ciasto - 162258 przepisów (strona:2867/10818)

Keks 152

Keks to pyszne ciasto z mnóstwem bakalii.  To ciasto jest z tych co zawsze się udaje. Spróbujcie i przekonacie się sami :) Składniki: 1,5 szklanki mąki 200 g masła 4 duże jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g bakalii Wykonanie: Miękkie masło utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą(...)przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Do masy dodajemy po jednym żółtku, dokładnie ucierając. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy do połączenia składników. Bakalie oprószyć mąką, dodać do ciasta, wymieszać.  Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.  Keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką, wlać ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

magiczna kuchnia Kasi
Banoffee na herbatnikach 504

Banoffee jadłam po raz pierwszy jakiś czas temu w pracy, koleżanka uraczyła nas takim smakołykiem pewnego niedzielnego popołudnia. I chociaż dawno już słyszałam o istnieniu tego ciasta, nie miałam okazji go zrobić.  Podobnie jak kopiec kreta. Pomimo bardzo dużej dawki słodkości, jaką banoffee zapewnia już po jednym kawałku, bardzo mi posmakował. Zrobiłam więc swoją wersję. Szybką, prostą(...)opakowanie herbatników od Cukry Nyskie, ja użyłam kakaowych Blacky 1 puszka masy kajmakowej 4 banany 400-500 ml śmietanki 30-36% kakao do posypania wierzchu dodatkowo: forma na ciasto  folia spożywcza 2-3 łyżki cukru pudru do bitej śmietany, jeśli ktoś chciałby jeszcze dosłodzić ciasto Przygotowanie: Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Na spód układamy pierwszą warstwę herbatników, nakładamy

Życie zaczyna się w kuchni
Odwrócona pychotka 180

Dzisiejszy przepis, to zdecydowanie zasługa Męża! Nie... nie zrobił ciasta, ani też nie napisał za mnie przepisu, ale... włączył sobie taki film, że siedzę ze słuchawkami na uszach, dodatkowo w kapturze i słucham, co leci za porządkiem, co by tylko nie słyszeć dźwięków z tv, a skoro mam takie "wolne", to działam i nadrabiam zaległości.  To ciasto pochodzi(...)wszystkich, którzy spotkają ją na swojej drodze i zechcą wypróbować.   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na blaszkę o wymiarach 24x36cm Ciasto: 400g mąki 200g masła 120g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżki amoniaku Beza: 6 białek 150g drobnego

Kuchnia w czekoladzie
Piegusek z mleczną czekoladą 91

mąki pszennej tortowej 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mleka 4 jajka 250 g masła 250 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu do ciast (migdałowy) 150 g mlecznej czekolady masło + mąka pszenna do smarowania formy Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Podłużną formę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną. Mąkę przesiewamy i łączymy(...)koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy jest suche w środku. Ciasto studzimy na kratce aby zachowało chrupiącą skórkę. Wystudzone ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej

Qchnia po prostu
SERNIK Z ROSĄ 89

zachwyca nie tylko wyglądem ale i smakiem. Jest kremowy, delikatny, lekki, aksamitny. Za każdym razem, kiedy tylko go upiekę znika w ekspresowym tempie :) Składniki na dużą prostokątną blachę: Kruche ciasto: * 250 g mąki * 150 g masła * pół szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia(...)spód blachy wyłożyć równomiernie kruchym ciastem. Piekarnik nagrzać do 180'C i zapiec ciasto około 15 minut. Masa serowa: * 1 kg twarogu we wiaderku (użyłam twarogu  Wieluń "Mój ulubiony" ) * 2 jajka * 4 żółtka * 1 szklanka cukru * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 2 budynie śmietankowe * 2 szklanki mleka * pół szklanki oleju  Wykonanie: 2 jajka i 4 żółtka

Zrób to smacznie
Ciasto mleczna kanapka z kremem śmietankowo-jogurtowym 282

Składniki: Ciasto: Jajka 4 wielkość L Mąka pszenna tortowa szklanka cukier 2/3 szklanki olej 4 łyżki proszek do pieczenia łyżeczka Kakao 2 pełne łyżki Krem: Śmietanka 30 % 400 ml Jogurt duży kubek u mnie 330 g żelatyna 2 łyżki pełne woda 60 ml Cukier puder 6 łyżek  Polewa: Czekolada mleczna 100 g masło 50 g Przygotowanie: Białka ubić(...)delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. (nie miksujemy!). Przelewamy na blaszkę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 160 stopni przez ok. 40 minut. Gotowe ciasto po przestudzeniu przekroić wzdłuż na dwie części. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać w mikrofalówce lub w garnuszku tylko do rozpuszczenia. Należy pamiętać

Kulinarne przygody
,,Wieniec z Frankfurtu“ 160

Szczęśliwego Nowego Roku 2019! Nowy Rok zaczynam bardzo klasycznie przepisem na tradycyjny tort ,,Wieniec z Frankfurtu“ Frankfurter Kranz. Dzisiejszy przepis jest zdecydowanie najlepszym przepisem na frankfurtcki wieniec. To ciasto jest bardzo popularne w Niemczech i warto je upiec. Przepięknie prezentuje się na stole. Przepis pochodzi z około 1735 roku. Nieznane jest nazwisko cukiernika

dolcevitainmykitchen
Ciasto "Stefanek" bez pieczenia 190

ciasto było dla mnie hitem tegorocznych Świąt (Ewo, dziękuję! 😊). Na Nowy Rok postanowiłam wykonać je we własnej kuchni, bo jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. W smaku przypomina mi nieco mój kaszak "Dzieciństwo Mańki" , choć brak w nim owoców dodających deserowi świeżości. Dlatego świetnie nadaje się na zimowy czas. Skąd jego nazwa? Nie mam pojęcia. Podejrzewam, że męska odmiana wynika(...)faktu, że jest to deser łatwiejszy w wykonaniu i mniej pracochłonny od ciasta o nazwie "Stefanka". Pochodzenie obu określeń są mi jednak nieznane. Składniki (na formę (23 x 28) cm): 1 litr mleka 170 g masła 150 ml cukru 2-3 łyżki gorzkiego kakao 250 ml kaszy manny 20 herbatników 150 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki śmietany 3 łyżki

Weekendy w domu i ogrodzie
PIZZERINKI FRANCUSKIE PO WŁOSKU 144

Proste pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim... pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą oraz bazylią. Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pizzerinek z ciasta drożdżowego - przygotowuje się je błyskawicznie, a do tego pysznie smakują. Aby je wykonać nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, gdyż w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, nie ma tu co zepsuć i każdemu się udadzą... Bardzo(...)czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉   Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 18 czarnych oliwek 2 kule sera mozzarella 18 pomidorków koktajlowych 18 listków bazylii sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Oliwki również odsączamy

Kuchnia MagdaLeny
KOSZYCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SAŁATKĄ Z RUKOLI 244

Kolejny pomysł na ciekawe przekąski sylwestrowe z użyciem ciasta francuskiego... pieczone koszyczki z ciasta francuskiego wypełnione sałatką z rukoli z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek, sera feta i wędzonego łososia. W sam raz na dwa kęsy! Przekąska banalnie prosta w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjne i do tego świetnie się prezentuje. Robi furorę na każdych przyjęciach! Ta sama sałatka w salaterce(...)wzbudzi tyle zainteresowania, co podana w chrupiących koszyczkach 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego garść rukoli 50 g łososia wędzonego kilka pomidorków koktajlowych kilka oliwek czarnych 1/4 op. sera feta 1 jajko Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wycinamy koła o średnicy około 10-12 cm. Połowę wyciętych kółek odkładamy, a w drugiej połowie wycinamy w środku mniejsze koła

Kuchnia MagdaLeny
Bajaderki 130

Już po Świętach, więc nadszedł czas na recykling ciast, które lekko przyschnięte pozostały po rodzinnym ucztowaniu. Jeśli macie takie bez kremu i owoców możecie im dać nowe życie robiąc z nich nieduże, pyszne kule idealne do kawy czyli bajaderki :) Składniki: ok. 500 g ciasta bez owoców i kremu (można dodać herbatniki oraz biszkopty) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki śmietanki(...)szklanki orzechów włoskich (lub innych ulubionych bakalii) ok. 200 g gęstego dżemu kilka kropel aromatu rumowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego ok. 2 łyżek kakao (o ile nie używamy ciasta z kakao) wiórki kokosowe do obtoczenia   Ciasta i ciastka pokruszyć dłońmi bardzo drobno. W rondelku zagotować śmietankę z cukrem i margaryną (oraz kakao). Odstawić na chwilę, żeby przestygła, a następnie

Simply Food
ciasto balowe 148

składniki na biszkopt: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 180 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim 93

Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim To pyszne i proste danie, które przydaje się na wszelkie imprezy. Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą   Tartę przygotowuje się bardzo szybko, trochę więcej czasu potrzebujemy na przygotowanie karmelizowanej cebuli. Karmelizowaną cebulę możemy wykorzystać również jako dodatek do wędlin, kanapek czy jako dodatek na ciepło do pieczonego mięsa. Przygotowuje się(...)szybko i prosto, to zaczynamy. Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą 1 ciasto francuskie 10 dkg fety 5 cebul czerwonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 10 dkg masła 3 łyżki octu balsamicznego 1/ 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki cukru pieprz świeżo mielony   Obieramy czerwoną cebulę i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno kroimy

Kuchnia na wzgórzu
Sernik z konfiturą wiśniową 137

Sernik wykonany metodą tradycyjną w makutrze kręcony ręcznie długo i żmudnie. ciasto 2 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 3/4 kostki margaryny palma lub 200 g masła 2 łyżki kakao szczypta proszku do pieczenia 2 żółtka 0,5 szklanki cukru masa serowa 1 kg twarogu dobrego wiejskiego 6 jajek 1,5 szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier(...)wanilinowy cytrynowy 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny palma dodatkowo słoiczek dżemu wiśniowego domowego Ciasto zagniatamy szybko, dzielimy na dwie części i wkładamy w woreczkach do zamrażarki na ok godzinę. Twaróg przekręcamy przez maszynkę lub tłuczkiem do ziemniaków dobrze ugniatamy aż ser będzie gładki jak po przekręceniu przez maszynkę. W makutrze wałkiem ucieramy margarynę z cukrem i cukrem

Gotowanie jest łatwe
ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWO- ORZECHOWE 113

Świąteczne ciasto marchewkowe jest wyjątkowo smaczne, dodatek marchewki, jabłek i orzechów sprawia że jest zdrowe i bogate smakowo. Przełożone kremem zaspokoi niejednego łasucha. SKŁADNIKI :   4 duże jajka 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru 400 g marchewki  1/2 szklanka orzechów włoskich 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jabłko(...)jarzynowej na małych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy ciekamy Jajka ubijamy mikserem z cukrami na najwyższych obrotach aż podwoi swoją objętość. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka, marchew i orzechy, mieszamy szpatułką i dalej mieszając wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania