ciasto - 162258 przepisów (strona:2826/10818)

Ciasto Stefanka 86

Ciasto Stefanka jest pyszne, delikatne a jego przygotowanie zajmie nam max 15-20 minut :). Smakowity deser bez pieczenia z polewą z białej czekolady. Z podstawowych składników które często mamy w domu. Stary, sprawdzony przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 i 1/2 litra mleka ok 400 gram herbatników 1 i 1/2 szklanki kaszy manny ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności(...)gazu i od razu połowę gorącej masy grysikowej wylewamy i rozprowadzamy po herbatnikach, na masie układamy drugą warstwę herbatników, wykładamy i rozprowadzamy pozostałą masę zostawiając kilka łyżek na wierzch ciasta, na masę wykładamy trzecią warstwę herbatników i rozprowadzamy po wierzchu pozostałą masę. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia., czekoladę kruszymy do miseczki, dodajemy śmietanę i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dokładnie mieszamy

Blog kulinarny S9.PL
Kruche ciasto z pianką i borówkami 104

Kruche ciasto z pianką i borówkami można zrobić właściwie o każdej porze roku. Ja jednak najczęściej je robię kiedy na krzakach dojrzewają piękne borówki. Mam ich tak dużo, że nie wiem jak je spożytkować. Nadmiar więc mrożę. Ciasto cieszy się powodzeniem w moim domu i dlatego chętnie je piekę. Przepis podała mi koleżanka, ale znalazłam … Czytaj dalej Kruche ciasto(...)pianką i borówkami Artykuł Kruche ciasto z pianką i borówkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Budyniowe ciasto owocowe 110

Ciasto z masą budyniową, kruszonką i owocami. Pyszne, nie za słodkie, mięciutkie - najlepiej smakuje schłodzone. Składniki: na formę około 25 x 26 cm spód ciasta: 1/3 szklanki cukru,  półtorej szklanki mąki, 200g margaryny do pieczenia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru wanilinowego, 4 jajka, 400 g truskawek, ok 80 g borówek amerykańskich, garść malin, masa budyniowa: 2 budynie(...)śmietankowe, 2 łyżki cukru, 750 ml mleka, kruszonka: 25 g masła, 50 g maki, 50 g cukru Przygotowanie: Spód  ciasta: Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną (musi być miękka, ale nieroztopiona). Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i cukier wanilinowy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki

Lena Gotuje
Foccacia 119

który odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy czosnek, oliwę oraz wlewamy zaczyn, który już zaczął pracować. Wyrabiamy elastyczne i lekko lepiące się ciasto (mikserem około 7 minut, ręcznie około 10-15 minut). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, smarujemy oliwą i przekładamy do miski. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)przeciągów na około 1,5 h. Ciasto, które już wyraźnie wyrosło, odpowietrzamy i krótko wyrabiamy na blacie. Lekko je rozpłaszczamy dłońmi i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W foremce rozciągamy ciasto, tak aby wypełniło całą jej powierzchnię. Rozciągnięte ciasto smarujemy oliwą i na wierzchu układamy wybrane dodatki. Foccacię odstawiamy jeszcze na około 10 minut. Pieczemy 20 minut

Analiza Smaku
Jagodzianki – Parowce z jagodami 119

parze, knedliky – znacie to danie? pod jaką nazwą? Spotkałam się też z nazwami takimi jak parzaki, pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty. To bułeczki z bardzo delikatnego, lekkiego ciasta drożdżowego ugotowane na parze. Ciasto drożdżowe na parowańce robimy z mąki pszennej jasnej, którą zagniatamy z drożdżami, cukrem, jajkami oraz mlekiem z dodatkiem śmietanki, która sprawia, że parowce są potem bardzo(...)cukru Jak zrobić parowce z jagodami: Najpierw w ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Kiedy zaczyn drożdżowy „ruszy” dodajemy go do mąki razem ze śmietanką, jajkami, solą. Następnie wyrabiamy ciasto (przynajmniej 5 min) aż będzie gładkie i będzie odchodzić od reki. Potem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę jagód i łyżeczkę

Dorota Smakuje
Jagodzianki (zawijane) / Polish Blueberry Rolls 137

dodatkowi jogurtu jagodzianki są mięciutkie i puszyste. Zobacz, jak w prosty sposób zawijać domowe jagodzianki na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Maślane jagodzianki z ciasta drożdżowego możecie przygotować z wyprzedzeniem. Samo ciasto drożdżowe może wyrastać przez noc w lodówce, następnego dnia wystarczy nadziewać bułeczki jagodami i odstawić na drugie rośnięcie. Ciasto na drożdżowe jagodzianki wyrasta(...)łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, cukrem, jajkiem i jogurtem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość

Lekcje w kuchni
Witajcie -kto z was pamięta to ciasto fale Dunaju -przepis pochodzi z maminego zeszytu 170

Stary przepis, a takie pyszne ciasto że szybko znika, pamiętam dawniej dawaliśmy z mamą gruszki .ja nieco zmieniłam użyłam 2 rodzaje owoców sezonowych . ciasto 1 kostka masła, 6 jajek, 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki mąki Basia cukier waniliowy olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia \owoce z kompotu lub świeże krem 1 kostka masła , pół litra(...)mleka, pół szklanki cukru kryształu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki wrocławskiej cukier waniliowy polewa 1/2 margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody przygotowanie ciasta blaszka duża 33 x 26 Utrzeć masło z cukrem, dodając po 1 żółtku ucierając potem dodać mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę do pieczenia. Gdy dodajemy mąkę

Moje Wyroby
Pastelowy serniczek z serka homogenizowanego z owocami 107

Przepyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na bazie kremówki, serków homogenizowanych i galaretki. Leciutkie jak chmurka, z warstwą owoców na wierzchu. Zasmakuje i małym i dużym łasuchom. 1 op. okrągłych biszkoptów, petitków 400 g serka homogenizowanego, waniliowego 500 ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 op. galaretki czerwonej 1 op. galaretki zielonej 1 op. galaretki żółtej

Smaki Na Talerzu
MUS Z CZARNEJ PORZECZKI 143

czarnej porzeczki to pyszny krem porzeczkowy do toru i ciasta. Mus porzeczkowy, o lekko kwaskowym smaku, to krem idealny do wakacyjnych wypieków i deserów. Polecam również mus z czerwonej porzeczki. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki: 300 g świeżych/mrożonych czerwonych porzeczek 65 g cukru lub więcej, do smaku 6 g żelatyny (1,5 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody

Słodki Pomysł
Imprezowe kuleczki z kapustką kiszoną i kiełbasą 89

Bardzo prosta i pyszna imprezowa przekąska która zniknie ze stołu w mgnieniu oka! :). Pyszne kuleczki z ciasta pizzowego z farszem z cebulki, kiełbasy i kapusty kiszonej to pomysł który powstał w mojej głowie spontanicznie a wywołał furorę wśród rodziny i znajomych :). Podawajcie koniecznie z domowej roboty sosem czosnkowym!. Mniam… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta na pizzę 500 gram(...)ładnie podsmaży, następnie dodajemy posiekaną kapustę i smażymy wszystko kilka minut od czasu do czasu mieszkając. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia, gdy farsz wystygnie rozwijamy ciasto na pizzę, dzielimy na mniejsze kawałki kwadraty, każdy kawałek ciasta lekko rozciągamy w dłoni, łyżką na środek nakładamy porcję farszu i zawijamy ciasto do środka tworząc kuleczki i kładziemy

Blog kulinarny S9.PL
Ensaïmada - słodki wypiek z Majorki 74

lipcowej Piekarni Amber wypiekaliśmy Ensaïmadę. Ponieważ wspólne pieczenie wypadło podczas zimnych dni tym bardziej miło było posiedzieć w ciepłej kuchni i stworzyć to cudowne ciasto. Ensaïmada to ciasto wypiekane nie tylko na Majorce ale również w Hiszpanii kontynentalnej. Pierwsze wzmianki o majorkańskiej Ensaïmadzie pochodzą z XVII wieku. Ensaimada de Mallorca jest wykonana z mocnej mąki o dużej zawartości białka, wody(...)cukru, jaj, drożdży oraz smalcu wieprzowego zwanego tutaj Saim. Ponieważ moja powierzchnia robocza była dość ograniczona zrobiłam 4 małe ciastka i tutaj pełna dowolność, można zrobić jedno ciasto lub kilka mniejszych ciastek. Na Majorce sprzedawane są w każdej szanującej się cukierni. Oryginalny przepis pochodzi z blogu divinaCocina. Zachęcam do wypróbowania przepisu, to bardzo proste ciasto a smakuje wybornie. Ciasto

Moje Małe Czarowanie
Ciasto z czereśniami 96

Ciasto z czereśniami to ciasto, które robię bardzo często i tylko podmieniam owoce w zależności od sezonu. Niestety sezon na czereśnie trwa dość krótko, więc takie ciasto równie dobrze będzie smakowało z wiśniami, truskawkami, jagodami, a nawet z brz The post Ciasto z czereśniami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tarta z gruszkami 93

Tarta z gruszkami to fantastyczne kruche ciasto, które przygotujemy bardzo szybko a jeszcze szybciej zniknie. Ciekawe nadzienie dopełnia całości, będzie prawdziwym hitem, jeżeli choć raz zrobicie:)Tarta to najbardziej rozpoznawalne ciasto kuchni francuskiej. W okresie letnim możemy poszaleć z nadzieniem, doskonale sprawdzą się również inne dostępne latem owoce. Zachęcam do kreatywnych wypieków i czekam na komentarze:) A teraz pozostaje zaprosić(...)śmietanki 30% 2 żółtka, 1 jajko 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżki mąki pszennej 4 miękkie gruszki 5 łyżek płatków migdałowych sok z cytryny Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i na 30 minut do lodówki. Formę 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie ciasto wałkujemy na okrągły placek wielkości formy, wylepiamy

gotuj ze mną
ciasto biszkoptowe ze śmietaną i truskawkami 154

zakończenie sezonu truskawkowego polecam Wam bardzo pyszne ciasto biszkoptowe połączone z delikatnym kremem ze śmietany i mascarpone oraz galaretką z dużą ilością truskawek. Bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje znakomicie. Takie ciasto to dla mnie kwintesencja lata. składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   1 łyżka(...)truskawek 2 galaretki truskawkowe   wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (24 x 32) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia

babka w formie
Cukinia w cieście – rewelacyjna przekaska 129

Cukinia w cieście to jeszcze jeden świetny pomysł na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa. To danie to świetna przekąska do piwa. Podana z waszym ulubionym sosem smakować będzie jeszcze lepiej. Polecam ten przepis bardzo, jest łatwy w wykonaniu a danie naprawdę smaczne. SKŁADNIKI: 1 ŚREDNIA CUKINIA 100 G MAKI PSZENNEJ 2 BIAŁKA SÓL I PIEPRZ DO SMAKU OLIWA Z OLIWEK(...)PLASTER UŁOŻYĆ NA BLACIE NA RĘCZNIKU PAPIEROWYM I ZOSTAWIĆ NA 30 MINUT. W TYM CZASIE SÓL WYCIĄGNIE Z CUKINII SOKI, DZIĘKI CZEMU BĘDZIE ONA BARDZIEJ CHRUPIĄCĄ. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ CIASTO : DO MISKI PRZESIAĆ MAKE, DODAĆ 1/2 ŁYŻECZKI SOLI I BIAŁKA I 5 ŁYŻEK OLIWY Z OLIWEK. DOPRAWIĆ PIEPRZEM. SKŁADNIKI WYMIESZAĆ. NA KONIEC, DO CIASTA DOLAĆ WODY, CAŁY CZAS MIESZAJĄC. WODY

Pani M - kuchnia smakowita

Proponowane wyszukiwania