ciasto - 162258 przepisów (strona:2847/10818)

Domowe bajaderki 102

cukierni, dlatego wyrosła potrzeba zrobienia domowej bajaderki. Do zrobienia domowej bajaderki można wykorzystać wszystko w kuchni, co wymaga zużycia, albo zostało z innych wypieków U mnie będzie to ciasto marchewkowe , które okroiłam pod krem gruszkowy. Możecie wykorzystać niesfornego zakalca, który pojawił się niespodziewanie w Waszej kuchni, biszkopty, ciastka… itd. Składniki na 10 kulek/ 5 cm: 3 szklanki pokruszonego ciasta, ciastek(...)wkruszam do mniej czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę odstawiam do wystygnięcia. Śliwki kroję w małą kostkę, dodaję pokruszone ciasto, migdały, orzechy, sok pomarańczowy i powidła. Mieszam, a następnie dodaję wystudzoną czekoladę. Całość mieszam do uzyskania gęstej masy. Z masy „toczę” kule i wstawiam do lodówki. W tym czasie rozpuszczam

Słodki sentyment
Szybki i tani jabłecznik 194

Pomysł na szybkie i tanie w przygotowaniu ciasto - delikatny, puszysty, lekko wilgotny biszkopt nadziany kawałkami jabłek. Idealny wypiek do kubka gorącej kawy.  Składniki na tortownicę o średnicy 23-25 cm: 3 duże jabłka (wagowo około 0,7 kg) 4 jajka (rozmiar L) 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 3/4 szklanki drobnego cukru (150 g) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki(...)ubitych jajek wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone jabłka i ponownie delikatnie wszystko ze sobą delikatnie połączyć. Przygotowane ciasto przelać do formy. Piec w  180ºC przez około 50-55 minut (do zarumienia ciasta) . Kroić po ostudzeniu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  Etapy przygotowywania ciasta Od lewej strony: masa

Ugotować
Babka z batatów z karmelem i migdałami 96

Jedno z lepszych ciast typu "wymieszaj i upiecz" jaki jadłam! Fantastyczna babka z batatów, z dodatkiem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej oraz cynamonu. Słony karmel z chrupiącymi migdałami doskonale dopełnia smak. Idealne ciasto do kawy!   Składniki: 300g puree z batatów (około 3 średnie sztuki) 150g mąki pszennej typ 650 170g mąki pełnoziarnistej 50g płatków owsianych 150g cukru trzcinowego dark(...)dodajemy przestudzone masło, jajka i puree oraz ocet. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Formę o wymiarach 12 cm x 24 cm (małą keksówkę) wyściełamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto. Wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 40-45 minut. W czasie gdy piecze się ciasto przygotowujemy solony karmel. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier

Pyry na Gaz
Ciasto "gotowane" z jabłkami 961

Ciasto z tego przepisu jest niezwykle wilgotne, wysokie i cudownie pachnące jabłkami i cynamonem. Doskonałe na co dzień do ulubionej kawy. Ciasto wychodzi dosyć słodkie, dlatego spokojnie można zmniejszyć ilość cukru. 250 g margaryny 1,5 szkl cukru 1/2 szkl wody 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki pszennej 2-3 jabłka łyżka cynamonu cukier puder do posypania(...)gotować na małym ogniu do rozpuszczenia. Ostudzić.  Dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem.  Jabłka obrać i pokroić w półplasterki, wymieszać z cynamonem a następnie z ciastem. Blaszkę (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec ok 45 minut w 180 stopniach

Smakołyki Asi
ciasto Michałek 172

Jeśli lubicie warstwowe ciasta przekładane kremem - mam dzisiaj coś dla Was. Ciemny biszkopt nasączony kawą i alkoholem. Do tego dwie warstwy kremu budyniowego z dodatkiem pokruszonych cukierków - Michałków. Całość udekorowana posiekaną gorzką czekoladą i cukierkami. Ja jestem na tak ;-) składniki: ciasto biszkoptowe:   4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1/2 szklanki kakao 1 1/2 łyżeczki(...)cukrem na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i  spirytus, mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie przekrawam je na dwa blaty

babka w formie
Sernik dyniowy na kruchym spodzie 166

pieczony z dodatkiem puree z dyni! Puszysta masa serowa w przepięknym złoto pomarańczowym kolorze na kruchym spodzie (w tym przypadku bezglutenowym na mące gryczanej). Każda osoba, która spróbowała kawałek ciasta była tak zachwycona smakiem, że nie obyło się bez dokładki! Sama jako wielka fanka wszelkich serników byłam z siebie dosłownie dumna, że udało mi się wykonać taki smaczny wypiek(...)Puree z dyni można wykorzystać na wiele przepisów i nie mogłam go ominąć jako dodatek do sernika. Wcześniej wykorzystałam go do korzennego ciasta z jabłkami, który przepis znajdziecie na samym dole. Dodatkowo odsyłam do mojego artykułu, gdzie opisałam jak prawidłowo upiec sernik, aby nie opadł za bardzo i był puszysty TUTAJ .  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze w 1 kawałku

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik dyniowy na kruchym spodzie 111

pieczony z dodatkiem puree z dyni! Puszysta masa serowa w przepięknym złoto pomarańczowym kolorze na kruchym spodzie (w tym przypadku bezglutenowym na mące gryczanej). Każda osoba, która spróbowała kawałek ciasta była tak zachwycona smakiem, że nie obyło się bez dokładki! Sama jako wielka fanka wszelkich serników byłam z siebie dosłownie dumna, że udało mi się wykonać taki smaczny wypiek(...)Puree z dyni można wykorzystać na wiele przepisów i nie mogłam go ominąć jako dodatek do sernika. Wcześniej wykorzystałam go do korzennego ciasta z jabłkami, który przepis znajdziecie na samym dole. Dodatkowo odsyłam do mojego artykułu, gdzie opisałam jak prawidłowo upiec sernik, aby nie opadł za bardzo i był puszysty TUTAJ .  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze w 1 kawałku

zdrowo i aktywnie
Dorsz w chrupiącym cieście paprykowym 116

Dorsz w chrupiącym cieście paprykowym Soczysta i aromatyczna rybka w pysznej, chrupiącej panierce z ciasta paprykowego. Możemy ją podać z ziemniaczkami frytkami lub ryżem z dodatkiem ulubionej surówki, u mnie surówka z kiszonej kapusty. Ciekawy i bardzo smaczny obiad. Polecam!     Składniki: 0,5 kg filetu z dorsza 5-6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)solą oraz pieprzem *** *** W misce mieszamy jajko z mąkami oraz proszkiem do pieczenia *** *** Dodajemy paprykę, chilli, bazylię oraz po szczypcie soli i pieprzu. Ponownie dokładnie mieszamy *** *** W tak przygotowanym cieście moczymy kawałki ryby *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z dwóch stron na rumiano *** *** Rybę możemy podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
SMAKI KREMÓW DO TORTU – połączenia smakowe 681

połączenia smakowe) i zauważyliście, że ich tutaj nie ma, będę ogromnie wdzięczna za uzupełnienie tej listy :). Przepisy na frużeliny i owocowe curdy znajdziecie Tutaj. Zbiór przepisów na kremy do ciast i tortów Tutaj. Zbiór przepisów na torty Tutaj. A oto smaki kremów do tortu, które mam nadzieję, posłużą Wam za słodką inspirację! Nazwy kremów w kolorze różowym to linki

Słodki Pomysł
Drożdżówki z powidłami śliwkowymi 82

Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę(...)Ciasto dzielimy na 14-16 części, każdą lekko rozpłaszczamy na prostokąt, kładziemy na niej dużo dżemu, zlepiamy brzegi formując podłużną bułeczkę – układamy łączeniem do dołu w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra – dół). Pieczemy 15 min. Artykuł Drożdżówki z powidłami śliwkowymi pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Ślimaki z powidłami i orzechami 72

soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na ciasto wykładam powidła i orzechy i zwijam ciasto od dłuższej strony. Następnie rolkę kroję

Słodki sentyment
Mazurek truskawkowy (vege) 80

garście truskawek (mogą być mrożone) ½ galaretki truskawkowej wegańskiej (z dodatkiem agaru albo karagenu) Siemię lniane zalewam wodą i mieszam. Wszystkie składniki, łącznie z siemieniem, umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję na grubość około 5-6 mm i wykrawam prostokąt. Skrawki wykorzystuję na boczki. Zrobiłam z jednej strony warkocz. Ciasto piekę w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się(...)szczelnie w folię aluminiową i zostawiam tak na2 dni. Następnie przygotowuję polewę. Truskawki gotuję w garnku, aż się lekko rozpadną. Dodaję galaretkę i jeszcze chwilę gotuję. Polewę wylewam na ciasto. Mazurka można przyozdobić migdałami. Całość odstawiam do wystygnięcia. Smacznego Artykuł Mazurek truskawkowy (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczą 79

łyżkę cukru, całość mieszam. Tłuszcz rozpuszczam. Mąkę mieszam z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym, jajkami, zaczynem drożdżowym, solą. Dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam na gładką masę. Do ciasta dodaję migdały i otartą skórkę z pomarańczy i ponownie mieszam. Ciasto przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę do baby (około 3 litrów) smaruję tłuszczem. Ciasto mieszam

Słodki sentyment
Drożdżowy kwiat z jagodami i twarogiem 75

czasie twaróg wkładam do miski i rozdrabniam widelcem. Dodaję jagody, cukier i cukier waniliowy i mieszam. Spróbujcie, czy masa jest dostatecznie słodka, jeśli nie, dodajcie trochę cukru. Ciasto rozwałkowuję na kwadrat o szerokości ok. 20-25 cm i grubości 1 cm. Żeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką(...)ciasto wykładam masę jagodową i zwijam całość w roladę. Końce rolady sklejam (można posmarować mlekiem). Formuję w miarę równy okrąg. Następnie tnę okrąg co 3 cm na 2/3 głębokości. Każdy kawałek obracam o 90 stopni. Całość smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę 30-35 minut, aż się zarumieni. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem i gotowe

Słodki sentyment
Orzechowy skalniak 88

Dlatego przyszedł czas na realizację karteluszkowych zapisków Dzisiaj orzechowy skalniak. Ciacho z dużą ilością orzechów, kwaskowe i słodkie jednocześnie, z dodatkiem musu czekoladowego. Same dobre smaki zamknięte w jednym cieście. A dodatkowo możliwość wykorzystania nadmiarowych białek, które zostają nam na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek . Składniki na biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier. Całość dokładnie ubijam. Dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową mieszam z mąką ziemniaczaną i dodaję do masy, mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę (30cmx20cm) i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Składniki na bezę (skalniak): 4 białka 10 łyżek cukru 1 szklanka mielonych orzechów Cukier waniliowy Białka ubijam

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania