Czekoladowe choinki upiekłam specjalnie dla mojego czteroletniego syna. To połączenie czekoladowego ciasta z warstwą czekolady i dekoracjami cukierniczymi. Są banalnie proste do przygotowania. Prezentują się bajecznie i smakują rewelacyjnie. Polecam w szczególności dla wszystkich czekoladoholików ;-) SKŁADNIKI Czekoladowe choinki: 1 jajko szczypta soli 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 50 g masła 120 ml mleka(...)sobą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko w proszku. Do jajek dodać masło, mleko, składniki sypkie i krótko zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać czekoladę i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczone ciasto ostudzić, wyciągnąć z formy i oderwać papier do pieczenia. Ciasto przełożyć na sztywną podkładkę górą
Passions hobbies lifeGenialne i proste ciasto makowe na białkach przełożone kremem budyniowym z maskarpone, obsypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Najlepsze jest na drugi lub nawet trzeci dzień. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spód składniki : 1 szklanka (250ml) białek 150 g cukru 200 g mąki 100 g oleju 100 d suchego maku Krem składniki : 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 500 ml mleka 4 łyżki cukru(...)mascarpone (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Posypka kokosowa składniki : 1 łyżka masła 4 pełne łyżki wiórków (ilość wg. uznania, jeżeli ktoś lubi więcej może podwoić porcje) Ciasto wykonanie : Spód: białka ubić z cukrem. Dodać resztę składników i wymieszać. Wylać do wysmarowanej masłem tortownicy i piec 35 minut w 180C. Krem: budyń ugotować wg. opisu na opakowaniu dodając cukier. Pozostawić do ostygnięcia
Do Garów!foremki, dlatego lepiej ją podać w większej kokilce. Na zimno wypiekamy w metalowych foremkach i wyciągamy je dopiero po ostygnięciu. 12 babeczek lub 8 kokilek Składniki: kruche ciasto 200 g mąki 150 g zimnego masła szczypta soli 30 g cukru wałek kokilki lub metalowe foremki do babeczek foremka gwiazdka nadzienie mięsne 150 g mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe) czerwona(...)cebula ząbek czosnku mała papryczka chili 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, cynamon, 100 g wędzonego sera mozzarella łyżka oliwy Przygotowanie: ciasto Wszystkie składniki połącz i zagnieć ciasto. Uformuj kulę i umieść w lodówce. nadzienie mięsne Na rozgrzanej patelni dodaj oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, podsmażaj
Niezły MłynekProste i pyszne ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego. Takie szybkie rozwiązanie jak ktoś nie ma jak robić samodzielnie ciasta. Wychodzą chrupiące i pachnące cynamonem. Można takie przygotować na świąteczny stół. Polecam. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 dag masła lub margaryny cukier trzcinowy według uznania cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznych ślimaczków: 1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko(...)studzimy. 2. Ciasto rozwijamy na stolnicy, odkładamy na 10 minut żeby się ociepliło. Po tym czasie za pomocą pędzelka smarujemy je masłem lub margaryną, posypujemy cukrem i cynamonem według uznania. Zwijamy jak roladę. 3. Ciasto kroimy w plasterki ostrym nożem i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przed około 25 minut
IzabelawkuchniMożecie upiec go również w foremce keksowej i przełożyć powidłami. Jednak daje Wam słowo, że nie musicie niczym przekładać, wystarczy lukier i sam w sobie jest petardą. Składniki: ciasto 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 5 łyżeczek przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody 120 g masła 120 g cukru(...)syropu daktylowego 120 g płynnego miodu 250 ml bardzo ciepłej wody lukier 200 g cukru pudru łyżeczka soku z pomarańczy 1 białko Przygotowanie: ciasto Rozgrzej piekarnik na 180C. Prostokątną formę dopieczenia 25 cm x 20 cm, wyłóż papierem pergaminowym. W misce połącz suche produkty: mąkę, cynamon, imbir, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika. W garnku umieść
Niezły MłynekSernik pomarańczowy to ciasto, który piekłam niejednokrotnie i zawsze znikało w ekspresowym tempie. Cóż, moja rodzina oraz znajomi je uwielbiają! Sernik kusi swoim cudownym, aromatycznym zapachem i pomarańczowym posmakiem. Jest niezwykle delikatny oraz przyjemnie kremowy, a dodatek oleju sprawia, że długo pozostaje świeży. Przygotowanie masy serowej jest naprawdę proste, ponieważ wystarczy wymieszać wszystkie składniki i już! Nic więcej, oprócz czekania(...)ciasto się upiecze. Polecam! Sernik pomarańczowy - składniki: (Tortownica o średnicy 23 cm) Spód: 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1 żółtko 60g margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Masa serowa: 600g mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka z wiaderka) 3 jajka (duże) 1 białko
Di gotujeraczej kostka z mlecznym nadzieniem i kwaskowatym dżemem. Postanowiłam że zmodyfikuje przepis na ta słynną mleczna kanapkę i zrobię ją tak aby była jeszcze smaczniejsza i udało się. Takie ciasto postawione na świątecznym stole znika w mig ;) Składniki na tortownicę 22 cm Ciasto: 4 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)masy, przykrywamy drugim biszkoptem i wierzch smarujemy pozostała masą (jeśli nie chcecie polewy lub nie dysponujecie aktualnie białą czekoladą to w tym momencie możecie posypać wiórkami całość i zakończyć ciasto) Polewa 7. Śmietankę zagrzewamy. W gorącej śmietance roztapiamy czekoladę, następnie odstawiamy na chwilkę do lekkiego zgęstnienia i taka wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy wiórkami i do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje
Gotowanie...to proste !imprezę np. sylwestrową. Do farszu wykorzystałam różnego rodzaju grzyby - suszone, pieczarki białe i brązowe, a także boczniaki i shitake. Dlatego też jest on bardzo grzybowy i aromatyczny. Chrupiące ciasto i kremowy, grzybowy farsz o intensywnym ziołowym aromacie to idealne danie na każde przyjęcie. Polecam! Paszteciki z grzybami Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego 10g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki) 1 większy(...)Doprawić do smaku sporą ilością soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Dodać posiekaną natkę pietruszki i grzyby odstawić do ostygnięcia. Jajko wbić do małej miseczki i roztrzepać widelcem. Ciasto francuskie rozwinąć, można je dodatkowo nieco rozwałkować. Wyciąć krążki ciasta. Na każdy krążek nakładać niewielką ilość farszu. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i skleić brzegi formując pierożki. Można nie sklejać
Codzienne Gotowaniesmaku, schłodzonego W misce umieszczamy schłodzone mascarpone i karmel. Za pomocą miksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników. Gotowy krem karmelowy od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. II SPOSÓB: Składniki: 180 g serka mascarpone, schłodzonego 70 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej 100 – 130 g karmelu, do smaku, schłodzonego Składniki na ok 170-180 g karmelu
Słodki Pomysłdokładnie mieszamy łyżką aż powstanie jednolita masa, na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×34 cm wykładamy naprzemiennie po łyżce masy serowej i makowej, gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 60 min. Pod koniec pieczenia gdyby góra ciasta się za mocno przypiekała możemy przykryć ją papierem do pieczenia(...)upieczone ciasto przez 10-15 min studzimy w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. do miseczki przesypujemy cukier puder, mieszając dodajemy sok z wyciśniętej pomarańczy tak aby uzyskać pożądaną gęstość lukru. wystudzone ciasto polewamy lukrem, posypujmy skórką z pomarańczy, gotowe ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Serniko
Blog kulinarny S9.PLPremiera mojego pierwszego e-booka! E-book "Ciasta bez pieczenia" zawiera 40 przepisów na różnego rodzaju słodkości, które wykonacie bez użycia piekarnika. Wśród nich znajdziecie przepisy popularne i dobrze znane, jak np. Chatka Puchatka, Grysikowiec, Salceson czy Góra Lodowa w wersji bez pieczenia, a także moje autorskie przepisy, jak np. 3Bit, Lion, Kinder Bueno czy Malinka. 30 przepisów to przepisy(...)nadzieję, że e-book przyda się Wam w okresie przygotowań do świąt, jak i później bez żadnej okazji. Dedykowany jest szczególnie osobom, które nie lubią bądź nie umieją piec ciast, nie mają piekarnika w domu, a także tym wszystkim, którzy uwielbiają jeść takie ciasta bez pieczenia. Bardzo się cieszę i jestem podekscytowana faktem, że kilka miesięcy mojej pracy w końcu
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam banany i jestem ogromną fanką ciast z ich udziałem. Dzisiaj mam dla Was przepis, na bananowe ciacho z galaretką, które ostatnio robiłam dla rodzinki i zniknęło w mgnieniu oka :) Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 3 szt, cukier 6 łyżek, mąka ziemniaczana 3 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, masa bananowa: banany 4 szt , masło 150 g, galaretka gruszkowa 2 opakowania(...)się nie zwarzył. Masę wykładamy na biszkopt. Krem śmietankowy: Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy do połączenia i wykładamy na ciasto. Jeśli krem jest zbyt rzadki to należy go włożyć na chwilę do lodówki. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Na cieście układamy banany pokrojone w plastry
kulinarne odsłony patibędziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ŚWIĄTECZNE TARTALETKI CHOINKI SKŁADNIKI: Kruche ciasto : mąka pszenna ( 250 g ) masło zimne ( 150 g ) cukier puder ( 70 g ) żółtka ( 2 szt.) czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Krem maślany milky way: masło (400 g) minimum 82% tłuszczu w temperaturze(...)kuchenna tylka wilton duża otwarta gwiazda nr:199 tylka mała otwarta gwiazdka nr:18 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Tartaletki . Składniki na kruche ciasto zagniatamy ręcznie lub mikserem. Barwnik dodajemy na sam koniec (opcjonalnie). Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godz. lub do zamrażalnika
RITA food channelczarnuszek). Nasiona czarnuszki charakteryzują się intensywnym, gorzkawym smakiem. Czarnuszka to panaceum od natury, a więcej o jej właściwościach w obszernym artykule Kuchnie świata , gdzie również można je zakupić. Składniki CIASTO NA BUŁECZKI 400 g mąki maki typ 500/550 250 g mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g stopionego i przestudzonego masła 1 łyżeczka cukru(...)Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i dodajemy do miski z mlekiem. Mieszamy i przez około 5 minut wyrabiamy. Dodajemy stopione, przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy wyrobione ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia, lub do czasu podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy
Tajemnice SmakuPyszne i ślicznie wyglądające gwiazdki z ciasta francuskiego nadziane powidłami śliwkowymi. Prosta i słodka przekąska do kawy. Doskonałe, szybkie ciasteczka na świąteczny stół lub dla Mikołaja na zbliżające się Mikołajki. Ciasto francuskie to produkt bardzo często wkładany do koszyka zakupowego. Sama lubię mieć paczkę ciasta francuskiego w zapasie, w razie nagłej potrzeby. Składniki: * 1 opakowanie ciasta francuskiego * powidła śliwkowe(...)użyłam Orzech ) * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Foremką w kształcie gwiazdki wyciąć ciastka (najlepiej parzystą liczbę). Na jednej połowie gwiazdek na środku położyć odrobinę powideł śliwkowych. Zakryć to drugą gwiazdką, docisnąć brzegi, by powidła nie wypłynęły w czasie pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190'C, piec ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około
Zrób to smacznie