ciasto - 162258 przepisów (strona:2829/10818)

Ciasto Makowa Panienka 166

Ciasto makowa Panienka to przepyszne połączenie makowego biszkoptu z delikatną budyniową masą z dodatkiem galaretki. Polewa z białej czekolady sprawia że ciasto jest wyśmienite i nie wiadomo kiedy znika cała blacha:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 jajek L 3/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml ) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki zmielonego maku 1/2 szklanki oleju(...)biszkopt z blaszki, przekrawamy go na pół i jedną połówkę ponownie umieszczamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, gotową, gorącą masę budyniową rozprowadzamy po biszkopcie i przykrywamy drugą połówką ciasta, lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki aż masa całkowicie stężeje., czekoladę rozkruszamy do miseczki, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Gotową polewę rozprowadzamy

Blog kulinarny S9.PL
ciasto jogurtowe z rabarbarem 176

Jeśli lato, to koniecznie ciasto z rabarbarem. Tym razem, najprostsze chyba, ciasto jogurtowe. Do jego przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera, składniki wystarczy wymieszać łyżką. Łatwe, szybkie i dobrze smakuje - czego chcieć więcej? składniki:   2 szklanki mąki   2/3 szklanki cukru   1 opakowanie cukru waniliowego   1 1/2 łyżeczki sody   1 jajko   1/3 szklanki oleju(...)kawałki. W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej - wszystkie mokre (mieszam łyżką lub rózgą). Wlewam mokre do suchych i mieszam łyżką - krótko, tylko do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Przekładam ciasto do foremki (21 x 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu dość gęsto układam rabarbar. Piekę około godziny (do "suchego patyczka") w temperaturze

babka w formie
Do czego wykorzystać musy owocowe – przepis na pyszny sernik 195

owocowe? Do czego wykorzystać musy owocowe? Oj tu mogłabym pisać i pisać, bo moja kulinarna wyobraźnia nie ma końca. Musy owocowe, to dla mnie idealny dodatek do śniadań, deserów, ciast, lodów, a nawet mrożonej kawy. Ja je po prostu uwielbiam. Ale warunek jest jeden – to musi być produktów najwyższej jakości. Dla mnie istnieją wyłącznie musy owocowe, które przygotowuję własnoręcznie(...)elementem śniadań – polecam wam np. mój przepis na placuszki bananowe lub placuszki z kaszy manny. Podane z musem owocowym… Po prostu pysznie A na deser? Oczywiście domowe ciasto. Ja dziś polecam Wam przepis na pyszny sernik na spodzie z ciasteczek zbożowych. Sernik na spodzie z ciasteczek zbożowych – prosty przepis Sernik z musem owocowym (u mnie przeważnie malinowy

Słodkie okruszki
Tarta ze szparagami i mozzarelą na pożegnanie wiosny 101

stoło-siedzisku mnóstwo pysznych rzeczy, a wśród nich ona, krucha i aromatyczna tarta ze szparagami, dymką i mleczną mozzarellą. Pyszne warzywa spaja puszysta masa jajeczna w objęciach delikatnego, kruchego ciasta. Jeszcze tylko świeży rzut plasterków chrupiącej rzodkiewki i słodkich pędów groszku cukrowego, lub innych ulubionych kiełków i można zatopić się w smakach końca wiosny :) Bo u progu już lato(...)która ugłaszcze Twoje podniebienie zielonymi smakami :) Z wiatrem we włosach, kilometrami w nogach i ze smukłymi szparagami w kolorze nadziei na talerzu. Tarta ze szparagami i mozzarellą Potrzebujesz: Kruche ciasto: 200g mąki pszennej 80g masła 4 łyżki zimnej wody duża szczypta soli. Nadzienie: 1/2 pęczka szparagów 1 dymkę ze szczypiorem 1 kulę mozzarelli 3 jaja 200g śmietany 12% 3 łyżki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta ze szpinakiem z ryżem i serem 113

pyszną tartę z szpinakiem,  ryżem i serem.  Jest to jeden z moich ulubionych przepisów,  który zawsze wychodzi. Do tego jest łatwa, szybka i sycącą. Składniki: ciasto francuskie 1/2 szklanki ryżu 450 g mrożonego szpinaku 250 g twarogu 100 g śmietany 12% 2 jajka masło/olej 1 cebula 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie(...)śmietaną, doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Do ryżu dodać szpinak, pokruszony twaróg, wlać jajka ze śmietaną i dokładnie wymieszać. Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy ciasto francuskie, dociskamy  do spodu i formujemy wyższe brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta i wycinamy paski. Na ciasto wykładamy nadzienie, na wierzch układamy kratkę z resztek ciasta i posmarować

magiczna kuchnia Kasi
KREM KAWOWY – krem z kawą 116

Krem kawowy do tortu i ciasta. Pyszny krem z kawą to idealny krem do biszkoptu orzechowego lub kakaowego. Krem o smaku kawy połączyłam z frużeliną wiśniową, którą bardzo polecam do tego kremu. W tym wpisie znajdziecie dwa sposoby na zrobienie kremu z kawą. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Uwaga! Smak i kolor kremu z kawą zależy od tego jakiej kawy

Słodki Pomysł
Tort tiramisu 86

najmniejszych obrotach lub wymieszać szpatułką tak, aby jak najmniej uszkodzić ubite białka. Piekarnik rozgrzać do 160 st C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta, i działa :). Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony

SprawdzonaKuchnia.pl
Muffiny borówkowe 73

przygotowaniu. Wystarczy połączyć ze sobą składniki mokre z suchymi szybko wymieszać i w zasadzie gotowe. Przepis ten jest odrobinę inny niż pozostałe przepisy na muffiny, bo w skład ciasta wchodzą otręby pszenne w sporej ilości, co sprawia, że muffiny są ciężkie i bardzo sycące. Świetnie nadają się na drugie śniadanie. Długo zachowują świeżość dzięki dodatkowi oleju słonecznikowego, a smaku nadają(...)pomalowałam odrobiną syropu cukrowo-cytrynowego co nadaje im świeżej, orzeźwiającej nuty. Muffiny borówkowe nie są zbyt słodkie, więc jeśli lubicie bardziej słodkie klimaty, dodajcie 40 g więcej cukru do ciasta. Smacznego!   Print Muffiny borówkowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } MUffinki z borówkami. Course Desery Cuisine Polska Keyword borówki, otęby Prep Time 10 minutes Cook

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort wiosenny 88

dodawać po jednym żółtku, dalej miksując. Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach. Biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta. Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt

SprawdzonaKuchnia.pl
Brownie ze śliwkami 94

brownie ze śliwkami smażonymi na maśle z cukrem trzcinowym, likierem Amaretto oraz cynamonem. Śliwki przygotowane w ten sposób są fantastycznie aromatyczne i niezwykle smaczne. Idealnie pasują do brownie, czyli ciasta czekoladowego podkreślając jego smak. Nuta cynamonu jest dopełnieniem całej kompozycji. Smażone śliwki można wykorzystać do naleśników, można również zmiksować je w blenderze, a powstałym sosem polać lody lub inny przysmak(...)minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 10 dużych śliwek 2 łyżki likieru Amaretto lub innego alkoholu 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu Składniki na ciasto 200 g ciemnej czekolady 200 g masła 180 g cukru 4 duże jajka Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Śliwki umyć, wyjąć pestkę, każdą śliwkę pokroić na 8 części

SprawdzonaKuchnia.pl
Biszkopt bezglutenowy 88

pagórków i ten jego cudownie żółty kolor. W przepisie tym zastosowała tę samą sztuczkę co w przepisie na biszkopt idealn y. Jest sztuczka polegająca na rzuceniu formy z ciastem na podłogę zaraz po upieczeni. Dzięki czemu jest równiutki, jak blat stołu. To bardzo prosty zabieg i zawsze się sprawdza. Po wyjęciu z piekarnika rzucamy biszkopt (w formie) z wysokości około(...)podłogę. Rzucanie sprawia, że jego wierzch jest równiutki i nie opada. Do przygotowania ciasta można użyć jajek kurzych , jeśli nie macie uczulenia na nie, a będziecie potrzebować ich 5 sztuk. Natomiast osoby mające uczulenie na jajka kurze zastępują je 17 jajeczkami przepiórczymi . Pamiętajcie, aby biszkopt bezglutenowy pięknie się udał, jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Należy więc wyjąć je odpowiednio

SprawdzonaKuchnia.pl
Muffiny jabłkowo-jogurtowe 85

musami na zimę. Podrzucam pomysł na muffiny jałkowo-jogurtowe przygotowane na bazie jogurtu naturalnego i płatkami owsianymi. Muffiny przygotowałam w dużych kokilkach o pojemności 200 ml z tej ilości ciasta, wyszło ich 6. Oczywiście możecie upiec je w małych foremkach do muffinek wtedy będzie ich więcej, bo około 10 sztuk. Muffinki są bardzo smaczne, wilgotne i pięknie pachną, jabłka pokrojone(...)jogurtem, dodać do jajek, wymieszać. Mąkę przesiać z proszekiem do pieczeniai sodą, dodać do masy, wymieszać, na koniec dodać jabłka i płatki owsiane, mieszać do połączenia się składników. Przygotowanym ciastem wypełnić kokilki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 30 minut, muffinki powinny przyrumienić się, przed wyjęciem sprawdźcie, czy są już upieczone w środku przez wbicie patyczka w środek muffiny

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort czekoladowo malinowy 124

Tort czekoladowo-malinowy czy może być coś lepszego? Czekoladowy biszkopt do tego tortu jest zupełnie inny niż dobrze wam znany biszkopt idealny , ten jest dość ciężki, ale puszysty. Ciasto zawiera olej, który nadaje mu wilgoci, dzięki temu nie trzeba nasączać tortu żadnym ponczem . Krem do tortu przygotowałam ze zmiksowanych malin i bitej śmietany co w efekcie dało bardzo smaczną piankę(...)połączenia się składników. Tortownicę  o średnicy  22 cm  wyłożyć  papierem do pieczenia  – tylko dno, zapiąć obręcz, boków niczym nie smarować.  Przelać ciasto , delikatnie wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika,  piec przez około 40-45 minut , lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić  do wystudzenia. Przygotowanie

SprawdzonaKuchnia.pl
z mascarpone,truskawkami, kruszonka z kaszy manny drożdżowe ciasto... 132

wymieszać, odstawić na 30 minut przykryte talerzem. Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajko i żółtka, wlać letnie stopione masło i hakiem robota wyrabiać dość gęste ciasto około 8 minut. Ciasto nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do formy(...)łyżki oleju i palcami wyrobić kruszonkę, jeśli jest za sucha to dolać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, kruszonkę rozsypać na truskawkach. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie zostawić do wystudzenia, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu - ciasto drożdżowe z dodatkiem mascarpone, truskawek jest obłędnie smaczne, wilgotne, aromatyczne

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania