Kruche ciasteczka , których przygotowanie jest prostsze niż można się tego spodziewać. Tak naprawdę trochę pracy jest tylko przy składaniu pasków ciasta w bloki, dzięki którym otrzyma się czekoladowo-waniliową szachownicę. Nam całość poszła bardzo sprawnie i szybko, chociaż czytając przepis, nastawialiśmy się na coś trudniejszego. Z podanych składników upiecze się ok. 60 czekoladowo-waniliowych kruchych ciasteczek . Składniki na czekoladowo-waniliowe(...)Masło z cukrem i dodatkiem cukru wanilinowego oraz szczyptą soli utrzeć mikserem na puszystą konsystencję. Dodać 4 żółtka, zmiksować. Do mieszaniny przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić je na pół. Do jednej połówki dodać roztopioną czekoladę, dokładnie zagnieść. Oba kawałki ciasta oddzielnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na jedną godzinę. Ciasta rozwałkować
niecodziennikparytych, którym po Tłustym Czwartku jeszcze mało, mamy przepis na fritule – chorwackie pączki. Robi się je szybciej niż nasze tradycyjne pączki, gdyż nie trzeba czekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, a dodatkowo nie trzeba ich nadziewać, bo kandyzowaną skórkę i rodzynki dodaje się już na początku wyrabiania ciasta. Z podanych ilości wyszło nam 20-25 pączków – dokładnie nie wiemy(...)połowie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Zamieszać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do miski, w której będzie wyrabiane ciasto, zetrzeć skórkę z cytryny, wsypać mąkę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, dodać jajko, resztę mleka, rum, szczyptę soli i rozpuszczone masło. Wymieszać drewnianą łyżką, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrobić ciasto. W niewysokim garnku powoli rozgrzać smalec
niecodziennikparyCzekoladowe brownie z czerwonymi burakami tylko pozornie jest dziwnym połączeniem, więc nie powinno to nikogo zniechęcać do jego upieczenia. Ciasta z warzywami stają się coraz bardziej popularne i już nie dziwi ciasto marchewkowe lub cukiniowe, dlaczego więc nie dać szansy burakom. Brownie ma przyjemny smak gorzkiej czekolady i bardzo dobrze pasuje do niego słodka kawa lub lody waniliowe(...)ciekawe, zupełnie innych doznań smakowych doświadcza się, jedząc to czekoladowe ciasto podane schłodzone i w temperaturze pokojowej – koniecznie musicie spróbować i poczuć tę różnicę. Składniki na brownie z burakami 250 g buraków 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 4 łyżki mocnej kawy 5 jajek (wielkości L) 150 g cukru 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
niecodziennikparymalinami skorzystaliśmy z dobrodziejstwa przydomowych krzaczków malinowych. Już z daleka widać czerwone kuleczki wśród zielonych liści, jest ich tak dużo, że można je zrywać całymi garściami. Do naszego ulubionego ciasta, jakim jest brownie, dodaliśmy kilka garści tych sezonowych owoców. Dzięki temu ten czekoladowy wypiek zyskał nie tylko na smaku, ale także na wyglądzie, gdyż zatopione w brownie malinki uformowały kształt(...)niskich obrotach. Partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec dosypać kakao, dokładnie zmiksować. Małą blachę do pieczenia (20/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać równomiernie ciasto i na jego powierzchni rozłożyć maliny, lekko je wciskając w czekoladowe ciasto. Brownie z malinami wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika ( z termoobiegiem ), piec 30-35 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle
niecodziennikparyTorcik pomarańczowy upiekliśmy na początek Nowego Roku, z myślą o takim cieście kupiliśmy kilka dni wcześniej sporą ilość świeżych, pachnących i soczystych pomarańczy. Ponieważ mieliśmy wiele koncepcji na ciasto z pomarańczami , jego wygląd i skład powstawał stopniowo podczas “burz mózgów” – jak nazywamy wymianę naszych pomysłów na konkretne danie. Ostatecznie tort składa się z lekkiego biszkoptu nasączonego pomarańczówką(...)ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez gęste sito, wymieszać. Delikatnie wmieszać drewnianą łyżką te składniki do ubitych jajek. Formę o wymiarach 25/30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto biszkoptowe, delikatnie potrząsnąć, aby wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec 25-30 minut . Pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 15 minut, uchylić drzwiczki
niecodziennikparyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Domowy makaron: Mąkę wysypać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wsypać w nie sól oraz wbić jajka. Zagarniając mąkę do środka, zagnieść jednolite i sprężyste ciasto – jeśli nie będzie chciało się skleić, można wlać odrobinę wody. Ciasto owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto na makaron wyjąć z lodówki(...)podzielić na 2 lub 3 części, jedną zostawić na stolnicy, pozostałe zawinąć w folię lub przykryć szklanym naczyniem. Ciasto cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką, pokroić w paski. Makaron można także zrobić maszynką do makaronu, w której ciasto się wałkuje, a następnie kroi na paski za pomocą specjalnej przystawki. Surowy makaron posypać mąką, pozostawić do przeschnięcia, w tym czasie można
niecodziennikparyutrzeć z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puszystą białą masę. Wsypać resztę mąki, dodać wyrośnięty rozczyn oraz skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej cytryny, wyrobić jednolite ciasto – będzie się ono kleiło, dlatego można posłużyć się robotem z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego. Wlać przestudzone masło, ponownie wyrobić, aż całe masło zostanie wchłonięte przez ciasto. Na koniec(...)wgnieść rodzynki, kandyzowaną skórkę oraz płatki migdałowe. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Formę do babki natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą. Drożdżowe ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, krótko zagnieść, włożyć do formy. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Wyrośniętą babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem
niecodziennikparyMięciutkie i apetyczne pączki z serkiem mascarpone – w tym roku to nimi objadamy się w Tłusty Czwartek. Godziny pracy nie pozwalają nam na długie przygotowywanie ciasta drożdżowego na tradycyjne pączki, ale chyba nadrobimy to w weekend. Tymczasem dzisiaj raczymy się szybkimi do wykonania pączkami z serkiem mascarpone , które także zachwycają swoim smakiem i lekkością. Do ich przygotowania nie używa(...)się drożdży, lecz proszku do pieczenia, więc proces robienia ciasta ograniczony jest do minimum, dosłownie do kilkunastu minut. Wszystkim zabieganym, zapracowanym, którym nie po drodze z drożdżowym ciastem, polecamy ten ekspresowy przepis. Udostępnij Składniki na pączki z serkiem mascarpone 250 g serka mascarpone 1 szklanka mąki pszennej 3 jajka wielkości L 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8g) 1 czubata łyżeczka
niecodziennikparybiałek? To pytanie może pojawiać się dość często, gdy w okresie karnawału lub wielkanocnym zostaje nam sporo białek po domowych wypiekach. Na naszym blogu prezentujemy kolejny przepis na ciasto na białkach , tym razem jest to dwukolorowa babka czekoladowo-waniliowa. Jest ona prosta do wykonania, szybka i oszczędna, a smakiem i konsystencją nie różni się od tradycyjnych babek ucieranych. Udostępnij Babka(...)najlepiej zrobić to w 3-4 turach, starając się jak najmniej mieszać, aby nie zniszczyć napowietrzenia piany. Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3 / 4 przygotowanego ciasta wylać do formy, resztę połączyć z kakao i wylać na białe ciasto. W cieście zanurzać widelec lub nóż i delikatnie poruszać wzdłuż formy, aby powstały wzory. Babkę na białkach wstawić
niecodziennikparyKruche ciasteczka korzenne są pierwszymi, które zostały przygotowane z jego użyciem. Dość szybko zorientowaliśmy się, że najlepszą metodą do uzyskania na ciasteczkach wyraźnego wzoru jest najpierw dość grube rozwałkowanie ciasta zwykłym wałkiem, a następnie oprószenie go mąką i przejechanie po nim wałkiem ze wzorem. W ten sposób otrzymaliśmy cienkie kruche ciasteczka z dobrze widocznym świątecznym wzorkiem. Ciasteczka można też wykrawać(...)dodać cukier, pokrojone na małe kawałki zimne masło, posiekać nożem. Wsypać przyprawę do ciasteczek, przemieszać składniki. Zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtka oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zimne ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na 4 części, każdą z nich krótko zagnieść
niecodziennikparyniestety nie starczyło. Po świętach nieco dłużej odpoczywaliśmy, najwyższy czas zabrać się za spisywanie i publikowanie przepisów. Jako pierwszy pojawia się więc zeszłoroczny makowiec japoński , który przełożyliśmy kremem żurawinowym, ciasto idealne zarówno na święta, jak i cały okres karnawału. Udostępnij Składniki na makowiec japoński z kremem żurawinowym Makowiec japoński: 6 jajek wielkości L 300 g cukru pudru 200 g maku(...)wmieszać je łyżką w makową masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek stopniowo dodawać do masy makowej, delikatnie wmieszać ją w ciasto. Ciasto wylać na blachę ( 25/25 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Przestudzić
niecodziennikparyChrupiące, nie za słodkie małe ciasteczka z ciasta francuskiego i jabłek. Szybkie i łatwe do zrobienia, nawet na ostatnią chwilę przed przyjściem niezapowiedzianych gości lub, gdy najdzie nas ochota na małą słodycz. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 małe jabłka, łyżka proszku budyniowego śmietankowego, łyżeczka cukru, pół łyżeczki cukru, cukier perlisty do posypania, 1 jajko, łyżka mleka Przygotowanie: Ciasto dzielimy(...)równych części. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę. Mieszamy razem z proszkiem budyniowym, cukrem oraz cynamonem. Nakładamy na ciasto francuskie. Jajko roztrzepać wraz z mlekiem. Posmarować brzegi ciasta - zamknąć robiąc "kieszonkę" Brzegi docikamy delikatnie widelcem. Całość smarujemy pozostałym jajkiem, nacinamy od góry w dwóch / trzech miejscach, posypujemy cukrem perlistym. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut
Lena Gotujejagodowy to pyszny krem z jagód do tortów i ciast. Mus z jagód to połączenie ubitej śmietanki z puree jagodowym, tworzące lekki krem jagodowy. Najważniejsze w musie jagodowym jest to, aby puree było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to mus się zwarzy. Polecam malinową i truskawkową wersję musu. Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE
Słodki PomysłCiasto, którym chciałabym dziś się z Wami podzielić zaskakuje swoją prostotą. Wydawałoby się, ze to takie ciasto „nic”, bez żadnego konkretnego produktu… niby sernik, ale też nie do końca… Za to smakiem potrafi pozytywnie zaskoczyć swoją delikatnością, kremową konsystencją i idealną słodyczą. Jeżeli macie w lodówce ricottę, nie zastanawiajcie się długo i bierzcie się do roboty(...)Jeśli nie – zapiszcie przepis na później. Osobiście jestem wielką miłośniczką ricotty, uwielbiam używać jej do placków, ciast, kanapek, czy do obiadu, dlatego zawsze mam ją w lodówce. Całe ciasto to zaledwie ok. 1035kcal, B: 50,4g, T: 48,1g, W: 97,2g. Składniki na formę o śr. 24 cm: – 500g ricotty – 120g erytrolu/cukru – 100ml mleka
Be Fit Be Strongtarta z budyniem i karmelizowanymi jabłkami. Pachnie cynamonem cały dom... W smaku rewelacja, polecam przetestować bo jest szybka i pyszna. Idealna do popołudniowej kawy ;) Składniki na formę 24cm Ciasto kruche: -200g mąki, u mnie typ 650 -100g masła -50g cukru pudru -jedno żółtko -pół łyżeczki cynamonu -2 duże łyżki śmietanki 30% Masa budyniowa: -budyń waniliowy(...)śmietanki 30% -200ml mleka 3,5% -jedno żołtko -łyżka masła -łyżeczka cynamonu Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, wkładamy do woreczka i do lodówki. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Robimy budyń wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wałujemy schłodzone ciasto i układamy w foremce, nakłuwamy widelcem i Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika
Wypieki Rene