Mocno czekoladowe ciasto z soczystym jabłkiem i cynamonem. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Ciasto murzynek jest każdemu dobrze znane. Proste w wykonaniu i szybkie, mocno czekoladowe i pasuję do każdej okazji. Dzisiejszy przepis jest z dodatkiem soczystych jabłek tzw. salceson. Moja wersja oczywiście nie zawiera białej mąki pszennej oraz żadnej niezdrowej margaryny. Wedle uznania możecie na wierzch dać polewę(...)wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na inne przepyszne przepisy na czekoladowe ciasta: CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ CIASTO BANANOWE Z ORZECHAMI BROWNIE JAGLANE Z KOKOSEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieMocno czekoladowe ciasto z soczystym jabłkiem i cynamonem. Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Ciasto murzynek jest każdemu dobrze znane. Proste w wykonaniu i szybkie, mocno czekoladowe i pasuję do każdej okazji. Dzisiejszy przepis jest z dodatkiem soczystych jabłek tzw. salceson. Moja wersja oczywiście nie zawiera białej mąki pszennej oraz żadnej niezdrowej margaryny. Wedle uznania możecie na wierzch dać polewę(...)wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na inne przepyszne przepisy na czekoladowe ciasta: CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ CIASTO BANANOWE Z ORZECHAMI BROWNIE JAGLANE Z KOKOSEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuŚliwecznik sypany, czyli ciasto ze śliwkami w najprostszej i najpyszniejszej odsłonie. Genialne w swej prostocie i powalające smakiem. Wcześniej zajadaliśmy się sypaną szarlotką, w tym roku śliwecznik zdeklasował szarlotkę (jabłecznik). Jest wprost bajeczny... Do tego bardzo łatwy w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się tu pomoc najmłodszych. Moja Córcia sama odważa, miesza wszystkie składniki i dzieli na równe części. Ma przy(...)kaszy manny (u nas grysik orkiszowy) - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 220g zimnego, najlepiej zmrożonego masła - 1 łyżeczka cynamonu (nie trzeba) - 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania góry ciasta (nie jest to konieczne, ale daje super smaczek i tworzy chrupiącą skorupkę) Mąkę, cukier (ksylitol), proszek do pieczenia, cynamon i kaszkę (u mnie grysik) mieszamy, przesiewamy przez sito. Dzielimy
Smaczne Zdrowewyrazistym, mocnym smaku, co zawdzięcza właśnie grzybom suszonym. Tarta jest prosta do przygotowania – bazą farszu jest śmietana, jajka, cebula, czosnek i oczywiście grzyby, wszystko zapieczone na prostym, pszennym cieście. Moim pomysłem na dużą, podzielną wersję tarty (przygotowywałam ją na imprezę na 20 osób), było upieczenie jej w okrągłej blaszce do pizzy (32cm średnicy). Tarta wyszła dość niska, ale naprawdę(...)świetnie sprawdza jako pomysł na lunch do śniadaniówki ( wystarczy rano wyjąć z zamrażarki i wrzucić do lunchboxa). PRZEPIS NA TARTĘ Z GRZYBAMI SUSZONYMI Składniki na tartę z grzybami suszonymi: ciasto: 400g mąki pszennej 125g masła lub smalcu 1 jajko 1 łyżeczka soli kwaśna śmietana nadzienie: 500g śmietany 2 cebule 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 1 garść suszonych grzybów
Dorota SmakujeCześć! Te rogaliki upiekłam na dzisiejsze śniadanie. Zanim przejdę to tego jakich użyłam składników i jak je zrobiłam, to wspomnę o cieście. Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje atuty. Z racji, że to ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła by mogło wyrosnąć(...)składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych. Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki. Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopione masło. Wyrobiłam ciasto tak aby było gładkie. Odstawiłam na 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy
Pieprzyć z Fantazjąłyżka i wyrabiamy. 1 część białą i ciemną dajemy do zamrażalnika . Tą część co pozostała rozwałkować ,i wyłożyć na blachę ,przepis jest na dużą blachę .Teraz smarujemy ciasto dżemem ,ja miałam z czarnego bzu nisko słodzony. Teraz przygotować masę serową: składniki pół kg białego sera pół kostki margaryny roztopionej 1 szklanka cukru kryształu 1 budyń waniliowy 4 jajka rodzynki(...)przekręcić przez maszynkę ,dodać żółtka ,roztopioną zimną margarynę -wyrobić to mikserem .Białka ubić z cukrem na końcu dodać budyń i wymieszać z serem łyżką . Teraz wyjmujemy ciemne ciasto z zamrażalnika i ścieramy na dżem .Na to dajemy masę serową . Ale to nie koniec bo teraz ubijamy 4 białka z 8 dag cukru kryształu a na koniec wsypujemy 1/2 paczki jasnego
Moje Wyrobywymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Następnie wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ścierką i odstawić na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto: mąkę (wsypuję najpierw 2 pełne szklanki, potem ewentualnie dosypuję w razie potrzeby), wodę, olej, sól. Zagnieść ciasto, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoją objętość. Na stolnicy(...)podsypanej mąką dobrze zagnieść ciasto, podzielić na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć dłonią, na środku położyć po łyżeczce powideł. Skleić brzegi i uformować kulę, lekko ją spłaszczyć. Bułki przykryć i odstawić na około 15 minut, aby podrosły. W tym czasie zrobić kruszonkę. Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę
Zrób to smaczniejest tak cudownie krucha i prosta do przygotowania, że mogłabym ją piec codziennie. Można podawać ją na ciepło i na zimno, samą jak i z lodami czy sosem waniliowym. Ciasto nie jest duże – starczy na ok. 8-10 porcji – gdy zapraszamy gości, zapewne zniknie co do okruszka. Galette z jabłkami: 4-5 kwaskowych jabłek (najlepiej szara reneta(...)zimnego masła (200 g) 2 żółtka szczypta soli Z 2,5 szklanki mąki, niepełnej połowy szklanki cukru pudru, pokrojonego w kawałki masła, dwóch żółtek i szczypty soli zagniatamy jednolite ciasto (możemy zagnieść hakiem miksera). Owijamy folią i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie połówki delikatnie kroimy na plastry. Piekarnik nagrzewamy
Poezja smakumasę. Do masy dodajemy stopniowo jajka, oraz następnie mąkę z proszkiem i mleko na przemian i ucieramy dokładnie. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy cienko bułka tarta i przekładamy na nia ciasto. Na wierchu układamy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cienko cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180stC. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
ciasta i desery czyli na słodkoCzęsto się udaje. Chociaż były momenty kiedy nie udawało się. Jednak o nich nie mówmy. W cukiernictwie i wypiekach tak to już jest. Są kapryśne. Albo odtworzysz ciasto i wyjdzie smaczne, albo coś spieprzysz i nie wyjdzie wcale. Albo tak jak ja przeczytasz przepis, wyłączysz go i stwierdzisz, że właściwie po co Ci on, Ty wiesz lepiej. Jednak ostatnia(...)małe jaja łyżeczka cynamonu łyżeczka startego imbiru szczypta gałki muszkatołowej garść orzechów laskowych garść suszonej żurawiny ewentualnie cukier puder z cynamonem do posypania ciasta Ponad kilogram jabłek należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce, tak by ostatecznie startych jabłek było około 900 gramów. Odciskam nadmiar soku i dodaję jajka, olej, sól i cukier
Mango PapajaCiasto czekoladowe z malinami jest przepyszne. Wyszło mi wilgotne i mięciutkie, idealne na deser i nie tylko. SKŁADNIKI ; 5 jajek 100 g masła 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady deserowej 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ogrzewamy i studzimy. Całe jajka ubijamy mikserem na puszystą masę i stopniowo dodajemy rozpuszczone czekolady z masłem. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę ( 22 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C, termobieg lub góra dół. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy aby lekko opadło
Kulinarne Fantazje MarioliSłoneczka z ciasta francuskiego Przekąska na którą każdy się skusi, mięso mielone z papryczką, zawinięte w cieście francuskim. Składniki: · 2 opakowania ciasta francuskiego · 20 dag mięsa mielonego · Oregano · Sól · Jajko(...)Doprawiamy solą oraz oregano. 4. Wsypujemy bułkę tartą oraz paprykę. 5. Paprykę drobno kroimy i dodajemy do mięsa, wyrabiamy masę mięsną. 6. Ciasto francuskie rozkładamy. 7. Kroimy na 4 paski. 8. Nakładamy kilka małych kuleczek mięsny na każdy pasek. 9. Składamy ciasto tak jak pokazane jest
Kulinarna ChwilaCiasto wyszło mocno czekoladowe, nieziemsko smaczne z lekką pianką śliwkową. Można go nazwać takim skromnym torcikiem ;) Składniki na tortownicę 18 cm: 2 jajka kl L 1/2 szkl cukru 35 g masła roztopionego 70 g czekolady 50 lub 70 % 75 ml mleka 95 g mąki pszennej tortowej 2 i 1/2 łyżki kakao 3/4 płaskiej łyżeczki sody dodatkowo: około 1/2 słoika powideł(...)ubijamy na puszysta masę, następnie do masy partiami wsypujemy na przemiennie mąkę z sodą i kakao, masło z czekoladą oraz mleko i mieszamy całość, nie miksujemy już ! 3. Wymieszane ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop przez 35-40 minut do suchego patyczka bez termoobiegu. 4. Upieczone ciasto studzimy
Gotowanie...to proste !ogromne szczęście, że drożdże mnie lubią :) Nie wyobrażam sobie- jak w przypadku babki piaskowej na maśle, że mogłaby nie wyjść mi jakaś drożdżówka. Zresztą w ogóle drożdżowe ciasto, bo i pizze i racuchy... Te ostatnie właśnie dziś będą na obiad, ale wcześniej zapraszam Was na ciasto morelowe, które doskonale sprawdzi się do herbatki jak i kawki. Składniki(...)roztrzepane jajko z białkiem oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy dodając na końcu roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30x20cm. Morele myjemy, pestkujemy. Na patelni rozgrzewamy masło i łączymy z miodem. Wrzucamy owoce, dodajemy odrobinę ekstraktu
Kuchnia w czekoladzieKlasyczne połączenie smaków - kruchego ciasta, masy serowej i jabłek z galaretką. Pyszne, wbrew pozorom robi się szybko. Składniki (duża blaszka): Ciasto: 550 g mąki tortowej 250 g masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka (w oryginale 4 żółtka) aromat waniliowy Masa serowa: 600 g twarogu (w kostce lub osełkach) 3 jajka 3/4 szklanki cukru(...)budyń + 130 ml mleka Masa jabłkowa: 1500 g jabłek 2 suche galaretki o smaku agrestowym sok z jednej cytryny 150 ml wody Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, dzielimy na 3 części i upiec oddzielnie w jednakowej blaszce 3 placki. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i przełożyć do garnka. Dodać wodę, chwilkę całość pogotować. Następnie zdjąć
Kuchnia domowa Ani