Składniki: składniki na ciasto wsypać do pojemnika i od razu wszystko razem utrzeć: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło miękkie 10 dag, mleko 150 ml, kakao 3 łyżki,mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, olejek rumowy 2 krople, truskawki 70 dag, cukier puder - ile potrzeba Wszystkie składni utrzeć mikserem w pojemniku(...)minuty na najwyższych obrotach na dość gęste ciasto. Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, gęsto poukładać truskawki. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szybkie, bardzo łatwe ciasto ucierane co zawsze wychodzi, jest doskonałą bazą do dodania owoców
W Mojej Kuchni Lubięsmaczne i kolorowe naleśniki ze szpinakiem, zapiekane z żółtym serem, wędliną z indyka oraz warzywami to świetny pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Naprawdę warto spróbować! Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli 100g szpinaku (świeży lub mrożony) + olej do smażenia FARSZ(...)podania PRZEPIS TUTAJ *** Szpinak myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Jeżeli używamy mrożonego szpinaku to wcześniej go rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody *** *** Wszystkie pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Do ciasta dodajemy drobno pokrojony szpinak, mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta
Blog z ApetytemLubimy słodycze, zajadamy się ze smakiem. Ale! Kalorie. Zapraszam na pyszne czekoladowo-gryczane ciasto, które Was zachwyci smakiem. Co nam trzeba? 200g kaszy gryczanej białej 4 jajka 100ml gęstego jogurtu greckiego 100g prawdziwego kakao 100g pokruszonej gorzkiej czekolady 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 50ml smakowej wódki- ja użyłam Saska o smaku pigwy ps. można użyć(...)gładko. Dodajemy po kolei wszystkie składniki, łącznie z Saską i mieszamy dalej. Wyjdzie nam pachnąca, ciemna, gęsta masa. Natłuszczamy lekko formę do pieczenia i wylewamy do niej nasze ciasto. Zdobimy borówkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i jeszcze podpiekamy 20 minut. Studzimy ciasto, nasączamy po całości Saską i polewamy
Latosiowydombardzo delikatna po upieczeniu i jeszcze następnego dnia zachowuje świeżość. Jej składanie przypomniało mi moje eksperymenty z różnymi drożdżówkami (np. wieniec z cytrusową dynią czy składane elementami ciasto z dynią i pigwą ), do których można wykorzystać dowolne nadzienie. Składniki (u mnie na keksówkę o wymiarach (11x33)cm): Przepis z bloga Zoe 210 g letniej wody, w temperaturze(...)temperaturze pokojowej 1 łyżeczka suchych drożdży instant Do posmarowania Pai Bao 1 żółtko 1 łyżeczka mleka Z podanych składników wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota elastyczne i gładkie ciasto. Proponuję dolewać wodę stopniowo, zwłaszcza że wykorzystałam jej dużo mniej niż podaje przepis Zoe . Następnie odstawić je na 30 do 60 minut w celu podwojenia objętości w ciepłym miejscu pod przykryciem
Weekendy w domu i ogrodziepokrojone w drobną kostkę masło. Palcami, rozcieramy suche składniki z kawałkami masła, aż uzyskamy konsystencje mokrego piasku. Do tego dodajemy śmietany i wyrabiamy na jednolitą, sprężystą kulkę. Ciasto wkładamy między dwa duże arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na 3-4 milimetrowy placek wielkości formy. Placek przekładamy do formy i dokładnie wylepiamy. Ciasto nakłuwamy na dnie widelcem. Na wierzch(...)układamy arkusz papieru, ten z wałkowania, i wysypujemy coś do obciążenia ciasta – np. fasole. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do wstępnego podpieczenia na 20 minut. W tym czasie wszystkie składniki na masę serową dokładnie mieszamy w misce. Przygotowujemy także rabarbar – umyte łodygi kroimy w podłużne kawałki długości około 4 centymetrów. Na dno dużego rondla lub patelni wsypujemy
Smaczna Stronarabarbarem i bezą. Wspaniały deser na niedzielę, wspaniały deser na lato! O tak, z rabarbarem wypiekam przez całe lato. Tarta z rabarbarem to prosty przepis . Na ogół piekę ciasto z surowym rabarbarem, ale tym razem najpierw go usmażyłam. Spód do tarty wyszedł niesamowicie kruchy. Samo ciasto bardzo ładnie odeszło od brzegu. Łyżka wchodzi w nie bez problemu. Zawsze podpiekam tartę(...)Uwielbiam bezę, oblizałam wszystko co się dało! Bezę opaliłam delikatnie palnikiem. Zawsze czekam na ten moment! To mój ulubiony moment w tworzeniu tego deseru. Mam zawsze nadmiar białek, więc ciasto z bezą to okazja, aby ich się pozbyć. Owocowe tarty jemy z lodami. Do tej pasowały lody karmelowe z pekanowcami. Tarta – deser na niedzielę 8 – 10 porcji Składniki
codojedzeniawierzchu poukładać gęsto truskawki. Kruszonka kokosowa: wiórki kokosowe 100 gram, masło miękkie 15 dag, mąka krupczatka 100 gram, cukier 100 gram, ręką lub spiralami miksera utrzeć kruszonkę, posypać ciasto z truskawkami. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - idealne ciasto drożdżowe, idziesz spać a ciasto sobie pracuje, rano jest gotowe
W Mojej Kuchni LubięSezon na truskawki w pełni, więc trzeba z nich korzystać ile tylko się da. Tym razem zapraszam po przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, truskawkowa wersja ciasta 3 bit. Budyniowy krem, masa truskawkowa i śmietana a pomiędzy każdą warstwą herbatniki. Idealne ciasto na upalne dni, kiedy to ma się ochotę na coś słodkiego i nie trzeba włączać piekarnika :) Koniecznie(...)musicie spróbować tego ciasta, bo jest naprawdę smaczne. Składniki na blachę 25 x 30 cm: Krem budyniowy: * 2 budynie waniliowe bez cukru * 500 ml mleka * 6 łyżek cukru * 250 g masła w temperaturze pokojowej Wykonanie: W garnku zagotować 300 ml mleka z cukrem. Pozostałe 200 ml mleka wymieszać z proszkiem budyniu. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń i ciągle
Zrób to smacznieCiasto, które swoim wyglądem, zaskoczy Waszych gości. Jest bardzo truskawkowe i do tego z wyglądu, można powiedzieć, że przypomina igloo. W internecie znajdziecie je również pod nazwą „truskawkowe iglo” czy po prostu „ciasto z truskawkami”. U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby galaretka nie wsiąkła nam w biszkopt(...)biszkopt!). Pozostałe truskawki układamy w na biszkopcie i zalewamy tężejącym musem z truskawek. Odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny (ja odstawiłam na całą noc). Przed podaniem ciasto wykładamy na talerz i odrywamy z wierzchu papier. Oprószamy cukrem pudrem lub polewamy delikatnie polewą. Smacznego! Artykuł Ciasto truskawkowiec pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfstopni. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku aż lekko przestygnie,następnie wyciągamy z formy i całkowicie studzimy. Wystudzoną babkę kroimy na grubsze plastry i wycinamy foremką serca. Przygotować drugie ciasto tak samo jak poprzednie ,tylko bez barwnika. Połowę jasnego ciasta wylewamy do keksówki ,na środku układamy w rzędzie wycięte foremką różowe serca,zalewamy drugą połową jasnego ciasta tak aby serca były(...)całkowicie przykryte jasnym ciastem. Ponownie pieczemy 180 stopni ok.50 minut. Ps. Po wycięciu serc zostanie nam trochę ciasta (odpadu) możemy pokruszyć i wykorzystać do innych wypieków np. do dekoracji. (Można również zamrozić
Andzia PichciBardzo proste delikatne ciasto, składniki do jego przygotowania na pewno każdy ma w domu do tego kilka jabłek i mamy smaczne ciasto do kawki. 1 szklanka mąki (szklanka 250 ml.) 4 jajka M 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła lub margaryny 1 mały budyń waniliowy 40 gram 3 średnie jabłka(...)masy jajecznej ,jeszcze chwilkę miksować do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiane przez sito, mieszamy. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Jabłka kroimy w półplasterki,skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra dół bez termoobiegu) i pieczemy ok.50 minut
Andzia PichciProsty torcik truskawkowo galaretkowy Pyszny torcik truskawkowo galaretkowy , to jedno z niewielu ciast które potrafię zrobić . Jest banalnie prosty , wiadomo , skoro mi się udaje to każdy go zrobi Powiem Wam w sekrecie ,że moje zdolności cukiernicze są takie , że potrafię upiec krem ,a ubić ciasto z paczki… Wiem niebywałe , a jednak … Jestem cukierniczym dyslektykiem i jeśli zamieszczam jakiś(...)przepis na słodkości , możecie być pewni , że nawet Wasz pies upiecze to doskonale . A tak poważnie , cudowne ciasto – tort , delikatny , wcale nie suchy , dzięki galaretce biszkopt , który normalnie staje mi w gardle jest po prostu pyszny … No i oczywiście truskawki , kto ich nie lubi , a sezon na nie już się rozpoczyna .. składniki : biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki cukru
Ogrodnik w podróżyzwanych też sardelami o wyrazistym smaku i aromacie, które świetnie podbijają smak dań – w tym przypadku naszej tarty. PRZEPIS NA QUICHE Z ANCHOIS Składniki na quiche z anchois: ciasto: 30 dag (1,5 szkl ) mąki żytniej 4 łyżki oliwy pół łyżeczki soli woda – tyle ile zbierze ciasto farsz: 1 cebula 100g anchois w zalewie 2 łyżki masła 2 jajka(...)light) 100g startego sera żółtego sól pieprz płaska łyżeczka tymianku suszonego Jak zrobić quiche z anchois: Do miski wsypać mąkę, dodać sól i oliwę. Wodę wlewać małymi ilościami, wyrabiając ciasto. Musi być gęste i elastyczne, nie lepić się. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Anchois odlać z zalewy, zostawić
Dorota SmakujeBardzo smaczne i proste w wykonaniu ucierane ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego i waniliowego budyniu. Możecie je przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z truskawkami; ja wybrałam rabarbar, bo kocham jego kwaśny smak połączony ze słodyczą ciasta :). Takie ciasto na pewno umili spotkanie z przyjaciółmi, wiosenny piknik czy po prostu popołudnie przy herbatce ;). Polecam :). Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej(...)wanilii, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na przemian z jogurtem, w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera! ). Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec przez około 45 minut w temperaturze
Opowieści z piekarnikaDziś mam dla was przepis na banalnie proste ciasto jogurtowe, oczywiście w troszkę lżejszej i zdrowszej wersji. Można je przygotować z dowolnymi owocami, ja zdecydowałam się na maliny oraz niewielkiej ilości rabarbaru. Na pewno to ciasto będzie znakomicie smakować z truskawkami, czy borówkami. Na wierzch zdecydowałam się jeszcze zrobić kruszonkę, ale jednak stwierdzam, że można się bez nie obejść. Kiedy(...)znów będę robić to ciasto (a na pewno do tego dojdzie :) to pominę kruszonkę. Bardzo polecam jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale nie kalorycznego i przy okazji macie wolną godzinkę ;) Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 3 jajka 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 szklanka ksylitolu lub erytrytolu
Healthy food explorer