blogu nie może zabraknąć ukochanego ciasta mojej bratanicy, a mianowicie Wuzetka. Biszkopty czekoladowe, posmarowane dżemem z czarnej porzeczki, przełożone grubą warstwą bitej śmietany, a to wszystko zwieńczone polewą czekoladową. Składniki blaszka 23/33: biszkopt : jajka 8 szt, cukier 200 g, kakao 30 g, mąka pszenna 195g, Krem: śmietanka 36% 1 litr, cukier puder 7 łyżek, żelatyna 4 łyżeczki, polewa(...)słoik, Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier a następnie dodać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać w oddzielnym naczyniu. Dodać do biszkopta i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 min w temp 170st.C. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Kawę rozpuścić
kulinarne odsłony patipracy, czy spotkanie ze znajomymi. Przepis jest banalnie prosty, a jego wykonanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Dodatkowo mogą cieszyć oko swoim pięknym i uroczym wyglądem! Składniki na ciasto: 300 gram mąki jajko około 50 gram cukru 250 gram masła około 10 gram cukru wanilinowego Składniki na mus: 750 gram kwaśnych jabłek cynamon i cukier według uznania Jak przygotować domowe(...)mini szarlotki? Sposób przygotowania mini szarlotek jest banalnie prosty! Najpierw należy zabrać się za kruche ciasto, w dużej misce umieszczamy przesianą mąkę, cukier, jajko, posiekane masło i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ugniatamy do uzyskania jednolitej masy, która nie przykleja się do rąk. Gotową masę zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki na minimum 30 minut – najlepiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!najlepiej sprawdza się kocyk i herbatka, jednak trzeba coś włożyć w głodne pyszczki. Coś pysznego i błyskawicznie zrobionego. To danie takie właśnie jest. Kurza pierś w puszystym, dobrze doprawionym cieście. Do tego sałatka z buraczków. Pycha. Potrzebujemy: 1 podwójna kurza pierś 1 łyżeczka przyprawy czubrica czerwona 1 łyżeczka vegety natura 1 duży ząbek czosnku olej do smażenia Ciasto(...)jajka mąka tyle ile zabierze do gęstości ciasta naleśnikowego 1 łyżka gazowanej wody mineralnej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku garstka natki pietruszki odrobina maggi odrobina sody Każdą pierś podzieliłam na dwa kotlety, czyli na 4 jednakowe kotleciki. Umyłam, osuszyłam i lekko rozbiłam. Czosnek przecisnęłam przez praskę, wymieszałam z vegetą
Co w garnkach piszczywynagrodzić i regularnie dodawać nowe przepisy. Zwłaszcza, że mam teraz pomocnika, który razem ze mną będzie tworzył nowe przepisy. W niedzielne przedpołudnie zapraszam na pyszne jesienne ciasto, w którym główną rolę grają orzechy i marchewka, czyli to co kojarzy nam się z jesienią. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. SKŁADNIKI: Biszkopt orzechowy: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki(...)PRZYGOTOWANIE: 1.Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaje żółtka oraz cukier. Mąki mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy. Cienkim strumykiem wlewam olej. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 minut w temp. 170 stopni. Upieczony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa marchewkowa
Tradycyjna kuchnia KasiKeto ciasto z mikrofali to świetna alternatywa dla osób będących na diecie ketogenicznej, które chcą osłodzić sobie życie. W smaku niczym nie ustępuje normalnym wypiekom, a do tego jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Waniliowe keto ciasto wymaga zaledwie kilku składników i dosłownie kilku … The post Waniliowe Keto Ciasto Z Mikrofali appeared first on Z Gruntu
ZGruntuFitSWEET DECOR „ cieszy się taką popularnością! Mam nadzieję, że co tydzień będzie dla Was inspiracją do tworzenia nowych wypieków w domowym zaciszu! Dziś przygotowałam dla Was nie ciasto, a pyszne rurki z kremem! Takie rurki z kremem chodziły już za mną od dłuższego czasu! Obłędnie kruche ciasto wypełnione po brzegi słodkim, waniliowym kremem budyniowym. Końce tych chrupiących rurek zanurzyłam(...)opakowanie to koszt ok. 27 zł! ( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie dodatkowy rabat 5%! ) . Chrupiąca posypka na końcu to orzechowy krokant – świetny dodatek do ciast i deserów! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: RURKI: * mąka pszenna – 500 g * zimne masło – 250 g * kwaśna śmietana 18% – 250 g * sól – 1 szczypta KREM BUDYNIOWY: * mleko
Ostra na Słodkojest to wcale taki trudny deser i coraz chętniej sięgam po kolejne przepisy. Tym razem zrobiłam roladę z masą jabłeczną. Tym co urzekło mnie najmocniej było samo ciasto – pyszne, wilgotne i takie inne. Przygotowanie rolady rozpoczynamy od zrobienia masy jabłecznej, gdyż potrzebuje ona najwięcej czasu aby stężeć. Wątpliwości miałam przy masie karmelowej – nie jest to taki typowy karmel(...)już po fakcie mogę stwierdzić, że pasuje do całości znakomicie. Do jego nakładania przyda się worek cukierniczy. Masa jabłkowa: 4 duże jabłka 1 łyżeczka masła 1 op. galaretki cytrynowej Ciasto: 5 jajek 90 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mielonych migdałów 3 łyżki ciepłej wody szczypta soli Lukier karmelowy: 50 g cukru
Smaki Na TalerzuMoje ulubione ciasto z dzieciństwa :). I jedno z pierwszych, jakie nauczyłam się piec. Nie ma tu bowiem nic trudnego i skomplikowanego - i między innymi za to tak lubię ten przepis :). A smak? Niby zwyczajny, niby bez fajerwerków ( w porównaniu z innymi wypiekami oczywiście ), a jednak ciężko mi poprzestać na jednym kawałku...;). Zwłaszcza ze szklanką mleka smakuje rewelacyjnie :). Swojego Murzynka posypałam(...)posiekanymi orzechami włoskimi, co uczyniło go jeszcze bardziej smakowitym. Idealne ciasto na jesienną aurę :). Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej ( 2 szklanki ) 4 duże jajka 200 g masła 220 g drobnego cukru trzcinowego ( 1 szklanka ) lub 180 g cukru białego opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3 łyżki kakao 100 ml wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa
Opowieści z piekarnikaDzień dobry :-) To ciasto chodziło już za mną od dawna. Po prostu uwielbiam go. Pamiętam jak byłam mała i z mamą chodziliśmy do cukierni na ulicy Jagiellońskiej w Rzeszowie na to ciacho właśnie. Kilka razy próbowałam robić, ale jakoś tak wyszło, nie wyszło. Tym razem jak dla mnie super :-) Żeby nie było za słodko, to na dolny biszkopt(...)śmietan fixy 4 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru pudru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 25 g masła 125 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Ciasto: 1. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. W jednej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Jak białka będą ubite, dodajemy połowę cukru i miksujemy. Piana ma być
kruche babeczkiCiasto dyniowe z suszoną żurawiną to coś, co koniecznie musicie wypróbować. Jest naprawdę niesamowite! Nie tylko dzięki fantastycznej barwie, ale także dlatego, że nie ma w nim jajek, a jest… ocet jabłkowy! A to po to, aby było puszyste Nie jest to mój oryginalny przepis, pochodzi z Jadłonomii. Postanowiłam go jednak nieco zmodyfikować, ale i tak ciasto wyszło super(...)Bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam małym i dużym łasuchom Ciasto dyniowe z suszoną żurawiną – składniki (tortownica o średnicy 22cm): 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej, łyżeczka sody oczyszczonej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, płaska łyżeczka cynamonu, szczypta soli, 1/5 łyżeczki sproszkowanej stewii , garść suszonej żurawiny, szklanka pulpy z dyni ( tutaj przeczytasz jak ją zrobić), 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1/3 szklanki
Natka PietruszkiChyba nie ma takiej osoby. Swoim przepisem zainspirowała mnie Tysia gotuje . Chałka drożdżowa wyszła rewelacyjna, pięknie urosła i cudownie pachniała podczas pieczenia. To najbardziej lubię w drożdżowych ciastach, ten wspaniały zapach, który się rozchodzi po całym domu. Z tego przepisu wychodzą dwie sztuki, tę drugą zawsze można zamrozić, jeśli nie dacie rady zjeść obydwu na raz. Chałka drożdżowa(...)mąki. Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, jajka i wyrośnięty zaczyn. Miksujemy chwilę przy pomocy robota z hakiem, aż składniki się połączą i dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Powinno być gładkie, lśniące i odchodzić o miski. Jeśli się mocno klei, można podsypać troszkę mąki. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut
Kulinarne przygody Gatitywakacyjne upały jak najbardziej sprawdzi się to ciasto na spodzie biszkoptowym z kremem na bazie serka mascarpone z malinami. Na wierzch świeże, sezonowe owoce zalane galaretką i pycha ciasto do kawki gotowe Ciasto na Artykuł Ciasto na zimno z kremem malinowym pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Lubicie czekoladę? jeśli tak to ciasto które dziś prezentuje to pyszny czekoladowy deser. A, całkiem bym zapomniała, zdrowy w dodatku. Buraki nadają ciastu wilgotności i pełnego koloru. Ciasto jest mega czekoladowe, mega wilgotne i znika naprawdę szybko, polecam. Buraczane ciasto. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTradycyjne farsz do uszek przygotowywany jest na bazie suszonych grzybów. Jednak śmiało można go też zrobić z pieczarek lub innych ulubionych gatunków. Najważniejszą kwestią są tu przyprawy i dobre ciasto do uszek. Składniki na farsz do uszek: 30 g suszonych borowików lub innych grzybów 1 mała cebula 2 łyżeczki masła 1 pełna łyżka bułki tartej sól i pieprz do smaku(...)Składniki n a ciasto do uszek: około 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 żółtko szczypta soli gorąca, przegotowana woda Uszka z grzybami – przepis Suszone grzyby wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą i zostawiamy na 3-4 godziny lub na noc. Garnek z grzybami ustawiamy po tym czasie na palniku i gotujemy nasze grzyby pod przykryciem około 30 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Góra "Michałków", odrobina śliwek i orzechów, a do tego czekoladowy smak zwieńczony subtelną nutą śmietanki. Wystarczy kawałek, a poziom endorfin rośnie i można zapomnieć o jesiennych nastrojach. CIASTO MICHAŁEK Składniki: biszkopt: 4 jajka 1,5 szkl mąki 260 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl wody 3/4 szkl oleju 3 łyżki kakao masa michałkowa: 500 g serka mascaropne(...)Białka ubijamy na sztywno dodając 150 g cukru, a następnie dodajemy żółtka. Do masy wlewamy ostudzoną masę czekoladową, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na formę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Upieczone ciasto studzimy, a potem kroimy na dwa blaty. masa michałkowa: Śmietanę ubijamy
Bon appetit mon amie