcznieją

Niedzielny kucharz
Brownie migdałowe z malinami 74

Przepyszne, bardzo wilgotne i intensywnie czekoladowe brownie migdałowe z malinami . Połączenie malin z czekoladą idealne! A dodatek zmielonych migdałów wznosi brownie na wyższy poziom. To ciasto zdecydowanie dla miłośników czekolady! Brownie migdałowe z malinami nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, ani wiele czasu i zawsze wychodzi. Będzie też idealnym wypiekiem na Walentynki Składniki: 300 g gorzkiej czekolady 230 g masła(...)cukrem. Dodać mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i wlać roztopioną czekoladę z masłem. Dokładnie wszystko wymieszać. Blaszkę o wymiarach 21 x 31 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Na wierzch rozrzucić maliny i lekko je wcisnąć (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 25 – 30 minut. Wyjąć, przestudzić i pokroić

Oryginalny smak
Bułki zaparzane 75

dodajemy rozczyn, wlewamy ciepłą wodę, oraz dodajemy sól. Całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota. Kiedy składniki się połączą, dodajemy płynne masło, nadal wyrabiamy do momentu połączenia składników. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upływie czasu do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy sodę. Całość zagotowujemy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy(...)Następnie ciasto dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki. Każdą z nich obtaczamy w mące. Bułki wrzucamy do zagotowanej wody, gotujemy 30 sekund. Po upływie czasu wyjmujemy za pomocą cedzaka i wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy roztopionym masłem i nacinamy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez ok. 15 minut

Przepiski.pl
Gniazda – hiszpańskie pączki. 98

pączki i zawsze były pieczone. Jednak tym razem na prośbę moich dzieci wykonałam mniej zdrowszą wersję hiszpańskich pączków. Pączusie możemy polać słodką glazurą lub posypać obficie posypką, ale samo ciasto nie jest zbyt słodkie, jest po prostu lekkie, puszyste i idealne. To idealny smakołyk na zaspokojenie zachcianek. Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu(...)cukru – sok z 1 cytryny W garnku zagotuj wodę z masłem. Ściągnij garnek z ognia i wsyp mąkę i energiczniej wymieszaj. Ponownie postaw garnek na ogniu i podgrzej ciasto ciągle mieszając, aż stanie się gładkie i zacznie odchodzić od garnka. Odłóż na bok by ostygło. Następnie do ciasta dodaj jajka i zmiksuj. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego

Zdrowy Styl Joanny
Keto kokosowe ciasto marmurkowe (Paleo, LowCarb) 97

Szukacie prostego i pysznego keto ciasta do niedzielnej kawki/herbatki...? Oto ono - keto kokosowe ciasto marmurkowe. Mało skomplikowany skład nadrabia atrakcyjnym wyglądem. No i bardzo przyjemnym kokosowym smakiem! Artykuł Keto kokosowe ciasto marmurkowe (Paleo, LowCarb) pochodzi z serwisu Dieta ketogeniczna, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie

Modern Cave Girl
Tortellini ze szpinakiem i ricottą 94

podaję to danie z oliwą i tartym parmezanem. Jest pyszne. Poniżej znajdziecie przepis na domowe tortellini, ale możecie kupić – gotowe przygotowane tortellini w jednym z marketów. Składniki na ciasto 2 szklanki mąki 1 jajko 3 żółtka szczypta soli odrobina wody odrobina oliwy Składniki na farsz 150g sera ricotta 150g szpinaku szczypta soli 1 jajko szczypta pieprzu pieprz 2 łyżki(...)bułki tartej Tortellini ze szpinakiem i ricottą – przepis Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastycznie. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Kiedy ciasto będzie w lodówce pora na przygotowanie farszu. Szpinak, oliwę, ricottę, sól, jajko i pieprz wkładamy do blendera i blendujemy. Dodajemy do niego 2 łyżki bułki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik babci 1125

babci Puszysty, wilgotny i mega pyszny sernik, który smakuje jak dawniej. Jest żółciutki, delikatny i bogaty w składniki. Z pewnością Wam zasmakuje. Dzięki zastosowaniu sera mielonego i niemielonego twarogu, ciasto ma kremową oraz delikatnie grudkową konsystencje. Sam w sobie nie jest przesłodzony, więc po wystudzeniu możemy go z wierzchu posmarować polewą czekoladową, konfiturą malinową lub kajmakiem z puszki. W przepisie(...)masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy) *** *** Masę serową przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( moja blaszka ma wymiary 36×26 cm ) *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 80 minut *** *** Od razu po zakończeniu pieczenia, oddzielamy ciasto przy brzegach od papieru, za pomocą ostrego noża, dzięki temu sernik

Blog z Apetytem