Ciasto Góra Lodowa to pyszne ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem budyniowym i uwieńczone polewą z mleka w proszku. Ciasto Góra Lodowa jest hitem na każdej imprezie i znika z talerzy w mgnieniu oka. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Artykuł Ciasto Góra lodowa pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Ciasto Czeska wiśnia to pyszny deser bez pieczenia, który będzie idealnym dodatkiem do kawki w letnie dni. Ja uwielbiam ciasta bez pieczenia, ponieważ są one szybkie w przygotowaniu i prawie zawsze jest pewność, że się udadzą. Z przygotowaniem ciast Artykuł Ciasto Czeska wiśnia pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Podaję wam przepis na bardzo proste i pyszne ciasto zrobicie je w okrągłej tortownicy standardowej albo w jakiej chcecie, lub w formie do tarty ,którą wyłożycie papierem do pieczenia i zostawicie trochę wyższe brzegi. Średnica nie ma znaczenia .Ciasto wyjdzie Wam po prostu wyższe lub niższe. Teoretycznie jest to ciasto ,które robi się widelcem, nie trzeba używać do niego(...)Wyciąg z piekarnika ,lekko wystudź ,wyłóż z formy. Odklej papier i przełóż na duży talerz, u mnie zazwyczaj płaski talerz do pizzy … Ot i cała filozofia, miłego dnia! Moje ciasto przed pieczeniem posypałam dodatkowo błyskawicznymi płatkami owsianymi! Jeśli chcesz posyp cukrem pudrem lub Wykonaj polewę. Ja tego nie zrobiłam ponieważ ciasto moje dzieci noszą do szkoły zamiast kupnych słodkich przekąsek
Z Kuchni Do KuchniSuper prosty, szybki i przepyszny piernik z moją ulubioną marmoladą i polewą czekoladową. Na przepis natknęłam się na stronie: www.przyslijprzepis.pl Zaciekawił mnie w nim dodatek herbaty do ciasta. Dzięki herbacie piernik jest mięciutki. Przepis mnie nie zawiódł i upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam z całego serca. Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka pszenna 3 szklanki(...)szklanki, nadzienie: marmolada wieloowocowa 2 małe słoiki, polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 3-4 łyżki, dodatkowo: migdały drobno pokrojone 4-5 łyżek, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy mikserem do połączenia. Ciasto dzielimy na 3 równe części i każdą z nich wylewamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez
kulinarne odsłony patiSzarlotka siekana to bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto bez wyrabiania. Pyszny deser na każdą okazję. Fajna odmiana od tradycyjnej szarlotki. W mig znika z talerza, raj dla łasuchów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 6 łyżek cukru 250 gram margaryny lub masła 2 łyżki kwaśnej(...)proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę i rozdrobnioną na mniejsze kawałki margarynę/masło. Wszystkie składniki dużym nożem siekamy w misce przez kilka minut do momentu otrzymania sypkiego ciasta. Z możliwie jak najmniejszymi grudkami. ciasto przesypujemy i równomiernie rozprowadzamy po blaszce o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wykładamy i równomiernie rozprowadzamy przestygnięte jabłka. białka ubijamy
Blog kulinarny S9.PLCiasto z wiśniami to świetna propozycja na popołudniowy deser. Bez miksera, szybkie, które wykonasz w kilka chwil. Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, nawet mrożone czy te z puszki, po uprzednim odsączeniu. SKŁADNIKI: 200 g mąki 4 łyżki cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju 150 g jogurtu naturalnego 1 jajko 450 g wiśni mrożonych Uwagi(...)średnicy 20 cm. Wiśnie należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku – wychodzi wtedy około 280 g wiśni. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Mieszam ciasto przy pomocy rózgi kuchennej, krótko, tylko do połączenia składników. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto z wiśniami wstawiam na środkową półkę piekarnika
Zasmakuj Kuchniorkiszowej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! Zobaczcie też przepisy na Kryzysową tartę z dżemem i drożdżowe rogaliki z marmoladą. PRZEPIS ROGALIKI Z RÓŻĄ ciasto: 200g mąki pszennej jasnej 100g mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki masła roślinnego 0,5 szkl wody nadzienie: słoik marmolady o smaku(...)róży twardej Jak zrobić rogaliki z różą: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy maki, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło, wodę, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Potem ciasto dzielimy na pół, na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto, nadają mu kształt koła. Następnie okrąg kroimy na osiem części po średnicach koła. Na szerszą cześć powstałego trójkąta nakładamy
Dorota SmakujePrzez większość roku mamy dostęp do dyni, ale jednak z jakiegoś powodu przerabiamy ją intensywnie w sezonie. Bardzo lubię dodawać dynię do gulaszu, ugotować zupę a nawet upiec ciasto. Tym razem upiekłam pyszne ciasto, jest banalne w wykonaniu, ale nie do końca. Szkopuł w tym, że dynię obiera się dość ciężko. Skórka jest twarda, wyciąganie [...] Artykuł Ciasto dyniowe pochodzi
Pieprzyć z Fantazjąkomponuje się z kwaskowatą śliwką, dlatego musiałam tego spróbować. Pyszne połączenie! Muszę o tym wspomnieć, tym razem przy zdjęciach pomagała mi córeczka :) Brownie z pianką śliwkową Składniki: Ciasto: 1) 180 g czekolady gorzkiej 2) 120 g masła 3) ¾ szkl cukru pudru(...)koniec dodajemy śliwkowy mus i mieszamy. 4. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy jajka oraz masę czekoladową i wszystko miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy o wymiarach 15x25 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wylewamy na ciasto śliwkową masę i pieczemy
Na kulinarnym poligonieNigdy nie byłam miłośniczką ciast z kremem, ale cóż...mam w domu miłośnika własnie takowych. Smakosz, bo o nim mowa, mógłby jeść tylko takie, żadne babki, kruche czy drożdżowe, ma być krem, najlepiej duuużo kremu. Cóż począć, trzeba było polubić i nauczyć się robić ciasta z kremem :) Dziś bardzo proste i niezbyt pracochłonne ciasto, czyli moja wersja popularnego brzdąca(...)Lekkie, puszyste ciasto przełożone konfiturą i kakaowym kremem na bazie śmietanki i mascarpone, będzie idealne na deser. „Brzdąc” z konfiturą Składniki: Biszkopt: 1) 4 jajka 2) 6 łyżek mąki pszennej 3) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4) 8ł yżek cukru
Na kulinarnym poligonieZostały mi dwa białka, a więc trochę słabo, żeby zrobić jajecznicę. Można bezy, ale zwyczajnie mi się nie chciało. Chciałam czegoś innego i jest, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z jabłkami i rodzynkami. Przepis jest na małą porcję (forma o średnicy 16-18 cm), w sam raz na popołudniowy deser dla czterech osób (wliczamy dokładki, bo jest tak pyszne(...)można poprzestać na jednym kawałku :) Ciasto czekoladowe na białkach Składniki: Ciasto: 1) 2 białka 2) szczypta soli 3) 50 g cukru 4) 30 ml oleju 5) 50 g mąki pszennej
Na kulinarnym poligonieSłodkości bez cukru, czy to możliwe? Tak, to jest jak najbardziej wykonalne. Dziś zapraszam na ciasto w zdrowszej wersji, czyli bez cukru i na mące orkiszowej pełnoziarnistej. Uważam, że to był udany eksperyment, nawet mój Smakosz zjadł bez wykrzywiania się i powiedział, że dobre, a on uwielbia tradycyjne słodkości z tonami cukru. W ogóle przekonać faceta do zdrowego odżywiania.... krążą(...)legendy, że to możliwe, hehe I pewnie rzeczywiście możliwe, ale jakie trudne! Ciasto smakuje i pachnie wspaniale, czuć w nim delikatny aromat miodu i wanilii, a do tego jest słodkie nadzienie z daktyli i masła orzechowego z lekką nutką soli. Jeśli lubicie słony karmel tak jak ja, polecam zaryzykować i dodać jeszcze szczyptę soli do masy. Ciasto daktylowe
Na kulinarnym poligonieKolejne słodkości bez cukru, które można jeść bezkarnie, czyli kruche ciasto z mąki pełnoziarnistej orkiszowej ze słodkim "kajmakiem" daktylowym ze słoną nutką masła orzechowego. Kruche z „kajmakiem” daktylowym Ciasto: 1) 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2) 80 g masła 3) 3 łyżki miodu(...)mleka Dodatkowo: 1) garść pokruszonych orzechów (mogą być np. włoskie, laskowe) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie wylepiamy ciastem formę o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu
Na kulinarnym poligonie