ciasto - 162322 przepisów (strona:2798/10822)

Paluszki rybne w chrupiącej panierce curry 120

Paluszki rybne w chrupiącej panierce curry Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz, kawałki białej ryby panierowane w pysznym i aromatycznym cieście. To danie z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam!     Składniki: ok 300g filetów białej rybnych (u mnie dorsz) sól, pieprz olej do smażenia – ok 1 szklanka Ciasto: 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki(...)łyżeczka słodkiej papryki mielonej       *** Rybę kroimy w około 3-4 cm prostokąty i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, filety moczymy w cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane *** *** Usmażone paluszki odsączamy

Blog z Apetytem
Ciasteczka tłuczkiem robione 109

Ciasteczka tłuczkiem robione Kruche, maślane, delikatne i bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu ciasteczka z czekoladą. Do ich wykonania używamy zwykłego tłuczka do mięsa, którego kształt odciskamy w cieście tworząc oryginalny wzorek.     Składniki: ok 400g mąki krupczatki 150g miękkiego masła 150g cukru szczypta soli 2 jajka 100g gorzkiej czekolady     *** Masło ucieramy z cukrem i solą(...)masę. Ucierając dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie pomału dosypujemy mąkę, a na końcu drobno pokrojoną czekoladę. Całość zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny *** *** Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Końcówkę tłuczka do mięsa (tą w kratkę) moczymy w mące i odciskamy na kulce ciasta spłaszczając ją delikatnie. Na końcu szklanką lub innym

Blog z Apetytem
Ciasto z jabłkami i budyniem 144

Składniki: ciasto –  450 g mąki pszennej –  250 g masła –  szczypta soli –  ½ szklanki cukru pudru –  1 jajko –  2 żółtka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia –  2 budynie waniliowe bez konserwantów  i cukru + 4 łyżki cukru lub  budyń z tego przepisu –  750 ml bez laktozy nadzienie – 1 1/2 kg jabłek – cukier puder(...)stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko i żółtka. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie. W tym czasie

I LOVE LIFE
LEMON CURD – cytrynowy krem 98

Lemon curd to pyszny cytrynowy krem do tortu i ciasta. Cytrynowy curd można podać jako deser z bezą. Można też dodać go do kremu śmietankowego i zrobić z niego pyszny krem cytrynowy. Polecam również malinowy i pomarańczowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 200-220 g lemon curdu: 1 jajko (rozm. L) 1 żółtko 80 g cukru

Słodki Pomysł
Ciasto malinowe z galaretką i kremem 114

Ciasto malinowe z galaretką i kremem, to klasyk, który zawsze smakuje. Jest proste w przygotowaniu, a równocześnie zachwyca wyglądem. U mnie wersja z mrożonych malin, dlatego też brak dekoracji z owoców, ale jeżeli korzystacie ze świeżych, to koniecznie udekorujcie nimi również wierzch ciasta.  SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki(...)sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Do składników mokrych przesiać przez sitko połowę składników sypkich. Delikatnie wymieszać szpatułka, wlać wodę, przesiać pozostałe składniki sypkie i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Nasączenie: W filiżance zaparzyć herbatę, osłodzić i zostawić do ostudzenia

Passions hobbies life
Corn dogi 170

Corn dogi to nic innego jak parówki zanurzone w gęstym cieście naleśnikowym przygotowanym na bazie mąki kukurydzianej i pszennej smażone na głębokim tłuszczu. Smaczne i pożywne na śniadanie lub kolację 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 jajko 2- 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju sól papryka słodka zioła prowansalskie Cienkie parówki Tłuszcz(...)smażenia Ciasto naleśnikowe najlepiej przygotować w wysokim naczyniu. Mleko i jajko miksujemy następnie dodajemy mąkę, olej, przyprawy. Całość ponownie miksujemy na na gładkie ciasto naleśnikowe.Ciasto powinno być gładkie i gęste o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub jeżeli zbyt rzadkie to więcej mąki Parówki kroimy na połowę, następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków

Andzia Pichci
Chrupiące paluszki z pieczarkami i serem 102

Podzielę się przepisem na pyszne paluszki z pieczarkami i serem, z ciasta na oleju. Choć to ciasto jest dość kaloryczne, ale zapewniam Was, że jest przepyszne. Nadzienie można modyfikować wg smaku i upodobań. Spróbujcie koniecznie! Składniki: – 400g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 100ml oleju (u mnie rzepakowy) – 140ml wody – 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: – 500g pieczarek(...)pietruszki Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wlać olej, rozetrzeć palcami olej z mąką. Wyjdzie coś podobnego do kruszonki. Następnie, dodając powoli wodę zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 16 równych części, uformować kulki, wyłożyć na tacę, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 minut. W tym czasie robimy nadzienie. Na patelni rozgrzać tłuszcz

Smaki Armine
Prosta i pyszna babka na oleju dwukolorowa 104

Babka to ciasto, które sprawdzi się zawsze, do codziennej kawy, na niedzielne popołudnie czy na świąteczny wielkanocny stół. Ten przepis jest naprawdę klasyczny, prosty i niezwykle smaczny. Polecam, można ją zrobić w całości jasną lub do części dodać kakao i otrzymać babkę czarno-białą. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 20 min   Składniki: (na małą formę o pojemności(...)cytrynowy a następnie wlej cienką strużką olej. Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia wprost do miski z masą jajeczną i wymieszaj delikatnie szpatułką. Żeby uzyskać babkę dwukolorową odlej 1/3 ciasta i dodaj do niego kakao. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przelej najpierw jasne ciasto, a potem na górę ciemne, wykonaj wzorki za pomocą patyczka do szaszłyków. Piecz w temperaturze

Słodki Blog
Ciasto zebra 114

Ciasto zebra - trochę dziś zapomniane i lekko staromodne ale zdecydowanie warte odświeżenia. Proste i łatwe do przygotowania, wymagające podstawowych składników. Może Wam umili ten czas siedzenia w domu. Ciasto zebra 3 jajka 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)minut. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem i sodą. Do jajek dodać mleko i mąkę, miksować na wolnych obrotach 3 minuty, potem powoli dodać masło, miksować kolejną minutę. Połowę ciasta odłożyć do drugiej miski, dodać 2 łyżki kakao i zmiksować. Okrągłą formę do pieczenia wysmarować masłem albo wyłożyć papierem. Na środek formy wylać łyżkę białej masy, na nią łyżkę ciemnej

Smaczny zeszyt
Pyszne ciasteczka z morelami 110

Pyszne ciasteczka z morelami przypominają trochę pierożki z owocami. Ciasteczka przygotowane są na kruchym cieście. Możecie ciasteczka podać posypane cukrem pudrem, albo jak ktoś woli na słodko – polane lukrem. Przygotowanie ciasteczek jest bardzo szybkie. Zamiast moreli, możecie użyć dowolnych „słodkich” owoców. Polecam jabłka, ciasteczka są z nimi wręcz wyśmienite. Spróbujcie. Sprawdź również: Domowe ciasto marchewkowe Składniki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka brzoskwiń Polecamy: Ciasteczka owsiane z żurawiną Pyszne ciasteczka z morelami – przepis Wszystkie składniki (oprócz całego jajka) dodajemy do miski i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu zawijamy ciasto w folię spożywczą, a następnie chowamy na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je. Nie powinno być zbyt grube. Dużym kubkiem wycinamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto a’la marcepan z orzechów włoskich na waflu 122

Dawno nie było nic słodkiego, dlatego wychodzę do Was z przepisem na niesamowicie smaczne ciasto z orzechów włoskich na waflu. Jeżeli uwielbiacie orzechy włoskie to ciasto jest dla Was! Ich aromat czuć w każdym kęsie ciasta, które konsystencją przypomina mój ukochany marcepan. Z podstawowych składników otrzymujemy wspaniały, nietypowy deser w zaledwie 35-40 minut. Przepis na formę o wymiarach(...)Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Piankę wykładamy na masę orzechową. Wierzch posypujemy tartymi orzechami. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy 25-30 minut. Gdy ciasto ostygnie, posypujemy je tartą gorzką czekoladą i kroimy. Smacznego! Artykuł Ciasto a’la marcepan z orzechów włoskich na waflu pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Staropolski piernik świąteczny 95

Trochę jeszcze wcześnie, niby za szybko na świąteczne przepisy, ale to nie jest zwykłe świąteczne ciasto-to piernik dojrzewający-należy go przygotować 6 tygodni przed Wigilią. Więc jeżeli potrzeba nam 6 tygodni +  czas na skruszenie z powidłem+czas na zastanowienie co w tym roku zrobię do jedzenia, + zapomniałam miodu do piernika kupić (a składników sporo), to jednak chyba(...)wcześnie:))) Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez tego piernika. Pachnący miodem i przyprawą korzenną, przekładany prawdziwymi powidłami śliwkowymi. To ciasto to esencja tych świąt. 1/2 kg prawdziwego miodu 2 szklanki cukru 250 dag smalcu lub masła 1 kg maki pszennej 3 jaja 3 łyżki kakao  płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki zimnego mleka 1/2 łyżeczki soli 2/3 torebki przyprawy

Krylowa Kuchnia
Dziesięciominutowy łatwy placek z jednego jajka na kwaśnej śmietanie 94

pustkami świeci, do sklepu nie chce się iść, bądź sklepy pozamykane. Proponuję ekspresowy w przygotowaniu placek, do którego użyłam raptem jednego jajka i kwaśnej śmietany (taka była w lodówce). Ciasto wyszło puszyste i wilgotne. z kwaskowymi owocami na wierzchu. Można użyć dowolnych owoców, ja użyłam porzeczek zasypywanych cukrem ze słoika, które przygotowałam latem. Wszystko posypałam mnóstwem chrupiącej kruszonki. Uwielbiam takie(...)wyzwania i tworzenie potraw z tego co jest w domu, bez specjalnej wyprawy na zakupy, a poza tym poza czasem pieczenia, ciasto jest mega ekspresowe i jego przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Na tortownicę o średnicy 24 cm: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (poj250 ml) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 szklanka kwaśnej śmietany (u mnie

Krylowa Kuchnia
Ciasteczka czekoladowe 71

można zastąpić cukrem waniliowym) Czekoladę posiekać nożem. Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać jajka, smalec, kakao, cukier. Wszystko razem posiekać nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodać rozdrobnioną czekoladę i zagnieść szybko ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik(...)Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, ż każdej z nich uformować rulon o średnicy ok 4 cm. Każdy rulon pociąć nożem na 20 plasterków. Plastry ciasta lekko spłaszczać dłonią i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość duże odstępy, bo ciastka sporo rosną. . Gotowe ciasteczka studzić na kratce od piekarnika

Krylowa Kuchnia
Brownie z dynią 95

Już przy okazji przepisu na brownie wspomniałam, że to jedno z moich ulubionych ciast. Ze względu na zawartość czekolady bardzo przypadło do gustu także Mojemu B. Tej jesieni odkryliśmy, że ciasto czekoladowe można wzbogacić o dynię. Racząc się sporą porcją brownie z dynią , zastanawialiśmy się, w jaki sposób przekazać radość płynącą z jego jedzenia. Wtedy pojawił się pomysł ozdobienia ciasta

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania