łyżkę mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min do wyrośnięcia, do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając ciepłą wodę, pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło, ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, wyrobione ciasto wkładamy do miski na dnie lekko oprószonej mąką, przykrywamy(...)bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę, następnie dzielimy na równe porcje. Z porcji ciasta formujemy kulki które układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu, bułki przykrywamy ścierką i odstawiamy jeszcze na ok 30 min do wyrośnięcia, następnie w każdej z bułeczek za pomocą
Blog kulinarny S9.PLPewnie pisałam to już nie raz, ale uwielbiam ciasto drożdżowe. To oczekiwanie i zerkanie jak rośnie, ten zapach jaki roznosi się w mieszkaniu i ten moment kiedy mogę spróbować takiego jeszcze lekko ciepłego, takie smakuje mi najbardziej. To dzisiejsze jest bardzo proste a smaczne pozostaje przez kilka dni. Mało cukru, dodatek mąki jaglanej nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Składniki(...)cukru i letnie mleko (pamiętajcie by nie było gorące) i odstawiamy na 10 minut. W misce lub na stolnicy umieszczamy obie mąki, jako, roztopione mleko, dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na kształt prostokąta i smarujemy środek dżemem, pozostawiając
Cynamonowe szczęściemleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 cukier wanilinowy ok 1/2 szklanki cukru, w zależności od tego jak słodki budyń chcemy mieć, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru 60 gram roztopionej margaryny/mas(...)dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, całość mieszamy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż rozczyn zwiększy swoją objętość, przygotowanie ciasta: rozpuszczamy masło/margarynę w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, do miski przesypujemy mąkę,dodajemy cukier,wlewamy rozczyn drożdży, wbijamy jajko i żółtko, wlewamy pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto
Blog kulinarny S9.PLPierwszy raz zrobiłam to ciasto na swoje urodziny. Cała blaszka zniknęła dosłownie w kilka godzin. Rodzina zachwalała i prosiła o częstsze robienie tego ciasta
Prosty przepis naRozpływające się w ustach, mięciutkie i mega wilgotne dzięki korzennym gruszkom z syropu. Proste weekendowe ciasto do filiżanki aromatycznej herbaty. To jedno z najsmakowitszych połączeń smakowych Uwielbiane przez dzieci oraz dorosłych. Czekoladowym wypiekom mało kto się oprze. Ciasto na foremkę 12/30 cm Składniki: 2 duże jajka 20 dag mąki pszennej tortowej 16 dag cukru trzcinowego 1 łyżka cukru(...)ubijać kilka minut do uzyskania puszystej masy. Następnie wlać olej, dodać pokrojone gruszki, zmiksować, zwolnić obroty miksera i wsypywać powoli mąkę z kakao, wymieszać tylko do uzyskania gęstego czekoladowego ciasta (im krócej miksujemy ciasto jest pulchniejsze) Gotowe ciasto wylać do foremki wyłożonej pergaminem włożyć do nagrzanego do 170*c piekarnika na grzaniu góra dół, piec około 50-60 minut
Wanilia i Kardamonwegańskiej i wegetariańskiej. Idealny, energetyczny deser na zimę, z dodatkiem dyni i suszonych owoców. Przygotowanie: 30 min. Chłodzenie : 3h. Pieczenie: 3 min. Porcja dla 6 osób : Składniki na ciasto: ● 100 g płatków owsianych ● 15 wypestkowanych suszonych daktykli ● 40 g pestek dyni ● 40 g rozdrobnionych orzechów pekan ● 1 łyżeczka mielonego cynamonu ● 1 łyżeczka wanilii w proszku ● 1 szczypta soli Składniki(...)kilka kwiatów physalis (miechunki)- opcjonalnie ● kilka suszonych owoców białej morwy ● kilka mini bez (opcjonalnie) ● pestki dyni Akcesoria : foremki do tarteletek, mniejsze lub większe, do wyboru Przygotowanie: Przygotuj ciasto. Zmiksuj płatki owsiane, orzechy pekan, pestki dyni, cynamon i sól. Dodaj wypestkowane, posiekane daktyle i wanilię. Zmiksuj na nowo aż do uzyskania jednolitej masy. Podziel ciasto na równe porcje i wyłóż
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamarmoladą. Idealna przekąska na drugie śniadanie zarówno w domu, jak i do zabrania do pracy lub szkoły. Nie wymagają zbyt długiego wyrabiania ani czekania na wrośniecie. Dzięki dodanym do ciasta ziemniakom bułeczki szybko rosną i długo pozostają świeże po upieczeniu. U mnie bułeczki były dość małe i okrągłe, takie na 3 kęsy. Zdecydowanie można robić je nieco większe, a kształt(...)nadać podłużny, gdyż ciasto jest dość miękkie i po zlepieniu łatwiej jest taki kształt uzyskać. Jeśli zamiast marmolady do środka włożymy jagody, bułeczki drożdżowe z marmoladą staną się pysznymi jagodziankami. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania 30 minut + pieczenie Składniki na bułeczki drożdżowe z marmoladą: 550 g ugotowanych ziemniaków 550 g mąki pszennej 150 g masła 3 jajka 50 g świeżych
Kuchcik gotujePiernik z konfiturą malinową pachnące przyprawą korzenną z polewą czekoladową ,to prawdziwy rarytas. Pyszne, szybkie ciasto, które zachwyci niejednego smakosza słodkości:) Konfitura malinowa po dodaniu galaretki jest sztywniejsza i przy krojeniu nie rozpływa się na boki. Piernik u mnie jest mile widziany cały rok pod wieloma postaciami z różnymi dodatkami. Jestem smakoszem pierników i szczerze polecam dzisiejszy przepis. Piernik pyszny(...)utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dalej ucierać dodawać żółtka, miód oraz śmietanę. Na koniec mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz przyprawą korzenną. Białka ubić na sztywno dodać do ciasta wymieszać łyżką. Ciasto przelać do keksówki i piec około 50 minut w 170 stopni lub do suchego patyczka. Wystudzić. Konfiturę przełożyć do rondelka , podgrzać. W gorącej rozpuścić galaretkę, dokładnie wymieszać
gotuj ze mnąposiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do pozostałych składników. Całość siekać nożem aż składniki równo się wymieszają, aby jak naj krócej wyrabiać rękami. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (lub na 15 minut w zamrażarce). Po schłodzeniu ciasto wałkować miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2-3 milimetrów i wycinać krążki(...)nieco większe niż foremki (foremek nie trzeba smarować tłuszczem). Ciasto dokładnie dociskać na ścianek foremki, nadmiar ciasta ściąć po krawędziach. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem, aby wyszło powstałe powietrze. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni ok 12-15 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Wystudzone korpusy wyciągnąć z foremek. Foremki obrócić na ręce do góry dnem i delikatnie
Pomysłowa kuchniatartę. Francuska tarta z beszamelem i szparagami to bardzo proste i szybkie rozwiązanie na kolację lub przyjęcie. Połączenie szparag i beszamelu to zawsze strzał w dziesiątkę, do tego chrupiące ciasto francuskie i ser – aż ślinka cieknie. Francuska tarta z beszamelem i szparagami Składniki: ciasto francuskie (275 g) pęczek zielonych szparag (około 16 szt) 1/2 sera camembert (60 g) garść(...)zgęstnieje. Później zajmujemy się szparagami i odrywamy zdrewniałe końce. Ser camembert kroimy w plasterki, które następnie kroimy na pół. Na koniec kroimy na pół pomidorki. Następnie na cieście francuskim delikatnie wycinamy, tak żeby nie przeciąć ciasta na wylot, ramkę na około 1-1,5 cm, a środek delikatnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Robimy tak po to aby środek pozostał
PatiGotujeWilgotne, leciutkie i mocno czekoladowe ciasto bez dodatku białej mąki. O zachwycającej piankowej konsystencji. Nie za gorzkie i nie za słodkie, takie w sam raz. Z dodatkiem mąki gryczanej, mielonych migdałów lub orzechów oraz jogurtu naturalnego. Można użyć gotowej mąki gryczanej ze sklepu lub odmierzyć odpowiednią ilość kaszy gryczanej i zmielić ją w młynku do kawy. Uważajcie(...)przesuszyć ciasta, powinno być lekko niedopieczone, z miękkim środkiem, który będzie gęstniał w miarę stygnięcia. Pokrojone na porcje ciasto polecam serwować z prostym i pysznym kremem z mascarpone i ajerkoniaku. SKŁADNIKI / na formę o średnicy 22 cm 180 g gorzkiej czekolady 125 g masła 4 jajka, żółtka i białka oddzielnie 40 g brązowego cukru 40 g białego cukru
cool and mintyCiasto czekoladowa krówka to przepyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Świetne połączenie herbatników, masy budyniowej oraz czekoladowej krówki. Słodkość przełamuje słony smak krakerów. Ciasto idealne dla wielbicieli czekolady :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 budynie czekoladowe ok 150 gram herbatników maślanych 750 ml mleka 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru 100 gram masła 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej(...)wykładamy i rozprowadzamy po krakersach, na masę krówkową wykładamy drugą warstwę krakersów, w misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i fixem, następnie wykładamy i rozprowadzamy ją po krakersach, wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą, gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLczyli sernik zebra. Co prawda nie wyszedł idealny, bo warstwy słabo się odcinają. Teraz już wiem, że w serniku trzeba dawać większe porcje masy serowej na przemian niż w cieście ucieranym. Dawałam po takiej solidnej łyżce i warstwy się trochę zlały. Niemniej sernik wyszedł bardzo smaczny, więc postanowiłam podzielić się przepisem. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg sera (użyłam(...)dnie ułożyłam herbatniki. Na środek wykładałam na przemian po solidnej łyżce masy jasnej i masy ciemnej i tak do skończenia obydwy części masy serowej. Na wierzch starłam trochę ciasta kakowego, które miałam w zamrażalce, ale nie jest to konieczne. Po prostu zostało mi z innych wypieków i szkoda było wyrzucić. Sernik piekłam ok. godzinę w temp. 160 stopni bez termoobiegu
Waniliowe ImprowizacjeBardzo prosty i smaczny pomysł na szybką kolację lub imprezową przekąskę. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy stworzyć z tego co mamy akurat w swojej lodówce :). Świetnie smakują zarówno z ketchupem jak i domowym sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego sos pomidorowy lub ketchup do posmarowania ciasta ok 150-170 gram sera żółtego u mnie 100 gram(...)gram sera żółtego gouda ulubione dodatki : u mnie szynka, papryka, cebula, 1 roztrzepane jajko do posmarowania ślimaczków przyprawy : bazylia, zioła prowansalskie, oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozwinięty rulon z ciasta francuskiego smarujemy ketchupem lub ulubionym sosem pomidorowym i posypujemy ziołami prowansalskimi,oregano i bazylią, na wierzch układamy pokrojony/starty ser i nasze dodatki następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, zawinięte
Blog kulinarny S9.PLDziś zapraszam na bardzo proste, mocno czekoladowe ciasto z owocami w nieco zdrowszej wersji. Idealne na weekend, czy też imprezę lub nawet na słodką przekąskę np. do pracy. Ciasto jest puszyste, nie jest za słodkie ani zbyt ciężkie. Do ciasta można dodać dowolne owoce, najlepsze będą te jagodowe, świetnie na pewno pasowałyby tu wiśnie. Można też dodać do środka kawałki(...)pieczenia i sól. Następnie wsypać bezpośrednio do mokrych składników i wszystko dokładnie wymieszać (można to zrobić za pomocą miksera). Na wierzch wyłożyć owoce lekko wciskając je w ciasto. Piec przez około 35-40 minut w 1 80ºC do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić
Healthy food explorer