ciasto - 162907 przepisów (strona:2802/10861)

Obłoczek tęczowy 147

Obłoczek tęczowy Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, nie wymaga pieczenia z wyciętych trójkątów możemy zrobić dwa ciasta, na pewno będzie ozdobą każdego stołu. Śmietanę możemy zastąpić jogurtem lub serkami homogenizowanymi. Składniki: ·        2 galaretki żółte ·        2 galaretki pomarańczowe ·        2 galaretki szafirowe(...)mikserem z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy żółtą galaretkę, chwilę jeszcze miksujemy. 3.    Przygotowujemy okrągłą tortownicę z formą na babkę, smarujemy cienko olejem, to jest koniczne, ciasto nie przyklei się nam do formy. 4.      Następnie wylewamy masę śmietanową i chłodzimy w lodówce 2 godziny. 5.    Po tym czasie odpinamy obręcz od tortownicy

Kulinarna Chwila
Zdrowa tarta z malinami 142

razem będzie to tarta z budyniem, wersja bez glutenu i bez laktozy. Zdrowa, pyszna i szybka do zrobienia, polecam bo smakuje i pachnie nieziemsko ;) Składniki na formę 22cm: Ciasto: - 200g mąki ryżowej - 100g masła klarowanego -  50g cukru pudru -    1 żółtko -    3 duże łyżki śmietanki 30% bez laktozy - kilka kropel olejku waniliowego Masa budyniowa: - 200ml śmietanki(...)laktozy - 150ml mleka u mnie kozie bez laktozy - 2 małe żółtka lub jedno duże - 1 budyń waniliowy - 1 duża łyżka masła klarowanego 300g malin Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolite ciasto, wsadzamy do woreczka i odkładamy na godzinę do lodówki. Mleko mieszamy ze śmietanką, przyrządzamy budyń wg przepisu (u nas jest 350ml płynu a nie 500ml) Odstawiamy budyń

Wypieki Rene
Brownie z migdałami 104

Wszystkie ciasta powinny być tak proste , jak brownie z migdałami. Kilka składników, trochę ubijania, krótkie pieczenie i gotowe. A później to już tylko sama radość jedzenia Składniki: 100 g ciemnej czekolady 100 g mlecznej czekolady 150 g masła 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki 4 garście płatków migdałowych Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam(...)ubijam z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas miksuję. Na koniec dodaję mąkę i płatki migdałów i delikatnie mieszam ciasto łopatką. Ciasto wylewam do blaszki (25 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut. Brownie jest pyszne

Słodki sentyment
WYPIEKI, KTÓRE WARTO ZROBIĆ LATEM! CIASTA I BUŁECZKI NA LATO! 149

Najsmaczniejsze ciasta i wypieki, które możesz przygotować latem: 1.  JAGODZIANKI MAŚLANE WYPEŁNIONE PO BRZEGI JAGODAMI! 2.  KRUCHA TARTA Z OWOCAMI BEZĄ I KRUSZONKĄ! 5 ZASAD IDEALNIE KRUCHEGO CIASTA. 3.  SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI TYLKO 5 SKŁADNIKÓW! 4.  DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEREŚNIAMI I RABARBAREM! 5.  RUSTYKALNA TARTA - CROSTATA 6.  TARTA Z KREMEM(...)CZEKOLADOWYM , TRUSKAWKAMI I JAGODAMI! 7.  CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z KREMEM KOKOSOWYM! 8.  TARTA Z MALINAMI I BEZĄ KOKOSOWĄ . 9.  PRZEPIS NA JAGODZIANKI! 10.  UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! 11.  ZAPIEKANE OWOCE : ŚLIWKI POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ! PRZEPYSZNY DESER Z PIEKARNIKA 12.  TARTA Z FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ , BEZĄ I KREMEM BUDYNIOWYM! TO JEST HIT LATA! 13.  SERNIK

SMYKWKUCHNI
Kluski na parze Parowce – przepis 110

parze, knedliky – znacie to danie? pod jaką nazwą? Spotkałam się też z nazwami takimi jak parzaki, pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty. To bułeczki z bardzo delikatnego, lekkiego ciasta drożdżowego ugotowane na parze. Ciasto drożdżowe na parowańce robimy z mąki pszennej jasnej, którą zagniatamy z drożdżami, cukrem, jajkami oraz mlekiem z dodatkiem masła, co sprawia, że parowce są potem bardzo(...)rozpuszczamy cukier i drożdże. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, mieszamy. Potem rozpuszczamy masło. Kiedy zaczyn drożdżowy „ruszy” dodajemy go do mąki. Dodajemy też jajko i masło. Następnie wyrabiamy ciasto (przynajmniej 5 min) aż będzie gładkie i będzie odchodzić od reki. Potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie ciasto przenosimy

Dorota Smakuje
Ciasto łaciate z borówką amerykańską i kruszonką 127

Dzień dobry :-) Sezon na borówkę amerykańską w pełni. Wszyscy je uwielbiamy, córka szczególnie. Wczoraj zrobiłyśmy placek właśnie z borówką. Musiała być obowiązkowo kruszonka i ciasto kolorowe. Więc zgoda była na takie ;-) Wyszło pyszne, dzisiaj już się kończy. Proste w wykonaniu, zamiast borówek możecie dać inne owoce, polecam i miłego dzionka życzę :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki kruszonka: 50 g zimnego masła(...)mąki pszennej 1. Do miski dajemy wszystkie składniki. Palcami rozcieramy masło z cukrem i mąką. Jak zacznie się nam zlepiać to wkładamy na chwilę do lodówki. Składniki ciasto: 4 jajka L 3 szklanki mąki (szklanka 250 ml) 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki kakao borówka amerykańska

kruche babeczki
Prosty murzynek z wiśniami. 147

Wiśnie to moje ulubione owoce. Ostatnio ukazał się na blogu przepis na frużelinę wiśniową , dziś zapraszam Was na pyszne ciasto. Przepis na murzynka z wiśniami jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu i zawsze się udaje. Poza sezonem możecie użyć wiśni mrożonych, lub z kompotu. Można też dodać inne owoce na jakie macie w danym momencie ochotę. Ciasto można(...)upieczeniu posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem. Ja tego nie robię, gdyż lubię czuć tą lekką kwaskowość wiśni, która komponuje się z kakaowym ciastem. Składniki ( na blaszkę 33x22 ) - 25 dag margaryny - 10 łyżek mleka - 1 szklanka cukru - 1 mały cukier waniliowy - 3 łyżki kakao - 5 jajek - 2,5 szklanki mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 kg wydrylowanych

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto Stefanka 96

Ciasto Stefanka jest pyszne, delikatne a jego przygotowanie zajmie nam max 15-20 minut :). Smakowity deser bez pieczenia z polewą z białej czekolady. Z podstawowych składników które często mamy w domu. Stary, sprawdzony przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 i 1/2 litra mleka ok 400 gram herbatników 1 i 1/2 szklanki kaszy manny ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności(...)gazu i od razu połowę gorącej masy grysikowej wylewamy i rozprowadzamy po herbatnikach, na masie układamy drugą warstwę herbatników, wykładamy i rozprowadzamy pozostałą masę zostawiając kilka łyżek na wierzch ciasta, na masę wykładamy trzecią warstwę herbatników i rozprowadzamy po wierzchu pozostałą masę. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia., czekoladę kruszymy do miseczki, dodajemy śmietanę i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dokładnie mieszamy

Blog kulinarny S9.PL
Kruche ciasto z pianką i borówkami 117

Kruche ciasto z pianką i borówkami można zrobić właściwie o każdej porze roku. Ja jednak najczęściej je robię kiedy na krzakach dojrzewają piękne borówki. Mam ich tak dużo, że nie wiem jak je spożytkować. Nadmiar więc mrożę. Ciasto cieszy się powodzeniem w moim domu i dlatego chętnie je piekę. Przepis podała mi koleżanka, ale znalazłam … Czytaj dalej Kruche ciasto(...)pianką i borówkami Artykuł Kruche ciasto z pianką i borówkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Budyniowe ciasto owocowe 122

Ciasto z masą budyniową, kruszonką i owocami. Pyszne, nie za słodkie, mięciutkie - najlepiej smakuje schłodzone. Składniki: na formę około 25 x 26 cm spód ciasta: 1/3 szklanki cukru,  półtorej szklanki mąki, 200g margaryny do pieczenia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, 400 g truskawek, ok 80 g borówek amerykańskich, garść malin, masa budyniowa: 2 budynie(...)śmietankowe, 2 łyżki cukru, 750 ml mleka, kruszonka: 25 g masła, 50 g maki, 50 g cukru Przygotowanie: Spód  ciasta: Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną (musi być miękka, ale nieroztopiona). Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i cukier wanilinowy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki

Lena Gotuje
Foccacia 130

który odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy czosnek, oliwę oraz wlewamy zaczyn, który już zaczął pracować. Wyrabiamy elastyczne i lekko lepiące się ciasto (mikserem około 7 minut, ręcznie około 10-15 minut). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, smarujemy oliwą i przekładamy do miski. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)przeciągów na około 1,5 h. Ciasto, które już wyraźnie wyrosło, odpowietrzamy i krótko wyrabiamy na blacie. Lekko je rozpłaszczamy dłońmi i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W foremce rozciągamy ciasto, tak aby wypełniło całą jej powierzchnię. Rozciągnięte ciasto smarujemy oliwą i na wierzchu układamy wybrane dodatki. Foccacię odstawiamy jeszcze na około 10 minut. Pieczemy 20 minut

Analiza Smaku
Jagodzianki – Parowce z jagodami 133

parze, knedliky – znacie to danie? pod jaką nazwą? Spotkałam się też z nazwami takimi jak parzaki, pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty. To bułeczki z bardzo delikatnego, lekkiego ciasta drożdżowego ugotowane na parze. Ciasto drożdżowe na parowańce robimy z mąki pszennej jasnej, którą zagniatamy z drożdżami, cukrem, jajkami oraz mlekiem z dodatkiem śmietanki, która sprawia, że parowce są potem bardzo(...)cukru Jak zrobić parowce z jagodami: Najpierw w ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Kiedy zaczyn drożdżowy „ruszy” dodajemy go do mąki razem ze śmietanką, jajkami, solą. Następnie wyrabiamy ciasto (przynajmniej 5 min) aż będzie gładkie i będzie odchodzić od reki. Potem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę jagód i łyżeczkę

Dorota Smakuje
Jagodzianki (zawijane) / Polish Blueberry Rolls 151

dodatkowi jogurtu jagodzianki są mięciutkie i puszyste. Zobacz, jak w prosty sposób zawijać domowe jagodzianki na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Maślane jagodzianki z ciasta drożdżowego możecie przygotować z wyprzedzeniem. Samo ciasto drożdżowe może wyrastać przez noc w lodówce, następnego dnia wystarczy nadziewać bułeczki jagodami i odstawić na drugie rośnięcie. Ciasto na drożdżowe jagodzianki wyrasta(...)łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, cukrem, jajkiem i jogurtem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość

Lekcje w kuchni
Witajcie -kto z was pamięta to ciasto fale Dunaju -przepis pochodzi z maminego zeszytu 201

Stary przepis, a takie pyszne ciasto że szybko znika, pamiętam dawniej dawaliśmy z mamą gruszki .ja nieco zmieniłam użyłam 2 rodzaje owoców sezonowych . ciasto 1 kostka masła, 6 jajek, 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki mąki Basia cukier waniliowy olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia \owoce z kompotu lub świeże krem 1 kostka masła , pół litra(...)mleka, pół szklanki cukru kryształu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki wrocławskiej cukier waniliowy polewa 1/2 margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody przygotowanie ciasta blaszka duża 33 x 26 Utrzeć masło z cukrem, dodając po 1 żółtku ucierając potem dodać mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę do pieczenia. Gdy dodajemy mąkę

Moje Wyroby
Pastelowy serniczek z serka homogenizowanego z owocami 121

Przepyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na bazie kremówki, serków homogenizowanych i galaretki. Leciutkie jak chmurka, z warstwą owoców na wierzchu. Zasmakuje i małym i dużym łasuchom. 1 op. okrągłych biszkoptów, petitków 400 g serka homogenizowanego, waniliowego 500 ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 op. galaretki czerwonej 1 op. galaretki zielonej 1 op. galaretki żółtej

Smaki Na Talerzu