ciasto - 162322 przepisów (strona:2790/10822)

Różowy biszkopt przekładany 88

Różowy biszkopt to ciasto, które możecie przełożyć na mnóstwo sposobów. Od Was zależy czy będzie to jakiś krem, dżem, bita śmietana lub dowolne nadzienie. Ja tym razem swój biszkopt przełożyłam masą kukułkową oraz dżemem i przyznam, że to połączenie wyszło wyśmienite. Dodatkowo pyszna polewa czekoladowa, troszkę ozdób i jest efekt cieszący oko. Z takiego ciasta możecie również przygotować tort(...)Jeśli chcecie inne wymiary biszkoptu to zerknijcie do przepisu na mój Najlepszy biszkopt do ciast i tortów - klik . Z tymże tu z barwnikiem dodałam odrobinkę proszku do pieczenia. Różowy biszkopt przekładany - składniki: (Tortownica o średnicy 22-25 cm) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku

Di gotuje
Ciasto truskawkowo – poziomkowe 97

Ciasto truskawkowo – poziomkowe jest stałym punktem u mnie w domu każdego lata. Albo tylko poziomki lub w towarzystwie truskawek. Zapach leśnych poziomek jest cudowny szkoda tylko, że tak krótko można je zbierać. Obostrzenia wirusowe sprawiły, że częściej bywaliśmy w lesie i większość z nas nadal to robi. Zachęcam do zbierania leśnych poziomek i użycia ich w cieście na zimno(...)jogurtowej i razem mieszamy, wlewamy i chwilę ubijamy. Odstawiamy na chwilę do lodówki niech trochę stężeje. Kiedy zacznie tężeć wylać do formy, pokroić truskawki na połówki i powciskać w ciasto. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy masa zastygnie, posypać wierzch poziomkami i zalać tężejącą galaretką. Odstawić ponownie do lodówki. Proponuje robić takie ciasta na noc, wtedy rodzina się

gotuj ze mną
Ciasto biszkoptowe Czereśniowy Sad z czereśniami i kremem śmietanowym bez pieczenia 99

Kiedy przychodzi sezon czereśniowy mam ochotę na delikatne i lekkie ciasto z tymi owocami, ponieważ na ogół w tym czasie jest gorąco i słonecznie. Tak powstało to ciasto, jest pyszne, lekkie i delikatne. Musicie koniecznie spróbować. Przepis jest na blachę 28 cm x 36 cm Co potrzeba: 800 g czereśni, 200 g śmietany 30%, 990 g śmietany(...)masy, rozkładamy równomiernie, układamy drugą warstwę biszkoptów, następnie wykładamy drugą część masy, rozprowadzamy równomiernie. Kiedy galaretka agrestowa jest już delikatnie stężała i nie lejąca, łyżką wykładamy ją na wierzch ciasta. Dajemy po troszkę, żeby ciasto pokryć cienką warstwą. Jeśli jakieś małe fragmenty nie zostaną pokryte, nic nie szkodzi. Ciasto zostawiamy na 12 godzin w lodówce do stężenia. Smacznego :)) śmietana

Bułka z Chlebem
Ciasto z truskawkami 109

Ciasto z truskawkami z poniższego przepisu to szybkie i puszyste ciasto z truskawkami w 15 minut – bo tylko tyle wynosi czas przygotowania tego ciasta. Jedyne, co się dłuży, to czas pieczenia, ale całość wykonanie w nie więcej niż 1 godzinę, ta The post Ciasto z truskawkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
SZPINAKOWE CIASTO Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ 90

Pyszne i efektownie wyglądające ciasto szpinakowe z masą truskawkową. Zachwyci gości i domowników. Zielony biszkopt dzięki dodaniu szpinaku, jednak nie zmienia on smaku ciasta a nadaje mu piękny zielony kolor i słodkie truskawki to połączenie idealne. Robi się je dość łatwo i szybko. Mam nadzieję, że ciasto zasmakuje moim gościom ;) Składniki na biszkopt (blacha kwadratowa 24 cm): * 100 g świeżego(...)sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać żółtka, ponownie wymieszać. Dodać szpinak, wymieszać. Wsypać proszek do pieczenia i mąkę, całość dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać do formy, piec w temperaturze 180'C około 35 minut. Z biszkoptu skroić wierzch, pokruszyć skrojoną górę na małe kawałeczki. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i zimną galaretkę

Zrób to smacznie
Chałka drożdżowa z kruszonką 117

mąki pszennej -60 g zimnego masła -60 g cukru Przygotowanie W misce umieścić mąkę, cukier, sól i drożdże i wymieszać łyżką. Dodać letnie mleko, roztopione i przestudzone. Zagnieść elastyczne ciasto. Można także użyć miksera z końcówką do drożdżowego ciasta (hak) i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić(...)swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski. Podzielić na 2 części. Każdą z tych dwóch części podzielić na 4 - uformować paski i upleść chałkę. Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta. Chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by podrosły. Przygotować kruszonkę. Ziemne masło umieścić w miseczce. Dodać cukier i mąkę

Zielona Kuchnia
Rogaliki z powidłami i orzechami 72

Obiekt marzeń dziecięcych Swojskie powidła, pysze orzeszki i słodki cukier puder na górze – pyszności, tylko trudno było namówić mamę, bo zajmowały więcej czasu niż przygotowanie całej blachy ciasta, a chętnych do jedzenia zawsze było wielu. I dlatego nie pojawiały się zbyt często, ale jak już zagościły na stole, to kusiły bezgranicznie. Na ok. 30 rogalików potrzebujemy: 7 łyżek mleka(...)masło roztapiam. Mąkę i sól wsypuję do miski, dodaję wyrośnięte drożdże, lekko mieszam. Następnie dodaję jajka i też mieszam, na koniec dodaję roztopione masło i całość dobrze wyrabiam. Gotowe ciasto rozwałkowuję i kroję na trójkąty (są dwa sposoby – albo rozwałkowuję ciasto na kształt pizzy i następnie kroję na 8sztuk, albo kroję na paski i następnie wycinam trójkąty, jak literki

Słodki sentyment
Markizy w czekoladzie 86

Pomyślałam, że markizy można przecież z łatwością zrobić samemu i przełożyć ulubionymi smakami. Zatem proponuję markizy kakaowe w czekoladzie przełożone masłem orzechowym i dżemem z czarnej porzeczki. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 i ¼ kostki masła  (24 dag) Dodatkowo: 1 słoiczek masła orzechowego 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki(...)czekolada mleczna 1 czekolada gorzka Składniki na ciasto zagniatam w misce. Ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję każdą część na grubość ok. 4 mm. Wykrawam kółka (u mnie średnicy ok. 6 cm). Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem i piekę (w dwóch turach) w 180 stopniach przez 10 minut. Ciastka pozostawiam do wystygnięcia. Smaruje połowę ciastek masłem orzechowym (robię

Słodki sentyment
Gwiazdki serowe z dziurką 89

jeszcze faworki, czy już obwarzanki? Trudno się zdecydować. Gwiazdki serowe są chrupkie jak faworki i smaczne jak obwarzanki. Do ciasta dodałam twaróg, zmieniłam to i tamto i przedstawiam Wam nową gwiazdę. Składniki na sporą miskę gwiazdek: 1 ¾ szklanki mąki pszennej 2 żółtka 200 g twarogu 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka masła 1 łyżka wódki lub spirytusu olej do smażenia(...)Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Wszystkie składniki (naturalnie oprócz oleju) umieszczam w misce, zagniatam ciasto, które będzie elastyczne i będzie się wspaniale rozwałkowywać. Dzielę ciasto na pół (dla wygody). Każdą połówkę rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm i wykrawam gwiazdki, a następnie dziurki (lub też inne kształty, jeśli akurat nie dysponujesz gwiazdką ). Na patelnię wlewam olej na wysokość

Słodki sentyment
Precle 87

jajkami i cukrem na puszystą masę. Dodaję mielone migdały, śmietanę i skórkę z cytryny. Miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do utartej masy. Dokładnie wyrabiam ciasto ręką. Gotowe ciasto odstawiam na 15 minut. Z ciasta lepię 45-50 kulek. Na blacie rozwałkowuję kulki w wałeczki o długości około 20 cm (nie podsypywałam mąką, ponieważ kulki się przesuwały

Słodki sentyment
Muffinki z kremem ryżowym 72

pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Czekoladę kroimy na kawałki i dodajemy do ciasta, lekko mieszamy. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy dużą łyżkę ciasta. Muffinki pieczemy w temperaturze

Słodki sentyment
Karnawałowe poduszki z truskawką 66

szklanka o pojemności 200 ml. Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko i wódkę oraz masło pokrojone na kawałki, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto za mocno się klei, podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy szklanką kółka, parzystą ilość. Na każdą poduszkę potrzebujemy dwa kółka. Obwód jednego

Słodki sentyment
Sernik gotowany z czekoladą 85

Przepyszny klasyk w kuchniach mam i babć. Sernik gotowany należy do kategorii ciast, które zawsze się udają Dzisiaj w wersji z kuszącą czekoladą. Składniki: 1,2 kg twarogu (najlepiej nie z wiaderka, sernik będzie wtedy bardziej zwarty) 1 szklanka cukru 6 jajek 1 masło cukier waniliowy 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 0,5 l mleka 6 paczek ciastek petite beurre(...)blachy (35 x 25 cm), jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane w mleku. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Na wystudzony sernik przygotowujemy czekoladę: 200 g śmietanki 30% 200 g czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę zagotowujemy, zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę i miód. Odstawiamy

Słodki sentyment
Pączki luksusowe 95

będę puszyste i białe. Masło rozpuszczamy. Do mąki dodajemy zaparzoną mąkę , wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem, wódkę, sól. Całość mieszamy i wyrabiamy za pomocą łyżki lub ręką. Ciasto ma być klejące, ale nie lejące, jeśli jest zbyt lejące, dodaj jeszcze 1/2 szklanki mąki). Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (około(...)minut). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 4 kawałki. Stolnicę podsypujemy mąką i każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na którym kładziemy łyżeczkę dżemu lub powideł i przykrywamy drugim krążkiem. Boki zlepiamy, dociskamy i delikatnie jeszcze obracamy w rękach, żeby pączek nabrał okrągłego kształtu. Tak przygotowane pączki układamy na desce podsypanej mąką

Słodki sentyment
Babeczki z czekoladową bitą śmietaną 68

pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Jedną czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy łyżkę ciasta (do połowy papilotki). Babeczki

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania