ciasto - 162322 przepisów (strona:2849/10822)

Ciasta na święta 2813

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Kochani! Zebrałam dla Was wszystkie propozycje ciast na Boże Narodzenie z mojego bloga. Jeżeli szukacie inspiracji to serdecznie zapraszam Propozycje poniżej 🙂 Propozycje ciast na święta Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/makowiec- zawijany/ https://mgotuje.pl/miodownik/ https://mgotuje.pl/ cytrynowiec/ https://mgotuje.pl/ciasto- ambasador/ https://mgotuje.pl/malinowa- chmurka/ https://mgotuje.pl/ciasto-3- bit/ https://mgotuje.pl/babka- makowa(...)polewa-czekoladowa/ https://mgotuje.pl/blok- czekoladowy-z-bakaliami/ https://mgotuje.pl/ciasto- wisnia-z-makiem/   Propozycje ciast na święta   Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/ciasto- prince-polo/ https://mgotuje.pl/bananowa- chmurka/ https://mgotuje.pl/rolada- makowa-z-kremem-cytrynowym/ https://mgotuje.pl/ciasto- jamajka/ https://mgotuje.pl/ciasto- lesny-mech/ https://mgotuje.pl/makowiec- na-kruchym-ciescie/ https://mgotuje.pl/ciasto- porzeczkowiec

Marta Gotuje
Niebo w gębie 165

Wszystkie składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód blachy, wyrównać. Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Wystudzić. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Otrzymamy(...)jabłkach położyć drugi kruchy spód, docisnąć. Na wierzch wyłożyć masę orzechową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Gdy masa orzechowa stwardnieje, na jej wierzch wylać polewę czekoladową, równomiernie rozprowadzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Błyskawiczne ciasto dwukolorowe 243

Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na błyskawiczne ciasto dwukolorowe mojej mamy. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Gdy byłam dzieckiem, mama często mi je piekła. Jest bardzo proste w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki oleju Rzepakowego z Wielkopolski(...)cukrem na gładką masę. Dodawaj stopniowo po trochu mąki, oleju i wody na przemian. Masa musi mieć pęcherzyki. Na końcu dodaj proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia się składników. Ciasto podziel na 2 części. Jedną – jasną odstaw. Do drugiej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlej jasne ciasto. Następnie wlej ciemne. Piecz w piekarniku

Moja pasja smaku
CIASTO UCIERANE III Z OWOCAMI 133

Kolejna propozycja na ciasto ucierane tym razem z truskawkami i morelami, ale tutaj totalna dowolność z doborem owoców. Ciasto jest lekkie i puszyste, owoce nie opadają , jest   bardzo proste   i szybkie w wykonaniu. Świetne na każdą okazję Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)dodajemy śmietanę oraz mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników tortownicę (21-22cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej ciasto , a na wierzchu układamy truskawki, morele itp rozcięciem do góry( ja przed pieczeniem posypałam ciasto cukrem perlistym choć autorka posypała je dopiero upieczone, tutaj dowolność ,nie wpływa to na smak

Słodkie zapomnienie
PROSTE CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ NA OLEJU 108

obranej, umytej i osuszonej) dodatkowo cukier puder Wykonanie: jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy do białości, do masy jajecznej nie przerywając miksowania powolnym strumieniem wlewamy olej na koniec do ciasta dodajemy   partiami wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy na niskich obrotach do obranej porzeczki dodajemy mąkę i cukier, mieszamy do formy 26x36cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy(...)połowę ciasta , dodajemy połowę porzeczek, które przykrywamy resztą ciasta i  pozostałą połowę porzeczek ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut do suchego patyczka gotowe ciasto studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem. Źródło:   http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-na-oleju-z-czerwona-porzeczka-11

Słodkie zapomnienie
BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM, MARCEPANEM I ORZECHAMI 152

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto (12-14 szt.) : 150g zimnego masła 30g zmielonych migdałów 120g drobnego cukru 225g mąki pszennej szczypta soli 1 duże jajko Składniki na nadzienie: 300 g białego maku 100 g orzechów(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru 2 - 3 łyżki gorącej wody garść orzechów włoskich lub migdałów po posypania babeczek   Wykonanie: Kruche ciasto na babe czki: do miski wkładamy pokrojone masło ( wygodniej wtedy się wyrabia ciasto), zmielone migdały, cukier oraz połowę mąki, rozcieramy ręką lub mikserem, następnie dodajemy jajko oraz resztę mąki, całość

Słodkie zapomnienie
CIASTO KAKAOWE Z NEKTARYNKAMI 159

Ciasto z serii szybkie, puchate i wilgotne z dodatkiem nektarynek które świetnie przełamują słodycz ciasta. Idealne nie tylko do osób lubiących kakaowe wypieki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)skórki i pokrojone) Wykonanie: jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę do jajecznej masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko, wodę oraz olej, całość miksujemy ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone nektarynki, delikatnie je wciskamy w ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka

Słodkie zapomnienie
CZEKOLADOWE CIASTO BURACZANE 165

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pyszne to mało powiedziane, ciasto jest genialne, mięsiste, wilgotne, mega czekoladowe, a co najważniejsze zachowuje swoją świeżość przez parę dni, idealne na każdą okazję i nie bójcie się nie czuć w nim smaku buraków :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)100g czekolady gorzkiej drobno posiekanej Dodatkowo na polewę: 50g gorzkiej czekolady 70% 50ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka golden syrupu lub miodu garść orzechów np. włoskich (do posypania wierzchu ciasta)ale nie jest to konieczne Śmietankę kremówkę i golden syrup podgrzewamy , doprowadzamy prawie do wrzenia, ściągamy z gazu i dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, po tym czasie całość

Słodkie zapomnienie
KRUCHE BABECZKI Z MAKIEM 216

dowolnych bakalii np. rodzynki, żurawina 1 łyżka miodu (pominęłam bo masa jest już wystarczająco słodka) Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, żółtek, wody oraz margaryny/masła zagniatamy ciasto foremki na babeczki smarujemy masłem, następnie wylepiamy je ciastem ( ja ciasto wałkowałam, wycinałam koła i dopiero wylepiałam nim foremki) z części ciasta wycinamy np. gwiazdki tak przygotowane foremki z ciastem

Słodkie zapomnienie
MAZUREK CHAŁWOWY 132

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 40g cukru pudru 1 jajko 100g masła Masa chałwowa: 170g chałwy 30g masła 50ml śmietanki kremówki 30% Wszystkie składniki czyli pokruszoną chałwę, masło oraz śmietankę wkładamy(...)czas mieszać), ściągamy z   gazu i blędujemy masę, lekko studzimy i wykładamy na upieczony spód mazurka. Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, jajka oraz masła zagniatamy ciasto, owijamy je folią i schładzamy w lodówce 1 godzinę z ciasta odrywamy kawałek na rant, a resztę rozwałkowujemy   na kształt   np, jajka lub wkładamy do tortownicy 20cm

Słodkie zapomnienie
CIASTO DYNIOWE Z KRUSZONKĄ ORZECHOWĄ 170

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pyszne, aromatyczne, korzenne i do tego wilgotne ciasto dyniowe dla mnie nowe odkrycie ciasta dyniowego, ciasto warte przetestowania :) Składniki: Ciasto (30x12cm): 2 szklanki mąki pszennej ⅔ szklanki cukru ( dałam brązowy) 1 łyżeczka sody szczypta soli ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ½ szklanki żurawiny lub rodzynek(...)mieszamy i odstawiamy w drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, olej, jogurt, miód, puree z dyni oraz aromat waniliowy do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia składników ciasto przekładamy do formy 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką , pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Źródło: https://malacukierenka.pl/ciasto-dyniowe-z-kruszonka.html

Słodkie zapomnienie
Tarta makowa 155

coś w rodzaju sypkiej kruszonki. Oddzielamy białka od żółtek. 2 żółtka i 1 całe jajko dodajemy do sypkich składników na spód. Pozostałe białka będą potrzebne do masy makowej. Do ciasta dodajemy też 2 łyżki kwaśnej śmietany.   Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej plastelinę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy nieco śmietany, jeśli zbyt klejąca – trochę mąki. Ciasto(...)rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów, podsypujemy w razie potrzeby odrobiną mąki. Wykładamy spód tarty i brzeg. Resztę ciasta zostawiamy na dekorację. Zmielony mak zalewamy wrzącą wodą. Kiedy nie jest już gorący odciskamy przez gazę. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, masło roztapiamy, pomarańczę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok z połowy. Jabłko ścieramy na tarce

Ciastkozercy
Sernik bardzo delikatny z pianką 165

wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. natomiast boki wysmarować masłem. Masę z ciastek wysypać do formy i za pomocą dłoni wylepić dno i boki formy. Mocno przydusić. Odstawić. Wykonanie ciasta – Do dużej miski wrzucić twarożek, serek homogenizowany, cukier, cukier waniliowy, żółtka, proszek budyniowy i olej. Dokładnie wymieszać na gładką masę, najlepiej za pomocą miksera lub robota kuchennego. Następnie podczas(...)mieszania wlewać mleko. Dokładnie wymieszać. Delikatnie wylać ciasto na spód z ciastek. Pieczenie 1 – nagrzać piekarnik do 175 C i piec 55 minut. Pod koniec czasu pieczenia ubić biała ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jak już białka są ubite dodawać powoli cukier, ciągle ubijając. Pieczenie 2 – tak przygotowaną pianę rozłożyć na gorącym serniku i ponownie wstawić

Kuchnia Pokoleń
pierniczki II 149

drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier puder, sodę, kakao, przyprawę do piernika, dodajemy wystudzony mieszankę z drożdżami oraz jajka i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Wykrawamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, opcjonalnie smarujemy białkiem. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Piernik żydowski 129

Przepis na piernik żydowski pochodzi z książki „Torty i ciasta domowe” Marii Wiśniewskiej, z lat trzydziestych XX wieku. Przepis bardzo prosty, ciasto nie wymagające leżakowania. W przepisie nie podano z jakiej mąki upiec ciasto, ja użyłam mąki żytniej razowej. Zamiast potażu występującego w oryginalnym przepisie dodałam sodę. 3 jajka, 40 ml rumu, 1 łyżeczka sody, 250 ml płynnego miodu wielokwiatowego(...)łyżeczki mielonych przypraw korzennych (goździki, pieprz, cynamon, kardamon, anyż, imbir) Sodę rozpuścić w rumie. Jajka ubić, dodać rum z sodą, miód i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę i ucierać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (ja wysypuję mielonym piernikiem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 40 minut. Wyjąc ciasto z piekarnika, odstawić

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania