przestudzenia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać 3 łyżki kwaśnej śmietany, roztopione i przestudzone masło. Dodać 3 żółtka, spirytus i wlać rozczyn drożdżowy. Całość wyrobić ręką na gładkie, jednolite ciasto (ciasto powinno odchodzić od ręki). Miskę z ciastem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką
Danka PichciSernik z polewą czekoladową to obok szarlotki chyba klasyka naszych ciast. To pyszne, proste i szybkie w przygotowania ciasto lubi chyba każdy {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/sernik-z-polewa-czekoladowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/sernik-z-polewa-czekoladowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/sernik-z-polewa-czekoladowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["200g biszkopcik\u00f3w lub ciasteczek ma\u015blanych(...)szklanki cukru,\r","2 \u0142y\u017ceczki cukru waniliowego,\r","3,5 \u0142y\u017cki m\u0105ki,\r","1 tabliczka gorzkiej czekolady.\r"],"name":"Sernik z polew\u0105 czekoladow\u0105","recipeCategory":"ciasta, desery","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Zmiksowa\u0107 razem ciastka i 40 g mas\u0142a, aby otrzyma\u0107 mas\u0119 o konsystencji mokrego piasku. \r","Wklepa\u0107 w dno tortownicy
Bardzo Gruby Smokcyklu Podróże z wypiekami . Karnawałowe chrupańce przypominają w smaku trochę nasz chrust, faworki , ale, jak sama nazwa wskazuje, jest co chrupać. A to wszystko dzięki dodatkowi cukru do ciasta. Podczas smażenia lekko się karmelizuje i nadaje chrupańcom wyjątkową chrupkość Przepis jest łatwy, a efekt szybki i smaczny Składniki: 500 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 3 jajka(...)rumu 1 szczypta soli 5 łyżek oleju Do smażenia: Olej roślinny lub olej kokosowy Uwaga: szklanka 200 ml Wszystkie składniki zagniatam na jednolite ciasto, które następnie odstawiam na 30 minut do leżakowania w temperaturze pokojowej. Następnie rozwałkowuję ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm i wycinam dowolnej wielkości trójkąty, albo inne kształty. Olej rozgrzewam na patelni
Słodki sentymentłyżeczka Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnice, dodać cukier i margarynę i posiekać wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier(...)namoczone rodzynki, posiekane orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4, resztą wyłożyć blachę dużą na ciasto wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową z bakaliami i na wierzchu ułożyć paski z pozostałego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec ok 50 minut
przepisy- Milkistole zawsze jest miejsce na puszczenie wodzy fantazji smaków. Szampańskie, kruche i krągłe ciasteczka są właśnie taką karnawałową fantazją, która rozpieszcza podniebienie wykwintnym posmakiem szampana i kruchym ciastem, w którego objęciach kryje się kremowe nadzienie z migdałami :) Idealne na przyjęcia w brokacie i serpentynach ale i na przyjacielskie spotkanie przy kawie, czy noworoczne odwiedziny. Krągłe ciastka wydymają rumiane policzki spod(...)tylko czysta przyjemność chrupania i rozpływania się w szampańskich słodkościach. Szampańskie ciasteczka są już gotowe, by osłodzić Wam karnawałowy czas! Szampańskie ciasteczka karnawałowe na 10 sztuk Potrzebujesz: 60ml szampana Ciasto: 110g mąki pszennej 50g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli Nadzienie: 4 kostki białej czekolady 1 łyżka zredukowanego szampana 100g mascarpone 1 łyżka płatków migdałów
Kuchnia w Słońcu SkąpanaChurros, czyli hiszpański specjał przygotowany z ciasta parzonego, smażonego na oleju. Muszę powiedzieć, że dobre to to. Co prawda dużo bardziej mi smakowała wersja solo, jedynie z cukrem, ale skoro podaje się je z sosem czekoladowym, niech tak też będzie – do wyboru Do smażenia churrosów przyda się Wam termometr kuchenny. Temperatura jest ważna o tyle, że przy zbyt mocnym(...)oraz sól. Powoli doprowadzamy do wrzenia. Gdy składniki się zagotują, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Jednocześnie moc palnika redukujemy prawie do minimum. Gotujemy, mieszając, do czasu, aż ciasto się połączy i zacznie odchodzić od brzegów garnka (około 2 minuty). Zdejmujemy z palnika. Po leciutkim przestudzeniu do składników dodajemy po 1 jajku, miksujemy za każdym razem do połączenia
Smaki Na TalerzuPrzepis na ciasto bounty, czyli pyszne, czekoladowe ciasto z kremem maślano-kokosowym o delikatnym posmaku wanilii, a całość wykańcza polewa z mleczną oraz gorzką czekoladą. Fani batoników Bounty na pewno będą zachwyceni przepisem! Ciasto Bounty -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikPrzepis na ciasto bounty, czyli pyszne, czekoladowe ciasto z kremem maślano-kokosowym o delikatnym posmaku wanilii, a całość wykańcza polewa z mleczną oraz gorzką czekoladą. Fani batoników Bounty na pewno będą zachwyceni przepisem! Ciasto Bounty -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikdość kwaśny, a co za tym idzie także niskowęglowodanowy owoc fajnie przełamuje słodkość i ciężkość kremu budyniowego. Stanowi taki powiew świeżości. 😀 Ja wykorzystałam po prostu pozostałości żurawiny z tego ciasta , więc już nie starczyło na dekorację i na wierzch poszły pestki granatu. Jeśli jednak kupicie całe opakowanie żurawiny , to ta część która nie trafiła do konfitury może z powodzeniem przyozdobić(...)aksamitnym kremem budyniowym i kwaskowatą konfiturą żurawinową. Idealny nie tylko na Boże Narodzenie, ale także Sylwestra czy okres Karnawału. Course Deser Cuisine Europejska, Wege Keyword biszkopt, bomby tłuszczowe, budyń, ciasta z kremem, ciasto kokosowe, ciasto z owocami, owoce, pudding, torcik, tort Prep Time 25 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 5 hours Servings 12 porcji Ingredients Biszkopt 4 jajka
Modern Cave GirlCIASTO: jajka - 4 szt mąka pszenna - 120 g margaryna - 130 g proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki woda - 250 ml KREM: budyń śmietankowy w proszku - 64 g mleko 3,2% - 500 ml cukier -100 g masło - 100 g DEKORACJA: cukier puder Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie(...)chłodnej mady wbijać kolejno jajka, dodać proszek do pieczenia i całość miksować na najwyższych obrotach przez ok minut. Piekarnik nagrzać do 200stC. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. KREM: Z mleka odlać pół szklanki - rozmieszać w nim budyń, resztę mleka zagotować z cukrem. Zestawić
przepisy- MilkiJeśli lubicie lekkie, łatwe do zrobienia i smaczne desery to zapraszam na kawałek żółtego sera. Ciasto jogurtowe bez pieczenia z dodatkiem mango. Wygląda pysznie i jeszcze lepiej smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto jogurtowe bez pieczenia (ser żółty) Składniki 60 g mango pulpa, mrożone lub świeże (ja użyłam mrożonego) 4 galaretki o smaku cytrynowym 680 g jogurtu greckiego 2 szklanki(...)lodówki na kilka godzin. Przed podaniem robimy dziurki małą łyżeczką. Tortownicę lub rant owijamy folią spożywczą ponieważ metal wchodzi w reakcję z masą i robi się brzydko sina. Artykuł Ciasto jogurtowe bez pieczenia (ser żółty) pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecammikserem. Nastepnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łopatką lub szpatułką do połączenia się składników.Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.Na tak przygotowaną formę wylewamy nasze ciasto,wyrównujemy.Nastawiamy piekarnik na temp.180C i pieczemy ok.20 min.Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odstawiamy do wystudzenia. Teraz czas na krem budyniowy.Do szklanki mleka wsypujemy budyń w proszku i rozpuszczamy.Pozosta(...)mleku proszek budyniowy i gotujemy budyń.Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę,następnie cały czas miksując dodajemy wystudzony budyń.Gotowy krem wykładamy na wystudzony biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia a w międzyczasie przygotowujemy galaretki.Kiedy galaretka zaczyna tężeć wyjmujemy ciasto z lodówki,układamy na kremie owoce-u mnie były to mandarynki oraz jagody (mrożone).Zalewamy tężejącą
Mała w garnku mieszablacie kuchennym. Świeżą, zamrożoną żurawinę zalać wodą do przykrycia i gotować z cukrem z 10 minut, odsączyć na sitku, sok jest dobry do herbaty. Rano mikserem spiralami wyrobić gładkie ciasto z 2 minuty, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzch poukładać jabłka ze skórką pokrojona na kawałeczki, rozsypać żurawinę. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie(...)góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - leniwa, nocna drożdżówka jest bardzo łatwa bez wyrabiania ciasta drożdżowego, ciasto jest zwarte, puszyste, smaczne.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięminut. Kiedy drożdże się spienią, dodajemy do nich jajka i mieszamy dokładnie. W ten sposób o wiele łatwiej nadać jajkom jednolitej konsystencji niż później w cieście. Robimy w mące dołek i wlewamy drożdże z jajkami, mieszamy łyżką, aż mąka się wchłonie. Na koniec dodajemy olej, mieszamy jeszcze kilka razy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 – 40 minut, aż masa(...)podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodajemy obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłko/jabłka. Delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu. Aby sprawdzić temperaturę tłuszczu, wrzucamy na patelnię odrobinę ciasta. Powinno ono zaraz po zetknięciu z tłuszczem zacząć rosnąć. Jeżeli z ciastem nic się nie dzieje, oznacza to, że tłuszcz jest za zimny. Jeśli natomiast zwija się
Kuchnia Na Wypasiejaką ważną rolę gra tu sól, jest dosyć wyczuwalna i dzięki temu odbija słodycz, a w rezultacie ciasteczka nabywają słodko i lekko słony kontrast. No i ważne, aby ciasto postało godzinkę w lodówce, bo wtedy wszystkie smaki zagrają. Ciągnące ciasteczka owsiane snickers - przepis: Składniki na ok. 12 ciasteczek: 3 batoniki snickers (150 g) 400 g pełnych płatków owsianych górskich(...)połączenia się składników. Do tego dodajemy roztopione i przestudzone masło, mieszamy. Drobno kroimy snickersa, 1/4 zostawiamy do dekoracji. Łączymy składniki wilgotne i suche, dodajemy pokrojone snickersy. Wyrabiamy ciasto. Tak powstałe ciasto, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Formujemy ciastka o grubości 1-1,5 cm i średnicy
Kuchnia Łukasza