Popularna, krucha szarlotka z kolorowym nadzieniem, z dodatkiem brzoskwiń i malin. Ciasto: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 375 g margaryny 6 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany Nadzienie: 1 kg jabłek 4 duże, dojrzałe brzoskwinie kilkanaście malin 6 białek 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki oleju Dodatkowo: cukier puder(...)posypania Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, zawinąć w folię i umieścić na godzinę w lodówce. Jabłka i brzoskwinie obrać, pokroić w kostkę, wymieszać. Formę (25x34) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować, ułożyć na dnie blaszki. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
Praktyczna plProste i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami, takie "na poczekaniu". Do tego smaczne, z lekkim posmakiem kwaskowej śliwki. Czegóż chcieć więcej?:) Wspomnę jeszcze, że kiedy upieczesz to ciasto to wrócą do Ciebie wspomnienia z dzieciństwa... bo to taki stary sezonowy placek:) Przepis z Kasi bloga:) Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm: 240 g mąki pszennej; 240 g cukru(...)piany żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bardzo miękkie masło i miksować do czasu aż się rozprowadzi. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć blisko siebie połówki śliwek skórką do dołu. Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 180℃ i piec
In my kitchenswojskie owoce bez żadnych sztucznych nawozów i ulepszaczy. Stanowczo jest inny smak, zapach, a nawet barwa! Ostatnio upiekłam bardzo aromatyczną tartę na nadchodzącą jesień. Składniki: Ciasto: Forma +- 15-20 cm 1 jajo 5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu 5 łyżek oleju rzepakowego 7 łyżek mąki gryczanej 7 łyżek mąki ryżowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat Mus: 1-2 gruszki(...)obieramy i ścieramy na grubych oczkach gruszki. Prażymy w garnku dodając cynamon, a pod koniec mąkę ziemniaczaną. Całość cały czas mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Na natłuszczoną formę wykładamy 1/2 ciasta. Dokładnie rozprowadzamy po całości. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie miało pęcherzyków. Ciasto wkładamy do natłuszczonego piekarnika na 15-20 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na spód nakładamy
Truskawkowa FiestaPyszne, jesienne ciasto z makiem i marcepanem jadłam u koleżanki i od pierwszego kęsa wiedziałam, że muszę je upiec. Lekko wilgotne, ciężkie od marcepanu i soczystej gruszki. bardzo słodkie, aż musiałam poprosić o drugą filiżankę herbaty, ale jakie smaczne. Możecie zrezygnować z owoców, zmniejszyć trochę ilość cukru, upiec w podłużnej, głębokiej foremce lub zwykłej, okragłej. Jeśli
dolcevitainmykitchennaprawie, a potem zaczęłam urlop. Mam nadzieję, że teraz uda mi się częściej dodać dla Was jakiś ciekawy przepis, który nie raz przyda się w Waszym domu. Dzisiaj przedstawiam ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy składniki wrzucić do miski, odczekać 30 min. zamieszać i gotowe! Takie przepisy są rewelacyjne!Szybkie, łatwe i przede wszystkim smaczne. Składniki: mąka pszenna(...)miski. Jabłka posypujemy cukrem, następnie wsypujemy posiekane orzechy włoskie. Kolejnymi składnikami są przesiana mąka, kakao, soda oraz proszek do pieczenia. Jajka roztrzepujemy w miseczce i polewamy nimi suche składniki ciasta. Następnie na wierzch wylewamy olej. Miskę odstawiamy na 30 min. Po upływie tego czasu wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy drewnianą lub plastikową szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia
kulinarne odsłony patiChrupiące i szybkie w przygotowaniu koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką, posypane cukrem pudrem. Podawane na ciepło lub na zimno. Idealny przepis w przypadku odwiedzin niespodziewanych gości. Ponieważ paczuszki znikają z talerza, nim zdążą dobrze ostygnąć, piekę dwie blachy (czyli z dwóch opakowań gotowego ciasta francuskiego). Pamiętajcie, że najlepsze ciasto francuskie to te na maśle. The post Koperty(...)ciasta francuskiego z borówkami i limonką appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaLekkostrawne ciasto na bazie jogurtu. Wyglądem przypomina sernik, ale.. sera w nim brak. Za to jest równie pyszne. Składniki Ciasto -5 żółtek -kostka margaryny -3 szkl. mąki -pół szkl. cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa -1 kg jogurtu brzoskwiniowego -pół szklanki cukru (osobom nie przepadającym za słodyczą, zalecam użyć mniejszej ilości. Dla mnie było trochę za słodkie) -łyżeczka(...)proszku do pieczenia -5 białek -20 dag wiórek kokosowych -budyń śmietankowy Przygotowanie Wyrobić ciasto. Podzielić na pół. Jedną część schłodzić. Jogurt połączyć z budyniem, cukrem i proszkiem. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, połączyć. Połowę ciasta ułożyć w formie, wylać masę. Na wierzch zetrzeć drugą (schłodzoną) część ciasta. Piec godzinę w temp. 160st. Źródło: 'Chwila
Zielona KuchniaKremowe ciasta rzadko goszczą na moim blogu. Osobiście za nimi nie przepadam. Ale 3 bit jest ulubionym ciastem mojej siostry. I przyznam szczerze, że jak na śmietanowe ciasto, przypadło mi do gustu :-) Składniki -2 op. krakersów zwykłych -2-3 op. herbatników -1 l mleka 2% lub 3,2% -1 szkl. mąki krupczatki -2 op. cukru wanilinowego -1 masło -1 łyżka(...)krakersami. Mleko skondensowane (w puszce - w wodzie. nie otwierać!) gotować ok 1,5-2 godzin. Jeszccze ciepłe wylać na krakersy. Na mleko skondensowane wyłożyć jeszcze jedną warstwę krakersów. Gdy ciasto ostygnie (najlepiej na drugi dzień) ubić śmietankę 30% lub 36% ze ŚmietanFixem i łyżką cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Całość posypać kakao. Smacznego
Zielona Kuchniałyżeczka, cukier 2 łyżki, orzeszki pistacjowe 100 gram miekką margarynę, cukier, jajka, proszek do pieczenia, mąkę spiralami miksera utrzeć na kruszonkę tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wylepić na dnie i trochę na rancie obrane jabłka zetrzeć na tarce duże oczka, wymieszać z cukrem, cynamonem, budyniem masę jabłkową wyłożyć na ciasto resztę kruszonki wymieszać z orzeszkami wysypać(...)kruszonkę z orzechami na jabłka piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, ciasto w tortownicy dobrze wystudzić, najlepiej całą noc - ciasto jest bardzo smaczne i aromatyczne i chrupiące..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCiast ze śliwkami ciąg dalszy :) Składniki : 5 jaj 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej 5 łyżek cukru pudru kostka margaryny tj.250 g , lepiej masła, ale w oryginalnym przepisie była margaryna Kasia 1 szklanka cukru kryształu ok.1 kg śliwek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe, cytrynowe, waniliowe lub takie jak lubimy bułka tarta Przygotowanie : Do mąki dodać tłuszcz, żółtka(...)razy szklankę cukru (tzn. wsypywać cukier po pół szklanki), gdy cukier już połączymy z pianą wtedy dosypujemy stopniowo budyń Pianę rozsmarowujemy na śliwkach i wyjmujemy schłodzoną lekko drugą część ciasta którą skubiemy na małe okruszki na wierzch ciasta tzn.układamy na pianę. Tak naprawdę to ciasto z zamrażalnika jest miękkie, ale takie ma być. Pieczemy
Proste PotrawyMacie ochotę na pyszne i lekkie ciasto ? to koniecznie zróbcie sobie to ciasto . Jest bardzo ciekawe w smaku po dodaniu do niego imbiru i gruszki . Oba te składniki dają niesamowite połączenie. Wymiary foremki : 28 x 40 cm Czas pieczenia : 30 - 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 4 gruszki szklanka cukru 2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki(...)jajka i śmietanę. Formę natłuścić kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy , wyrównać powierzchnię( wierzch można posypać mąką). Gruszki kroimy na cienkie paski i układać na cieście w taki sposób , żeby jedna nachodziła na drugą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut w temp. 180 C. Gdy ciasto się upiecze , pędzelkiem smarujemy powierzchnię ciasto wcześniej przyrządzonym
Różne smaki w kuchniciasto 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 3 żółtka 250 g margaryny 0,5 szkl cukru cukier waniliowy nadzienie 500 g twarogu 1 szkl mleka 3 białka 1 jajko 3/4 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy łyżka soku z cytryny puszka brzoskwiń Ciasto zagniatamy , wykładamy papierem blaszkę o wym ok 33/23 równomiernie rozklepujemy ciasto(...)nakłuwamy widelcem i podpiekamy ciasto ok 18 min w temp 180 st. Twaróg mieszamy w kubku blendera razem z innymi składnikami i blendujemy do uzyskania jednolitej serowej masy. Wylewamy na podpieczone ciasto i układamy ćwiartki brzoskwiń. Pieczemy ok 50 min pod koniec można włączyć termoobieg dla lepszego przyrumienienia. Sernik wyjmujemy z formy dopiero po wystudzeniu
Gotowanie jest łatweBorówka w kuchni Borówki amerykańskie są doskonałe na surowo, ale możemy też wyczarować z nich pyszne desery, lody i ciasta. Na blogu znajdziecie mnóstwo różnorodnych przepisów z wykorzystaniem borówki. Co roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋. Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami(...)Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Lody rabarbarowe z borówką amerykańską
Kulinarne przygody Gatitywiele za mało. Miejmy nadzieje również, że wakacje nadejdą równie szybko, co mi, tego roku! Śliwek wokół nas pełno, wykorzystajmy je więc, i upieczmy sobie pyszne, niskokaloryczne ciasto z nimi w roli głównej! Jeżeli jedliście już bezglutenowe ciasto kokosowe z borówkami FIT, ta wersja również Was zachwyci! Lekkie, wilgotne i niesamowicie smaczne! Zapraszam do wypróbowania! Ciasto dzielimy na 12 porcji(...)dolewamy olej. Mąkę, wiórki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dosypujemy do jajecznej masy – powinniśmy osiągnąć konsystencję budyniu. Formę 20×25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, układamy owoce i pieczemy 30 minut w 160 stopniach. Smacznego! Artykuł Bezglutenowe ciasto ze śliwkami FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongKruche ciasto z masą maślano-migdałową, oraz z soczystymi morelami i borówkami. Ciasto pachnące ciepłym sierpniowym słońcem :) ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g mąki jasnej orkiszowej 50 g cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 125 g masła jajko masa: 125 g masła 70 g cukru trzcinowego 2 jajka 60 g mielonych migdałów dodatkowo: 8 moreli pół szklanki borówek Mąkę mieszamy(...)cukrem i solą. Siekamy z masłem i jajkiem, po czym masło rozcieramy palcami towrząc drobną kruszonkę. Ciasto przekładamy do woreczka, zagniatamy w kulę i schładzamy w lodówce, przez pół godziny. Wykładamy nim formę do pieczenia tarty (użyłam formy o średnicy 30 cm) i schładzamy jeszcze chwilę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy masę. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę
Mienta blog