ciasto - 162907 przepisów (strona:2834/10861)

Babka kokosowa - miękka, puszysta i łatwa do przygotowania 151

Babka, którą możecie upiec kilka dni przed świętami wielkanocnymi. Po upieczeniu ciasto będzie miękkie, puszyste i lekko kokosowe w smaku. Najlepszy jest wierzch  babki, który po upieczeniu będzie lekko chrupiący. Wbrew pozorom wiórki kokosowe nie są wyczuwalne w babce. 😊 Składniki na formę keksową o długości 25 cm: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (250 g) 1 i 1/4 szklanki(...)cukier rozpuści się w masie jajecznej to wlać olej oraz mleczko kokosowego. Całość połączyć ze sobą. Następnie (stopniowo!) wsypać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli). Ciasto chwilę wymieszać za pomocą miksera - tylko do połączenia składników. Na sam koniec wsypać wiórki kokosowe. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wylać do niej

Ugotować
Mazurek z karmelem, figami i orzechami 149

taki mazurek można czekać cały rok. Na naszym stole pojawia się tylko w okresie Wielkanocnym i znika w okamgnieniu. Kruche ciasto, karmel, czekolada, orzechy i figi – czy może być coś lepszego?   Składniki: kruchy spód: 240 g mąki krupczatki 65 g cukru pudru szczypta soli 130 g masła, zimnego 1 łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka solony karmel(...)szklanki śmietany kremówki 36% 170 g gorzkiej czekolady dodatkowo 250g suszonych fig 300g orzechów laskowych (całych) Sposób przygotowania: kruchy spód: Masło posiekać z mąką nożem lub przyrządem do ugniatania ciasta kruchego aż uzyska konsystencję kruszonki. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. Prostokątną blachę o wymiarach

Pyry na Gaz
Babka drożdżowa z kruszonką 158

zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto wykładamy(...)foremki na babkę posmarowanej masłem. Wierzch ciasta smarujemy wodą lub masłem i posypujemy kruszonką. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30min w 180st. Artykuł Babka drożdżowa z kruszonką pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
KREM Z BOUNTY 181

przepis bez żelatyny trzeba będzie trochę poczekać :). Jeśli potrzebujecie lekkiego kremu, to polecam ten na samej śmietance. Krem z dodatkiem mascarpone, który jest bardziej kremowy, polecam do cięższych ciast i kremów, które użyjecie w torcie. Składniki: 160 g batoników Bounty, pokrojonych 80 ml śmietanki kremówki 36% 7 g żelatyny (1 i 3/4 łyżeczki)+ 2 łyżki zimnej wody 150 ml śmietanki

Słodki Pomysł
Maślany jabłecznik 211

Dziś zapraszam na dość szybkie ciasto, a w smaku naprawdę zaskakuje .      Może do super dietetycznych nie należy , ale ten smak maślany normalnie uzależnia. Więc dziś zaproponuje ciacho z dodatkiem jabłek, i obiecuję że to nie jedyny przepis tego typu ,bo z takiego ciasta można dodawać przeróżne dodatki.   Więc zapraszam kochani to przepisu . Składniki  (tortownica(...)Następnie do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy mikserem . Do naszej masy następnie dodajemy wystudzone masło i ponownie mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Kiedy nasze ciasto jest dobrze wymieszane ,wylewamy na wcześniej wysmarowaną masłem tortownicę i posypaną bułka tarta,  jak już masa wylądowała w tortownicy ,na wierzch wykładamy nasze wcześniej przysmażone i wystudzone jabłka. Następnie

Mój Smak
Szybki rustykalny sernik z ricotty 182

każde ciasto musi być perfekcyjne, równe i z namaszczeniem udekorowane. Ten sernik jest koślawy: rośnie dramatycznie tylko po to, żeby już chwilkę po wyjęciu z piekarnika malowniczo opaść tworząc głębszy lub płytszy krater. A krater w serniku to cudowna sprawa, nie żaden wypadek przy pracy – pomyślcie tylko ileż w niego można włożyć owoców! To sernik pieczony bez spodu, bez ciasta(...)prawie można go nazwać sernikiem dla leniwych… Leciutki i pyszny! Puszysty, aksamitny, lekki i rozpływający się w ustach – taki powinien być dobry sernik! Nie musi być najpiękniejszym ciastem na świątecznym stole, nie musi być równy jak przysłowiowy blat – sernik naprawdę może być popękany, pozaginany, może mieć też w środku wielką dziurę którą wypełnią owoce, syropy, ulubione dodatki. Ten sernik

Karo in the Kitchen
Babeczki do koszyczka 171

Jeżeli upieczemy je w małych sylikonowych foremkach to nie ma potrzeby ich niczym smarować gdyż babeczki bez problemu z nich wychodzą. Jeżeli jednak używamy innych foremek należy przed włożeniem ciasta wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną.     WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ SZKLANKA MA POJEMNOŚĆ 250ML.   Składniki: Ciasto: 4 jajka(...)miksujemy razem z cukrami na jasną masę. Następnie wsypujemy suche składniki i delikatnie miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy powoli roztopione oraz wystudzone masło i delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przelewamy do foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka *** *** Po wystudzeniu babeczki delikatnie wyjmujemy

Blog z Apetytem
francuskie z twarogiem z nutą pomarańczy... 127

Składniki: ciasto francuskie 1 rolka, twaróg tłusty śmietankowy 25 dag, śmietana 18% gęsta 1 łyżka, cukier 1/2 szklanki, skórka kandyzowana z pomarańczy 100 gram, mąka ziemniaczana 2 łyżki, jajka 1 sztuka "M" Twaróg, jajko, cukier, skórkę z pomarańczy,mąkę ziemniaczaną ,śmietanę dobrze łyżką utrzeć do połączenia składników. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, rozsmarować na cieście twaróg, ciasno zawinąć w rulon(...)blaszce z papierem do pieczenia, można na wierzch dodać pozostały ewentualnie twaróg. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, na blaszce dobrze wystudzić ciasto - ciasto francuskie mam zawsze w lodówce lub zamrażarce, można przygotować na szybko pyszny deser lub na kolację na słono...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Mazurek pomarańczowy 161

chwilę obecną to już ostatni mazurek, który chciałam Wam pokazać przed świętami. Śmiało można by go nazwać po prostu tartą, bo w tym przypadku właśnie forma na to ciasto sprawdziła się idealnie. Tym bardziej, że posiadam taką z wyjmowanym dnem dzięki czemu nic nie uszkodziłam przy wyjmowaniu.  Trzecia wersja wielkanocnego deseru dziś jest w zdrowszej odsłonie. Do przygotowania kremu(...)użyłam budyniu jaglanego, który swego czasu Wam pokazywałam i który robię z przepisu Dominiki Wójciak. Całość fajnie się równoważy :) Składniki na okrągłą formę do tart Ciasto: 200g mąki Skórka otarta z jednej pomarańczy 100g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 50g cukru pudru Szczypta soli Krem budyniowy: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki miodu Szczypta soli

Kuchnia w czekoladzie
Babka z orzechami laskowymi 111

ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i zmielone orzechy laskowe. Zmiksować, żeby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka(...)trochę zgęstniał. Następnie polać babkę i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Babka migdałowa z Amaretto → Babka orzechowa z jabłkami → Babka łaciata → Ciasto snickers → Brownie z masłem orzechowym

Oryginalny smak
Owocowa Chatka Baby Jagi 763

Rolada serowa z orzeźwiającymi owocami, łatwa do wykonania, przygotowana bez pieczenia, na chrupiących herbatnikach, jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera. Doskonała słodkość dla fanów owocowych ciast, sprawdzi się na każdym spotkaniu przy małej czarnej. Składniki: Masa serowa: 750g białego sera półtłustego (trzykrotnie zmielonego) 250g masła extra 150g cukru pudru 1 łyżka aromatu waniliowego Mus owocowy: 350g mieszanki owocowej(...)utrzeć na puch, następnie dodawać stopniowo zmielony ser i cały czas ucierać aż masa serowa będzie gładka, na samym końcu dodać aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszać. 3. Składanie ciasta: Herbatniki ułożyć na folii aluminiowej w 3 rzędach po 7 sztuk, jeden obok drugiego. Następnie wylać tężejący mus owocowy (7 łyżek musu zostawić na środek ciasta) i przykryć kolejną warstwą

Szalona Kuchnia Eweliny
Migdałowo - kokosowe ciasto z białek 131

Cześć! Piekąc ciasta, gdzie w składzie są są same żółtka, pozostajemy z kłopotem co zrobić z białkami? Można je zamrozić to raz.  Dwa: to można zaraz coś z nich upiec. Upiekłam ciasto z migdałami i kokosem. Podczas pieczenia wydobywał się piękny zapach! Po upieczeniu ciasto jest również aromatyczne i pyszne. Dlatego też zachęcam do skorzystania z tej propozycji wykorzystania(...)pianę.  Stopniowo dodawałam cukier. Produkty sypkie wymieszałam i wsypałam do ubitych białek. Mieszałam delikatnie, ale już nie mikserem a łyżką. Dolałam olejek migdałowy ok 1/3 buteleczki.  Kiedy ciasto było już wymieszane przełożyłam do formy keksówki o wymiarach 27 x 9 cm. Wcześniej wyłożyłam ją pergaminem do pieczenia.  Piekłam ok. 50 minut w 180 stopniach w dobrze nagrzanym

Pieprzyć z Fantazją
Babka śnieżna 165

którym czasem nie wiadomo co począć. Można oczywiście zrobić z nich bezy czy upiec Pavlową , ale to może się znudzić. Dobrym pomysłem na „pozbycie” się białek jest również ciasto anielskie – biszkopt na białkach . Problem z białkami istniał już od dawna, szczególnie w czasach gdy pieczono ogromne ilości wspaniałych bab drożdżowych , do pieczenia których zużywało się wielkie ilości żółtek. Przepis(...)babkę śnieżną znalazłam w książce Florentyny Niewiarowskiej „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”  z 1895 roku. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne w środku i rozpływa się w ustach, a może niknie w ustach ;)  Babkę śnieżną piecze

królestwo garów
Truskawkowe szaleństwo z Braćmi Koral 235

Uwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fit kokosowo daktylowy sernik na zimno 145

Pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto na bazie mleczka kokosowego, serka mascarpone i zmielonych na pył wiórków kokosowych. Spód to słodkie daktyle z mąką migdałową. Takie ciasto może być zdrowszą wersją ciast z kremem. Kokos rządzi w tym serniku! Spód: 150 g daktyli 100 g mąki migdałowej lub kokosowej 2 łyżki masła 2-3 łyżki wody z daktyli Masa serowa(...)wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia i delikatnego stężenia. Gotową galaretkę przelewamy na stężałe ciasto. Ponownie chłodzimy w lodówce. Smacznego

VioletoweKucharzenie