ciasto - 162322 przepisów (strona:2803/10822)

jabłkowe babeczki z ciasta francuskiego... 100

Składniki: ciasto francuskie nie mrożone 2 rolki, jabłka mniejsze 6 sztuk, miód lipowy 12 łyżeczek, orzechy włoskie 100 gram, wiórki kokosowe 12 łyżeczek, cynamon mielony - ile potrzeba, puder cukier - ile potrzeba Umyte jabłka wydrążyć z gniazdek z pestkami, obrać ze skórki. Formy do babeczek posmarować olejem, ciasta rozwinąć z rolki i każde podzielić na 6 kwadratów, każdy włożyć do foremki(...)włożyć do ciasta połówki jabłek. Do jabłek dodać po łyżeczce miodu, kokosu, dodać orzechy trochę pokruszone i cynamon. Wystające ciasto założyć do góry, lekko docisnąć, posmarować wodą po wierzchu. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dól, babeczki piec około 40 minut, dobrze je wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo proste, łatwe, szybkie i bardzo smaczne babeczki z ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Pączki z nadzieniem jabłkowym 109

Pączki bardziej FIT! Pączki z nadzieniem jabłkowym to w zasadzie pierożki drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu. Do ciasta na pączki nie dodajemy tłuszczu, przez co w rezultacie otrzymujemy puszysty, aczkolwiek nieco inny rodzaj ciasta niż na tradycyjne pączki jedzone zwłaszcza w tłusty czwartek. Najważniejsze jest jednak to, że są to odchudzone pączki , które nie mają aż tylu kalorii co tradycyjne(...)solą, robimy zagłębienie i wlewamy drożdże z cukrem, mlekiem i żółtkami. Dodajemy również odrobinę alkoholu dla pewności, że pączki nie nasączą się tłuszczem podczas smażenia. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką i wałkujemy na placek o grubości około

MamaOskarka
Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz-Monatowej 85

być słodko, tłusto i pysznie. Ten przepis to delikatna modyfikacja przepisu na chrust Maryi Ochorowicz-Monatowej z “Uniwersalnej Książki Kucharskiej” z 1926 roku. W książkowym przepisie z ciasta wyplatane są faworki i potem smażone na smalcu. Tutaj zamiast faworków będą poduszeczki a smalec zastąpimy olejem. Składniki 100 g masła 3 żółtka 500 – 600g mąki skórka otarta(...)cytryny 20 ml rumu 140 ml kwaśnej śmietany Do smażenia olej rzepakowy, do dekoracji cukier puder, do podania konfitura malinowa Wykonanie Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto dobrze rozwałkowujemy, składamy jak chusteczkę, na cztery i znowu wałkujemy. Zabieg ten powtarzamy, najlepiej kilka razy. Dzięki temu wtłaczamy

Tajemnice Smaku
Marchewkowe babeczki z ananasem i pudrem marchewkowym 82

Marchewkowe babeczki z ananasem i pudrem marchewkowym Ciasto marchewkowe jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatek ananasa sprawi, że wypiek zyska na smaku i wilgotności, a puder z marchewki w polewie podkreśli marchewkowy charakter ciasta. Do wypieku wykorzystałam foremki silikonowe w kształcie mini babeczek. Możemy to ciasto upiec w większej blaszce, wtedy jednak czas pieczenia wydłużamy do około(...)godziny. Składniki CIASTO 50 g zmielonych orzechów (pekan lub innych) 300 g mąki 4 jaja 200 g obranej marchwi 100 g ananasa świeżego lub z puszki 180 g cukru 150 ml oleju 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli (olej i mąka krupczatka do foremek) POLEWA 200 g cukru pudru

Tajemnice Smaku
Empanadas z cielęciną i warzywami 79

wywodzą się z Hiszpanii? Ale im więcej źródeł na ten temat, tym więcej informacji w tym temacie. Portugalskie, hiszpańskie, chilijskie… uff. Empanadas je się na całym świecie! Skład CIASTO 400 g mąki 2 łyżeczki soli 80 g schłodzonego masła 200ml ciepłej wody jajko – roztrzepane do smarowania ciasta olej do smażenia FARSZ 2-3 łyżki oliwy 2 czerwone papryki(...)posiekany ząbek czosnku szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonego kminu rzymskiego garść rodzynek łyżka oregano szczypta chili 400g mielonej cielęciny 3 starte jajka na twardo pęczek natki pietruszki   Wykonanie CIASTO Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i masło. Składniki rozcieramy, dodajemy wodę, wyrabiamy ciasto, zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę. FARSZ Na patelni rozgrzewamy

Tajemnice Smaku
Tarta serowa z matchą 84

wyjątkowy smak. Opakowanie z matchą warto po otwarciu przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte, gdyż szybko łapie wilgoć i się starzeje. Składniki na formę do tarty o średnicy 30 cm CIASTO 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 250 g mąki 25 g kakao MASA SEROWA 250 g śmietankowego twarogu 50 g cukru 1 jajko 100 ml śmietany kremówki(...)cukru pudru 3 g herbaty matcha DEKORACJA herba matcha do posypania polewa czekoladowa z 30 g czekolady gorzkiej i 30 ml śmietany kremówki owoce, kwiaty, listki mięty Wykonanie CIASTO Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jaja, mąkę i kakao, wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Rozwałkowujemy i napełniamy okrągłą formę do tarty

Tajemnice Smaku
Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami 92

ilości rogali Świętomarcińskich. Jednak kto chce wypiekać rogale pod taką nazwą, musi zdobyć certyfikat i prawo do wypieku według tradycyjnej receptury. A taki tradycyjny rogal powianiem być przygotowany z ciasta półfrancuskiego. Ważyć powinien od 150 – 250 g, a podstawą wypieku jest nadzienie – na bazie białego maku! Moje rogale nie są przygotowane według tradycyjnej wielkopolskiej receptury, ale są jednakowo(...)pyszne. Rogaliki przygotowałam z ciasta drożdżowego z nadzieniem z białego maku i bakalii. Z tych proporcji wyszło 32 sztuki małych rogalików, których nie ważyłam … po prostu nie zdążyłam… Składniki * NADZIENIE 400 g białego maku 100 g blanszowanych migdałów 50 g orzechów włoskich bez skórki 30 g rodzynek 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 2 łyżki śmietany

Tajemnice Smaku
Piernikowa pizza z serkiem ricotta, owocami i miodem 93

utartych szlaków i spróbować czegoś innego, może nawet trochę przewrotnego. Rozum podpowiadał “nie idź tą drogą”, ale jak zwykle ciekawość zwyciężyła. Efekt? Smaczny deser na chrupiącym piernikowym cieście z kremem z serka ricotta, a wszystko to obłożone owocami i polane miodem. Składniki 120 g pierniczków toruńskich “Katarzynki w czekoladzie” 130 g mąki do pizzy(...)mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałą “mąkę piernikową” i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do czasu podwojenia objętości. Serek ricotta, jajo, cukier i sok z limony miksujemy

Tajemnice Smaku
Ciasto na piernik staropolski dojrzewający 340

Początek listopada to jest najlepszy czas na nastawienie ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Przepis jest szybki i prosty. Jedynym problemem może okazać się znalezienie odpowiedniego miejsca na czas dojrzewania. Ciasto powinno dojrzewać w chłodnym miejscu, czyli najlepiej w lodówce albo w chłodnej piwnicy. Przepis na ciasto pochodzi z Moje Wypieki , został przetestowany przez bardzo, bardzo wiele osób. Jeżeli receptura(...)cukru, najlepiej w makutrze, ponieważ mikser po dodaniu mąki może okazać się za słaby. Stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową, w trakcie ucierania podlewamy stopniowo mleko. Gotowe ciasto, albo pozostawiamy w makutrze, albo przekładamy do słoja lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 – 6 tygodni. Po tym czasie możemy już zacząć piec

Tajemnice Smaku
Oponki wegańskie 109

szczypta soli ½ łyżeczki sody 2 łyżki wódki 1 łyżeczka cukru pudru 5 łyżek musu jabłkowego 80 g KASI wegańskiej Dodatkowo: Cukier puder do posypania oponek Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto będzie elastyczne, jeśli zbytnio będzie się kleić, dodaj jeszcze trochę mąki. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 6 mm i wykrawam szklanką krążki, a małym kieliszkiem

Słodki sentyment
KREM Z BRZOSKWIŃ 119

Krem z brzoskwiń to pyszny brzoskwiniowy krem z budyniem. Krem jest delikatny w smaku, dlatego polecam dodać do kremu frużelinę brzoskwiniową, która go wzmocni. Masę wykorzystałam do pysznego ciasta Brzoskwiniowiec. Kremem można udekorować babeczki :). Polecam! Więcej słodkich inspiracji na moim INSTAGRAMIE. Składniki: 40 ml mleka 30 g cukru 160 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki) 40 ml mleka 4 g mąki

Słodki Pomysł
krem do dekoracji tortu 829

mleka w proszku i dokładnie mieszamy. Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mleko w rozmieszane proszku i miksujemy na gładką masę. Opcjonalnie dodajemy barwniki spożywcze. Gotową dekorujemy torty, ciasta, muffiny

Domowy Smak Jedzenia
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ 77

przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne, mimo tego, że nie należą do najszybszych. To doskonała okazja do wspólnej zabawy z dziećmi w kuchni.  Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól(...)ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto jest gotowe. Dodatkowo: * 1 puszka masy orzechowej (użyłam  Helio

Zrób to smacznie
Ciasto z fasoli i ciecierzycy – ciasto bezglutenowe i wegańskie 118

Ciasto z fasoli być może znasz, ale czy znasz ciasto z fasoli i ciecierzycy? Takie eksperymentalne ciasto bezglutenowe i jednocześnie wegańskie z kakao... The post Ciasto z fasoli i ciecierzycy – ciasto bezglutenowe i wegańskie appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Parówki z serem w cieście francuskim 163

Proste i szybkie do przygotowania parówki  w cieście francuskim mogą być fajną przekąską, świetnie się sprawdzą na śniadanie lub kolację. Smakują równie dobrze na zimno jak i na ciepło. 8 porcji opakowanie ciasta francuskiego 4 parówki  użyłam paryżanek. 4 plastry żółtego sera 1 żółtko opcjonalnie ziarna czarnuszki lub sezamu Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych części. Parówki dzielimy(...)połowę. Plasterki sera żółtego kroimy na połowę i owijamy każdą parówkę, układamy na środku każdego plastra ciasta francuskiego i zwijamy/owijamy w rulon. W między czasie piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Parówki w cieście układamy  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. S marujemy  rozbełtanym żółtkiem,   opcjonalnie posypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy do ze złocenia ok 15 minut. Smacznego

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania