ciasto - 162258 przepisów (strona:2839/10818)

Kostka alpejska 487

Robiąc to ciasto od razu wiedziałam, że będzie przepyszne. Nie wiedziałam jednak, że będzie to taki HIT! W składzie jest wszystko, co uwielbiam: beza, kajmak i ajerkoniak. Ten ostatni na potrzeby tego ciasta przygotowałam sama.  Ciasto jest obłędnie wilgotne, miękkie, słodkie i chrupiące dzięki bezikom otoczonych masą ajerkoniakową z masłem. Bezy również robiłam sama, ale spokojnie można użyć tych(...)mieszamy  bardzo delikatnie  rózgą kuchenną do połączenia składników. Bardzo ważnym etapem jest delikatne mieszanie masy jajecznej z mąką, ponieważ biszkopt rośnie wyłącznie dzięki ubitym jajom. Gotowe ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 40 minut w 170st C. Studzimy. Nasączenie:  Kawę i cukier rozpuszczamy  w gorącej wodzie. Studzimy. Dodajemy amaretto. Całość mieszamy.  Krem

Słodki Zakątek
KREM ZE ŚMIETANY i mascarpone 183

Krem ze śmietany 30 lub 36% i mascarpone to klasyczny krem do tortów i ciast. Krem ze śmietaną, mimo małej ilości składników i prostego wykonania sprawia czasami sporo problemów. Przy kremie ze śmietaną trzeba uważać, bo niestety łatwo go przebić. Dlatego, tak jak przy biszkopcie, spisałam kilka wskazówek i porad, które pomogą Wam zrobić pyszny krem śmietankowy. Proszę uważnie przeczytać

Słodki Pomysł
Cynamonowe churros 109

pyszny deser dla każdego. Churros to nic innego jak słynne i tradycyjne hiszpańsko-meksykańskie wypieki. Mają formę długiego prętu, a po przekrojeniu kształt gwiazdy. Robi się je z wyciskanego ciasta parzonego, a potem smażonego w głębokim oleju, rozgrzanym do wysokiej temperatury. Dzięki temu ciasto jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem bądź(...)cynamonem i maczane w gorącym sosie czekoladowym. W Polsce jest to alternatywa dla słynnych faworków i pączków. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta . Składniki : 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu (oraz dodatkowo do posypania) Cukier Olej do smażenia Opis przygotowania

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Piernik szlachecki, czyli tradycyjny piernik Babci 67

kolejny przepis, który przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Ciasto jest pyszne, gotowe od razu do jedzenia, nie wymaga leżakowania. Pychotka Składniki na ciasto: 1 szklanka cukru brązowego 2 szklanki miodu naturalnego (wielokwiatowy lub lipowy) 7 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego 3 ½ szklanki mąki tortowej 2 opakowania przypraw do piernika 2 łyżki cukru z kardamonem 2 łyżeczki sody(...)pianę. Do przestudzonej masy. Dodaj żółtka, olej, mąkę i sodę. Na początku miksuj na małych obrotach (potem można zwiększyć) do uzyskania jednolitej konsystencji. Połącz z ubitą pianą z białek. Ciasto rozłóż na dwie blaszki o wymiarach: 10cm x 25cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut. Pozostałe składniki: 510 g kajmaku (gotowa masa krówkowa – kajmak

Przepisy Babci
Babeczki z gruszkami w kremie czekoladowym 134

jeszcze daleko. Żeby jakoś przeczekać ten czas, dobrze sobie od czasu do czasu zrobić coś pysznego i dekadenckiego. I takie są te babeczki z gruszkami w czekoladowym kremie. Kruche ciasto, czekolada, śmietana i gruszki. Czego chcieć więcej? Może tylko wiosny:) Babeczki z gruszkami w kremie czekoladowym Ciasto: 250 g   mąki 150 g masła jajko, 1 łyżka śmietany szczypta soli(...)cukru pudru 200 ml śmietanki 30% lub 36 % 4 jajka Zimne masło posiekać w kostkę, dodać do mąki i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać jajko i śmietanę- zanieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć formy na babeczki i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Gruszki pokroić w ósemki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Czekoladę

Smaczny zeszyt
Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułem 194

Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Filet z kurczaka 500 g Brokuł 500 g Ser żółty 100 g Przecier pomidorowy/koncentrat/ketchup łyżka Przyprawa do gyrosa łyżka Jajko Sezam Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Podsmażyć krótko na patelni. Brokuł podzielić na różyczki a następnie ugotować w osolonej wodzie przez 7 minut. Odcedzić(...)przelać zimną wodą.  Na środku ciasta francuskiego rozsmarować przeciec pomidorowy, ułożyć kurczaka oraz brokuły. Na koniec posypać serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać na paski. Zaplatać na przemian paski raz z lewej raz z prawej strony. ( patrz film poniżej). Ciasto posmarować jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec przez ok 20-25 minut

Kulinarne przygody
Borówkowe piwosze 82

łyżka cukru pudru Dodatkowo: 15 dag borówek (lub jagód) 1 białko Cukier puder do posypania borówkowych piwoszy po upieczeniu. Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam do zamrażarki na 8-10 minut. W tym czasie myję borówki i suszę na papierze kuchennym. Ciasto rozwałkowuję na grubość 3 mm i wykrawam ulubiony kształt (u mnie(...)jedno serduszko kładę 6-8 borówek, boki smaruję białkiem i przykrywam drugim serduszkiem. Boki dociskam (zrobiłam to palcami, ale możecie użyć widelca i wtedy będzie jeszcze szybciej, a ciasto zyska ładny rant ), następnie ciastka układam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piwosze piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane. Kiedy lekko przestygną, posypuję

Słodki sentyment
Super kruche ciasteczka orzechowe 79

łyżki cukru pudru 2 łyżki zmielonych orzechów Dodatkowo: ½ czekolady (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych orzechów (opcjonalnie do posypania ciastek przed pieczeniem) Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę (jeśli ciasto nie lepi się dostatecznie, dodaję jeszcze trochę masła). Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm (albo trochę mniej, jeśli ciasteczka będą

Słodki sentyment
Wiśniowy sad ze smażonymi płatkami owsianymi 94

Wiśniowy sad to ciasto bez pieczenia. Świetny letni smak soczystych wiśni, puszysta śmietana i spód ze smażonych na patelni płatków owsianych. Wszystko razem smakuje obłędnie. Spróbujcie koniecznie Składniki na spód: 100 g masła 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka masła orzechowego 50 g masła (1/4 kostki) rozpuszczam na patelni, wsypuję płatki owsiane i smażę(...)wody 300 g wiśni bez pestek Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, wiśnie układam na białej masie i zalewam je galaretką. Ciasto ponownie wędruje do lodówki do zastygnięcia. Na koniec posypuję ciasto wiórkami tartej czekolady. Smacznego Artykuł Wiśniowy sad ze smażonymi płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Domowe bajaderki 94

cukierni, dlatego wyrosła potrzeba zrobienia domowej bajaderki. Do zrobienia domowej bajaderki można wykorzystać wszystko w kuchni, co wymaga zużycia, albo zostało z innych wypieków U mnie będzie to ciasto marchewkowe , które okroiłam pod krem gruszkowy. Możecie wykorzystać niesfornego zakalca, który pojawił się niespodziewanie w Waszej kuchni, biszkopty, ciastka… itd. Składniki na 10 kulek/ 5 cm: 3 szklanki pokruszonego ciasta, ciastek(...)wkruszam do mniej czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę odstawiam do wystygnięcia. Śliwki kroję w małą kostkę, dodaję pokruszone ciasto, migdały, orzechy, sok pomarańczowy i powidła. Mieszam, a następnie dodaję wystudzoną czekoladę. Całość mieszam do uzyskania gęstej masy. Z masy „toczę” kule i wstawiam do lodówki. W tym czasie rozpuszczam

Słodki sentyment
Ciasteczka maślane z wanilią 82

Składniki (ok. 40 małych ciasteczek): 1 ¾ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia kokosanek ) 120-150 g masła (jeśli ciasto będzie się za mało lepić, można dodać dodatkowo 30 g masła) Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość

Słodki sentyment
Ciasteczka pomarańczowe 73

pomarańczą lub skórka z ½ otartej pomarańczy Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Lukier: 2 płaskie łyżki kakao 4 czubate łyżki cukru pudru 3-4 łyżki wody Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto. Formuję kulkę i wkładam do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowuję ciasto na 3-4 mm i wykrawam koła. W co drugim

Słodki sentyment
Torcik czekoladowo-orzechowy 100

biszkoptów Na dnie blaszki (30×25 cm) układam połowę herbatników, a na herbatniki wylewam połowę masy orzechowej. Na masie orzechowej układam biszkopty i wylewam na nie masę czekoladową. Ciasto wstawiam do lodówki na około 1 godzinę, aż masa czekoladowa lekko stężeje. Resztę biszkoptów, która mi została, kruszę i posypuję masę czekoladową. Na to wykładam masę orzechową i przykrywam drugą(...)połową herbatników. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na około 1 godzinę. Na koniec przygotowuję polewę: 150 g ulubionej czekolady 100 g śmietanki 30% 1 łyżka miodu 1 łyżka masła Śmietankę zagotowuję, wkruszam czekoladę i dodaję miód. Ostawiam na chwilę, aż czekolada zmięknie i następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaję miękkie masło i mieszam, aż masło się rozpuści

Słodki sentyment
Keks migdałowy 97

Keks to właściwie klasyk na świątecznym stole. Keks migdałowy to rewelacyjnie pyszny klasyk na świątecznym stole. Ciasto jest pełne bakali, a wierzch zwieńczony jest mnóstwem migdałów. Coś wspaniałego. Dodatkowo keks migdałowy przygotujecie w 30 minut! Zatem do dzieła Składniki: 400 g pokrojonych w kostkę, suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów w dowolnej i ulubionej proporcji 1 garść pokrojonej w kostkę skórki(...)proszkiem do pieczenia i wysypuję na masę jajeczną. Dodaję suszone owoce i pokrojone orzechy i całość delikatnie mieszam łopatką. Tortownicę (średnica 20 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, a górę posypuję płatkami migdałów. Keks migdałowy piekę w 170 stopniach około 65-75 minut, aż migdały i ciasto mocno się zarumienią. Keks przechowywany w chłodnym miejscu szczelnie przykryty folią aluminiową

Słodki sentyment
Serowe oponki 101

białek możecie zrobić babkę ) 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: Olej do smażenia Cukier puder Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam z nich ciasto, które będzie elastyczne. Z ciasta formuję kulkę, którą kroję na dwie części i każdą część rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawam szklanką kółka, a mniejszym kieliszkiem

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania