ciasto - 162907 przepisów (strona:2805/10861)

Ślimaki z powidłami i orzechami 89

soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na ciasto wykładam powidła i orzechy i zwijam ciasto od dłuższej strony. Następnie rolkę kroję

Słodki sentyment
Mazurek truskawkowy (vege) 108

garście truskawek (mogą być mrożone) ½ galaretki truskawkowej wegańskiej (z dodatkiem agaru albo karagenu) Siemię lniane zalewam wodą i mieszam. Wszystkie składniki, łącznie z siemieniem, umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję na grubość około 5-6 mm i wykrawam prostokąt. Skrawki wykorzystuję na boczki. Zrobiłam z jednej strony warkocz. Ciasto piekę w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się(...)szczelnie w folię aluminiową i zostawiam tak na2 dni. Następnie przygotowuję polewę. Truskawki gotuję w garnku, aż się lekko rozpadną. Dodaję galaretkę i jeszcze chwilę gotuję. Polewę wylewam na ciasto. Mazurka można przyozdobić migdałami. Całość odstawiam do wystygnięcia. Smacznego Artykuł Mazurek truskawkowy (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczą 100

łyżkę cukru, całość mieszam. Tłuszcz rozpuszczam. Mąkę mieszam z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym, jajkami, zaczynem drożdżowym, solą. Dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam na gładką masę. Do ciasta dodaję migdały i otartą skórkę z pomarańczy i ponownie mieszam. Ciasto przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę do baby (około 3 litrów) smaruję tłuszczem. Ciasto mieszam

Słodki sentyment
Drożdżowy kwiat z jagodami i twarogiem 75

czasie twaróg wkładam do miski i rozdrabniam widelcem. Dodaję jagody, cukier i cukier waniliowy i mieszam. Spróbujcie, czy masa jest dostatecznie słodka, jeśli nie, dodajcie trochę cukru. Ciasto rozwałkowuję na kwadrat o szerokości ok. 20-25 cm i grubości 1 cm. Żeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką(...)ciasto wykładam masę jagodową i zwijam całość w roladę. Końce rolady sklejam (można posmarować mlekiem). Formuję w miarę równy okrąg. Następnie tnę okrąg co 3 cm na 2/3 głębokości. Każdy kawałek obracam o 90 stopni. Całość smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę 30-35 minut, aż się zarumieni. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem i gotowe

Słodki sentyment
Orzechowy skalniak 77

Dlatego przyszedł czas na realizację karteluszkowych zapisków Dzisiaj orzechowy skalniak. Ciacho z dużą ilością orzechów, kwaskowe i słodkie jednocześnie, z dodatkiem musu czekoladowego. Same dobre smaki zamknięte w jednym cieście. A dodatkowo możliwość wykorzystania nadmiarowych białek, które zostają nam na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek . Składniki na biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier. Całość dokładnie ubijam. Dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową mieszam z mąką ziemniaczaną i dodaję do masy, mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Składniki na bezę (skalniak): 4 białka 10 łyżek cukru 1 szklanka mielonych orzechów Cukier waniliowy Białka ubijam

Słodki sentyment
Kakaowe muffinki z rabarbarem 85

Prosty i szybki wypiek, kiedy nie mamy za dużo czasu albo ochoty na szaleństwa w kuchni. Tym razem połączyłam rabarbar z ciastem kakaowym i zrobiłam do tego kruszonkę, także kakaową. Muffinki smakują świetnie Składniki (na około 16-18 babeczek): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego(...)pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy łyżkę ciasta (mniej więcej do połowy papilotki lub troszkę więcej). Na każdą muffinkę kładziemy rabarbar. Z mąki

Słodki sentyment
Ciasto Makowa Panienka 188

Ciasto makowa Panienka to przepyszne połączenie makowego biszkoptu z delikatną budyniową masą z dodatkiem galaretki. Polewa z białej czekolady sprawia że ciasto jest wyśmienite i nie wiadomo kiedy znika cała blacha:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 jajek L 3/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml ) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki zmielonego maku 1/2 szklanki oleju(...)biszkopt z blaszki, przekrawamy go na pół i jedną połówkę ponownie umieszczamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, gotową, gorącą masę budyniową rozprowadzamy po biszkopcie i przykrywamy drugą połówką ciasta, lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki aż masa całkowicie stężeje., czekoladę rozkruszamy do miseczki, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Gotową polewę rozprowadzamy

Blog kulinarny S9.PL
ciasto jogurtowe z rabarbarem 187

Jeśli lato, to koniecznie ciasto z rabarbarem. Tym razem, najprostsze chyba, ciasto jogurtowe. Do jego przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera, składniki wystarczy wymieszać łyżką. Łatwe, szybkie i dobrze smakuje - czego chcieć więcej? składniki:   2 szklanki mąki   2/3 szklanki cukru   1 opakowanie cukru waniliowego   1 1/2 łyżeczki sody   1 jajko   1/3 szklanki oleju(...)kawałki. W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej - wszystkie mokre (mieszam łyżką lub rózgą). Wlewam mokre do suchych i mieszam łyżką - krótko, tylko do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Przekładam ciasto do foremki (21 x 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu dość gęsto układam rabarbar. Piekę około godziny (do "suchego patyczka") w temperaturze

babka w formie
Do czego wykorzystać musy owocowe – przepis na pyszny sernik 225

owocowe? Do czego wykorzystać musy owocowe? Oj tu mogłabym pisać i pisać, bo moja kulinarna wyobraźnia nie ma końca. Musy owocowe, to dla mnie idealny dodatek do śniadań, deserów, ciast, lodów, a nawet mrożonej kawy. Ja je po prostu uwielbiam. Ale warunek jest jeden – to musi być produktów najwyższej jakości. Dla mnie istnieją wyłącznie musy owocowe, które przygotowuję własnoręcznie(...)elementem śniadań – polecam wam np. mój przepis na placuszki bananowe lub placuszki z kaszy manny. Podane z musem owocowym… Po prostu pysznie A na deser? Oczywiście domowe ciasto. Ja dziś polecam Wam przepis na pyszny sernik na spodzie z ciasteczek zbożowych. Sernik na spodzie z ciasteczek zbożowych – prosty przepis Sernik z musem owocowym (u mnie przeważnie malinowy

Słodkie okruszki
Tarta ze szparagami i mozzarelą na pożegnanie wiosny 117

stoło-siedzisku mnóstwo pysznych rzeczy, a wśród nich ona, krucha i aromatyczna tarta ze szparagami, dymką i mleczną mozzarellą. Pyszne warzywa spaja puszysta masa jajeczna w objęciach delikatnego, kruchego ciasta. Jeszcze tylko świeży rzut plasterków chrupiącej rzodkiewki i słodkich pędów groszku cukrowego, lub innych ulubionych kiełków i można zatopić się w smakach końca wiosny :) Bo u progu już lato(...)która ugłaszcze Twoje podniebienie zielonymi smakami :) Z wiatrem we włosach, kilometrami w nogach i ze smukłymi szparagami w kolorze nadziei na talerzu. Tarta ze szparagami i mozzarellą Potrzebujesz: Kruche ciasto: 200g mąki pszennej 80g masła 4 łyżki zimnej wody duża szczypta soli. Nadzienie: 1/2 pęczka szparagów 1 dymkę ze szczypiorem 1 kulę mozzarelli 3 jaja 200g śmietany 12% 3 łyżki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta ze szpinakiem z ryżem i serem 129

pyszną tartę z szpinakiem,  ryżem i serem.  Jest to jeden z moich ulubionych przepisów,  który zawsze wychodzi. Do tego jest łatwa, szybka i sycącą. Składniki: ciasto francuskie 1/2 szklanki ryżu 450 g mrożonego szpinaku 250 g twarogu 100 g śmietany 12% 2 jajka masło/olej 1 cebula 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie(...)śmietaną, doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Do ryżu dodać szpinak, pokruszony twaróg, wlać jajka ze śmietaną i dokładnie wymieszać. Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy ciasto francuskie, dociskamy  do spodu i formujemy wyższe brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta i wycinamy paski. Na ciasto wykładamy nadzienie, na wierzch układamy kratkę z resztek ciasta i posmarować

magiczna kuchnia Kasi
KREM KAWOWY – krem z kawą 127

Krem kawowy do tortu i ciasta. Pyszny krem z kawą to idealny krem do biszkoptu orzechowego lub kakaowego. Krem o smaku kawy połączyłam z frużeliną wiśniową, którą bardzo polecam do tego kremu. W tym wpisie znajdziecie dwa sposoby na zrobienie kremu z kawą. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Uwaga! Smak i kolor kremu z kawą zależy od tego jakiej kawy

Słodki Pomysł
Tort tiramisu 101

najmniejszych obrotach lub wymieszać szpatułką tak, aby jak najmniej uszkodzić ubite białka. Piekarnik rozgrzać do 160 st C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta, i działa :). Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony

SprawdzonaKuchnia.pl
Muffiny borówkowe 85

przygotowaniu. Wystarczy połączyć ze sobą składniki mokre z suchymi szybko wymieszać i w zasadzie gotowe. Przepis ten jest odrobinę inny niż pozostałe przepisy na muffiny, bo w skład ciasta wchodzą otręby pszenne w sporej ilości, co sprawia, że muffiny są ciężkie i bardzo sycące. Świetnie nadają się na drugie śniadanie. Długo zachowują świeżość dzięki dodatkowi oleju słonecznikowego, a smaku nadają(...)pomalowałam odrobiną syropu cukrowo-cytrynowego co nadaje im świeżej, orzeźwiającej nuty. Muffiny borówkowe nie są zbyt słodkie, więc jeśli lubicie bardziej słodkie klimaty, dodajcie 40 g więcej cukru do ciasta. Smacznego!   Print Muffiny borówkowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } MUffinki z borówkami. Course Desery Cuisine Polska Keyword borówki, otęby Prep Time 10 minutes Cook

SprawdzonaKuchnia.pl