Kolorowe i smaczne - takie jest to ciasto. Znalazłam jeszcze jagody w słoikach więc postanowiłam wykorzystać je do tego ciasta. Fajnie się prezentuje i jest smaczne a świadczy o tym fakt, że mój młodszy syn zjadł bez odkładania jakieś warstwy, a czasami się to Mu zdarza. Więc jeśli nie macie jeszcze pomysłu na weekendowe ciasto to zapraszam do lektury i pieczenia(...)Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia tylko wymaga trochę czasu. Ale z ciastami przekładanymi tak to już jest. ciasto jagódka
Ewa w kuchniużyliśmy dżemu truskawkowego, a wierzch obsypaliśmy cukrem pudrem. Pączki pieczone. Składniki: Rozczyn: 20 g drożdży świeżych 10 g cukru 50 ml letniego mleka Ciasto: 400 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 200 ml letniego mleka 30 g roztopionego masła 1 łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli Dodatkowo 150 g ulubionej konfitury(...)Odstaw na chwilę w cieple miejsce. Do dużej misy przesiej mąkę, dodaj jajko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut. Wyrośnięte ciasto przełóż
kuron.com.pljajka szczypta soli szczypta pieprzu odrobina rukoli Dodatkowe składniki pierś z kurczaka feta garść rukoli sól pieprz oregano olej do smażenia. Przepis na naleśniki z kurczakiem Składniki na ciasto miksujemy przy pomocy miksera do uzyskania gładkiego, dość rzadkiego ciasta. Jeśli będzie zbyt gęsto dodajmy odrobine więcej mleka. Odrobinę rukoli drobno siekamy i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Na patelni posmarowanej olejem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto królewskie z jabłkami zobaczyłam w wykonaniu Ewy Wachowicz w jej programie kulinarnym. Już wtedy pomyślałam, że muszę je wykonać u siebie. Pomysł p. Wachowicz posłużył mi jedynie jako inspiracja. Wiedziałam, że muszę zwiększyć ilość jabłek, zmniejszyć ilość cukru (miód w blatach z ciasta czeskiego wystarczy w zupełności) i zrobić bardziej po królewsku, stąd intensywny w smaku lukier na bazie(...)proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać masło i posiekać je z mąką. Do mąki z masłem dodać jajko, żółtko, śmietanę i miód. Wyrobić na gładką masę. Podzielić ciasto na 3 równe części. Do jednej z nich dodać kawę rozpuszczalną. Wyrobić. Do drugiej dodać kakao. Wyrobić. Każdą z części ciasta rozwałkować w prostokąt o tych samych wymiarach dopasowanych do wielkości
Weekendy w domu i ogrodzieSzybkie… łatwe… smaczne… Proste ciasteczka z twarogowego ciasta półfrancuskiego. Przepis podejrzałam w „Kuchnia cerkiew” ( filmik ) z tą różnicą, że dodałam jeszcze dwie łyżki cukru, by były nieco słodsze. W yglądają apetycznie i bardzo łatwo się je robi. Do pomocy w przygotowaniu możesz zaprosić także maluchy – gniecenie ciasta, wykrawanie kółek i formowanie ciasteczek na pewno(...)pania Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w ósemki. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było miękkie – zagnieć je z twarogiem, cukrem i mąką. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj na cienki placek (o grubości ok. 3-5 mm) i powycinaj kółka (foremką lub szklanką) . Na każde kółko połóż kawałek jabłka, złóż
Kulinarne S.O.S.Mięsiste i wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe coś na pograniczu murzynka i brownie z dodatkiem mrożonych malin, moje ulubione. Już mały kawałeczek tego prostego bezproblemowego ciasta przegania wszystkie smutki, natychmiastowy poprawiacz nastroju i ulubiona kombinacja smaków. To ciasto na zimową chandrę. Foremka ze zdjęcia to seria Retro Dr.Oetkera idealna dla miłośników brownie w modnym pastelowym kolorze, pokryta specjalną(...)kakao Duża szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: ½ szklanki świeżych lub mrożonych malin Sposób przygotowania: Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć jednakową temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy szczyptę soli i cukier , ubijamy prawie do białości. W gorącym naparze kawowym mieszamy kakao do jednolitej konsystencji, zostawiamy
Wanilia i Kardamoncamembert ze skrętkami drożdżowymi Składniki: 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu 5-6 plastrów włoskiej gotowanej szynki 5-6 plastrów prosciutto 2 łyżki białego wytrawnego wina świeżo mielony pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej około 2/3 szklanki wody (około 160 ml) 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy łyżka cukru sól Rozpoczynamy od ciasta. W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem(...)połową wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, wodę i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki, przerzucamy ciasto na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę i wrzucamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe
PatiGotujeBudyniowiec z bananami na herbatnikach to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadła. Przygotowuje się je szybko a smakuje rewelacyjnie. Jedyny czas oczekiwania na to pyszne ciasto to chłodzenie, ale warto czekać. Polecam. SKŁADNIKI : 300 g herbatników 1 kg bananów ( 6 sztuk ) 1 litr mleka 3,2 % 2 budynie waniliowe po 40 g , bez cukru 3/4 szklanki cukru(...)mleka i zagotowujemy ciągle mieszając. Powstanie gesty budyń. Na blaszkę 25/30 cm, rozkładamy herbatniki, na to wylewamy budyń i równo rozsmarowujemy. Na wierzch rozkładamy następną warstwę herbatników. Ciasto studzimy i chłodzimy w lodówce. Zimną śmietanę ubijamy z cukrami, na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i miksujemy. Po chwili śmietana jest gotowa. Na zimne ciasto rozkładamy trochę
Kulinarne Fantazje MarioliPyszne, odrywane kawałki puszystego ciasta drożdżowego w formie bułeczek z dodatkiem sosu pomidorowego, mozzarelli i suszonego oregano to moja propozycja dla wszystkich miłośników włoskiej pizzy margherita. Bułeczki n ajlepsze s ą jeszcze na ciepło prosto z piekarnika a smakują i pachną cudownie, po prostu n iebo w gębie, polecam Wam serdecznie(...)mozzarella tagliata a dadini 1 cucchiaino di origano secco PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, robimy dołek i dodajemy cukier oraz olej. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając letni ą wod ę a na samym końcu s ó l . Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep
La grande e la piccola cuocaCukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki Wieżyczki z Kremem Cytrynowym i Bezą Składniki na około 12-15 babeczek: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 130g miękkiego masła 140g cukru skórka otarta z 1/2 cytryny 2 jajka 60g wiórków kokosowych 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku(...)sitko). 2. Gotowy krem ściągamy z ognia i przekładamy do miseczki. Nakrywamy folią spożywczą na dotyk i odstawiamy do całkowitego stygnięcia (można wstawić go do lodówki, aż będzie zimny). Ciasto: 3. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier, skórkę z cytryny i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem
Mała CukierenkaTarta wyszła przepyszna, dawno nam tak ciasto nie smakowało jak to :) Kruchutki i bardzo maślany spód, nadzienie z serka waniliowego i mrożone owoce to przepyszne połączenie. Składniki na blaszkę o śred. 22 cm Kruchy spód: 1 szkl mąki kukurydzianej (zamiast kukurydzianej możemy użyć mąki pszennej lub krupczatki) 1/3 szkl mąki pszennej tortowej 1 żółtko (białko chowamy do pojemniczka(...)łyżeczki w proszku budyni waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju rzepakowego garść drobnych, mrożonych owoców np. jagód, borówek kilka sztuk mrożonych truskawek cukier puder na wierzch ciasta Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 min, a nawet można na całą noc. 2. Następnie wyklejam
Gotowanie...to proste !bułeczki wyszły meeega, polecam z czystym sumieniem. Składniki na 10 sztuk: Rozczyn: -7g drożdży instant – 200ml mleka – 4 łyżki drobnego cukru – 4 łyżki mąki Ciasto: – 1 jajko – 1 białko -50g roztopionego i wystudzonego masła – 4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) – szczypta soli – 370g mąki Nadzienie: – 15 cukierków „krówka(...)czystą ściereczką i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie, do opary dodać całe jajko i jedno białko, sól, olej i roztopione masło, wymieszać. Stopniowo wmieszać mąkę, zagnieść ciasto i wyrabiać przez około 10 minut (nie krócej). Gotowe ciasto włożyć do dużej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie podzielić ciasto
Smaki Arminekąt, lecz szkoda mi tych wszystkich lat blogowania... tym bardziej, że kuchnia była, jest i będzie moją pasją... Murzynek z gruszkami to dla wielu smak z dzieciństwa. Pyszne, kakaowe ciasto i soczyste, słodkie gruszki smakowały każdemu. Ostatnio miałam ochotę na taką sentymentalną podróż kulinarną i upiekłam sobie to ciasto :) Do ciasta można wykorzystać zarówno świeże owoce (takich ja użyłam(...)ostudzonej masy w garnku (nie przerywając mieszania) dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Gruszki z kompotu również pokroić na ćwiartki (jeśli mamy np. połówki). Owoce poukładać na cieście
My simple kitchenDzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto z mąki gryczanej Radix-Bis ze śliwkami, powidłami i kremem daktylowym. Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 200 g masła miękkiego 1 szklanka cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 szklanki mąki gryczanej Radix(...)Mąkę przesiewamy partiami z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy pokrojone drobno śliwki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto,pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45/50 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół. Delikatnie w koło obcinamy nie równe brzegi.Jeszcze raz 2 blaty ciasta przecinamy
Sama słodycz i szczypta chili