się kroi, jest puszysty a jednocześnie bardzo wilgotny i ma lekko wyczuwalny, karmelowy posmak. Wprawdzie nieco opada po upieczeniu ale mi to wcale nie przeszkadza... :) Forma 25x40 cm Składniki: Ciasto: 120 g masła 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 5 jajek 200 g śmietany kremówki(...)szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe 1 szklanka mleka Dodatkowo: 2 łyżki kaszy manny Ciasto: Podane składniki zagnieść ze sobą na gładkie i jednolite ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją ciastem. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie partiami dodawać ser. Później wlać olej oraz mleko oraz wsypać budynie. Kremówkę ubić
My simple kitchenMoja babcia na keks mówiła cwibak i zawsze robiła nam go na wszystkie wakacyjne wyjazdy. Co to było za ciasto! Można było spakować go na podróż i zjeść w ciągu kilku dni, a on i tak był tak samo pyszny jak świeżo po upieczeniu. Uwierzcie mi, domowe ciasto, kiedy zziębnięci i zmęczeni wracacie z nart, albo z całodniowego przesiadywania(...)jeziorem – to najlepsze, co można zjeść! Fakt, że keks (lub też cwibak, jak to woli) jest świeży i tak samo smaczny przez kilka dni, sprawia, że to super ciasto na święta: można przygotować sobie go wcześniej, a kiedy wybije godzina zero już tylko cieszyć się czasem spędzonym z bliskimi :) Dodatkowo bardzo duża ilość bakalii i kandyzowanych owoców sprawia
CiastkozercySmaczna i ekspresowa w wykonaniu polewa czekoladowa. Sprawdzi się na większość wypieków, ciast i tortów. To bardzo tradycyjny przepis na polewę czekoladową. Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 4 min Czas pieczenia: 8 min Całkowity czas: 12 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 100 g masła 4½ łyżki ciemnego kakao 4 łyżki cukru pudru 5 łyżek mleka Polewa czekoladowa sposób przygotowania: Lubię(...)polewę czekoladową wykorzystywać do większości ciast. Jest bardzo wydajna, klasyczna i smaczna. Przepis zapożyczony od mojej mamy, która była niegdyś cukiernikiem. Do wykonania polewy czekoladowej będziesz potrzebować jedynie niewielki rondel oraz trzepaczkę rózgową. Do rondla włóż 100 g masła – to zazwyczaj połowa kostki, dodaj 5 łyżek mleka i 4 łyżki cukru pudru. Na wolnym ogniu podgrzej składniki w taki
ugotuj-przepis.plCiasto Pychotka (Pani Walewska), czyli pyszne połączenie kruchego ciasta z bezą, dżemem porzeczkowym i delikatnym kremem. Ciasto rozpływa się w ustach i jest po prostu przepyszne! To prawda, że ciasto Pychotka jest dość wymagające w przygotowaniu, ale nie zniechęcajcie się tym! Przepis, który dla Was przygotowałam, jest w formie krok po kroku z dołączonymi zdjęciami, żeby jak najbardziej ułatwić(...)warty wysiłków, bo ciacho jest niesamowicie pyszne, a w dodatku podzielne i wyjątkowo efektowne! To co? Zabieramy się do pracy?! Zapraszam i życzę Wam pysznych efektów! UWAGA: Do przygotowania ciasta, będziecie potrzebowali dwie blachy do pieczenia o standardowych wymiarach [25 cm. na 36 cm.] The post Pychotka z kremem śmietankowym appeared first on Domowe Torty
Domowe TortyMazurek czekoladowy kruchy , pyszny czekoladowy mazurek z masą migdałową, według przepisu Marii Disslowej z książki Jak gotować z 1930 roku. Ciasto : 250 g mąki pszennej (u mnie krupczatka), 180 g miękkiego masła, 60 g cukru pudru, 200 g roztopionej czekolady (u mnie deserowa), 2 żółtka, na przełożenie : 120 g migdałów bez łupinek, 120 g cukru pudru, cukier waniliowy(...)wody, sok z 1/2 cytryny, lukier czekoladowy : 250 g czekolady (u mnie deserowa i mleczna po połowie) 30 g cukru, 2 łyżeczki śmietany 30 %, Ciasto : masło utrzeć na śmietanę. Dalej ucierając dodawać na przemian cukier i żółtka. Następnie dodawać roztopioną (w kąpieli wodnej) czekoladę. Następnie dodać mąkę, wymieszać, zagnieść ciasto, zawinąć w ściereczkę i odłożyć do lodówki na około godzinę
królestwo garówWilgotne, mocno czekoladowe brownie z suszonymi śliwkami i delikatnie wyczuwalnym akcentem korzennym. Ciasto jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. A co najważniejsze, u mnie w domu znika ekspresowo, nie zdąży się wystudzić a już zajadamy ;) Przepis dostałam od koleżanki i od razu spróbowałam, smakuje nam tak, że od tamtego czasu piekę je dość często :) Składniki na blachę(...)wymieszać rózgą całe jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i sól, zmiksować na jednolite ciasto, dodać posiekane śliwki i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170'C. Przygotować prostokątną foremkę, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika. Piec
Zrób to smacznieZielony mazurek z super zdrową herbatą matcha, białą czekoladą i serkiem mascarpone na migdałowym spodzie. Pyszny mazurek o pięknym kolorze i wyjątkowym smaku. Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów Helio 100 g schłodzonego masła 60 g cukru trzcinowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy z matchą: 150 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej(...)czekolady Helio 100 ml śmietany 36% sok z połowy limonki 1 łyżeczka herbaty matcha Dodatkowo: Czekoladowe jajeczka 10 g płatków migdałowych Helio 8 pokruszonych bez Przygotowanie: Migdałowy spód Składniki ciasta miksujemy mikserem, a następnie formujemy kulę, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na 1 godz. Rozwałkujemy ciasto, przekładamy do posmarowanej masłem formy, odcinamy nadmiar ciasta, nakłuwamy dno widelcem, wstawiamy
Podróż w kulinariatakże zachęcić Was do spróbowania. Mam dla Was przepis na mazurek z miodowym serkiem. A niżej także kilka innych pomysłów na wykorzystanie miodu. Mazurek z miodowym serkiem i owocami ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko nadzienie: 250 g serka mascarpone kopiasta łyżka miodu z maliną Pasieki Rodziny Sadowskich dodatkowo: maliny, porzeczki lub inne(...)owoce wg uznania świeża mięta jadalne kwiaty Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z brzegów formujemy falbankę tworząc wyższy
Mienta blogKokosowy krem do tortu i ciasta. Krem kokosowy to pyszny krem z wiórkami kokosowymi i likierem kokosowym (w wersji dla dorosłych). W tym kremie zwykłą śmietankę można zastąpić śmietanką kokosową, dzięki czemu smak kremu będzie jeszcze bardziej kokosowy :). Polecam krem Raffaello do tortu. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na kokosowy krem: 200 g serka mascarpone, schłodzonego 100 ml śmietanki
Słodki PomysłPaluszki rybne w chrupiącej panierce curry Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz, kawałki białej ryby panierowane w pysznym i aromatycznym cieście. To danie z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam! Składniki: ok 300g filetów białej rybnych (u mnie dorsz) sól, pieprz olej do smażenia – ok 1 szklanka Ciasto: 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki(...)łyżeczka słodkiej papryki mielonej *** Rybę kroimy w około 3-4 cm prostokąty i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, filety moczymy w cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane *** *** Usmażone paluszki odsączamy
Blog z ApetytemCiasteczka tłuczkiem robione Kruche, maślane, delikatne i bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu ciasteczka z czekoladą. Do ich wykonania używamy zwykłego tłuczka do mięsa, którego kształt odciskamy w cieście tworząc oryginalny wzorek. Składniki: ok 400g mąki krupczatki 150g miękkiego masła 150g cukru szczypta soli 2 jajka 100g gorzkiej czekolady *** Masło ucieramy z cukrem i solą(...)masę. Ucierając dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie pomału dosypujemy mąkę, a na końcu drobno pokrojoną czekoladę. Całość zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny *** *** Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Końcówkę tłuczka do mięsa (tą w kratkę) moczymy w mące i odciskamy na kulce ciasta spłaszczając ją delikatnie. Na końcu szklanką lub innym
Blog z ApetytemSkładniki: ciasto – 450 g mąki pszennej – 250 g masła – szczypta soli – ½ szklanki cukru pudru – 1 jajko – 2 żółtka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 budynie waniliowe bez konserwantów i cukru + 4 łyżki cukru lub budyń z tego przepisu – 750 ml bez laktozy nadzienie – 1 1/2 kg jabłek – cukier puder(...)stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko i żółtka. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie. W tym czasie
I LOVE LIFELemon curd to pyszny cytrynowy krem do tortu i ciasta. Cytrynowy curd można podać jako deser z bezą. Można też dodać go do kremu śmietankowego i zrobić z niego pyszny krem cytrynowy. Polecam również malinowy i pomarańczowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 200-220 g lemon curdu: 1 jajko (rozm. L) 1 żółtko 80 g cukru
Słodki PomysłCiasto malinowe z galaretką i kremem, to klasyk, który zawsze smakuje. Jest proste w przygotowaniu, a równocześnie zachwyca wyglądem. U mnie wersja z mrożonych malin, dlatego też brak dekoracji z owoców, ale jeżeli korzystacie ze świeżych, to koniecznie udekorujcie nimi również wierzch ciasta. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki(...)sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Do składników mokrych przesiać przez sitko połowę składników sypkich. Delikatnie wymieszać szpatułka, wlać wodę, przesiać pozostałe składniki sypkie i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Nasączenie: W filiżance zaparzyć herbatę, osłodzić i zostawić do ostudzenia
Passions hobbies lifeCorn dogi to nic innego jak parówki zanurzone w gęstym cieście naleśnikowym przygotowanym na bazie mąki kukurydzianej i pszennej smażone na głębokim tłuszczu. Smaczne i pożywne na śniadanie lub kolację 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 jajko 2- 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju sól papryka słodka zioła prowansalskie Cienkie parówki Tłuszcz(...)smażenia Ciasto naleśnikowe najlepiej przygotować w wysokim naczyniu. Mleko i jajko miksujemy następnie dodajemy mąkę, olej, przyprawy. Całość ponownie miksujemy na na gładkie ciasto naleśnikowe.Ciasto powinno być gładkie i gęste o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub jeżeli zbyt rzadkie to więcej mąki Parówki kroimy na połowę, następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków
Andzia Pichci