ciasto - 162258 przepisów (strona:2833/10818)

Ekspresowy murzynek z polewą czekoladową 100

Szybki i prosty w przygotowaniu murzynek z polewą czekoladową to delikatne i mięciutkie ciasto które każdy jest w stanie przygotować. Do tego polewa z ulubionej czekolady i możemy delektować się pysznym ciastem do poobiedniej kawy czy herbaty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na murzynka: 2 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 2 jajka 1 szklanka mleka(...)dżem, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, do gotowej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników szpatułką/łyżką ale nie mikserem!, gotowe ciasto wylewamy do podłużnej formy keksowej u mnie 34×13 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra

Blog kulinarny S9.PL
Chałka na dobre śniadanie 106

szczypta soli Mleko zagrzewamy do temperatury ok. 35 st. C. Powinno być ciepłe, nie gorące. Rozpuszczamy w nim drożdże i masło. Następnie łączymy wszystkie składniki i zagniatamy dokładnie, gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na godzinę, aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części. Z każdej formujemy kulę(...)układamy po dwie w formie o wymiarach ok. 10×20 cm (keksówka). Pozostawiamy na kolejne 30 minut aby ciasto jeszcze podrosło. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st C. Chałkę pieczemy przez 25-30 minut

Kucharzyca
jabłecznik ucierany 710

Lekki i puszysty jabłecznik, który zawsze się udaje. Ciasto olejowe przełożone musem jabłkowym i razem z jabłkami pieczone. Pyszne i proste w przygotowaniu. Nie wymaga wielkich zdolności ani czasu, każdy bez problemu sobie z nim poradzi. U nas zniknęło błyskawicznie. składniki: 5 dużych jajek   3/4 szklanki cukru   cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 5 łyżek mleka 250 g mąki(...)cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej, mleko i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie do połączenia składników. Połowę ciasta wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (21 x 26 cm). Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę 15 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto wykładam jabłka i drugą część ciasta. Piekę

babka w formie
NAJPROSTSZA SZARLOTKA 82

miski posyp jabłka cukrem i cynamonem, wymieszaj dobrze wysmaruj foremkę do tarty odrobiną masła i oprósz mąką 150g masła wymieszaj z mąką i solą, na koniec dodaj wodę – ciasto powinno mieć gładką, aksamitną konsystencję wyklej nim foremkę, podziuraw widelcem i wstaw do zamrażarki na 10 minut na schłodzonym cieście ułóż rodzynki, a na nich plasterki jabłka zaczynając od krawędzi(...)foremki rozpuść pozostałe masło i posmaruj nim jabłka piecz w 190ºC przez ok 50 minut aż brzegi ciasta będą rumiane po upieczeniu wyjmij szarlotkę z pieca i odstaw na minimum pół godziny – dzięki temu ciasto nie będzie się kruszyć przy krojeniu i przekładaniu na talerz Smacznego! ps przed pokrojeniem poczekaj, aż ciasto trochę przestygnie, a przy nakładaniu pamiętaj

SandraFrej.com
Serowa tarta z białą kiełbasą i boczkiem 167

tartego sera mozzarella  120 g sera camembert 1 łyżka mąki 3 jajka 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany  kremówki 30%  Przygotowanie   ✅ Spód: Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli, następnie dodać jajko i zagnieść  składniki w jednolite ciasto.  Zawinąć w folię i wstawić do lodówki(...)godzinę. ✅Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek podsypując mąką, wyłożyć nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę o (średnicy 24 cm).Spód podziurkować widelcem i piec w rozgrzanym piekarniku na  190 stopni C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.  ✅Nadzienie:  Na patelni skarmelizować czerwoną cebulę: pokroić ją w piórka  i włożyć

Niezły Młynek
FIT CIASTO KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ – bez białej mąki, bez tłuszczu, bez białego cukru 125

Piekąc FIT CIASTO BANANOWE nawet przez myśl mi nie przeszło, że zrobi aż tak niesamowitą furorę! Dostałam od Was już ponad ( grubo ponad! ) 200 zdjęć upieczonych przez Was tych chlebków. Dziś przygotowałam dla Was kolejny FIT przepis – tym razem zapraszam na fantastyczne ciasto z kokosem i kawałkami gorzkiej czekolady. Przygotowane również z płatków owsianych. Bez białej mąki. Bez białego

Ostra na Słodko
Drożdżowe bułeczki maślane na słodko 103

wyrośnięcia, do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli, wlewamy rozpuszczone i lekko przestygnięte masło/margarynę, wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko i rozczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto, w razie potrzemy możemy dosypać trochę mąki lub dodać ciepłego mleka, ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne, następnie przekładamy do miski na dnie lekko podsypanej mąką. Ciasto(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia, wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na blat/stolnicę lekko obsypaną mąką. Robimy z ciasta wałek i dzielimy na ok 16 części z których formujemy bułeczki, bułeczki przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Blog kulinarny S9.PL
Churros 132

Churros to hiszpański przysmak z ciasta parzonego, czyli uwielbiane przez dzieci „słodkie frytki”. Składniki: 200g mąki pszennej 200 ml mleka 50 ml wody 50g masła 1 opakowanie cukru z wanilią 2 łyżki drobnego cukru 3 jajka szczypta soli dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder i cynamon do oprószenia churros oraz Nutella Przepis: Na małym ogniu zagotować mleko, dodać(...)masło, cukier, sól, mieszać dopóki składniki się nie połączą, Następnie dodać mąkę i wodę i ucierać, aż ciasto ciasto będzie gładkie. Masę ostudzić. Do ostudzonej masy dodać jajka i miksować do połączenia się składników, Olej nagrzać do temperatury 180 stopni, Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego, Ciasto wyciskać bezpośrednio na olej, churros powinny mieć około 10 cm, Smażyć około

tyfranbox
Królewiec 95

pszenna 3 łyżki, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, masło 1,5 kostki, olejek migdałowy 1 łyżka, polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki na blaty miodowe łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Najłatwiej jest to zrobić(...)następnie po jednym żółtku. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Suchą mieszankę wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto biszkoptowe wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie zdrapujemy z niego powstałą podczas pieczenia

kulinarne odsłony pati
Drożdżówki z prażonym jabłkiem i gruszką 78

posypanych kruszonką. Drożdżówki są maślane w smaku i nadziane dużą ilością duszonych owoców. Wbrew pozorom domowe drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania. Składniki na 10 dużych sztuk: ciasto drożdżowe 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 1/4 szklanki zwykłego cukru (70 g) 1/2 szklanki mleka 2 jajko + 1 żółtko 1/2 kostki masła (100 g) 1 opakowanie suchych drożdży(...)szczypta kwasku cytrynowego 2 łyżeczki cukru wanilinowego kruszonka 2 łyżki zimnego masła 2 łyżki zwykłego cukru 4 łyżki mąki pszennej dodatkowo do posmarowania 1 małe jajko Na początek przygotować ciasto drożdżowe . Mleko lekko podgrzać. Masło roztopić, ostudzić. Do miski wsypać mąkę oraz suche drożdże. Składniki wymieszać ze sobą. Następnie wsypać szczyptę soli, wlać mleko oraz dodać żółtka, całe jajko

Ugotować
Polskie specjały. Pierogi, pierożki, uszka. Niebo w gębie 96

gulasz. Polacy również posiadają swoje dania narodowe. I to nie jedno, lecz więcej. Do jednych z najbardziej popularnych polskich dań należą pierogi. Pierogi powstają z kawałka cienkiego i elastycznego ciasta, które uprzednio zostało dobrze wyrobione. Ciasto do pierogów powstaje na bazie ciasta makaronowego. Lecz na pierogi nadaje się także ciasto drożdżowe lub cisto ziemniaczane. Przygotowane ciasto po rozwałkowaniu i pokrojeniu

ProstePesto.pl
Roladki naleśnikowe po meksykańsku 91

Roladki z ciasta naleśnikowego z nadzieniem meksykańskim w stylu chili con carne, zapieczone w piekarniku pod mozzarellą. Nadzienie   składa się z mielonej wołowiny oraz cebuli, świeżej papryki, czerwonej fasoli i kukurydzy, doprawione dodatkiem koncentratu pomidorowego.  Całość dopełniają przyprawy (ważny jest tu kumin), dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak oraz aromat. Mimo że zawinięte w zwykły naleśnik(...)danie smakuje rewelacyjnie. Zwieńczeniem jest mozzarella, która po zapieczeniu staje się ciągnąca...   Pyszny i prosty obiad dla całej rodziny! Składniki: Ciasto naleśnikowe: 4 jajka 1 i 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżek oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki

Kuchnia MagdaLeny
Chałka 86

minut. Do miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, 2 żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, mleko i wyrośnięte drożdże i wszystkie składniki mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto, aż stanie się jednolite. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie dzielę ciasto na 3 w miarę równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkowuję na rulonik długości

Słodki sentyment
Chlebek bananowy – czekoladowy 92

Chlebek bananowy jest już dość znanym w internetach wypiekiem. Nie wiem jakie macie podejście do pieczonych bananów. Ale ja (i mój mąż zresztą też) lubimy banany w cieście gdy są na surowo tak jak np. banoffe pie . Natomiast gdy są one składnikiem ciasta pieczonego to zyskują jakiś taki dziwny smak. Mimo wszystko korcił mnie ten chlebek dlatego postanowiłam dodać(...)jajka, mieszamy. Na końcu resztę mąki i proszek do pieczenia. Jeszcze raz mieszamy widelcem lub krótko mikserem. Pieczemy około 40 minut. Do suchego patyczka Chlebek bananowy czekoladowy Chlebek czekoladowy Ciasto czekoladowo bananowe Smacznego!!! Justyna Artykuł Chlebek bananowy – czekoladowy pochodzi z serwisu Relaxtime

Relaxtime

Proponowane wyszukiwania