dogi to w cieście francuskim to doskonała przekąska na kolację lub imprezy. Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Takie hot dogi uwielbiane są zarówno przez tych małych jak i przez dużych łasuchów ;)Swoją wersję wzbogaciłam w plasterki żółtego sera. Polecam wszystkim, to świetna opcja, gdy mamy mało czasu na przygotowanie kolacji. Składniki: * 1 opakowanie ciasta francuskiego * 8 parówek * 4 duże plastry(...)sera żółtego * 1 jajko * sezam do posypania Wykonanie: Ciasto francuskie rozkroić na kwadraty i takiej wielkości, by brzegi parówek wystawały poza ciasto około 1,5 cm. Na kwadrat ciasta francuskiego położyć plasterek sera (każdy plaster przekroić na pół), na to parówkę i zawinąć w rulonik. Każdy hot dog posmarować rozklepanym jajkiem, posypać kilkoma ziarnami sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym
Zrób to smacznieUcierane ciasto z dodatkiem wiórek kokosowych, przełożone pianką ze śmietany i owoców leśnych. Ja użyłam tych z dodatkiem kwaśnych porzeczek, więc musiałam je nieco mocniej dosłodzić. Jeśli w waszej mieszance ich zabraknie, można ilość cukru nieco zredukować. Ciasto: 150 g masła 80 g cukru 2 jajka 140 g mąki 60 g wiórków kokosowych Pianka: 400 g mrożonych owoców leśnych(...)jajku, za każdym razem miksując do połączenia (po dodaniu jajek masa może sprawiać wrażenie jakby się zważyła). Następnie dodajemy partiami mąkę oraz kokos, miksujemy na niższych obrotach, do połączenia. Ciasto odkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie dzielimy go na połowę i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o średnicy 18cm. Pieczemy w piekarniku
Smaki Na TalerzuMaj zdecydownie nie jest najlepszym miesiącem do blogowania. Gdy tylko zasiadam do pisania, ciągle coś się dzieje i muszę to przełożyć. Telefony, terminy, ogródek. Kiedy wreszcie
dolcevitainmykitchenłyżce), a następnie małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i razem z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Gdy ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję, podzielić je na trzy części. Do pierwszej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej mak, a do trzeciej kakao. Dużą formę do babki posmarować margaryną i posypać kaszą(...)manną. Przełożyć do formy ciasto z makiem, a następnie zrobić w nim łyżką rowek i wlać na środek ciasto z dodatkiem kakao. W ciemnym cieście zrobić również rowek i wlać na środek ciasto z kisielem. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Państwo Wojtczuk gotujązrezygnowałam z upieczenia takiego. Ponieważ jednak chciałam jakoś uczcić ten dzień specjalnie na tę okazję upiekłam sernik. Nie taki zwykły, to prawdziwy sernik w wersji de luxe! Pyszne, kruche ciasto na spodzie, masa serowa z dodatkiem serka mascarpone, masa krówkowa, banany oraz krem na bazie serka mascarpone zwieńczony płatkami migdałów. Wygląda wspaniale, smakuje - słyszałam - obłędnie:) Upiekę sobie podobny, gdy tylko(...)będę mogła sama spróbować:D składniki: ciasto: 90 g zimnego masła 1 szkl mąki pszennej szczypta soli żółtko 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 250 g serka mascarpone 1 szkl cukru 6 jaj budyń waniliowy łyżeczka ekstraktu z wanilii krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki
6niebosezonie na rabarbar nie mogę się oprzeć aby nie piec z nim ciast. Tym razem upiekłam pyszne, bardzo wysokie ciasto z dodatkiem mąki krupczatki. Ciasto wyglądem przypomina drożdżówkę i rośnie bardzo wysokie. Smakuje doskonale z kubkiem mleka. Przepis spisałam na szybko z internetu, niestety nie pamiętam z jakiej strony. Polecam, robi się je bardzo szybko a znika jeszcze szybciej(...)biały puch. Zmniejszając obroty miksera wsypywać po trochę przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmiksować olej i ekstrakt waniliowy. Formę (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i posypać pokrojonym w kostkę rabarbarem. Piec ok 50-60 minut w 170 stopniach (do tzw suchego patyczka). Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki AsiKilka dni temu na blogu widzieliście ciasto ryżowe z rabarbarem. W kuchni nie lubię nudy, dlatego kiedy wczoraj zbierałem następną partię dojrzałego rabarbaru, uznałem, że do ostatniego przepisu chce wprowadzić pewne zmiany. Wybór, trochę intuicyjnie, padł na mąkę gryczaną. I naprawdę musicie sprawdzić sami ten przepis bo dla moich kubków smakowych to połączenie idealne. Mąka gryczana daje dość intensywny smak(...)przesiej przez sitko i dodaj resztę suchych składników – dokładnie wszystko wymieszaj. Do miski dodaj jajko, oliwę, mleko i wszystko wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Konsystencja powinna przypominać ciasto naleśnikowe. Około 2/3 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy dokładnie kawałkami owoców. Wylewamy resztę ciasta i ponownie posypujemy owocami. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury
Gar Zdrowiawyszedł nie za słodki, za to obłędnie czekoladowy i stosunkowo lekki. Zgarnął mnóstwo pochwał od fanów czekolady i zniknął w trzech czwartych, co biorąc pod uwagę, że poza moimi ciastami były też lody, dwa rodzaje brownie i urocze, malutkie desery Sarah Bernhard (kiedyś Wam pokażę, bo to duńska klasyka), uznaję to za pełen sukces. Tort piłka czekoladowy Składniki(...)misek z czekoladą, wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Dodać 1/3 śmietany do każdej czekolady, delikatnie połączyć. Na dno miski wyłożyć biały mus. Przykryć ciastem. Następnie wyłożyć mus z mlecznej czekolady, przykryć warstwą ciasta. Na końcu wyłożyć mus z ciemnej czekolady, przykryć krążkiem ciasta. Schłodzić przez noc w lodówce. Masło utrzeć na puszystą, jasną masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDrożdżówki w postaci babeczek, ale w wersji wytrawnej. Z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Ciekawe i przepyszne połączenie smaków, które wielbicielom serów na pewno posmakuje. CIASTO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki z cieciorki 25 g drożdży 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko KARMELIZOWANA CEBULA(...)miejsce na 10 min. Mąkę pszenną i z cieciorki wymieszać z solą, resztą ciepłej wody, oliwą i rozmąconym jajkiem. Odlać 1 łyżkę do posmarowania babeczek. Wlać zaczyn i wyrobić ciasto, które będzie dość luźne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, zagnieść krótko jeszcze raz. Podsypując dodatkowo mąką pszenną rozwałkować ciasto na prostokąt
https:KKuchniaMniamproszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy startą na tarce (lub posiekaną na mniejsze kawałki) zimną margarynę, zagniatamy chwilę. Na sam koniec dodajemy żółtka – wyrabiamy aż do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto owijamy folią lub przekładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. W międzyczasie oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy wszystkie kawałki(...)miski i zasypujemy cukrem. Odkładamy na około pół godziny. Formę na tartę (o śr. około 24 cm) smarujemy lekko masłem lub margaryną. Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki formy. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Szklankę mleka przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko i stale mieszając, gotujemy jeszcze około
Smaki Na Talerzumleka i trzy łyżki mąki. Wymieszać, żeby nie było grudek, odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać rozczyn, jajka, pozostały cukier i mleko. Zagnieść ciasto. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i długości około(...)Serek wymieszać z cukrem, posmarować nim ciasto. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w plasterki truskawki. Ciasto zwinąć ciasno jak roladę, pokroić na 12 plastrów. Ułożyć je blisko siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Wyrośnięte drożdżówki posmarować mlekiem. Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut, aż nabiorą ładnego koloru. Ostudzić. Listki tymianku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWarto mieć w swoim "repertuarze" przepis na ciasto, które jest szybkie i niezawodne. Dla mnie takim ciastem jest jogurtowe , które w zależności od dodatków za każdym razem zmienia smak, ale jeszcze nigdy nam się nie znudziło i zawsze znika do ostatniego okruszka. Tym razem cytrynowa wersja z jabłkami, malinami i makowymi piegami:) Składniki: 280g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku(...)mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Jabłka obrać, przepołowić, wydrążyć gniazdo nasienne, każdą połówkę pokroić w ósemki. Tortownice 24cm (lub formę 22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, w ciasto włożyć kawałki jabłek i maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka. Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść
Obiad gotowycukru, najczęściej w proporcji 2:1:1- jak na moje oko takie zestawienie jest idealne ;). Oryginalny przepis pochodzi z serwisu przyślij przepis . Składniki na 2 chałki: ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 50 gram drożdży 2 jajka 6 łyżek cukru 1 szklanka mleka 100 gram masła szczypta soli kruszonka: 100 gram mąki 50 gram cukru 50 gram masła Przygotowanie(...)ciasto: 1/2 szklanki mleka lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min. W tym czasie masło roztapiamy w pozostałym mleku i pozostawiamy do przestudzenia. A jajka ucieramy z pozostałymi 5 łyżkami cukru do powstania gęstej bladej masy jajecznej. Mąkę
Życie zaczyna się w kuchniłyżki tężejącej agrestowej galaretki, kładziemy kilka jagód, dalej dwie łyżki śmietanowej masy i znów galaretka, jagody, masa i tak do wyczerpania składników. 4. Nakładamy drugi biszkopt i wstawiamy ciasto na godzinę do lodówki. 5. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem waniliowym i śmiatanexem. Za pomocą silikonowej szpatułki firmy Tarka i Miarka nakładamy ją na schłodzone już ciasto. Jest uniwersalna i bardzo(...)przydatna w kuchni. Dzięki niej ciasto lub krem zostanie w całości wykorzystane a naczynie łatwiejsze do mycia. 6. Wierzch posypujemy utarta czekoladą. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: akcesoria kuchenne , biszkopt , bita śmietana , czekolada , galaretka , Gellwe , jagody , na zimno , owoce , Tarka i Miarka , śmietanex
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty