ciasto - 162258 przepisów (strona:2807/10818)

Mini pankejki na kefirze z truskawkami macerowanymi w miodzie 73

modnym rozmiarze … mini. Odrobinę cierpliwości przy patelni i zamiast tradycyjnych pankejków możemy przygotować ich miniaturową wersję. Mini pankejki z truskawkami to smakowity deser lub śniadanie na słodko. Ciasto na placki możemy przygotować z wyprzedzeniem, nawet dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki. Wspaniałym dodatkiem do mini pankejków będą macerowane w miodzie i wodzie z kwiatów pomarańczy truskawki. Koniecznie(...)moździerzu pieprzem. Może to być czarny pieprz, kolorowy lub syczuański. Pieprz syczuański charakteryzuje się cytrynowym aromatem i efektem mrowienia na języku, więc będzie wyjątkowym dodatkiem do truskawek. Składniki CIASTO NA PLACKI (PANCAKES) 200 ml kefiru 2 jaja 150 -180 g mąki 1 łyżeczka cukru tłuszcz do smarowania patelni 1 łyżeczka proszku do pieczenia TRUSKAWKI 500 g truskawek 30 g miodu

Tajemnice Smaku
FAWORKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 71

Faworki z ciasta francuskiego czyli inaczej też zwane odchudzonymi faworkami . Do przygotowania dosłownie w 10 minut plus kilka minut pieczenia. Wiem, że nie dorównują smakiem tym tradycyjnym faworkom, jednak to świetna alternatywa na szybkie, pieczone ciastka . Wystarczy je zawinąć upiec, a potem tylko posypać cukrem pudrem. Doskonała przekąska do pracy, dla dziecka do szkoły czy na piknik(...)spacer rodzinny.  Faworki z ciasta francuskiego - składniki na około 21 faworków: * 1 arkusz ciasta francuskiego * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Przy pomocy noża lub radełka ciasto pokroić wzdłuż dłuższego boku na 7 równych pasków. Następnie paski pociąć wzdłuż krótszego boku na 3 równe części. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie. Złapać za jeden koniec

Zrób to smacznie
Ciasto bez pieczenia z galaretką i owocami 112

Dziś mam dla Was przepis na wspaniałe ciasto bez pieczenia, w sam raz na upalne dni. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające, można je przygotować z dowolnymi owocami, ale zdecydowanie najbardziej polecam wersje z wiśniami. Lekko kwaśne wiśnie i słodka galaretka idealnie do siebie pasują. Składniki (forma o wymiarach 21x21 cm): opakowanie herbatników kakaowych(...)warstwę herbatników. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać.  Gdy galaretka przestygnie wrzucić mrożone wiśnie (wtedy galaretka bardzo szybko zacznie tężeć, więc trzeba ją od od razu wylać na wierzch ciasta). Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą

Healthy food explorer
Szybkie Ciasto Czekoladowe Z Truskawkami I Budyniem 75

znowu panuje "upał" także jest zakaz używania piekarnika, ale mam przepis który robiłam na tamtą niedzielę i myślę go powtórzyć i na ta niedziel żeby jeszcze wykorzystać ostatnie truskawki :) Ciasto robi się ekspresowo, a jest tak wilgotne i smaczne, że jeszcze wiele razy zagości w mojej słodkiej kuchni z różnymi dodatkami. Składniki na blaszkę 20 x 20 cm ciasto(...)waniliowego 250 ml mleka 1 i 1/2 łyżki cukru dodatkowo : kilkanaście truskawek cukier puder na górę 1. Budyń ugotować według przepisu i prawie całkowicie ostudzić. 2.  Składniki na ciasto zmiksować ze sobą i przełożyć do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Budyń wykładamy kupkami w odstępach na ciasto, następnie na sam koniec wykładamy

Gotowanie...to proste !
Drożdżowe ślimaczki z truskawkami 74

szczyptą soli. Wsyp cukier oraz cukier z wanilią. Możesz zastąpić go cukrem wanilinowym. Do suchych składników wbij 1 jajko, wlej mleko oraz roztopione i lekko przestudzone masło. Wyrób gładkie ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk podsyp je nieco mąką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk uformuj z niego kulę i pozostaw w misce. Przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem(...)papierowym. Odstaw w ciepłe miejsce. Porada. Możesz rozgrzać piekarnik do max. temp. 30 st. C, po czym wyłączyć piekarnik. Tam wstaw ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na 60 minut. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki. Gdy ciasto wyrośnie podsyp je lekko mąką i ponownie krótko wyrób. Rozwałkuj na stolnicy podsypaną mąką na kształt sporego prostokąta. Ułóż

Zasmakuj Kuchni
Szybkie ciasto z czereśniami 73

Dzisiaj kochani kolejne ciasto dla zapracowanych☺️Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i gotowe! Pyszne, wysokie i ekspresowe! Składniki blaszka 23/33: mąka pszenna 4,5 szklanki, cukier 1 szklanka, olej 3/4 szklanki, jogurt naturalny 600 g, jajka 3 szt, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, soda 1,5 łyżeczki, czereśnie 600 g, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Mąkę(...)przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy wydrylowane czereśnie i lekko ugniatamy je w cieście. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w 170st.C przez 45 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone odstawić do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem. Przepis od  aniagotuje

kulinarne odsłony pati
Ciasto Czerwony kapturek 96

Ciasto czerwony kapturek jest lekkie, puszyste i kremowe. Proste w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się na co dzień jak i na różnego rodzaju imprezy czy święta. Pięknie się prezentuje na talerzu i bardzo dobrze się kroi. Moim domownikom i gościom bardzo smakowało i cała blacha ciasta zniknęła nie wiadomo kiedy :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)żelatyny dodajmy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy, tężejącą śmietanę wykładamy i rozprowadzamy po biszkopcie. (Biszkopt możemy wcześniej lekko nasączyć jeśli mamy takie życzenie :)), ciasto wstawiamy do lodówki aby masa śmietanowa stężała, na zastygniętą masę śmietanową wykładamy i rozprowadzamy tężejący dżem z galaretkami. gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki aby dobrze stężało. (adsbygoogle

Blog kulinarny S9.PL
Proste ciasto z truskawkami 93

Weekendowe bardzo szybkie i proste ciasto do przygotowania z sezonowymi owocami letnimi w moim przypadku z truskawkami, ale można je upiec np. z malinami lub borówkami a nawet agrestem, w każdym wydaniu smakuje pysznie, jest puszyste a zarazem wilgotne więc nie zapychające. Bardzo polecam do filiżanki popołudniowej herbaty.   Blaszka 25/30 cm Składniki: 4 duże jajka 25 dag cukru(...)kwaśnej śmietany 18% ewentualnie jogurtu 50 ml oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Dodatkowo: 70 dag drobniejszych truskawek Cukier puder do oprószenia   Sposób przygotowania: Sekretem udanego ciasta są składniki o jednakowej temperaturze pokojowej, więc jajka i śmietanę wyciągamy z lodówki odpowiednio wcześniej przed pieczeniem ciasta. Jajka wbić do miski wsypać cukier oraz cukier z wanilią, miksować około

Wanilia i Kardamon
Puszyste, proste ciasto z truskawkami 74

Ciasto jest całkowicie wegańskie, pyszne, puszyste a przepis na to cudo pochodzi z bloga Marty Dymek, Jadłonomia. Na blogu u Marty wszystko znajdziecie dlaczego takie składniki a nie inne, ja napiszę po krótce. Aquafaba to woda z puszki z ciecierzycą, ze słoika też i ona sprawia że ciasto jest puszyste. Taki wegański zastępnik białek kurzych. Dodatek octu powoduje że ciasto(...)pięknie rośnie a dodany do mleka sojowego sprawia że białko ścina się na roślinną maślankę. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Wegańskie ciasto z truskawkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżówka z czereśniami i kruszonką 127

kruszonką. I już go nie ma! :) Składniki (blaszka o wym. 21/25 cm.): Zaczyn: 25 g. świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 50 ml. lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto: cały zaczyn 330 g. mąki pszennej 150 ml. mleka 60 g. masła 1 jajko 100 g. cukru 1 szczypta soli Kruszonka: 50 g. mąki pszennej 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)Odstaw do przestudzenia. Składniki na zaczyn wymieszaj i odstaw na 15 minut. Przestudzone, ale nadal lekko ciepłe mleko z masłem połącz z zaczynem, mąką, cukrem, solą i jajkiem. Wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką przez kilka minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Z podanych składników zagnieć ręką kruszonkę

Delicious Place
Ciasto Serowa Truskawka 76

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, które nazwałam Serowa Truskawka :). To puszysta, waniliowa masa serowa z kawałkami truskawek, warstwa truskawkowej żelki i bita śmietana wieńcząca całość. Poszczególne warstwy rozdzielają maślane herbatniki. Uważam, że ciasto jest proste w wykonaniu, choć może trochę czasochłonne, gdyż trzeba czekać na przynajmniej lekkie stężenie każdej z warstw. Myślę jednak, że warto(...)wymiary tak, aby zmieściło się dokładnie 15 sztuk herbatników ( pojedyncza warstwa ). Jeżeli nie posiadacie rantu cukierniczego, a wymiary Waszej formy są trochę większe niż te podane w przepisie, Wasze ciasto wyjdzie po prostu trochę niższe.  Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej ( z wyjątkiem śmietany kremówki ). Żelatynę zalać zimną wodą lub mlekiem, wymieszać

Opowieści z piekarnika
pyszna drożdżówka z owocami, kruszonką... 100

masłem i aromat migdałowy, hakiem robota wyrabiać z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć ciasto do formy. Na wierzch ciasta rozłożyć starte jabłka na grubszych oczkach, ćwiartki moreli, posypać suszoną żurawiną. Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę i rozsypać(...)owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić. Z podanych składników wymieszać nie za rzadki lukier i polać na kruszonkę - nasza ulubiona drożdżówka z owocami, możemy taką drożdżówkę jeść od rana do wieczora zamiast innych słodyczy......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z rabarbarem i czekoladą ( obracane ) 77

Lekkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem i gorzką czekoladą. Ciasto beztłuszczowe jest tylko gorzka czekolada.    rabarbar 250 g mąka pszenna 113 g 3 jajka drobny cukier 125 g 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady szczypta proszku do pieczenia ( proszek ze względu na czekoladę )    Tortownica 20 cm, spód można wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar kroimy w drobną kostkę(...)przesiewamy w 3 partiach mąkę i delikatnie mieszamy. ( Powiem że ta dziura po środku misy nie ułatwiała sprawy w przesiewaniu :) )   Na koniec dodajemy czekoladę, lekko mieszamy i przekładamy ciasto do tortownicy z rabarbarem. Pieczemy w 170 C około 50 minut. Ciasto wyjmujemy z tortownicy, obracamy na deskę i zdejmujemy papier. Jak ciasto przy rabarbarze jest zbyt wilgotne to wstawmy

Smaczne moje
Marokańskie chlebki z patelni 71123

Przepis pod taką nazwą znalazłam na jednym z blogów kulinarnych i postanowiłam go przetestować. Zaciekawiło mnie przede wszystkim to, że ciasto nie musi długo wyrastać, wystarczy kilkanaście minut. Chlebki/placuszki wyszły bardzo fajne, ale co ciekawe, dużo bardziej smakowały mi na zimno. Na świeżo ciasto wydawało mi się lekko „zapychające”/klejące. To fajna opcja na kolację(...)późniejszego zabrania sobie do pracy. Świetnie też sprawdzą się na różnego rodzaju domówkach. Ciasto: 50 g masła 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 130 ml mleka 150 g jogurtu naturalnego (dałam kwaśną śmietanę) szczypta soli Nadzienie: 350 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka

Smaki Na Talerzu
TARTA Z KREMEM KARMELOWYM I ORZECHAMI 75

czekoladzie SŁONY KARMEL – pod kruchą czekoladą znajdują się dwie warstwy – jedna truflowa, druga delikatna i miękka o smaku słonego karmelu. Koniecznie znajdziecie je w sklepach!   SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna – 150 g * masło – 100 g * cukier puder – 50 g * żółtko – 1 szt ORZECHY W KARMELU: * cukier – 150 g * masło – 60 g * śmietana(...)mleczna – 30 g * śmietana 30% – 3 g * Cukierki w czekoladzie CHRUPKI ORZECH Odra – 100 g * Cukierki w czekoladzie SŁONY KARMEL Odra – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki, siekamy a kruszonkę i szybko zagniatamy. Wałkujemy na prostokąt, wylepiamy dno formy. Chłodzimy w zamrażarce 30 minut. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy kulkami lub fasolą

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania