Ostatnio szukałam pomysłu na ciasto bez pieczenia. Tym sposobem trafiłam na blog Kulinarne przeboje i przypadł mi do gustu przepis na ciasto Raffaello. Jest ono bardzo smaczne, delikatne i smakiem przypomina prawdziwe Raffaello. Po prostu je uwielbiam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis zapożyczony z bloga Kulinarne przeboje . Składniki na blaszkę o wymiarach 28x26cm. Składniki: 1 opakowanie dużych krakersów(...)budynie śmietankowe 43g cukru waniliowego 100g białej czekolady 250-300g cukru zwykłego (ok. półtora szklanki, można użyć mniej) 100g masła 100g wiórków kokosowych+ 50g do posypania wierzchu ciasta 80ml Advocatu (ja użyłam likieru tiramisu) 100g migdałów w płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Migdały uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. 2. 1l mleka wlać do większego garnka
Danka PichciPopularne ciasto 3BIT robiłam już kilka razy i mojej rodzinie bardzo smakowało. W podstawowej wersji jest ono z masą krówkową, ale przeglądając strony internetowe znalazłam na blogu Relax Time to samo ciasto tylko, że z truskawkami. W tym nowym wydaniu masę krówkową zastąpiłam musem truskawkowym. Ciasto wyszło równie pyszne, lekko orzeźwiające i też przypadło nam do gustu! (adsbygoogle(...)lodówki, aby masa stężała. 4. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody i przestudzoną dodać do śmietany. Całość wyłożyć na schłodzone ciasto. 5. Gotowe ciasto posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciInspirację do zrobienia tego ciasta znalazłam na blogu Kulinarne przeboje , jednak moje warstwy nieco się różnią proporcjami i składem, ponieważ nie miałam w domu akurat takich samych produktów. Mimo to ciasto jest bardzo smaczne i wyraziste w smaku. Idealne na ciepłe, letnie dni! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na naczynie o wymiarach 22×25 cm. Składniki: około(...)ostygnięcia. 200 ml śmietanki ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Dodać jogurt, wymieszać, następnie dodać przestudzoną galaretkę. Masę wstawić na chwilę do lodówki, następnie tężejącą wylać na ciasto. Ułożyć warstwę herbatników. 3. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml wrzątku. Odstawić do przestudzenia. Truskawki usunąć szypułki, umyć, osuszyć. Pokroić na połówki. Wierzch ciasta posmarować 1/3 tężejącej galaretki, ułożyć połówki truskawki
Danka PichciCiasta bez pieczenia robię dosyć często. Niektóre są inspirowane różnymi batonikami, które można kupić w sklepie takimi jak Bounty czy Maxi King . Jednak zdarza mi się przygotować ciasto z tego, co mam akurat w domu. I dzisiaj tym sposobem przedstawiam wam przepis na ciasto ananasowe bez pieczenia. Ananasa możecie zastąpić innymi owocami, na przykład brzoskwiniami. Na pewno wyjdzie równie pyszne(...)herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Na niej rozsmarować połowę kremu bez ananasa. Ułożyć warstwą herbatników. Wyłożyć krem z ananasem. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Rozsmarować resztą kremu bez ananasa. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. 5. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciastka zmiękły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciCiasto Princessa to kolejny przepis na ciasto bez pieczenia. Jest to połączenie herbatników i słodkiego kremu budyniowego. Aby deser nie był zbyt słodki i mdły, postanowiłam dodać do niego jedną warstwę dżemu malinowego. Dzięki temu ciasto jest idealne w smaku. Koniecznie wypróbujcie na weekend! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 18×22 cm. Składniki: około(...)warstwę herbatników. Posmarować jedną częścią kremu. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Posmarować dżemem malinowym. Przykryć warstwą herbatników. Posmarować następną porcją kremu. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Posmarować ostatnią warstwą kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. 3. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciDzisiaj zapraszam na proste owsiane ciasto z mascarpone i orzechami. Dodałam do niego też jabłko i gruszkę, dzięki czemu jest wilgotne i kremowe Świąteczny klimat wprowadza cynamon, a orzechy pekan na wierzchu nadały chrupkości. Wszystkie składniki stworzyły pyszne ciasto – mascarpone to nie tylko kremy, o czym się(...)przekonałam, tworząc ciasteczka na bazie mascarpone . Ten serek naprawdę świetnie zastępuje masło i na pewno to nie koniec moich eksperymentów Owsiane ciasto z mascarpone i orzechami 3 jajka 125 g ksylitolu lub erytrytolu 250 g serka mascarpone (1 opakowanie) 2 łyżki oliwy lub oleju 150 g zmielonych płatków owsianych 1/4 szklanki mąki
Fitkotdodajemy skórkę pomarańczową. Jeżeli nie mamy domowej przyprawy korzennej, musimy dodać większa porcję gotowej mieszanki i oczywiście szczyptę pieprzu. Sodę rozpuszczamy w pół kieliszka zimnej wody i dolewamy do ciasta. Ciasto na żytnie pierniki zarabiamy rękoma przez 15 do 20 minut. Początkowo w garnku, a później na stolnicy. Wyrobione ciasto na pierniczki z mąki żytniej musi być ciemne, zwarte(...)sprężyste. Dobrze wyrobione ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki oraz od blatu lub naczynia. Ciasto odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce, a następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy pierniczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nasz żytnie pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut. Pierniczki są bardzo zwarte
Gotujemy i jemybiszkoptów Na dnie blaszki (30×35 cm) układam połowę herbatników, a na herbatniki wylewam połowę masy orzechowej. Na masie orzechowej układam biszkopty i wylewam na nie masę czekoladową. Ciasto wstawiam do lodówki na około 1 godzinę, aż masa czekoladowa lekko stężeje. Resztę biszkoptów, która mi została, kruszę i posypuję masę czekoladową. Na to wykładam masę orzechową i przykrywam drugą(...)połową herbatników. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na około 1 godzinę. Na koniec przygotowuję polewę: 150 g ulubionej czekolady 100 g śmietanki 30% 1 łyżka miodu 1 łyżka masła Śmietankę zagotowuję, wkruszam czekoladę i dodaję miód. Ostawiam na chwilę, aż czekolada zmięknie i następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaję miękkie masło i mieszam, aż masło się rozpuści
Słodki sentymentzimnego masła 80 g drobnego cukru pół łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, cukier oraz masło pokrojone na małe kawałki. Następnie zagniataj szybko ciasto aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Na koniec gotowe ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po schłodzeniu podziel ciasto na dwie części(...)następnie każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubości. Potem z rozwałkowanego ciasta wycinaj ciasteczka o dowolnym kształcie i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu pozostaw je na chwilę na blasze, potem przełóż na talerz. Ciasteczka przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem
365 dni dookoła kuchnipiekę szybki jabłecznik. Tym razem użyłam świeżych jabłek startych na tarce do zrobienia szarlotki pełnoziarnistej z chrupiącą kruszonką. Kisiel jako akcent w tym cieście sprawdził się świetnie i nadał lekko różowego koloru jabłkom. W smaku jest lekko wyczuwalny. Starte na grubej tarce jabłka lekko chrupią (oczywiście wszystko zależy od tego, jakich jabłek(...)użyjecie). Warto dodać odrobinę cynamonu, bo szarlotka bez tej przyprawy to nie to samo Oczywiście ciasto jest pełnoziarniste i nie zawiera białego cukru. Czy może być lepiej? Szarlotka pełnoziarnista z kruszonką i kisielem foremka 25 x 25 cm 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 jajka 20 g masła klarowanego
Fitkotrównież do słodkich wypieków a ponieważ wyszukuję własnie kolejnych nowości na świąteczny stół, powstał aromatyczny, miękki i delikatny piernik z dodatkiem aronii. Dodatek tego owocu nie tylko podkreślił smak ciasta, ale sprawił również, że stało się bardziej wykwintne. Piernik z tego przepisu możecie traktować jako koło ratunkowe i upiec go w ostatniej chwili. Ciasto nadaje się do jedzenia już(...)Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Do ostudzonej masy dodajemy jajka oraz suche składniki. Krótko miksujemy do momentu połączenia. Aronię mieszamy z łyżeczką mąki. Dodajemy do ciasta, delikatnie łączymy przy użyciu szpatułki. Keksówkę o długości 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy
Fascynacje Animiodu płynnego 1 jajko 80 g masła, roztopionego 15 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka sody wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 min. (czas pieczenia zależy od wielkości pierniczków). Po upieczeniu studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzeniaproszku do pieczenia ½ łyżeczki cukru z pomarańczą lub skórka z ½ otartej pomarańczy Lukier: 2 płaskie łyżki kakao 4 czubate łyżki cukru pudru 3-4 łyżki wody Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto. Formuję kulkę i wkładam do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowuję ciasto na 3-4 mm i wykrawam koła. W co drugim
Słodki sentyment