Serniczek z serków waniliowych na cynamonowym spodzie 162Wystarczy kilka składników aby wyczarować pyszne ciasto! Do ciasta wykorzystałam waniliowe serki, świeże truskawki i truskawkowe galaretki. Spód ciasta to cynamonowe płatki śniadaniowe oraz biszkopciki. Całość oblana czekoladą. Pycha! Spód: 1 szklanka cynamonowych płatków śniadaniowych 50 g biszkoptów 60 g masła Masa serowa: 350 g serków waniliowych 2 łyżki cukru pudru 400 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki wrzątku(...)galaretki i odstawiamy do delikatnego stężenia. Gdy masa trochę stężeje łączymy ją z pokrojonymi w kosteczkę truskawkami. Masę wylewamy na przygotowany spód. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Wierzch ciasta oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z odrobiną mleka. Dekorujemy owocami (borówki, truskawki
VioletoweKucharzenie
NAJLEPSZE CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM – MEGA PUSZYSTE! 247rabarbarem jest tak, że jedni go kochają, a inni wręcz nienawidzą! Ja zdecydowanie należę do jego fanów i z utęsknieniem wypatruję sezonu rabarbarowego na krakowskim Starym Kleparzu. Ciasta drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, ciasta ucierane z rabarbarem, pyszne tarty, drożdżówki i rabarbar zapiekany np. pod owianą kruszonką – na samą myśl o tych smakołykach cieknie ślinka! Dziś przygotowałam(...)przepis na najlepsze ucierane ciasto z rabarbarem. Niesamowicie puszyste! Zawsze się udaje! Nigdy nie ma zakalca! Sprawdzone setki razy! Spróbujcie i Wy, a gwarantuję, że zakochacie się w nim na zabój! SKŁADNIKI: ( blacha 24×26 ) Na większą podwajamy składniki! * mąka pszenna – 2,5 szkl * jajko L – 2 szt * olej roślinny – 0,5 szkl * cukier
Ostra na Słodko
CIASTO Z RABARBAREM NA KEFIRZE 178Polecam Wam kolejny przepis na pyszne ciasto, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta można dodać dowolne owoce sezonowe oraz rabarbar. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i szybko znika.Jako dodatku użyłam kefiru-wyszło przepyszne :) SKŁADNIKI 3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej(...)połączenia składników. Następnie cały czas miksujemy i porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Blaszkę 35x25 wykładamy papierem do pieczenia.Do blaszki wlewamy ciasto. Na cieście układamy pokrojony rabarbar oraz truskawki. Na wierzchu posypujemy cukrem waniliowym. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy do suchego patyczka ok 30-35 minut, funkcja
Mała w garnku miesza
Szarlotka na kruchym -marcepanowym spodzie 246jest rewelacyjna. Składniki na tortownicę: Jabłka: 1.5 kg jabłek ja dałam Lobo 2 łyżki cynamonu Skworcu 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią Skworcu Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 duże jajko 200 g masła lub margaryny 1/3 szklanki cukru np. trzcinowego Skworcu 3 łyżki Cukru Marcepanowego(...)grubym dnie . Posypuję cynamonem i cukrem . Jeśli jabłka są kwaśne możemy dodać pół szklanki cukru. Smażę jabłka aż będą rumiane. Studzę jabłka. 3. Międzyczasie łącze dokładnie składniki ciasta. Wyrabiam bardzo szybko i krótko. Owijam folią spożywczą. Przekładam do zamrażarki na minimum 40 min do godziny. 4. Po upływie 40 minut, pół ciasta trę na grubych oczkach bezpośrednio
Gotowanie Patki
MURZYNEK Z TRUSKAWKAMI + FILMIK 156Ciasto czekoladowe, lekko wilgotne w dodatku z Mascarpone i truskawkami. Bardzo smaczne i na każdą okazję. Polecam mój przepis. SKŁADNIKI : 125 g margaryny 200 ml mleka 3 łyżki ciemnego kakao 2 jajka 280 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sodki 2-3 łyżki marmolady(...)tłuszcz rozpuści. 3 min/ o 1 temp. 35 % C. Masę studzimy. Następnie dodajemy, jajko, marmoladę, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodkę. Dokładnie miksujemy . Tortownicę natłuszczamy i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut. Ciasto studzimy i obracamy do góry dnem. W razie konieczności ścinamy lekko górę. Truskawki kroimy w kostkę. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem
Kulinarne Fantazje Marioli
Babka kokosowa - miękka, puszysta i łatwa do przygotowania 194Babka, którą możecie upiec kilka dni przed świętami wielkanocnymi. Po upieczeniu ciasto będzie miękkie, puszyste i lekko kokosowe w smaku. Najlepszy jest wierzch babki, który po upieczeniu będzie lekko chrupiący. Wbrew pozorom wiórki kokosowe nie są wyczuwalne w babce. 😊 Składniki na formę keksową o długości 25 cm: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (250 g) 1 i 1/4 szklanki(...)cukier rozpuści się w masie jajecznej to wlać olej oraz mleczko kokosowego. Całość połączyć ze sobą. Następnie (stopniowo!) wsypać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli). Ciasto chwilę wymieszać za pomocą miksera - tylko do połączenia składników. Na sam koniec wsypać wiórki kokosowe. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wylać do niej
Ugotować
Mazurek z karmelem, figami i orzechami 185taki mazurek można czekać cały rok. Na naszym stole pojawia się tylko w okresie Wielkanocnym i znika w okamgnieniu. Kruche ciasto, karmel, czekolada, orzechy i figi – czy może być coś lepszego? Składniki: kruchy spód: 240 g mąki krupczatki 65 g cukru pudru szczypta soli 130 g masła, zimnego 1 łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka solony karmel(...)szklanki śmietany kremówki 36% 170 g gorzkiej czekolady dodatkowo 250g suszonych fig 300g orzechów laskowych (całych) Sposób przygotowania: kruchy spód: Masło posiekać z mąką nożem lub przyrządem do ugniatania ciasta kruchego aż uzyska konsystencję kruszonki. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. Prostokątną blachę o wymiarach
Pyry na Gaz
Babka drożdżowa z kruszonką 203zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto wykładamy(...)foremki na babkę posmarowanej masłem. Wierzch ciasta smarujemy wodą lub masłem i posypujemy kruszonką. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30min w 180st. Artykuł Babka drożdżowa z kruszonką pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje
KREM Z BOUNTY 218przepis bez żelatyny trzeba będzie trochę poczekać :). Jeśli potrzebujecie lekkiego kremu, to polecam ten na samej śmietance. Krem z dodatkiem mascarpone, który jest bardziej kremowy, polecam do cięższych ciast i kremów, które użyjecie w torcie. Składniki: 160 g batoników Bounty, pokrojonych 80 ml śmietanki kremówki 36% 7 g żelatyny (1 i 3/4 łyżeczki)+ 2 łyżki zimnej wody 150 ml śmietanki
Słodki Pomysł
Maślany jabłecznik 254Dziś zapraszam na dość szybkie ciasto, a w smaku naprawdę zaskakuje . Może do super dietetycznych nie należy , ale ten smak maślany normalnie uzależnia. Więc dziś zaproponuje ciacho z dodatkiem jabłek, i obiecuję że to nie jedyny przepis tego typu ,bo z takiego ciasta można dodawać przeróżne dodatki. Więc zapraszam kochani to przepisu . Składniki (tortownica(...)Następnie do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy mikserem . Do naszej masy następnie dodajemy wystudzone masło i ponownie mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Kiedy nasze ciasto jest dobrze wymieszane ,wylewamy na wcześniej wysmarowaną masłem tortownicę i posypaną bułka tarta, jak już masa wylądowała w tortownicy ,na wierzch wykładamy nasze wcześniej przysmażone i wystudzone jabłka. Następnie
Mój Smak
Szybki rustykalny sernik z ricotty 260każde ciasto musi być perfekcyjne, równe i z namaszczeniem udekorowane. Ten sernik jest koślawy: rośnie dramatycznie tylko po to, żeby już chwilkę po wyjęciu z piekarnika malowniczo opaść tworząc głębszy lub płytszy krater. A krater w serniku to cudowna sprawa, nie żaden wypadek przy pracy – pomyślcie tylko ileż w niego można włożyć owoców! To sernik pieczony bez spodu, bez ciasta(...)prawie można go nazwać sernikiem dla leniwych… Leciutki i pyszny! Puszysty, aksamitny, lekki i rozpływający się w ustach – taki powinien być dobry sernik! Nie musi być najpiękniejszym ciastem na świątecznym stole, nie musi być równy jak przysłowiowy blat – sernik naprawdę może być popękany, pozaginany, może mieć też w środku wielką dziurę którą wypełnią owoce, syropy, ulubione dodatki. Ten sernik
Karo in the Kitchen
Babeczki do koszyczka 212Jeżeli upieczemy je w małych sylikonowych foremkach to nie ma potrzeby ich niczym smarować gdyż babeczki bez problemu z nich wychodzą. Jeżeli jednak używamy innych foremek należy przed włożeniem ciasta wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ SZKLANKA MA POJEMNOŚĆ 250ML. Składniki: Ciasto: 4 jajka(...)miksujemy razem z cukrami na jasną masę. Następnie wsypujemy suche składniki i delikatnie miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy powoli roztopione oraz wystudzone masło i delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przelewamy do foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka *** *** Po wystudzeniu babeczki delikatnie wyjmujemy
Blog z Apetytem
francuskie z twarogiem z nutą pomarańczy... 161Składniki: ciasto francuskie 1 rolka, twaróg tłusty śmietankowy 25 dag, śmietana 18% gęsta 1 łyżka, cukier 1/2 szklanki, skórka kandyzowana z pomarańczy 100 gram, mąka ziemniaczana 2 łyżki, jajka 1 sztuka "M" Twaróg, jajko, cukier, skórkę z pomarańczy,mąkę ziemniaczaną ,śmietanę dobrze łyżką utrzeć do połączenia składników. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, rozsmarować na cieście twaróg, ciasno zawinąć w rulon(...)blaszce z papierem do pieczenia, można na wierzch dodać pozostały ewentualnie twaróg. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, na blaszce dobrze wystudzić ciasto - ciasto francuskie mam zawsze w lodówce lub zamrażarce, można przygotować na szybko pyszny deser lub na kolację na słono...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Mazurek pomarańczowy 223chwilę obecną to już ostatni mazurek, który chciałam Wam pokazać przed świętami. Śmiało można by go nazwać po prostu tartą, bo w tym przypadku właśnie forma na to ciasto sprawdziła się idealnie. Tym bardziej, że posiadam taką z wyjmowanym dnem dzięki czemu nic nie uszkodziłam przy wyjmowaniu. Trzecia wersja wielkanocnego deseru dziś jest w zdrowszej odsłonie. Do przygotowania kremu(...)użyłam budyniu jaglanego, który swego czasu Wam pokazywałam i który robię z przepisu Dominiki Wójciak. Całość fajnie się równoważy :) Składniki na okrągłą formę do tart Ciasto: 200g mąki Skórka otarta z jednej pomarańczy 100g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 50g cukru pudru Szczypta soli Krem budyniowy: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki miodu Szczypta soli
Kuchnia w czekoladzie
Babka z orzechami laskowymi 158ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i zmielone orzechy laskowe. Zmiksować, żeby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka(...)trochę zgęstniał. Następnie polać babkę i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Babka migdałowa z Amaretto → Babka orzechowa z jabłkami → Babka łaciata → Ciasto snickers → Brownie z masłem orzechowym
Oryginalny smak