świąt. Przede mną jeszcze porządki i dekoracje, ale w domu już pachnie piernikami, które upiekłam wczoraj. W tym roku nieco wcześniej, ponieważ trochę obawiałam się o kondycję dojrzewającego ciasta, które trzymałam w chłodnym garażu. Pogoda nieco pokrzyżowała moje plany. Wystraszyłam się przymrozków i zaczęłam działać szybciej niż zazwyczaj. Dzisiaj dom pachnie obłędnie piernikami, które dojrzewają w spiżarni, ale część ciasta(...)wykorzystałam na zrobienie pierniczków. Było trochę zabawy z wałkowaniem lepkiego ciasta i wycinaniem pierniczków, ale warto było. Po upieczeniu pierniczki trafiły do szklanego słoja i są tegoroczną zapowiedzią nadchodzących świąt. Składniki: • dowolna porcja dojrzewającego ciasta na piernik staropolski – przepis TUTAJ Sposób przygotowania: 1. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość około
W mojej kuchniPewnie wiele z Was rozmyśla już o świątecznych wypiekach i zastanawia się co upiec na święta w tym roku? Bo przecież święta nie mogą się obejść, bez pięknie pachnących ciast, na których widok cieknie ślinka! Niektórzy z Was stawiają, na sprawdzone, tradycyjne wypieki, inni zaś lubią eksperymentować i stawiać na coś nowego. Dla takich osób przygotowaliśmy dzisiejszy wpis! Zebraliśmy(...)najlepsze przepisy na domowe ciasta , które będą idealnym wyborem na tegoroczne święta. Święta to czas, kiedy nawet osoby, które nie są miłośnikami pieczenia, biorą mikser w dłonie i tworzą pyszne słodkości. Zachęcamy do wypróbowania poniższych wypieków, ponieważ wyglądają naprawdę apetycznie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Ciasto z wafelkami Przepis na: przepiski.pl 2. Grzesiek Przepis na: ktougoscimoichgosci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Miodownik
Damusia.plDzień dobry :-) Poniedziałek rozpoczynamy na słodko mega czekoladowym ciastem z orzechami i żurawiną. Ciasto podczas pieczenia obłędnie pachnie, aż ciężko było wytrzymać, bo tak się go chciało już zjeść. Nawet nie zdążyło porządnie wystygnąć a już musiałam go kroić, bo dzieci nie mogły wytrzymać. Polecam, warto zrobić :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 6 jajek L 1/2 szklanki cukru(...)żurawiny polewa czekoladowa u mnie Helio 1. Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dostawiamy do ostygnięcia. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier (jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta, to cukru można dać 3/4 szklanki) i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż powstanie jasna, puszysta masa. 2. Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, miksujemy do połączenia
kruche babeczkimasła, stopionego i przestudzonego Dodatkowo: żółtko jaja 1 łyżka mleka pestki dyni Wykonanie W misce mieszamy mleko, miód i drożdże. Dodajemy mąkę, sól i stopione przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera z hakiem przez około 5 – 10 minut, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ciasto i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie(...)dzielimy ciasto na 12 porcji i formujemy z nich owalne bułki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 – 30 minut. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 190°C. Bułki smarujemy rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Nożyczkami nacinamy “kolce”, na koniec robimy oczy i pyszczek, wciskając w ciasto
Tajemnice SmakuTarta z pieczarkami i pomidorami. Pyszna tarta z ciasta francuskiego wypełniona soczystszymi pieczarkami i pomidorami z dodatkiem czerwonej cebuli i czosnku . Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania i szybka. Tarta ta jest niesamowitym pomysłem na szybki obiad w ciągu tygodnia. Pieczarki i pomidory cudownie wypełniają wnętrze tarty , sprawiając że jest ona smaczna i sycąca. Tarta jest wspaniałym pomysłem by wprowadzić(...)miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 arkusz ciasta francuskiego – 250 g pieczarek – 1 czerwona cebula – 2 ząbki czosnku – 200 g serka śmietankowego – 1 jajko – 1 łyżeczka musztardy – sól, pieprz
Zdrowy Styl Joannyolej, ponownie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Do masy piernikowej dodać ubite białka, wymieszać szpatułką. Kwadratową blachę do ciasta o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec piernik około 1 godziny. Z piernika delikatnie skroić wierzch wyrównując powierzchnię. Ciasto przekroić(...)wzdłuż na pół. Jedną połowę ciasta wysmarować powidłami śliwkowymi, przykryć drugą połową ciasta. W rondelku rozpuścić połamane w kostki obie czekolady i masło. Tak przygotowaną polewą wylać wierzch piernika
Zrób to smaczniedylemat, co by tu zrobić z pozostałymi białkami. No bo przecież ile można robić te bezy... Tym razem był pyszny tatar, a za nim pyszne, pachnące cytryną ciasto bakaliowe. U mnie to był akurat niewielki placek, bo tylko 3 białka i średnica 18 cm, ale do popołudniowej kawy starczyło. Było słodko, a zapewniły nam to kandyzowane owoce schowane(...)cieście i słodki, cytrynowy lukier na wierzchu. Ciasto bakaliowe na białkach Składniki: 1) 3 białka 2) 1/3 szkl cukru 3) 80 g mąki pszennej 4) 70 g masła
Na kulinarnym poligonieMamusiu, to ciasto jest na 10!!!” Taką najwyższą ocenę dla ciasta budyniowego na herbatnikach wykrzyknął mój starszy synek po pierwszej degustacji Robiłam je już kilka razy i wszystkim domownikom bardzo smakuje. Polecam, bo jest łatwe do zrobienia i pyszne Składniki (kwadratowa forma 24 cm x 24 cm): 3 szklanki mleka roślinnego np. sojowego 1 budyń bananowy (60 g) – koniecznie(...)puszki cukier lub syrop z agawy (do słodzenia) Dodatkowo: orzechy do dekoracji mleko do moczenia biszkoptów * P olecam wypróbować gorzką czekoladę z różnymi dodatkami – pyszna jest w tym cieście taka z ziarnami kakaowca albo skórką z pomarańczy Wykonanie: Każdy herbatnik zanurzamy na krótko w miseczce z niewielką ilością mleka roślinnego i układamy na dnie kwadratowej formy. Układamy dwie warstwy
Lamarida.plwlać spienione drożdże, dodać 50 g cukru, sporą szczyptę soli, wbić 1 jajko i żółtko, wlać pozostałe mleko – 125 ml oraz roztopione lekko ciepłe masło – 80 g. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 15 minut. Następnie miskę przykryć, np. bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto powinno(...)podwoić swoją objętość. PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: Wszystkie składniki szybko zagnieć ręką do powstania charakterystycznych grudek. Gotową kruszonkę wstaw do lodówki, przykryj folią aluminiową lub talerzykiem. Wyrośnięte ciasto chwilę powyrabiać a następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt dużego prostokąta. Posmarować masą makową. Możesz także przed nałożeniem masy makowej wysmarować ciasto cienko ulubionym dżemem. Zwinąć w rulon, kroić na niewielkie drożdżówki
Zasmakuj Kuchnibyło i tym razem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW
Ostra na Słodkozagniatamy z masłem, słodzidłem, jajkiem i śmietaną. Odstawiamy do lodówki na 30 min. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach. Po 30 min. ciasto dzielimy na 2 części, a Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierwszą część ciasta wałkujemy (obficie podsypujemy) na wielkość formy. Przekładamy do formy posmarowanej masłem. Przekładamy kajmak i równo rozkładamy(...)układamy starte jabłka. Posypujemy cynamonem. Druga część ciasta również wałkujemy (obficie podsypujemy) na wielkość formy. Wykrawamy paski i układamy na jabłkach. Z tego co zostaje robimy kulkę, wałkujemy i wycinamy dowolne kształty (mogą być to serduszka, gwiazdki czy listki) i układamy na cieście. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 60 min aż będzie zarumienione
Czarnawisienkarozgrzewających smakach i aromatach. Zapalam lampki, niech będzie jeszcze cieplej w obejściu :) Na patelni wesoło bulgoczą żurawinowe korale skąpane w miodzie z szałwią i czosnkiem. Rozwijam miękkie i chłodne ciasto francuskie, układam plastry kremowego sera Camembert, który zbyt szybko przywiązuje się do obecności noża i ciężko ich czasami rozdzielić. Kuchnia wypełnia się owocowo-ziołowym aromatem. Po połączeniu wszystkich składników, wkładam(...)blade prostokąty do piekarnika, by po chwili wyciągnąć złociste tartaletki z lejącym się serem i przepyszną karmelizowaną żurawiną. Listkujące, maślane ciasto przeplata się z kremowością Camemberta przełamaną słodko-kwaśną żurawiną i kojącym aromatem szałwii, zwiastującym kolejną przemianę pór roku. To idealna przekąska na szare wieczory, ołowiane popołudnia i rozkoszne posiedzenia z ulubionymi ludźmi albo serialem :) Szkoda jej sobie odmówić! ♥ Tartaletki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszne ciasto miodowo-orzechowe według przepisu mojej koleżanki ;-) Składniki na dużą blaszkę: Ciasto: 75 dag mąki 3/4 kostki margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżki miodu 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczki sody Warstwa orzechowa: 1/2 kostki masła 25 dag grubo posiekanych orzechów 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru Masa: 1 budyń + mleko - ilość według przepisu(...)opakowaniu 2 łyżki mąki pszennej niecała szklanka cukru Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 części, dwa placki upiec na złoto w takich samych blaszkach w 170 st. C przez 8-12 minut. Część trzecią wyłożyć na blaszkę, zrobić warstwę orzechową. 2. Wszystkie składniki na warstwę orzechową umieścić w rondelku, podgrzać na małym ogniu, warstwę orzechową wyłożyć
Kuchnia domowa AniŚwięta i już powoli rozglądamy się za nowymi przepisami. Jak wiadomo większość zaserwuje swoje sprawdzone i popisowe dania, jednak u mnie w domu zawsze pojawia się coś nowego. Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo wilgotne, żeby było więcej lukier twarogowy jest na prawdę bombowy. Spróbujcie, a może zagości również na Waszym Wielkanocnym stole. Składniki: ciasto(...)szklanki marchewki startej na drobnych oczkach lukier 250 g półtłustego twarogu 100 g masła miękkiego 0,5 szklanki cukru pudru orzechy pekan do dekoracji Przygotowanie: ciasto w misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki następnie dodać mokre i wymieszać ciasto. Na sam koniec dodać marchewkę i dobrze wymieszać. Gotową mieszankę należy przelać do blachy wyłożonej papierem pergaminowym
Niezły Młynekmleka 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 czekolada deserowa posiekana do dekoracji bita śmietana Przygotowanie: spód ciasteczka rozgnieść i połączyć z masłem, wszystko wymieszać i wyłożyć ciastem spód tortownicy (tortownicę wyłóż papierem pergaminowym albo natłuść i oprósz bułką tartą lub kaszą manną). Piecz 10 min spód w 180 C. kulki wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady połączyć(...)sobą za pomocą miksera na poszytą masę. Jak ciasto będzie wyrobione dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Uformuj kulki o średnicy 1-2 cm i włóż do zamrażarki na 30 minut. sernik twaróg mieszaj na niskich obrotach razem z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami, dodaje wymieszane mleko z mąką ziemniaczaną i wyrób na gładką masę. Na sam koniec
Niezły Młynek