śródziemnomorskim serem Apetina , którym sprytnie można zastąpić bułgarskie sirene , ale także szpinakiem (to jest dość popularny dodatek), oliwkami, świeżymi ziołami i czerwonym pieprzem. Wyszło znakomicie! Chrupiące blaty listkującego się ciasta filo przekładanego pysznym serowym farszem są czymś, co łakomczuchy lubią najbardziej. Dodatkowo ten czaderski kształt banicy sprawia, że można zabłysnąć takim daniem wśród znajomych, czy rodziny. Wygląda i smakuje świetnie(...)mną w kulinarną podróż do Bułgarii? PS. Przewińcie do końca posta, bo czeka tam na Was niespodzianka . ;) * SKŁADNIKI na banicę o średnicy 30 cm (8 porcji) 2 opakowania ciasta filo (ok. 14 arkuszy) 400 g sera śródziemnomorskiego Apetina classic 200 g młodych liści szpinaku ' baby ' 100 g czarnych oliwek 100 g zielonych oliwek 4 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu greckiego
Food Squaremniejsze kawałki, odstawić. Wszystkie pozostałe składniki umieścić w wysokiej misce, zmiksować mikserem do połączenia. Przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto krótko zmiksować. Formę o wymiarach 24x29 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut. Ciasto(...)włożyć do zimnego piekarnika, i nastawić piekarnik na 175 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka przez ok 50 minut. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku. Kruszonka: 150 g mąki 80 g cukru 100 g masła kilka kropel zapachu waniliowego Do miski wsypać suche składniki. Dodać ciepłe roztopione masło i zapach, wymieszać palcami formując kruszonkę. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi4,5 i 6 maja poprowadziłam Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. Zobaczcie co stworzyliśmy! Stoły uginały się od słodkości! Jestem niesamowicie dumna ze swoich kursantów
Ostra na SłodkoPrzepyszne, kruchutkie ciasto w połączeniu z kwaśną, orzeźwiającą galaretką z rabarbaru to przepis na letni deser mojej mamy. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Ciasto robi się dość szybko i zapewniam, że jeszcze szybciej znika z talerzyków ;) My je uwielbiamy, dlatego zawsze sezonie je piekę. Polecam :) Ciasto kruche: 1/2 kg mąki 250 g margaryny 1 szkl c. pudru 4 żółtka(...)jajko 1 proszek do pieczenia Galaretka: 1 kg rabarbaru 15 dag cukru 2 galaretki agrestowe (u mnie 1 agrestowa i 1 cytrynowa) cukier puder do posypania Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Podzielić na 2 części i rozwałkować na placki wielkości blaszki 24x36 cm. Upiec na złoty kolor
Smakołyki Asiracji, że panuje sezon na rabarbar i u mnie nie mogło go zabraknąć ! Pierwszy raz piekłam z nim ciasto ,ale na pewno nie ostatni 😊 Kwaśno-słodki smak z lekką cytrynową nutą... 🍋 Idealny wypiek na wiosenno-letni podwieczorek, na piknik, czy grila ! Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 200 g rabarbaru 2 jajka 90 g cukru 1 cukier waniliowy Szczypta soli(...)dżemu jabłkowego ½ łyżeczki skórki z cytryny ½ łyżeczki mielonego imbiru 250 g mąki 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Bułka tarta - do wysypania formy Cukier puder – do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: 1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st C. Dno tortownicy oraz boki natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. 2. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki (ok. 2 cm). 3. Jajka
Marcepanowa kuchniaWitajcie. Dziś przychodzę do Was z przepisem na PRZEPYSZNE ciasto! Połączenie dwóch rodzajów, murzynka i sernika z kaszą jaglaną jest naprawdę pyszne! Mokry środek w miękkim i kruchym cieście z pewnością każdemu zasmakuje. Przepis jest na dużą blachę, która u mnie poszła w jeden dzień! 😆 A to oznacza, że było naprawdę dobre. No, ale konsumpcję przeprowadzona była na niemałe grono(...)robić dwa osobne ciasta, jak można oba połączyć w jedno i rozkoszować się smakiem jednego i drugiego na raz.😎😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Patrząc na listę składników oraz wykonanie może wydawać się, że przygotowanie zajmie mnóstwo czasu, lecz tak naprawdę robi się go szybko (mi zajęło ok. 40 min). Dostępność składników jest na tyle prosta, że z pewnością większość macie już
Zdrowie i pysznie na talerzuCiasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie – Na „ Zdrową Środę ” przygotowałam dzisiaj smaczne, proste do zrobienia ciasto z bananów, daktyli i pestek słonecznika, dyni. Powstała zdrowa, sycąca przekąska, bez pieczenia. Chodź jest kaloryczna to nie mam wyrzutów sumienia kiedy ją podjadam :), nie ma białego cukru. Deser ładnie się kroi, więc bez problemu możemy go zabrać na wycieczką(...)piknik. Polecam… Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie Składniki: Warstwa kakaowa: 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 100g suszonych daktyli 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka mąki kokosowej 3 nieduże, dojrzałe banany Warstwa kokosowa: 100g wiórków kokosowych 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego Warstwa kakaowa: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą
Mała CukierenkaZachęcam do przygotowania ciasta, które ma nieco inną strukturę niż tradycyjny biszkopt czy babka. Poniższe ciasto jest miękkie i ma lekko musową konsystencję. Do jego przygotowania będziecie potrzebować lekko dojrzałe banany, które należy zblendować. Ciasto jest szybkie do przygotowania i idealne dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Składniki na keksówkę o średniej długości: 4 średniej wielkości, lekko dojrzałe(...)oraz proszkiem do pieczenia oraz wsypać kakao i dodać pokruszoną czekoladę. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta to należy dolać mleka i całość ponownie wymieszać. Przygotowane ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45-60 minut w 180ºC, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto wyjąć z foremki i ostudzić. Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćsklepu znajdziemy wiele ciekawych rzeczy i każdy przedział wiekowy będzie zadowolony. Począwszy od portfeli z własnym nadrukiem, kalendarzy, desek drewnianych które są idealne do serwowania mięs, serów a także ciast, kończąc na korkociągach , wałkach spersonalizowanych , kubkach, poduszkach i wiele innych... Ja wybrałam szklany dzbanek który możecie kupić TUTAJ . Świetnie nada się na domową lemoniadę czy wiosenny kompot. Dzbanek(...)przepis; S kładniki; 25 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 12 dag masła 1 jajko 1 łyżka cynamonu Przygotowanie; Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 1 godz. do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy zwykłym wałkiem na grubość ok 4 mm. a następnie przejeżdżamy wałkiem
Radość kipiąca uśmiechem.prawdzie zrobiło się chłodniej, ale ochota na lody czy desery bez pieczenia jest ogromna, dlatego postanowiłam przygotować ciasto na zimno z jogurtów, a jak wiadomo domowo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze :) Więc zapraszam ;) Składniki na tortownice 18 cm Masa jogurtowa: 600 g jogurtu greckiego w temp. pokojowej ! 4 łyżeczki żelatyny 7 łyżek wrzącej wody 100 g cukru pudru 125 g borówek(...)esencja waniliowa Spód: 30 g ryżu preparowanego 30 g czekolady mlecznej 1 płaska łyżka masła Wierzch ciasta: 1/2 opakowania galaretki np. truskawkowej Spód ciasta 1. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i łączymy z ryżem preparowanym. Gotową masą ryżowo czekoladową wykładamy spód tortownicy który wcześniej powinniśmy wyłożyć papierem do pieczenia ;) Następnie wkładamy blaszkę do lodówki do stężenia/zastygnięcia. Masa jogurtowa
Gotowanie...to proste !Ciasto na budyniach zagościło u nas zupełnie przypadkiem w ramach wykorzystania zalegających budyni w proszku i towarzyszyło nam przez całą wielkanoc. Z powodzeniem można upiec je w formie na babkę i udekorować wedlug gustu. Cięższe i o zwartej konsystencji, ale wspaniale swieże i kruche. Połączone z polewą z mlecznej czekolady i płatkami migdałowymi świetnie pasuje do popołudniowej kawy. Ciasto piekłam(...)żółtek. Białka ubić na pianę. Dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek dopieczenia, mąkę, budynie, olej i żółtka. Miksować na małej mocy, pod koniec dodać rozpuszczoną margaryne i jeszcze chwilę miksować. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i zmiksować. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładać na smiane porcje ciasta jasnego i ciemnego. Piec w 160 stopniach około
Zielona KuchniaCiasto z warzyw, w tym ciasto buraka, często budzi zdziwienie na twarzy, a czasem i jej skrzywienie. A to zupełnie niepotrzebne, bo ciasto... The post Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka – prosty przepis na ciasto buraczkowe appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comDeser, który dzisiaj dla Was przygotowałam to bardzo prosty przepis, ale robi ogromne wrażenie! Zrobiłam ciasto brownie na bazie fasoli i pyszny krem. Wszystko ma czekoladowo – orzechowy smak. Babeczki są wegańskie i bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam // Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała(...)wybranego słodzika (u mnie cukier trzcinowy) 2 łyżki mąki jaglanej lub pszennej 3 łyżki mąki kokosowej lub migdałowej (czy też zmielonych wiórek kokosowych, migdałów, orzechów) Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto fasolę zblenduj na gładką masę. Dodaj do niej resztę składników i wymieszaj. Jeśli użyjesz cukru lub innego słodzika, który nie występuje w postaci syropu zwiększ o 20 ml ilość soku
Via GustoNajprostsze i najlepsze ciasto ucierane z truskawkami🍓 jakie znam... Czekoladowe ciasto na maślance a'la Murzynek z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych - jest pyszne i nie można mu się oprzeć. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 10 minut, a resztę wykona piekarnik 😉 Jest puszyste, wilgotne i delikatne w smaku. Zamiast truskawek można dodać również inne owoce, np. borówki, maliny, a nawet śliwki(...)miksujemy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy porcjami maślankę oraz olej. Na końcu dodajemy stopniowo zmieszane składniki suche i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Blaszkę (ok. 21 x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy. Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Na wierzchu ciasta układamy truskawki, jedna obok, drugiej
Kuchnia MagdaLenyPyszne, drożdżowe rogaliki przeplecione słodką kruszonką i domowym dżemem z jeżyn. Rogaliki są na dwa, trzy kęsy i idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska. CIASTO DROŻDŻOWE (ok 16 szt): 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody 25 g drożdży 2 łyżki cukru 1/4 szklanki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka mleka 50 g masła szczypta(...)proszku i wlać zaczyn. Jajko z żółtkiem rozmącić i odlać 1 łyżkę do posmarowania rogalików. Resztę wlać do mąki z rozpuszczonym masłem i solą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach wszystkie składniki. Odstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze
https:KKuchniaMniam