ciasto - 162322 przepisów (strona:2821/10822)

Jabłka w cieście francuskim. 158

jakiegoś czasu w mojej lodówce zalegało ciasto francuskie, ale w końcu się doczekało. Były też jabłka, efekt pycha! Polecam! Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka 1 jajko cynamon  Skworcu cukier trzcinowy   Skworcu cukier waniliowy z prawdziwą wanilią  Skworcu Przygotowanie; Ciasto wyjąć z lodówki na kilka minut. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na krążki. Krążek(...)powinien mieć grubość około 1cm. Ciasto pokroić na paski o długości około 0,5 - 1 cm. Krążek jabłka opleść paskiem ciasta francuskiego, przewlekając przez środek. Krążki ułożyć na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać cynamonem i cukrami.  Piec w 200C kilka minut do zrumienienia. Czas należy kontrolować.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Wiśniowo – porzeczkowe ptasie mleczko 137

Bardzo dobre lekko kwaskowate ciasto. Uwielbiam ciasta z wiśniami, są przepyszne. Wykonanie biszkoptu- patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ To jest najlepszy biszkopt. Polecam go zawsze bez najmniejszych obaw. Wykonanie ptasie mleczka – mrożone owoce rozmrozić, następnie przetrzeć przez sitko. Powinno powstać 500 ml przetartych owoców. Jeżeli jest mniej to dolać soku wiśniowego lub innego. Dodać cukier i wymieszać. Żelatynę wsypać(...)lodówki aż całkowicie zgęstnieje. Galaretkę zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia. jak już galaretka zacznie gęstnieć wylać na wiśnie i wstawić do lodówki. Jak już galaretka jest gęsta ciasto jest gotowe do jedzenia. Ciasto pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Clafoutis z jabłkami 134

Kiedy po raz pierwszy (lata temu) przygotowałam i postawiłam na stole clafoutis usłyszałam “no czasem ciasto nie wyjdzie” tylko to nie zakalec! Clafoutis to francuski deser, owoce w cieście, ciasto jakby naleśnikowe, w którym zatopione są rozmaite owoce. Uwielbiają je dzieciaki, ja najczęściej wyjadam z formy sporą łyżką do szklanki mleka… pycha! Nie każdemu przypadnie taka konsystencja(...)można posypać cukrem pudrem lub gotowe porcje na talerzu polać syropem owocowym lub polewą czekoladową. CLAFOUTIS z jabłkami Bardzo prosty deser – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki i polać ciastem dowolnie wybrane owoce, np. posiekane morele, śliwki, czereśnie, borówki, maliny, jagody, jabłka, itp. 20 minut w piekarniku i gotowe! Smacznego SKŁADNIKI: 125 g mąki pszennej 80 g cukru pudru

Zasmakuj Kuchni
tort z brzoskwiniami i galaretką 300

solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.22-25 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 -40 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego

Domowy Smak Jedzenia
WIŚNIOWA FANTAZJA 146

Nawet nie wiedziałam, ze to ciasto podbije tak dużo serc! Lekkie i przepyszne. Pracochłonne, ale warto trochę się pomęczyć. Ciasto kruche:  125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru pudru 1 zimne jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 80g zimnego masła Krem wiśniowy: wiśnie z syropu w puszce lub z kompotu 150g kwaśnej śmietany 18% (z kubeczka(...)cukru pudru 150ml syropu z wiśni 8 łyżeczek żelatyny 500g śmietanki kremówki (30%) Galaretka:  reszta syropu z wiśni 1/2 szklanki wrzacej wody 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka cukru Ciasto kruche. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać razem. Dodać jajko, sok z cytryny i pokrojone i masło. Szybko zagnieść ciasto. Umieścić w tortownicy (ok. 25x25cm) i wstawić

Słodki Zakątek
SMACZNE CIASTO CAPPUCCINO + FILMIK 276

Cappuccino to czekoladowy biszkopt przełożony masą cappuccino i bitą śmietaną. Ciasto jest bardzo smaczne i delikatne.  SKŁADNIKI :  6 jaj 1/2 szklanka cukru 6 łyżek maki pszennej, tortowej 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Biszkopt - białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka, dalej miksujemy, następnie wsypujemy mąkę, kakao i proszek, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 185 % C.  Biszkopt po upieczeniu studzimy i przecinamy na dwie równe połówki. Masa - mleko mieszamy z wszystkimi składnikami, -oprócz masła - , zagotowujemy ciągle  mieszając. Budyń będzie bardzo

Kulinarne Fantazje Marioli
CIASTO CAPPUCCINO W 15 MINUT! 336

Dobrze wiecie, ze uwielbiam takie błyskawiczne ciasta, które nie wymagają pieczenia. Jest ich na blogu całkiem sporo! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto cappuccino , który mama przyniosła z pracy od koleżanek. Ciasto z lekką, puszystą, kawowo-śmietanową na kruchym, herbatnikowym spodzie. Zachwycające! Wielbiciele kawy i nie tylko z przyjemnością skuszą się na dokładkę. Ciasto robi się bardzo szybko

Ostra na Słodko
Ciasto cytrynowo-szpinakowe 162

Szpinak często pojawia się w moich potrawach,a tym razem trafił do niedzielnego ciasta. Ja już nawet zażartowałam,że jestem od niego uzależniona. To chyba dobre uzależnienie,jak myślicie? 😜 Szpinak nie tylko dostarczył mojemu ciastu wartościowych składników,ale także je przepięknie ubarwił . A co ważne jego smak nie jest w ogóle wyczuwalny w cieście,cytryna zrobiła swoje także śmiało możemy(...)ubić na puszystą i gęstą masę. Dodać zmiksowany szpinak, mąkę przesianą z proszkiem i startą skórkę. Wymieszać łyżką do połączenia składników.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (wym.30/12 cm) .  Piec około 50 minut,wyjąć na kratkę i wystudzić. Z pudru cukru i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier

Kolorowa kuchnia Elki
Podpłomyki z solą i kuminem 168

wina albo do deski serów (zobacz poradnik Jak przygotować deskę serów ). PRZEPIS NA PODPŁOMYKI Z SOLĄ I KUMINEM Składniki na podpłomyki z sola i kuminem (ok 5-6 szt): ciasto: 500g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy 250 ml ciepłej wody 3 dag świeżych drożdży dodatki: 8 łyżek oliwy 2 łyżeczki mielonego kuminu sól himalajska(...)zrobić podpłomyki z sola i kuminem: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Po kilku minutach gdy ciasto stanie się elastyczne – jest gotowe, zostawiamy je na pół godz przykryte ściereczka do wyrośnięcia. Włączamy piekarnik na najwyższą temperaturę (np 250stopni). Po tym czasie

Dorota Smakuje
Ciasto karpatka -wszystkim znane i lubiane tym razem z owocami mango 222

składniki na ciasto 300 ml wody 150g margaryny 170 g mąki Basia 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia przygotowanie Wodę zagotować z margaryną aż się roztopi ,potem wsypać mąkę i mieszać tak długo aż będzie jednolita masa i zdjąć z palnika .Potem do zimnej masy wbijamy po jednym jajku i ucieramy mikserem a na końcu proszek do pieczenia(...)masa gotowa podzielić ją na 2 części i pieczemy w dużej blaszce 2 takie same ciasta, piekarnik nagrzać do 200st 1 połowę wyłożyć na blaszkę i piec. Jak długo trudno powiedzieć, wszystko zawsze zależy od piekarnika miałam napisane 20 min ale piekłam 40 min aż było gotowe .To samo z 2 ciastem . masa do karpatki 2 małe puszki owoców mango

Moje Wyroby
Babka z tartego ciasta 112

drożdżowe , piaskowe, ucierane, parzone... Mogą być z szafranem , migdałami , serem , kakaem , makiem, czekoladowe ... ile starczy nam wyobraźni. Przedstawiam przepis na babkę ucieraną z drożdżami. Przepis na babkę z tartego ciasta pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Tarte ciasto, to znaczy ciasto ucierane. W książce podane proporcje wystarczają na kilka bab, ja przygotowałam i podaję 1/4 podanych(...)żółtka, a następnie jajka. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i sól. Wlać rozczyn, wsypać resztę mąki i wlać pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto zaczęło rosnąć. Przełożyć do formy (metalową wysmarować masłem i wysypać bułką tartą), do 1/3 wysokości i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Serowe ciasteczka z brzoskwinią na marcowe zawieruchy 187

proszku do pieczenia 1 żółtko jaja 2 puszki brzoskwiń w syropie cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: 1. Z mąki, proszku do pieczenia, masła i żółtka szybkimi ruchami wyrób ciasto. 2. Dodaj twaróg i cukier i zagnieć całość na jednolite, elastyczne ciasto 3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 4. Schłodzone ciasto(...)kubkiem). 5. Z połowy wykrojonych kół, wykrój mniejsze koła, tak aby powstały obręcze. 6. Na pełne koło ułóż połówkę brzoskwini (odsączoną z syropu), a następnie przykryj obręczą z ciasta i zlep brzegi. 7. Ciastka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180*C przez 20-25min. 8. Lekko ostudzone ciastka oprósz cukrem pudrem. Smacznego! Curd

Kuchnia w Słońcu Skąpana
MEDALIONY INDYCZE W CIEŚCIE CUKINIOWYM 119

Jeżeli znudziły się Wam zwykłe kotlety, to mam dzisiaj dla Was bardzo fajny i prosty pomysł jak je urozmaicić... oto medaliony indycze smażone w cieście naleśnikowym z dodatkiem startej cukinii. Przepis również dobrze się sprawdzi w przypadku filetów z kurczaka. Soczyste mięsko między delikatnym ciastem cukiniowym  smakuje naprawdę rewelacyjnie! Składniki: 400 g medalionów z indyka 1 mała cukinia(...)jajko 3/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ciasto:  Cukinię obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę oraz przyprawy: tymianek, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem

Kuchnia MagdaLeny
ŚWIDERKI FRANCUSKIE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 146

Szybka przekąska z ciasta francuskiego... świderki z czosnkową nutą, nadziewane szynką parmeńską oraz mozzarellą. Tylko 10 minut naszej pracy! Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać same lub z sosami, np. czosnkowym. Świetnie pasują do piwa, a także jako przekąska do filmu lub na wieczór z przyjaciółmi. Idealne również jako dodatek do sałatki, np.  NAJPROSTSZA(...)SAŁATKA Z ROSZPONKI  😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego świeżego ok. 90 g szynki parmeńskiej ok. 100 g tartej mozzarelli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego Wykonanie: Oliwę z oliwek mieszamy z czosnkiem niedźwiedzim. Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół. Na połowie ciasta rozsmarowujemy oliwę z czosnkiem, a następnie układamy szynkę parmeńską, posypujemy startym serem

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania