miseczce mieszamy kakao z 1/2 szklanki cukru oraz wodą. Ma powstać gęsta, ale jednolita masa. Jeśli mieszanie sprawia Wam trudność, dodajcie jeszcze jedną łyżkę wody. Później rozrzedzimy tą papkę ciastem. Masło lub margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z pozostałym cukrem około 2-3 minut. Dodajemy pastę waniliową lub aromat i jajka (pojedynczo). Po każdym jajku chwilę miksujemy(...)się połączyły i masa tłuszczowo-jajeczna stopniowo zwiększała swoją objętość. Teraz będziemy dodawać, również stopniowo i tym razem naprzemiennie mąkę (pamiętajcie by ją przesiać) i mleko. Mniej więcej 1/3 ciasta białego przelewamy do naszej kakaowej papki i dobrze miksujemy. Teraz zaczyna się zabawa, albowiem trzeba, najlepiej dużą stołową łyżką, wlewać do foremki ciasto tak, aby powstawały nam warstwy. Technika jest
Karczma Honoriettyostatnich dniach na stole , czyli daje kulinarny oddech od tradycji , naszym kubkom smakowym Prosta , zawsze się udaje i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych . Składniki na dwie pizze średniej wielkości : ciasto : 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru pozostałe składniki : kilka(...)pizzy ( ja używam ketchupu z cukinii własnej produkcji – tutaj przepis ) szczypta suszonego oregano , bazylii , tyle ile lubicie do smaku tarty ser żółty , dowolnego rodzaju Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto – powinno to trwać około 15 minut ( najlepiej sprawdza się automat do chleba , świetnie wyrabia ciasto i oszczędza nasze ręce ) .Wyrobione ciasto ,dzielimy na dwie
Ogrodnik w podróżywykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka
Domowy Smak JedzeniaRolada orzechowa to kolejne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole ! Przepis przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom orzechów :) SKŁADNIKI: ZACZYN: 1 szklanka mleka 1 kostka drożdży 1 łyżeczka cukru Mąki tyle, ile zabierze *Zaczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany Odstawić do wyrośnięcia na około ½ godziny CIASTO: ¾ kg mąki Szczypta soli 6 całych jaj 1 kostka masła(...)soli. PRZYGOTOWANIE : MASA ORZECHOWA: 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 2. Następnie dodajemy cukier. Miksujemy. 3. Do piany dodajemy sok z cytryny i zmielone orzechy. Mieszamy. CIASTO: 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka i szczyptę soli. 2. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. 3. Odstawiamy na około ½ godz
Marcepanowa kuchniawykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka
Domowy Smak Jedzeniabiałek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć w mikserze z dodatkiem cukru pudru na puszystą, jasna masę. Następnie dodać stopniowo po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do ciasta dodać przesiana mąkę z proszkiem oraz 5 łyżek kwaśnej śmietany cały czas miksując aż do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. 2/3 ciasta przełożyć(...)formy a do 1/3 dodać dużą łyżkę kakao i wymieszać. Ciemne ciasto wykładamy nierównomiernie na jasne i częściowo wbijamy np. łyżką do środka jasnego. Oiec przez ok. 45-60 minut aż do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę polać na ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Artykuł
I LOVE LIFEwersje słodkie, chrupiące, pełne kremowego wnętrza...i obie malują tak samo duży uśmiech na twarzy rozanielonego konsumenta :) Podobnie radośnie będą prezentować się na wielkanocnych stołach lub koszyczkach :) Zagniatajcie kruche ciasto i poślijcie na świąteczne stoły trochę radości! Ciastka jajeczka na ok. 25 sztuk Potrzebujesz: Ciasto: 85g masła 1 jajko 80g cukru 210g mąki pszennej + do podsypywania 1/2 łyżeczki proszku(...)curd (np: z tego przepisu ) Nadzienie kokosowe: 100ml słodkiej śmietanki 30% 150g białej czekolady 2 czubate łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: cukier puder roztopione 3 kostki ciemnej czekolady Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 2. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 45min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanabiałek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć w mikserze z dodatkiem cukru pudru na puszystą, jasna masę. Następnie dodać stopniowo po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do ciasta dodać przesiana mąkę z proszkiem oraz 5 łyżek kwaśnej śmietany cały czas miksując aż do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. 2/3 ciasta przełożyć(...)formy a do 1/3 dodać dużą łyżkę kakao i wymieszać. Ciemne ciasto wykładamy nierównomiernie na jasne i częściowo wbijamy np. łyżką do środka jasnego. Oiec przez ok. 45-60 minut aż do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę polać na ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Artykuł
I LOVE LIFEobiadowych zapiekanek. Dziś jednak nie zapiekanką Was tu uraczę, a daniem, które jest świetnym pomysłem np. na imprezę lub romantyczną kolację. Inspirowane kuchnią azjatycką połączenie niesamowicie delikatnego, kruchego ciasta ze śledziowym tatarem, grzybami shitake, delikatną śmietaną z wasabi i kawiorem z ogórka kiszonego z całą pewnością jest świetnym pomysłem! Zaskakuje zarówno smakiem, jak i innowacyjnym wyglądem. Zawsze zrobi furorę(...)Śledzik na każdą okazję” – najpierw zróbcie to danie w domu, a zaraz potem trzymajcie mocno mocno kciuki! http://www.sekosa.pl/ Koniecznie! SKŁADNIKI: ( 3 mini tarty ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło – 125 g * żółtko – 1 szt * suszona cebulka – 1 garstka * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml TATAR ZE ŚLEDZIA: * SEKO beczka śledzi filety z olejem wiejskim
Ostra na SłodkoPrzygotowanie: Drożdże wymieszać z łyżką cukru i odrobiną mleka. Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników (oprócz masła). Drewnianą łyżką wymieszać ciasto, przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione, letnie masło. Ponownie wyrobić i odstawić(...)ciasto podwoi swą objętość przełożyć je do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy babkowej do 2/3 wysokości. Ciasto najlepiej ponownie odstawić, aby wyrosło. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180 – 190 stopniach. Polewa: Utrzeć cukier puder z adwokatem na gęstą jednolitą masę. Wystudzoną babkę
KuchniaWeDwoje.plMięciutkie bułeczki z kawałkami czekolady to pyszny pomysł na wielkanocne słodkie co nieco o długich, chrupiących uszkach :) Słodkie, miękkie ciasto drożdżowe pachnące śmietanką i ciepłą czekoladą, a to wszystko w kształcie uszatych króliczków z chrupiącymi ogonkami. Późnym wielkanocnym porankiem, kiedy wszyscy już zachwycą się śniadaniem,a na stół wjadą wszelkie słodkości pewnością niejeden gość sięgnie po drożdżowe cudo z uszami(...)cukrem i drożdżami, wciąż mieszając, do momentu rozpuszczenia się drożdży. 2. W dużej misce umieść mąkę, żółtka, aromat śmietankowy i sól, zalej całość letnim drożdżowym roztworem i zacznij wyrabiać ciasto. 3. Dodaj kawałki miękkiego masła i zagniataj, aż uzyskasz gładką konsystencję. 4. Gładkie i elastyczne ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1h do wyrośnięcia. 5. Czekoladę drobno posiekaj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszne, delikatne ciasto na różne okazje, doskonale sprawdzi się również na wielkanocnym stole. Ciemny biszkopt przełożony mlecznym kremem po prostu rozpływa się w ustach. Dzieci je uwielbiają :-) składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 1 szklanka(...)cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (26x21) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie przekrawam je na dwa blaty. Mleko podgrzewam
babka w formieWielkanocne przygotowania zaczynam od tradycyjnego, wielkanocnego ciasta. O czym mowa? Oczywiście – Babka piaskowa. Nie wiem jak u Was, ale u mnie to ciasto zawsze pojawia się na świątecznym stole, a także wędruje do koszyczka wielkanocnego. Odmian bab jest oczywiście wiele. Na blogu znajdziecie między innymi, przepisy na: babka majonezowa , jogurtowa babka czekoladowa , czy też cytrynową bezglutenową babkę na Wielkanoc(...)udekorowałam jej ani cukrem pudrem, ani inną, słodką ozdobą. Nie przepadam za tego typu ozdobnikami, ale oczywiście Wy możecie ubrać ją według swojego uznania, pamiętając, aby dekorować przestudzone ciasto Babka piaskowa przepis na dwie małe formy na babkę 2 duże jajka 100 g masła 80 g cukru trzcinowego laska wanilii 80 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku
365 dni dookoła kuchnicukru, mąki, 1/2 szklanki letniego mleka i odstawić na 30 minut do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru i mleka, aromat waniliowy, stopiony letni tłuszcz i w robocie wyrabiać ciasto z 7 minut, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę twaróg tłusty śmietankowy zmiksować z żółtkami, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, mrożone owoce tropikalne Hortex rozmrozić(...)durszlaku i wymieszać je z mąką ziemniaczaną forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte dać do formy, rozsypać owoce, na owocach rozsmarować twaróg piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-60 minut, pod koniec pieczenia nakryć wierzch ciasta papierem do pieczenia aby ser się nie przypiekł za mocno, ciasto w formie dobrze wystudzić
W Mojej Kuchni Lubięwedług przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Medyni Głogowskiej skradł ostatnio moje serce, a raczej podniebienie. Bardzo delikatna i puszysta masa serowa połączona jest w nim z kakaowym ciastem biszkoptowym. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ciasta, prezentuje się ono w przekroju bardzo ciekawie, ale sernik ten wyróżnia przede wszystkim jego smak i delikatność. Efekt szachownicy uzyskany jest dzięki upieczeniu dość kruchego(...)podkarpacki smakołyk nie tylko na nadchodzące Święta :) Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk” wydanej przez LGD Eurogalicja. Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 170 g cukru 1 łyżka kakao 60 g mąki ziemniaczanej 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1½ kg sera białego 200 g masła
Trzeci talerz