Ciasto, które swoim wyglądem, zaskoczy Waszych gości. Jest bardzo truskawkowe i do tego z wyglądu, można powiedzieć, że przypomina igloo. W internecie znajdziecie je również pod nazwą „truskawkowe iglo” czy po prostu „ciasto z truskawkami”. U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby galaretka nie wsiąkła nam w biszkopt(...)biszkopt!). Pozostałe truskawki układamy w na biszkopcie i zalewamy tężejącym musem z truskawek. Odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny (ja odstawiłam na całą noc). Przed podaniem ciasto wykładamy na talerz i odrywamy z wierzchu papier. Oprószamy cukrem pudrem lub polewamy delikatnie polewą. Smacznego! Artykuł Ciasto truskawkowiec pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfstopni. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku aż lekko przestygnie,następnie wyciągamy z formy i całkowicie studzimy. Wystudzoną babkę kroimy na grubsze plastry i wycinamy foremką serca. Przygotować drugie ciasto tak samo jak poprzednie ,tylko bez barwnika. Połowę jasnego ciasta wylewamy do keksówki ,na środku układamy w rzędzie wycięte foremką różowe serca,zalewamy drugą połową jasnego ciasta tak aby serca były(...)całkowicie przykryte jasnym ciastem. Ponownie pieczemy 180 stopni ok.50 minut. Ps. Po wycięciu serc zostanie nam trochę ciasta (odpadu) możemy pokruszyć i wykorzystać do innych wypieków np. do dekoracji. (Można również zamrozić
Andzia PichciBardzo proste delikatne ciasto, składniki do jego przygotowania na pewno każdy ma w domu do tego kilka jabłek i mamy smaczne ciasto do kawki. 1 szklanka mąki (szklanka 250 ml.) 4 jajka M 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła lub margaryny 1 mały budyń waniliowy 40 gram 3 średnie jabłka(...)masy jajecznej ,jeszcze chwilkę miksować do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiane przez sito, mieszamy. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Jabłka kroimy w półplasterki,skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra dół bez termoobiegu) i pieczemy ok.50 minut
Andzia PichciProsty torcik truskawkowo galaretkowy Pyszny torcik truskawkowo galaretkowy , to jedno z niewielu ciast które potrafię zrobić . Jest banalnie prosty , wiadomo , skoro mi się udaje to każdy go zrobi Powiem Wam w sekrecie ,że moje zdolności cukiernicze są takie , że potrafię upiec krem ,a ubić ciasto z paczki… Wiem niebywałe , a jednak … Jestem cukierniczym dyslektykiem i jeśli zamieszczam jakiś(...)przepis na słodkości , możecie być pewni , że nawet Wasz pies upiecze to doskonale . A tak poważnie , cudowne ciasto – tort , delikatny , wcale nie suchy , dzięki galaretce biszkopt , który normalnie staje mi w gardle jest po prostu pyszny … No i oczywiście truskawki , kto ich nie lubi , a sezon na nie już się rozpoczyna .. składniki : biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki cukru
Ogrodnik w podróżyzwanych też sardelami o wyrazistym smaku i aromacie, które świetnie podbijają smak dań – w tym przypadku naszej tarty. PRZEPIS NA QUICHE Z ANCHOIS Składniki na quiche z anchois: ciasto: 30 dag (1,5 szkl ) mąki żytniej 4 łyżki oliwy pół łyżeczki soli woda – tyle ile zbierze ciasto farsz: 1 cebula 100g anchois w zalewie 2 łyżki masła 2 jajka(...)light) 100g startego sera żółtego sól pieprz płaska łyżeczka tymianku suszonego Jak zrobić quiche z anchois: Do miski wsypać mąkę, dodać sól i oliwę. Wodę wlewać małymi ilościami, wyrabiając ciasto. Musi być gęste i elastyczne, nie lepić się. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Anchois odlać z zalewy, zostawić
Dorota SmakujeBardzo smaczne i proste w wykonaniu ucierane ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego i waniliowego budyniu. Możecie je przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z truskawkami; ja wybrałam rabarbar, bo kocham jego kwaśny smak połączony ze słodyczą ciasta :). Takie ciasto na pewno umili spotkanie z przyjaciółmi, wiosenny piknik czy po prostu popołudnie przy herbatce ;). Polecam :). Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej(...)wanilii, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na przemian z jogurtem, w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera! ). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec przez około 45 minut w temperaturze
Opowieści z piekarnikaDziś mam dla was przepis na banalnie proste ciasto jogurtowe, oczywiście w troszkę lżejszej i zdrowszej wersji. Można je przygotować z dowolnymi owocami, ja zdecydowałam się na maliny oraz niewielkiej ilości rabarbaru. Na pewno to ciasto będzie znakomicie smakować z truskawkami, czy borówkami. Na wierzch zdecydowałam się jeszcze zrobić kruszonkę, ale jednak stwierdzam, że można się bez nie obejść. Kiedy(...)znów będę robić to ciasto (a na pewno do tego dojdzie :) to pominę kruszonkę. Bardzo polecam jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale nie kalorycznego i przy okazji macie wolną godzinkę ;) Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 3 jajka 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 szklanka ksylitolu lub erytrytolu
Healthy food explorerPrzepis na pyszne ciasto, które rośnie jak szalone pomimo braku drożdży ;) Justynka swoje przygotowała w Tefal Companion, ale prawda jest taka, że wystarczy zwykła rózga kuchenna i kilka wolnych minut w zanadrzu, by stworzyć coś tak smacznego, że na jednym kawąłku się na pewno nie skończy! Jeśli jeszcze jesteście w posiadaniu rabarbaru, to koniecznie upieczcie! Składniki na formę(...)20x20cm Ciasto: 2 ⅓ szklanki mąki pszennej 1 małe opakowanie proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka kefiru ½ szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego ½ szklanki oleju rzepakowego 3 gałązki rabarbaru Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru pudru 50g masła 20g płatków migdałów Lukier: Odrobina mleka- max 2 łyżki ½ szklanki cukru pudru Sposób przygotowania Składniki na kruszonkę siekamy ze sobą, wyrabiamy, zagniatamy
Kuchnia w czekoladziepiekła na niedzielę ogromne słodkie ptysie przekładane z kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa. Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu śmietankowego i osypującego się pudru który po zjedzeniu był dosłownie wszędzie. Dziś odtworzyłam ten smak i również dodałam jagody z Manufaktury Wielkopolskiej które również(...)konfitury agrestowe czy śliwki w syropie. Dla tych którzy jeszcze nie znają zapraszam na stronę internetową J Przepis na ptysie z kremem śmietankowym i jagodami od Manufaktury Wielkopolskiej: Ciasto parzone: 125 g masła 1 szklanka zimnej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 2 pełne łyżki sera mascarpone
Wanilia i KardamonUcierane ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką to pyszne, wiosenne ciasto. Smaczna zwłaszcza jak upieczemy je na maśle. Mi osobiście ono smakuje i domownikom również. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 180 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zasypujemy 2 łyżkami cukru i mieszamy, odkładamy na 30 minut. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, olejek waniliowy i wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Ciasto rozkładamy do blaszki 25/30 cm, wyłożonej papierem. Kruszonka- wszystkie składniki przekładamy do miski i ręką ugniatamy aż powstanie kruszonka. Na ciasto wykładamy owoce, bez soku. na to rozsypujemy kruszonkę
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam ciasta z rabarbarem. Do nadzienia dodałam jeszcze trochę malin, które miałam w zamrażarce. Połączenie bardzo udane. Polecam takie sezonowe ciasta. Składniki (23x33cm): Kruchy spód: 4 żółtka 150 g masła / margaryny 1 łyżka smalcu 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: kilka łodyg rabarbaru 200 g malin 2 łyżki cukru Beza: 4 białka szczypta(...)soli 1 niepełna szklanka cukru migdały (płatki) do posypania Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażarki. 2. W międzyczasie rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukru i wymieszać. 3. Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukru, miksować do wyczerpania cukru. Piana powinna być szklista i sztywna. 4. Blaszkę
Kuchnia domowa AniSerniczek na zimno z kiwi oraz galaretką cytrynowy, bez pieczenia, szybko i łatwo się przygotowuje. Delikatnie kwaskowy orzeźwiający idealny na lato. Do przygotowania kremu posłużył mi przepis z ciasta Łabędzi puch SKŁADNIKI 100 – 120g biszkoptów okrągłych 100 – 120g biszkoptów podłużnych Masa jogurtowa 600 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 kiwi 2 galaretki kiwi Krem 2 kajzerki(...)wyłożyć masę serową, wstawić do lodówki na około 10 minut aby zaczęła tężeć. Na stężałą masę serową wyłożyć podłużne biszkopty. Na biszkoptach rozsmarować ¾ kremu kajzerkowego. Na wierzchu ciasta wyszpryować pozostały krem tworząc kratkę. Całości zalać tężejącą galaretką cytrynową i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
RAROSSAgranella di cioccolato fondente PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricottę z mlekiem, olejem słonecznikowym, cukrem, jajkiem i pokruszonymi drożdżami. Stopniowo dodajemy mąkę; wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la ricotta, il latte, l'olio di semi(...)lievito di birra sbriciolato. Successivamente aggiungete la farina. Lavorate il composto finché non diventa liscio ed elastico. Coprite l'impasto e fatelo lievitare per circa 2 ore. Ciasto ponownie wyrabiamy. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Na środku każdego krążka kładziemy 1-2 kostki czekolady
La grande e la piccola cuocamieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy przekładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy pokrojone(...)jabłka lub gruszki Na wierzchu rozsmarowujemy resztę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy przez około 45 min. – do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem...ja zrobiłam kruszonkę. przepis stąd Foremka o średnicy
Proste Potrawysztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser. Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym. Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. Nie schładzamy go w lodówce. Uwagi: Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy
Słodki Pomysł