Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka 128Biszkopt z jabłkiem i kokosem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Torki, gmina Medyka, powiat przemyski Przepis na to ciasto zaciekawił mnie przede wszystkim z powodu nietypowej masy jabłkowej. Nigdy o takiej nawet nie słyszałam, nie mówiąc o kosztowaniu. Pokrojone jabłka podgotowuje się w wodzie, do której później dodaje się budynie wymieszane z wodą oraz galaretkę. Powstałym w ten sposób „kisielem” zalewa się(...)jabłka ułożone na upieczonym biszkopcie. Na kisiel z kolei wykłada się ciasto z kokosa i ponownie całość piecze się w piekarniku. Warto wybrać soczyste, kwaskowate jabłka, które zachowują swój smak i intensywność, dzięki czemu ciasto ma świeży smak. Uprzedzam też, że zarówno biszkopt, jak i ciasto kokosowe są dość słodkie i jeśli za tym nie przepadacie, dodajcie nieco mniej cukru
Trzeci talerz
CYTRYNOWA FANTAZJA BEZ PIECZENIA 349Dobrze wiem, że uwielbiacie szybkie ciasta z kilku składników. A jeszcze jak są to ciasta bez pieczenia, to już mam gwarancję, że na bank wśród Was zrobią furorę! Tak będzie i tym razem …. i tym razem znów jest to przepis przygotowany przez moją Mamę ( jak wiecie to ostatnio Ona króluje w kuchni! ). Cytrynowa fantazja, tak jak pisałam powyżej, to ciasto
Ostra na Słodko
rabarbar z truskawką w kakowym cieście bez miksera... 125cukier puder - do posypania Składniki o pokojowej temperaturze = do pojemnika od razu wsypać mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia, wsypać cukier, wbić jajka, wlać wodę i olej, rózgą ciasto dobrze wymieszać na gładkie i dość gęste. Keksówki silikonowe 20 cm 3 sztuki (jedna do pracy męża) lub 1 duża forma 30x25 cm, do foremek wyłożyć po równo ciasto(...)cieście poukładać obrany i pokrojony w kostkę rabarbar na przemian z truskawkami. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto w foremkach wystudzić, wyjąć z formy na talerz i przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo szybkie, łatwe, tanie ciasto bez miksera mieszane rózgą, rabarbar i truskawka to bardzo smaczne połączenie smakowe
W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem 135budyniem to smaczny dodatek do popołudniowej kawy, sprawdzą się również na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Drożdżówki z rabarbarem i budyniem: Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 100 g cukru 3/4 szklanki mleka 100 g masła 1/4 łyżeczki soli Nadzienie: 300 g rabarbaru 1 cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki(...)budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru Kruszonka: 120 g mąki pszennej 80 g masła 80 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżówek z rabarbarem i budyniem: Przygotowanie ciasta. Mleko wlać do kubka, podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać połowę ciepłego mleka (nie może być gorące), 2 łyżki mąki pszennej (odmierzyć z 3/4 szklanki) i 1 łyżkę cukru (odmierzyć
Danka Pichci
łatwe ciasto ucierane kakaowe z jabłkami i galaretką... 113wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, wbić jajka, wlać olej rzepakowy i mleko, rózgą dokładnie wymieszać na masę nie za gęstą. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy. Jabłka wymieszać i wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut. Ciasto w formie dobrze wystudzić, galaretki wymieszać(...)gorącej wodzie i wystudzić, gdy zacznie tężeć wyłożyć na wystudzone ciasto, schować do lodówki do stężenia galaretki - bardzo łatwe, tanie, szybkie ciasto ucierane kakaowe, jabłka z kisielem wymieszane są smacznym nadzieniem, galaretka dopełnia smaku.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na pierogi z ciecierzycą, fasolą i suszonymi pomidorami 174oleju) 300 g marchwi (2 średniej wielkości marchewki) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego sól pieprz Ciasto na pierogi: 320 g mąki (użyłam mąki orkiszowej jasnej) 160 ml ciepłej wody (ok. 60 stopni C) 1,5 łyżki oliwy szczypta kurkumy (dla koloru, można pominąć) przygotowanie Na oleju podsmaż(...)zblendowanej fasoli i ciecierzycy dodaj podsmażone warzywa i pokrojone suszone pomidory. Do całości dodaj też sos sojowy i ocet ryżowy. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wykonanie ciasta na pierogi znajdziesz tutaj – https://viagusto.pl/elastyczne-ciasto-na-pierogi-i-uszka-sprawdzony-przepis/ Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrój okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż farsz i dokładnie zlep końce ciasta. Pierogi
Via Gusto
ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką... 110miękka Do misy robota wsypać mąkę przesianą, cukier, szczyptę soli, cukier wanilinowy, suche drożdże, wymieszać, wbić jajka, wlać ciepłe mleko i stopiony tłuszcz, hakiem robota wyrobić z 8 minut ciasto drożdżowe nie za rzadkie, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Truskawki obrać z szypułek, na durszlaku szybko opłukać zimną wodą, nożykiem odciąć miejsce(...)szypułkach, pokroić w talarki. Z podanych składników utrzeć kruszonkę, 3 keksówki silikonowe 20 cm (lub 1 forma 34x20 cm) , do keksówek nałożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe, rozsypać truskawki, przycisnąć w ciasto, posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku na 19C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić - bardzo szybkie, proste, łatwe i bardzo smaczne ciasto drożdżowe z suchych
W Mojej Kuchni Lubię
Rolada bezowa z musem owocowym 127Rolada bezowa z musem owocowym Wbrew pozorom to ciasto nie jest wcale trudne w wykonaniu, ani bardzo pracochłonne. A smakiem pobija każdy deser. Świetne połączenie słodkiej i chrupiącej bezy, pysznego kremu śmietankowego oraz lekko kwaskowatego musu owocowego. Niebo w ustach! Składniki: Beza: 6 białek jaj 340g cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 250ml słodkiej śmietanki(...)owoców, u mnie mrożone jagody, truskawki, maliny, borówki, wiśnie 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych… mięta do przyozdobienia ciasta *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo
Blog z Apetytem
Jak zrobić gofry? Przepis na najprostsze ciasto na gofry w 5 minut 172jeśli lubisz słodkie gofry szczypta soli przygotowanie W misce umieść najpierw mokre składniki, a potem wsyp suche składniki. Następnie całość wymieszaj trzepaczką (rózgą) lub mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto umieść w nagrzanej gofrownicy. Gofry piecz około 4-5 minut (w zależności od gofrownicy) – polecam nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia, a zwłaszcza na początku. Odczekaj więc(...)minuty, zanim sprawdzisz stopień wypieczenia gofrów. Dzięki temu ciasto ładnie się upiecze Gotowe gofry podawaj jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami – mogą to być owoce, dżem, bita śmietana lub po prostu cukier puder. Sprawdź inne przepisy na desery – klik . Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie ( klik ) i Facebooku ( klik ). Sprawdź najnowsze przepisy Jak zrobić gofry? Przepis
Via Gusto
Babeczki z bitą śmietaną + FILM 105masło i posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do pozostałych składników. Całość siekać nożem aż składniki równo się wymieszają, aby jak naj krócej wyrabiać rękami. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (lub na 15 minut w zamrażarce). Po schłodzeniu ciasto wałkować miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2-3 milimetrów i wycinać(...)krążki nieco większe niż foremki (foremek nie trzeba smarować tłuszczem). Ciasto dokładnie dociskać do ścianek foremki, nadmiar ciasta ściąć po krawędziach. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem, aby wyszło powstałe powietrze. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni ok 12-15 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Wystudzone korpusy wyciągnąć z foremek. Foremki obrócić na ręce do góry dnem
Pomysłowa kuchnia
Ucierane ciasto ze śliwkami + FILM 105Dzisiaj polecam ucierane ciasto ze śliwkami. Śliwki można zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami. Składniki 250 g masła 240 g cukru 6 jajek 300 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Kruszonka 100 g mąki 70 masła 20 g cukru pudru Śliwki Wykonanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Jak masa będzie już(...)koniec ucierania powoli dosypywać mąkę, ciągle ucierając. Gdy masa będzie już dokładnie wymieszana, przełożyć na formę wyłożoną papierem. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Poukładać na cieście i posypać kruszonką . Artykuł Ucierane ciasto ze śliwkami + FILM pochodzi z serwisu Ela w kuchni
Pomysłowa kuchnia
SERNIK Z RICOTTY I MASCARPONE NA KRUCHYM SPODZIE 111serka mascarpone * 4 jajka * 1 opakowanie (40g) budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru) * 120 g cukru Dodatkowo: * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Ze wszystkich składników na kruche ciasto zagnieść ciasto. Owinąć je folią, włożyć do zamrażalnika na około 30-40 minut. Okrągłą blachę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy wykleić ciastem, następnie blachę włożyć(...)zamrażalnika na 30 minut bądź do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzać do 180'C, podpiec ciasto około 15 minut. W między czasie przygotować masę serową. Oba serki, całe jajka, cukier i proszek budyniowy umieścić w misce. Masę wymieszać przy pomocy miksera do połączenia składników. Na podpieczony spód (wyjęty od razu z piekarnika) wylać masę serową. Wstawić ciasto do piekarnika
Zrób to smacznie
CIASTO SZPINAKOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ + FILMIK 108Cisato szpinakowe jest pysznym ciastem ala babkowym. Ciężkie i wilgotne, przełożone śmietaną. Podajemy je udekorowane dowolnymi owocami. SKŁADNIKI : 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 1/2 szklanka oleju 4 jajka 3/4 szklanki cukru (szklanka ma pojemność 250 ml ) 2 szklanki mąki tortowej (szklanka zawiera 130 g mąki ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM : 400 ml śmietany(...)masę. Białka ubijamy na sztywno, nastepnie dodajemy żółtka i cukier, dalej ubijamy. Dodajemy cały szpinak z olejem. Na koniec wsypujemy pszesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekladamy do blaszki o rozmiarach 25/30 cm i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C. Biszkopt przecinamy na dwie polówki, górną część kruszymy aby powstała kruszonka do posypania ciasta
Kulinarne Fantazje Marioli