ciasto - 164325 przepisów (strona:2824/10955)

Makowa panienka 252

już moja ostatnia świąteczna propozycja delikatne ciasto z dodatkiem maku, galaretka malinowa i krem budyniowy, a na wierzchu chrupiące płatki migdałów. Czyż to nie brzmi pysznie?  Ciasto: 4 jajka 2 białka ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki suchego maku szczypta soli  Białka ubijamy z odrobiną solą, gdy piana będzie(...)gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i mak. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Galaretka malinowa: słoik dżemu malinowego 2 czerwone galaretki Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody, gdy ostygną mieszamy

Cynamonowe szczęście
Biały Lion 176

Proponuję Wam  pyszne ciasto do świątecznej kawki. Jest wiele wersji, ale ja po przetestowaniu kilku przepisów stworzyłam ten wyjątkowy. Połączenie słodkiego kajmaku, ryżu preparowanego oraz masy budyniowej zwieńczone orzechami. Całość stanowi bombę smakową ;)   Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej. Składniki na poncz: 1 szklanka wody, 2 łyżeczki(...)400g masy kajmakowej. Ponadto: 150g orzeszków ziemnych. Biszkopt:  Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 170oC piekarnika i pieczemy ok 340 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy

Słodki Zakątek
3 bit bez pieczenia 175

Tego ciasta chyba nie trzeba nikomu przedstawiać . 3 bit bez pieczenia, to wersja, którą uwielbia wiele osób. Słodkie warstwy, które mieszają się ze sobą, tworzą ciasto idealne. Sprawdzi się idealnie na różne okazje, ponieważ blacha jest duża, dzięki czemu możecie podzielić całość na 24 kawałki. Polecam przygotować ciasto, gdy nie macie czasu na pieczenie albo boicie się, że biszkopt(...)całkowitego połączenia składników (wskazówka: polecam dodać masło do gorącego kremu, dzięki temu nie powstaną grudki). Gotowy krem wylej na warstwę herbatników. Następnie przykryj krem warstwą krakersów i odstaw ciasto do wystygnięcia. Do miski wlej śmietanki i ubijaj je na najwyższych obrotach. Do ubitych śmietanek dodawaj stopniowo cukier puder. Miksuj do połączenia składników (wskazówka: jeśli kremówka nie ubije się

Przepisy na widelcu
Keks migdałowy 173

Keks to właściwie klasyk na świątecznym stole. Keks migdałowy to rewelacyjnie pyszny klasyk na świątecznym stole. Ciasto jest pełne bakali, a wierzch zwieńczony jest mnóstwem migdałów. Coś wspaniałego. Dodatkowo keks migdałowy przygotujecie w 30 minut! Zatem do dzieła Składniki: 400 g pokrojonych w kostkę, suszonych śliwek, moreli, rodzynek, orzechów w dowolnej i ulubionej proporcji 1 garść pokrojonej w kostkę skórki(...)proszkiem do pieczenia i wysypuję na masę jajeczną. Dodaję suszone owoce i pokrojone orzechy i całość delikatnie mieszam łopatką. Tortownicę (średnica 20 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, a górę posypuję płatkami migdałów. Keks migdałowy piekę w 170 stopniach około 65-75 minut, aż migdały i ciasto mocno się zarumienią. Keks przechowywany w chłodnym miejscu szczelnie przykryty folią aluminiową

Słodki sentyment
Pierniczki z okienkiem witrażowym na Boże Narodzenie 198

Pierniczki z okienkiem wypełnionym witrażem z landrynek to piękna i pyszna ozdoba świąteczna. Ich wykonanie jest banalnie proste, a efekt końcowy… efektowny ;) Do przygotowanie pierników z witrażem , poza tradycyjnym ciastem piernikowym, potrzebne są kolorowe landrynki. W czasie pieczenia cukierki rozpuszczają się i wypełniają okienka pierników kolorowymi “szybkami”. Składniki na pierniki z okienkiem z landrynkami 25 dag mąki 10 dag naturalnego(...)opakowania landrynek Miód wlewamy do rondla, dodajemy cukier i przyprawy korzenne i wszystko podgrzewamy. Do ciepłego, ale nie gorącego miodu wsypujemy mąkę i sodę, dodajemy jajko oraz smalec. Zarabiamy ciasto na nasze ozdobne pierniczki. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie lśniące i jednolite. Przed wykrawaniem pierniczków warto je  schłodzić, żeby było mniej klejące. Świąteczne przepisy: Żytnie pierniki bez tłuszczu

Gotujemy i jemy
Piernik z nadzieniem śliwkowym 179

świąteczny stół. Nadziewany piernik jest bardzo bogaty w smaku, wilgotny. Piernik z nadzieniem śliwkowym to już klasyk na polskich stołach. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia własnie bez tego ciasta. Piernik z tego przepisu zawsze wychodzi mięciutki, pachnący przyprawami korzennymi, niesamowicie wilgotny i nie za słodki. Piernik z powidłami najlepiej przygotować kilka dni wcześniej. Wtedy ma jeszcze lepszy smak. Okres(...)dzień. W powietrzu unosi się wspaniały zapach. Uwielbiam, gdy podczas przygotowywania piernika czy pierniczków, w domu unosi się przepyszny zapach przypraw korzennych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta czy też przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 3 jajka, białka i żółtka osobno 200 g płynnego miodu 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 125 g masła

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
KREM SPECULOOS z mascarpone 3059

Więcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Krem Speculoos z mascarpone to idealny pomysł na słodki dodatek do świątecznych tortów i ciast. Krem jest przepyszny! Dlatego radzę uważać, bo może nie starczyć do tortu! Zrobiłam go z gotowym kremem ze słoika, ponieważ kupiłam go na spróbowanie i nie byłam w stanie zjeść bez niczego, taki jest słodki. Kupiłam też

Słodki Pomysł
Biszkopt z bezą i masą budyniową 153

Biszkopt z bezą i masą budyniową to kolejna odsłona świątecznego ciasta. Tym razem naszpikowanego bakaliami i orzechami. Czas przełamać trochę schemat pierników, makowców i serników (na te dwa ostatnie już niedługo pojawi się przepis). Jeśli chcecie jakiegoś urozmaicenia to koniecznie wybierzcie to ciacho! Biszkopt z bezą i masą budyniową Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego(...)WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia oraz czekoladę i kakao. Następnie całość mieszamy nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia

PatiGotuje
Piernik świąteczny z mascarpone 186

Bardzo aromatyczny i delikatny piernik świąteczny z mascarpone to idealny deser na każdą okazję. Smak piernika zdecydowanie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia i nie powinno zabraknąć go wśród ciast, które zagoszczą na Waszym stole.  Piernik świąteczny z mascarpone po upieczeniu jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Uwielbiam smak piernika i szukałam takiego, który będzie wilgotny, puszysty i łatwy(...)inne świąteczne pyszności. Piernik z mascarpone spełnił moje oczekiwania w 100%. Po upieczeniu piernik jest delikatny, wręcz rozpływa się w ustach, ma przyjemny lekko korzenny smak piernika i miodu. Ciasto o umiarkowanej słodyczy i delikatnym piernikowym smaku, który świetnie przełamuje serek mascarpone i konfitura lub masa z daktyli. Ciasto piernikowe świetnie sprawdzi się również do zrobienia torcika piernikowego, gdyż jest

Kuchcik gotuje
Kruche ciastka z pieczątką 228

tylko świątecznych posiłków. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, szczególnie jeśli robi się je z dziećmi. Ten przepis na ciastka z pieczątką to wersja podstawowa, bez dodatków smakowych. Ale do ciasta można dodać na przykład startą skórkę z pomarańczy lub cytryny, przyprawę korzenną lub tylko cynamon. Możliwości pyszności są nieograniczone. Składniki na ciastka z pieczątką 200 g mąki pszennej(...)masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli Zarabiamy klasyczne ciasto kruche. Wszystkie składniki powinny być zimne. Przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i szybko siekamy nożem lub rozdrabniaczem do kruchego ciasta. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, siekamy jeszcze raz i z grudek robimy stożek z wgłębieniem w środku. Tam wbijamy żółtko i wszystko szybko wyrabiamy

Gotujemy i jemy
Miodownik bałajski - kuchnia podkarpacka 189

Miodownik bałajski – kuchnia podkarpacka Miodownik bałajski to skrzyżowanie typowego ciasta na miodzie, piernika i keksa. Ciasto proste, ale pełne aromatu dzięki korzennym przyprawom i bakaliom. Ładny złoto-brązowy kolor miodownik zawdzięcza składnikom, z których jest przygotowany, a które pod wpływem temperatury zmieniają kolor ciasta – miód, skarmelizowany cukier oraz soda oczyszczona. Swoją nazwę miodownik zawdzięcza miejscowości Bałaje położonej niedaleko Lubaczowa(...)stopniowo po łyżce cukru, aż dodamy całą szklankę. Do masy dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Następnie dodajemy przygotowaną masę karmelową i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec do ciasta dodajemy przesianą mąkę oraz sodę oczyszczoną, wymieszaną z łyżeczką śmietany. Ciasto przekładamy do blaszek i pieczemy w temp. 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez ok. 45 minut (oryginalnie

Trzeci talerz
Ciasto truskawkowe 165

Moje dzieciaki zawsze przepadały za ciastem biszkoptowym z bitą śmietaną i galaretką. Natomiast w okresie gdy pojawiały się pierwsze truskawki to dodawałam je do owego ciasta. Urozmaicają one smak i sprawiają, że deser nie jest taki prosty w smaku, a dodatkowo ładnie wygląda i fanom truskawek z pewnością zasmakuje. Ciasto takie można przygotować również z innymi sezonowymi owocami(...)sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Na koniec dodać obie mąki i proszek do pieczenia przesiane przez sitko, całość wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C. Piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). 2. Truskawki obrać z szypułek, umyć i osączyć na sicie.  3. Galaretki przygotować według przepisu

Danka Pichci
Ciasto Raffaello bez pieczenia 144

Ostatnio szukałam pomysłu na ciasto bez pieczenia. Tym sposobem trafiłam na blog  Kulinarne przeboje  i przypadł mi do gustu przepis na ciasto Raffaello. Jest ono bardzo smaczne, delikatne i smakiem przypomina prawdziwe Raffaello. Po prostu je uwielbiam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis zapożyczony z bloga  Kulinarne przeboje . Składniki na blaszkę o wymiarach 28x26cm. Składniki: 1 opakowanie dużych krakersów(...)budynie śmietankowe 43g cukru waniliowego 100g białej czekolady 250-300g cukru zwykłego (ok. półtora szklanki, można użyć mniej) 100g masła 100g wiórków kokosowych+ 50g do posypania wierzchu ciasta 80ml Advocatu (ja użyłam likieru tiramisu) 100g migdałów w płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Migdały uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. 2. 1l mleka wlać do większego garnka

Danka Pichci
Truskawkowy 3BIT 152

Popularne ciasto 3BIT robiłam już kilka razy i mojej rodzinie bardzo smakowało. W podstawowej wersji jest ono z masą krówkową, ale przeglądając strony internetowe znalazłam na blogu  Relax Time  to samo ciasto tylko, że z truskawkami. W tym nowym wydaniu masę krówkową zastąpiłam musem truskawkowym. Ciasto wyszło równie pyszne, lekko orzeźwiające i też przypadło nam do gustu! (adsbygoogle(...)lodówki, aby masa stężała. 4. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody i przestudzoną dodać do śmietany. Całość wyłożyć na schłodzone ciasto. 5. Gotowe ciasto posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci

Proponowane wyszukiwania