ciasto - 162322 przepisów (strona:2833/10822)

tort wuzetka-drip cake 182

brata. Jest to klasyczny tort na kakaowym biszkopcie, naponczowany, przełożony bitą śmietaną i powidłami. Ozdobiłam go ostatnio bardzo modną metodą "drip cake" czyli czekoladą, która wygląda jakby spływała z ciasta. Wygląda to bardzo efektownie a jest bardzo proste :) Jestem bardzo zadowolona z tego tortu, bardzo mi się podoba i jest lekki i baaaardzo pyszny :) SKŁADNIKI *przepis na małą tortownicę około(...)powidła -mocna herbata do ponczowania Jajka ubijamy z cukrem na jasną, pulchna masę, dodajemy przesiana mąkę, proszek do pieczenia, kakao, wodę i olej i całość miksujemy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy (na dno dajemy papier do pieczenia) Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka) Studzimy. Ścinamy kopułkę-jeśli się pojawiła i kroimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierogi ze szpinakiem + filmik 153

Farsz : 300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 300 g twarogu masło (ok. 1 kopiastej łyżki do farszu oraz 1/3 kostki do okrasy) oliwa sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanki wrzątku (lub trochę więcej) szczypta soli Tutaj mój przepis na  Idealne ciasto na pierogi . Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mrożony szpinak(...)widelcem. 5. Dodajemy przygotowany szpinak i wszystko mieszamy. 6. Na końcu solimy, dodajemy sporo pieprzu i gałki muszkatołowej, mieszamy i farsz gotowy. Możemy zabrać się na nasze  Idealne ciasto na pierogi. 7. Lepimy pierogi. 8. Gdy pierogi są już ulepione, nastawiamy wodę w garnku na pierogi, a w rondelku roztapiamy kawałek masła na okrasę. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku

Kawa z mlekiem
Chałka dyniowa 116

miksujemy na puree. Odmierzamy szklankę. Mąkę, drożdże i wszystkie inne składniki, razem z puree z dyni umieszczamy w misce i mieszamy. I tutaj albo przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto aż przestanie się lepić do rąk, im dłużej wyrabiane tym lepiej. Lekko podsypujemy mąką w razie potrzeby. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę aż zwiększy(...)jest sponsorowany, ale jestem z niego tak zadowolona,  że nie mogę go nie pochwalić. Robot planetarny Łucznik, chcesz zobaczyć, kliknij. No dobrze, jak już robot wyrobi nasze ciasto, zdejmujemy końcówkę mieszającą czyli hak  i zostawiamy ciasto w misce do wyrośnięcia około 1 a nawet dłużej. Po tym czasie ciasto dzielimy na 7 części, z których formujemy wałki

Życie zaczyna się w kuchni
Cytrynowo - kakaowa babka z owocami 200

Przepis na to ciasto jest banalnie prosty. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać owoce i pieczemy. Może na weekend? Kto chętny?  Składniki : * kostka masła bądź Kasi 250g * 2 szklanki mąki pszennej  * szklanka cukru  * 4 jajka  * łyżeczka proszku do pieczenia  * 1 cytryna  * 2 łyżki kakao  * owoce : porzeczki, śliwki, maliny Przygotowanie : Masło utrzeć(...)cukrem i z jajkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sok wyciśnięty z cytryny. Ciasto wymieszać, odłożyć 1/3. Dodać skórkę otartą z cytryny a do odłożonej części ciasta kakao. Wymieszać. Do blaszki wyłożyć ciasto cytrynowe, ułożyć owoce i przykryć ciemnym ciastem. Piec około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka

Magiczne Życie Marty
Sakiewki francuskie z owocami leśnymi i budyniem 185

wiele nam brakuje. Choć nie, powiem więcej, według mnie te bułeczki są jeszcze lepsze, tak jakby trochę odchudzone - choć czy jest to w ogóle możliwe, gdy w grę wchodzi ciasto francuskie?  A i jeszcze jedno, jeżeli nie posypiecie cukrem pudrem, ten wypiek będzie praktycznie bez cukru (w zależności od przygotowania budyniu). Składniki na sakiewki : 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)pozbycia się grudek.  Gdy mleko się zagotuje wlać masę jajeczka i energicznie mieszać ciągle podgrzewając. Odstawić do wystudzenia.  Budyń z proszku przygotować według przepisu na opakowaniu.  Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, podzielić na 12 prostokątów.  Na 6 z nich ułożyć maliny i borówki, nałożyć łyżeczkę budyniu i zalepić drugim kawałkiem ciasta. Ramkę sakiewki warto przygnieść widelcem

Słodkie Przyjemności
Jaglany snickers ze słodko słonym karmelem 156

Słodko słony karmel z daktyli i masła orzechowego, połączony z kaszą jaglaną tworzy ciasto idealne! Dodatkowo wykonane jest w wersji bez glutenu. Przygotowanie:  40 minut Koszt: Średnie Powiem Wam, że lepszego ciasta snikersa w życiu nie jadłam! Te typowe z gotowych mas krówkowych czy kajmakowych lub z batonami Snickersa mogą pójść w niepamięć! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis(...)będą dla Was istnieć. Przepis może i wymaga więcej pracy niż standardowe wykonanie, gdzie wykorzystuje się zwykłe herbatniki i wylewa gotową masę. Za to czas poświęcony na stworzenie tego ciasta na pewno wynagrodzi Wam smakiem!  Po co faszerować się sztuczną masą, która zawiera na 1 miejscu CUKIER, potem mleko w proszku. Zamiast tego można stworzyć domową zdrową wersję, która

Zdrowie i pysznie na talerzu
Marcepanowe szarlotki 113

przynajmniej wiem co w nim jest. A zapewniam was że jak wam zostanie to długo nie poleży. Najlepsze jeszcze ciepłe, zresztą ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy wystygną. ciasto kruche: 2 żółtka 150 g mąki pszennej 80 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru pudru jabłka: 60 dkg jabłek 1 łyżka miodu 1/2 cytryny cynamon marcepan: 250 g migdałów(...)być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop lekko studzę ale jeszcze gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma.  Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne i pokrojone masło, sól, cukier, żółtka i zagniatam krótko rękoma. Wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto dzielę na pięć części. Każdą wałkuję

wesoła kuchnia
Ciasto dyniowe z gruszkami i śliwkami 276

tyle dojrzałe, że można się nimi zajadać do woli! Nie zapominajmy jednak o dyni, która także ma teraz swój czas :) Ja spróbowałam połączyć to wszystko i przygotować ciasto. I choć jestem zwolenniczką dodawania oleju do ciast ucieranych, a nie masła, bo wydają mi się bardziej puszyste, wilgotne i po prostu smaczniejsze, tym razem tego nie zrobiłam.  Przygotowanie jest banalne(...)porównaniu do ciasta nad którym właśnie siedzę!), a składniki podstawowe, a już na pewno łatwo dostępne. W sam raz na jesiennie popołudnia, które nieśmiało pukają do naszych domów... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Kuchnia w czekoladzie
Tarta śliwkowa z kremem 184

wszelkich deserów. U mnie dzisiaj w roli głównej żółte śliwki. Duże, słodkie i  soczyste. Tarta z nimi jest naprawdę dobra. TARTA ŚLIWKOWA Z KREMEM Składniki: (forma 23cm) ciasto : 220 g mąki, 2 łyżki cukru pudru, 140g zimnego masła, 1 żółtko 2 łyżki wody krem:  260 ml mleka, 190 ml ajerkoniaku,  4 żółtka,  60 g cukru(...)mąki ziemniaczanej,  60 g mąki pszennej dodatkowo: 10 dużych żółtych śliwek, dżem śliwkowy lub morelowy Przygotowanie: ciasto:  Wszystkie składniki wyrabiamy  na  gładkie ciasto, które następnie owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę,nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, obciążamy je fasolą i pieczemy przez

Bon appetit mon amie
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 112

olej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie uruchomiamy mikser. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra i dół) około 25 minut. Piernik  można dodatkowo ozdobić polewą i posypać orzechami

Cztery Fajery
Drożdżowe ciasto ze śliwkami 131

Naszło mnie na drożdżowe a skoro jeszcze śliwki są to co może być lepszego niż ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka :) Składniki: ciasto - 20 g świeżych drożdży - 50 g cukru - 70 ml ciepłego mleka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 jajko - 250 g mąki pszennej - 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła wierzch - 1 kg śliwek kruszonka - 80 g mąki pszennej(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.  Wyrośnięty rozczyn przekładamy do miski, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, jajko, przesianą mąkę oraz masło. Składniki mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm, na wierzchu wykładamy wypestkowane śliwki. Składniki na kruszonkę mieszamy, zagniatamy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 118

Szybkie ciacho, bardzo smaczne. Oczywiście idąc w myśl mojej zasady – prosto, niewiele składników i ma się szybko robić No i robi się Składniki na ciasto: 1 kostka masła (200 g) – masło powinno być miękkie 200 g cukru pudru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka (w temperaturze pokojowej)   Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki(...)Śliwki przekrawam na pół i wyjmuję pestki. Kruszonka: W misce umieszczam 1/2 kostki masła pokrojonego w kosteczkę, dodaję mąkę i cukier, rozcieram składniki rękami tak by powstała kruszonka. Ciasto: Masło umieszczam w misce i miksuję aż zrobi się jasne. Dodaję cukier puder i nadal miksuję, by powstała jednolita masa. Dodaję po 1 jajku nadal miksując. Dodaję po 1 łyżce mąki

MojaQchnia.pl
Ciasto bez pieczenia: Rurociąg 1578

Kochani! Tym razem dodaję przepis na ciasto, na które uparłam się szczególnie Robiłam je 5 razy w krótkim odstępie czasu, by w końcu uzyskać idealną konsystencję. Mimo wszystko muszę przyznać, że za każdym razem ciasto wychodziło mi nieco inne w smaku – tzn inna konsystencja masy. Używałam też rurek różnych producentów. Najważniejsze, że za każdym razem smakowało! Ciasto należy schłodzić

Mojewlasne.pl

Proponowane wyszukiwania