patelni, nadziewane różnymi masami, ku radości i uciesze całej rodziny. Wypiekacz elektryczny do orzeszków to mój najnowszy nabytek, a z wypiekacza – Orzeszki z masą orzechowo migdałową. Składniki na ciasto na ok. 300 połówek: - 4 szklanki mąki tortowej - 250g miękkiego masła (temp. pokojowa) - 4 żółtka - ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki gestej kwaśnej śmietany - 1 płaska łyżeczka sody(...)pekanów - ok. 25 ml rumu bacardi (w wersji dla dzieci oczywiście pomijamy) Dodatkowo: - elektryczny wypiekacz do orzeszków Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Sodę mieszmy ze śmietaną. Ciasto zrobiłam w blenderze. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło, śmietanę z sodą oraz mąkę z proszkiem. Miksujemy do połączenia składników. Zagniatamy kulę, zawijamy w folię
mojewypiekiinietylkorozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok.40 minut. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, pierwszy krążek smarujemy dżemem i bitą śmietaną, nakładamy drugi krążek i polewamy czekoladą (rozpuszczoną z 2 łyżkami mleka), wierzch dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki do schłodzenia
KUCHNIA POLSKAplusy. W tym przypadku mam na myśli, to jak bardzo gryka jest zdrowa. Osobiście za jej smakiem nie przepadam, ale mimo to po nią sięgam. Dzięki obecności w cieście czekolady, gruszek i borówek, smak gryki nie jest dominujący. Jeżeli mimo to Wam przeszkadza, to można dodać do ciasta łyżeczkę świeżo mielonej kawy. Złagodzi ona posmak gryki. SKŁADNIKI 1 jajko szczypta(...)cukru trzcinowego 200 g mąki gryczanej 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu winnego 2 gruszki 125 g borówki amerykańskiej dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką gryczaną. Borówki umyć i osuszyć. Gruszki obrać ze skóry, pokroić na małe
Passions hobbies lifepowstała masa była lśniąca. W momencie kiedy osiągniemy taki efekt pojedynczo dodajemy żółtka (miksujemy je razem przez około 30-40 sekund). Kiedy wszystkie jajka zostaną połączone przesiewamy do ciasta wymieszaną mąkę i kakao, tym razem jednak nie miksując a delikatnie łącząc wszystko drewniana szpatułką. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wkładamy do rozgrzanego do 165 stopni piekarnika(...)minut lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym przestygnięciu, delikatnie nożem podważamy biszkopt od ścianek formy i wyjmujemy ciasto (pamiętajcie, ze należy to zrobić w momencie kiedy ciasto będzie już zimne, aby się nam nie pokruszyło). Serek mascarpone przekładamy do miseczki i szybko miksujemy z cukrem (tak aby nie stało się wodniste). Wkładamy do lodówki
ChilliJemySkładniki Ciasto 500 g mąki pszennej Typ 450 1 żółtko 250 g chłodnego masła 2½ łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek cukru 2 łyżki kaszy manny Jabłka 2 kg jabłek obranych 3-4 łyżki cukru 3 łyżeczki pektyny skórka kandyzowana z pomarańczy ,ja dałam żelki z arbuza tu łyżka tymianku 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie(...)Piekarnik rozgrzać do 180°C. Masło zmiksować z cukrem i żółtkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,wsypywać partiami do utartego masła. Miksować do połączenia składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie części 1;2. Włożyć do lodówki na 30 minut. Większą częścią wyłożyć blaszkę wyłożoną -dno- papierem do pieczenia. Podpiec 15-20 minut do złotego koloru . Jabłka obrać
w mojej kuchnizrobi. Ciacho czasem też trzeba jakiś zjeść, dlatego jak zobaczyłam tą prostą szarlotkę u Beaty , postanowiłam przygotować ją także dla swoich domowników ;) Nie wiem czy już się z tym ciastem spotkaliście, ale jeśli nie, to naprawdę polecam. Bezproblemowe, a pyszne takie, że jeszcze ciepłego z lodami zjadłam sama dwa kawałki 🙈 Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na formę min. 24x36cm, może być większa- wtedy ciasto będzie niższe, ale równie efektowne: 2 małe jajka 150g kwaśnej śmietany 4 łyżki drobnego cukru 250g masła Ok 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 jabłek
Kuchnia w czekoladzieucierany ze śliwkami, który upiekłam według przepisu z kwestii smaku. Jeśli znajdziecie czas podczas weekendu, koniecznie go wypróbujcie. Pamiętajcie tylko, aby ściśle trzymać się przepisu. Wówczas otrzymacie puszyste, mięciutkie ciasto, po prostu rozpływające się w ustach, pełne przepysznych owoców. Polecam! Składniki: • 600 - 800 g śliwek bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki • 200 g miękkiego masła • 200 g cukru pudru(...)pieczenia Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg. 2. Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Przygotować ciasto: (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!) do miski włożyć masło pokrojone na kawałki z cukrem pudrem, ucierać mikserem na puszystą i jasną masę przez ok. 8 minut
W mojej kuchniwymieszać, do połączenia. Dodać resztę ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać do połączenia. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać. Śliwki wypestkować, wyłożyć na ciasto rozcięciami ku górze, większe śliwki pokroić na ćwiartki. Pomiędzy śliwki wysypać maliny. Piec w temperaturze 170*C przez około(...)suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. przepis stąd Moje uwagi: do ciasta dałam 120 g cukru, do piany tak jak w przepisie 35 g, ciasto i tak było b.słodkie w oryginalnym przepisie obok śliwek dodano świeże maliny moje owoce uciekły
Proste PotrawyPrzy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto kakaowe z kisielem wiśniowym i masa śmietanowo-galaretkową. Proste w wykonaniu, smakuje wybornie i szybko znika z talerzyków. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy : 3/4 szklanki mąki tortowej typ 450 Młynomag 3/4 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki oleju 1łyżka przegotowanej(...)ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, partiami przesiewamy i delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy olej, wodę przegotowaną letnią i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy biszkopt do suchego patyczka. Wykonanie kisielu : Do garnka przelewamy kompot z wiśniami, dodajemy cukier i zagotowujemy, w 1/2 szklance wody mieszamy mąkę ziemniaczaną
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiejszy przepis to wariacja na temat drożdżówek – do ciasta dodałam puree z dyni. Dzięki niej bułeczki mają piękny, żółty kolor (mimo, iż są bez jajek), a drugim plusem jest „przemycenie” zdrowej dyni w postaci pysznych słodkości. Smak dyni nie jest wyczuwalny. Bułeczki są bardzo delikatne i świetnie komponują się z gruszkowym nadzieniem (oczywiście możesz użyć innego nadzienia(...)Dyniowe drożdżówki z gruszkami Via Gusto Dzisiejszy przepis to wariacja na temat drożdżówek – do ciasta dodałam puree z dyni. Dzięki niej bułeczki mają piękny, żółty kolor (mimo, iż są bez jajek), a drugim plusem jest… Drukuj Proporcje na: 10 sztuk Czas przygotowania: 60 minut Czas pieczenia/gotowania: 35 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 700 g mąki
Via GustoPierożki samosas to trójkątne pierożki faszerowane warzywami i smażone na oleju. Bardzo popularne w Indiach i Pakistanie. Ciasto na samosas składa się z mąki, wody, tłuszczu i soli. Na nadzienie najlepiej nadają się resztki z obiadu: ziemniaki lub ryż z dodatkiem warzyw, ale można też dodać mielone mięso, kurczaka, jaja lub ser. Można też przygotować samosas ze słodkim nadzieniem. Dzisiejsze
dolcevitainmykitchenubić na sztywną pianę, ciągle miksując partiami dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy żółtka, miksujemy, na koniec dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, ciasto wylewamy do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka), ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. KREM
KUCHNIA POLSKAPyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem chrupiących orzechów oraz delikatnych i soczystych gruszek. Przepis na to ciasto, z małymi zmianami, pochodzi z bloga Cake Time. 2 szkl mąki 1/2 szkl kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szkl cukru szczypta soli 2 jajka 1/2 szkl oleju 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1/2 szkl gorącej kawy rozpuszczalnej(...)pieczenia. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć jajka, jogurt i olej. Do masy wsypywać stopniowo suche składniki i miksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając wlewać gorąca kawę. Ciasto wymieszać z orzechami. gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Foremkę (9x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i powtykać gruszki. Piec ok 45-50 minut w 180 stopniach
Smakołyki AsiUwielbiam ciasto francuskie, bo można z niego wyczarować słodkie jak i wytrawne pyszności. Dziś zrobiłam małe koperty na dwa sposoby, jedne z pieczarkami a drugie z salami. Wyszły pyszne, polecam. Składniki: 2 ciasta francuskie salami 300 g pieczarek 250 g żółtego sera 1 cebula 2 jajka sól, pieprz Wykonanie: Ciasto rozwinąć, pokroić(...)cebulę, całość smażyć aż cebula będzie miękka, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce. Do wystudzonych pieczarek dodać połowę startego sera, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na kwadraciki ciasta francuskiego nakładamy farsz pieczarkowy, zlepiamy za rogi tworząc kopertę. Tak postępujemy do wyczerpania farszu. Drugie ciasto również kroimy w kwadraty, nakładamy po 2 plasterki salami, na to starty
magiczna kuchnia KasiDość prosta do wykonania puszysta rolada z kakaowym kremem maślanym i malinami zatopionymi w galaretce, doskonałe weekendowe ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca pani domu. Całkiem smaczna, polecam. Składniki: Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 15 dag mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Krem kakaowy: 1 kostka masła 82% 8 dag cukru(...)oraz proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do ubitej masy jajecznej, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera a najlepiej ręcznie rózgą od miksera, aby nie utracić konsystencji piany. Ciasto wylać na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem pergaminowym, wygładzić szpatułką, włożyć do nagrzanego do 195*c piekarnika na grzaniu góra dół, piec 8-10 minut. Gorące ciasto wyjąć, wyłożyć
Wanilia i Kardamon