Ciasto kefirowe z rabarbarem i kruszonką 💚 Miękkie, puszyste jak chmurka, słodkie - przełamane kwaśnym łabałbałem 😃🤤 Niedługo je na pewno powtórzę. Składniki na tortownicę ok. 24 cm: 4 pełne szkl. mąki pszennej 2 niepełne szklanki kefiru 3/4 szkl. oleju rzepakowego 1 pełna szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 3 duże jajka lub 4 małe 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200-250 g pokrojonego rabarbaru Kruszonka(...)pieczenia. Dodajemy kefir, olej i jajka. Mieszamy do połączenia składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wrzucamy pokrojony rabarbar, lekko dociskami. Składniki na kruszonkę przecieramy między palcami. Posypujemy ciasto. Wkładamy do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy ok. 1,5 h (aż wierzch będzie zarumieniony, a patyczek suchy). Sprawdź również te przepisy z rabarbarem: CIASTO Z GALARETKĄ RABARBAROWĄ
CzarnawisienkaCiasto salceson znają chyba wszyscy. Żeby trochę namieszać w przepisie, proponuję salceson z rabarbarem . Ciacho jest wilgotne, pulchne i szybkie do zrobienia. Składniki: 3 jajka ¾ szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 3/4 szklanki mąki 3-4 sztuki średniej wielkości rabarbaru (ok. 200 g) Uwaga: szklanka o pojemności(...)olej, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie mieszam i wyłączam mikser. Mąkę mieszam z rabarbarem i dodaję do masy. Wszystko mieszam łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wykładam do keksówki (15×20 cm) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut, do suchego patyczka. Ciasto można dodatkowo polać czekoladą lub posypać cukrem
Słodki sentymentPyszne i bardzo łatwe. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Robi się je szybko, można dodać dowolne owoce lub nawet je pominąć jeśli nie macie. Świetnie smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepłe dlatego z powodzeniem można je upiec gdy goście są w drodze. Ciasto: 5 jajek 1,5 szkl cukru 2/3 szkl oleju łyżka cukru migdałowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 szkl wydrylowanych wiśni świeżych lub z kompotu Ciasto: Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dolewać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto
Smakołyki AsiDzisiejsze drożdżówki wyszły z piekarnika pod wpływem potrzeby opróżnienia zamrażarki z mrożonych owoców. Maliny są tak wdzięcznym owocem, które przełamuje słodkość kruszonki i ciasta i nadaje mu charakteru kwaskowości. Lubię takie smakowe kontrasty. Plusem jest również to, że nie trzeba go rozmrażać, jeżeli macie świeże owoce to tym lepiej dla Was :) Spróbujcie :) Składniki (16 sztuk): 4 i 1/2 szklanki(...)mąki pszennej 120g roztopionego masła szczypta soli 2 całe jajka + 2 żółtka (białkami należy posmarować wyrośnięte już ciasto) 35 g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 8 łyżek cukru Kruszonka: 60g roztopionego masła 1/2 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy (16g) 4 łyżki cukru Dodatkowo 2 szklanki mrożonych lub świeżych malin Przygotowanie: Pracę przy wyrabianiu drożdżówek rozpoczynamy od rozczynu
ChilliJemyCiasto szpinakowe zaliczam do bardzo smacznych, w dodatku z kremem malinowym to dopiero pyszne połączenie. BISZKOPT : 4 duże jajka 300 g mrożonego szpinaku 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju(...)olejem i mieszamy. Następnie mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia, mieszamy oraz delikatnie wsypujemy ( najlepiej przez sitko ) aż składniki się połączą. Tortownicę wykładamy papierem ( tylko dół ) , wylewamy ciasto i pieczemy około 35 minut , termoobieg, do suchego patyczka. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach, nacinamy wierzch i wydrążamy środek. Maliny wsypujemy do garnka ( mogą być mrożone ), dodajemy
Kulinarne Fantazje Mariolimiski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy wodę i pokrojoną w kostkę margarynę. 2) Składniki mieszamy widelcem, następnie, po uzyskaniu kruszonkowej konsystencji, krótko zagniatamy ręką, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. 3) Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. 4) Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy na grubość około(...)Pokrywką od garnka o średnicy około 20 cm wykrajamy koło. Wystające poza pokrywkę ciasto odrywamy i odkładamy na bok. Koło kroimy (jak pizzę) na 8 w miarę równych części. Na każdym kawałku rozsmarowujemy około 1/3 łyżeczki powideł. Warstwa powideł nie powinna być zbyt gruba (oszczędnie przy samym 'wierzchołku' naszego trójkąta). Rogaliki formujemy zwijając pokryte powidłami trójkąty, zaczynając od 'podstawy
Roślinożerni urlopowiczeziemniaczanej 2 łyżki galaretki truskawkowej 2 łyżki cukru dekoracja: 200 ml śmietany kremówki 30 % 2 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru Ciasteczka: Składniki na ciastka przełożyć do miski i zagnieść ciasto szybko. Ciasto kruche im krócej zagniatamy tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę albo do zamrażalnika na 15 minut. Rozwałkowuję na stolnicy podsypanej odrobiną mąki. Za pomocą pucharka(...)lodów wycinam koła, muszą być dość duże bo ciasto podczas pieczenia skurczy się. Formę do muffinek smaruję olejem, w każde wgłębienie wkładam ciasto , dociskam do dna i uformują się takie koszyczki. Dobrze jest po nakłuwać dno koszyczków albo obciążyć fasolą żeby nie rosło. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i wstawiam blaszkę. Piekę około 15-20 minut aż się zarumienią
wesoła kuchniaDziś imieniny Zofii i na tą okoliczność ale też na każdą inną mam dla Was przepyszne ciasto, warstwowe, które nazywa się "Zośka" nie mam pojęcia dlaczego taka akurat nazwa, ale ciasto jest pyszne, nie przesłodzone, a warstwy prezentują się bardzo efektownie i na dodatek ładnie się kroi. W oryginalnym przepisie warstwa śmietankowa jest na górze, a na dole galaretka(...)ucieramy aż uzyskamy gładką masę, do której dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i amoniak i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy i mieszamy do połączenia. Ciasto dzielimy na 3 części. Do 1 dodajemy kakao, do drugiej zmielone orzechy, a do trzeciej 2 łyżki mąki pszennej i każdą mieszamy. Każdą część pieczemy w osobnej blaszce (jeśli macie
Cynamonowe szczęściesamo mocno jak ja kocha serniki – to wiedziałam, że na bank ciacho będzie na jego bazie. Na spróbowanie zabrałam też kawałek do Ł. – wszyscy jednogłośnie byli zachwyceni! Ciasto robiłam pierwszy raz, ale na bank zagości na stałe. Zarówno w rabarbarowej, jak i innej, owocowe wersji. Delikatny, obłędnie kremowy serowy spód przykryty lekkim, kwaskowatym musem i słodką waniliową pianką(...)tworzy fantastyczną całość , której nikt, absolutnie nikt się nie oprze! Ciasto rozpływa się w ustach! Będziecie zachwyceni! SKŁADNIKI: SPÓD: * herbatniki „szkolne” – 20 szt MASA SEROWA: * twaróg wiaderkowy ( gęsty, dobrej jakości ) – 800 g * śmietana kremówka 36% – 250 ml * jajko M – 3 szt * cukier drobny do wypieków – 1 szkl = 250 ml * mąka ziemniaczana
Ostra na Słodkowody do dekoracji płatki migdałów Przygotowanie: Spód Rozgrzej piekarnik na 180 C W średniej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, cukier i sodę oczyszczoną, stopniowo dodawaj masło. Jak ciasto się połączy wyłóż nim blachę (np. 8x10 cm ), wcześniej wyłożoną papierem pergaminowym. Piecz przez 10 minut Brownie W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę Pozostałe składniki umieść(...)naczyniu miksującym, mieszając powoli dodawaj roztopione wcześniej masło i czekoladę. Jak wszystkie składniki się połączą przelej czekoladową mieszankę na wcześniej podpieczony spód. Ciasto ponownie umieść w piekarniku i piecz 25 minut. Glazura W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę, dodać wodę oraz cukier puder. Mieszać energicznym ruchem. Gotową masą polać ciasto i przyozdobić pałatkami migdałów. Smacznego
Niezły Młyneksezonie na rabarbar nie może zabraknąć tego doskonałego ciasta, przykrytego chmurką z maślanej kruszonki. Po zmiksowaniu składniku ciasta ucieranego, możemy mieć wrażenie że gęsta konsystencja brei prowadzi do powstania zakalca. Jednak po upieczeniu otrzymujemy pięknie wyrośnięte i miękkie ciasto z owocami. Artykuł Ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plsmażenia cukier puder do posypania *** Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajka, jogurt i cukier waniliowy ** *** Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Jabłko i banana obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę *** *** Pokrojone owoce dodajemy do ciasta i mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy po dwie pełne łyżki ciasta(...)patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Racuszki jogurtowe
Blog z ApetytemProste ciasto śmietanowe z ananasami, które idealnie się sprawdzi w gorące dni :-) Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, warstwa śmietanowa: śmietana 18% 3 szklanki galaretka pomarańczowa 2 szt, woda 1 szklanka, cukier puder 5 łyżek, dodatkowo: ananasy w puszce(...)cukier, a następnie po jednym żółtku. W oddzielnym naczyniu przesiewamy suche składniki, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy wszystko razem do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30 min., do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ściągamy z wierzchu powstałą skorupkę i nasączamy go połową
kulinarne odsłony patirazem moja drożdżówka ma formę prostego, rustykalnego placka ... takiego jak u babci 😀 Dość słodkie, puszyste, wyrośniete ciasto, bakalie i dla odmiany - brak tu kruszonki 😉 Placek jest pyszny! Koleżanki w pracy zajadały się jeszcze lekko ciepłym, popijając go mlekiem, a ja (ponieważ mleka nie lubię) raczyłam się ciastem drożdżowym i małą czarną ☕ Składniki: 500 g mąki pszennej 150 g cukru(...)masła (lub margaryny) 250 g bakalii (u mnie żurawina, rodzynki, kandyzowany ananas, skórka pomarańczowa) kilka kropli aromatu cytrynowego dodatkowo : 1 żółtko+odrobina mleka do posmarowania wierzchu ciasta Wykonanie: Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja ubić z cukrem
Walijskie Pichcenieprzygotowane domowym sposobem. Potrzebujemy dosłownie kilka składników. Przepis na: Domowy chleb na zakwasie Do ich przygotowania możecie użyć zarówno drożdży instant, jak i świeżych. Osobiście preferuję te drugie, ciasto na nich rośnie znacznie lepiej. Składniki 1 kg mąki pszennej 35g drożdży świeżych (lub 15g drożdży instant) 700 ml wody 1 łyżka soli Sprawdź również: Domowe bułeczki pszenne Klasyczne pszenne bułki(...)przepis Wszystkie składniki dodajemy do miski i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie wyrabiamy ręcznie ciasto. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na min. 10 godzin. Po 10 godzinach wyrabiamy ciasto jeszcze ok. 2 minut, formujemy bułeczki, nacinamy i układamy na blasze do pieczenia do wyrośnięcia i zostawiamy na ok. 20 minut. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!