mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Dodać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i połączyć mikserem składniki na dość gęste, gładkie ciasto. Forma 25x20 cm z papierem do pieczenia, ciasto łyżką rozsmarować w formie, gęsto rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około(...)minut do suchego patyczka, ostudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto ucierane śliwkowe jest bardzo łatwe, smaczne i zawsze się udaje, jest idealną bazą do różnych owoców........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWidząc zapotrzebowanie na ciasta łatwe, szybkie w przygotowaniu, postanowiłam stworzyć coś lekkiego i przyjemnego. Zainspirowały mnie do tego ciasteczka które zobaczyłam w sklepie :). Śmietanowo-galaretkowa masa na gofrowym spodzie… to brzmi dobrze :). Proste składniki, minimum wysiłku i mamy pyszne ciasto na każdą okazję. Musisz tego spróbować!! :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 ml śmietany 30% 3 galaretki przeźroczyste 2 galaretki(...)przeźroczyste galaretki będą już zimne , ubijamy na sztywno śmietanę, następnie cały czas miksując wlewamy pomału nasze galaretki, powstałą masę mieszamy, następnie wylewamy na gofry, ciasto wstawiamy na 5-7 min do lodówki aby masa lekko stężała, wyciągamy ciasto, na masę śmietanową układamy ciasteczka leciutko dociskając je do masy, wstawiamy do lodówki na ok godzinę aby masa tężała, po tym czasie
Blog kulinarny S9.PLSernik w wersji świątecznej, który naprawdę świetnie smakuje. Jeśli kompletujecie już pomysły na świąteczny stół, to warto zwrócić uwagę na to ciasto. Składniki (blaszka 24x28cm): Biszkopt orzechowy: 100 g mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła - rozpuścić i ostudzić. szczypta soli Wkładka serowa(...)masła 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Polewa: 150 g czekolady mlecznej lub deserowej 4 łyżki śmietany 30% + siekane lub mielone orzechy do posypania wierzchu Sposób wykonania: Ciasta najlepiej upiec dzień wcześniej. 1. Zrobić biszkopt orzechowy, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąki i proszek
Kuchnia domowa AniJeżeli lubicie drożdżowe wypieki, a nie macie czasu na wyrabianie ciasta, to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Z podanych składników przygotujecie 12 dużych, miękkich i puszystych bułek, które długo zachowują swoją świeżość. Bułki po upieczeniu połączą się w jedną całość 😊 Świetnie smakują ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Zachęcam do pieczenia. Składniki na 12 bułek: (forma(...)szklanki i roztrzepać za pomocą widelca. Masło rozpuścić, ostudzić. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać masło, jajka i rozczyn. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Gotowe ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Miskę przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia masy; ciasto będzie wyrastać około 1,5-2 godziny). Następnie ciasto przełożyć na blat. Krótko wyrobić i podzielić
Ugotowaćzamiarem z dwa lata. Zawsze budziłam się kilka dni przed samymi świętami… Sama nie wiem dlaczego tak zwlekałam, bo smak piernika jest rewelacyjny. To ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na piernik. Najlepiej gdy ciasto leżakuje 4-6 tygodni ale jeśli będą, to 2 tygodnie nic się nie stanie, ciasto będzie równie smaczne. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej(...)Miód, cukier i masło podgrzać w garnku, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić i przełożyć do szklanego naczynia. Przykryć i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni. Podpowiedź: Piernik upiec 5 - 7 dni przed świętami
W garach u Gosimąki. Pozostawiamy pod ścierką do wyrośnięcia około 30 minut. 2. Pozostałe składniki : mąkę, mleko, 1 jajko, olej, sól + rozczyn dokładnie wyrabiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia około 60 minut. 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice, wałkujemy na duży prostokąt, na wysokość około 0,5cm, wzdłuż nakładamy farsz, zawijamy, podcinamy ciasto (tak by ciasto naszło na ciasto od spodu pasztecika.) i tak robimy(...)końca ciasta. 4. Ostrym nożem rulony tniemy na paszteciki około 4cm, przekładamy na blaszkę, pozostawiamy na około 20 minut pod przykryciem, po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać paszteciki czymś co lubimy ( czarnuszka, sezam, mak itp. ) Pieczemy je w temp. 200* około 20 minut. Na zdjęciu prezentuje wam talerze firmy ambition. W wolnej chwili zapraszam was na http://ambition.pl
Dziś Ja gotujeJakiś czas temu na blogu wylądowało dwusmakowe ciasto z patelni! Pewnie dobrze wiecie, o które ciasto mi chodzi, bo na blogu zrobiło prawdziwą furorę! Dziś przygotowałam podobne, ale o smaku intensywnie kakaowym – dla wielbicieli mocnych smaków. Nie dodałam do niego nic, posypałam jedynie cukrem pudrem. Wy śmiało możecie wrzucić kawałki ulubionej czekolady albo garstkę owoców – za każdym razem(...)Dodajemy kakao, mieszamy. Patelnię natłuszczamy obficie, wylewamy masę. Przykrywamy pokrywką ( dokładnie ), smażymy na najmniejszym ogniu przez ok. 30 – 35 minut. UWAGA! Jeśli spód zacznie nam się zbyt przypiekać ciasto możemy odwrócić na drugą stronę na ostatnie 10 minut. Smacznego
Ostra na Słodkociepłej wody 7 g suchych drożdży Przygotowanie : Drożdże połączyć z cukrem i wodą, odstawić na 10 min. do spienienia. Połączyć z pozostałymi składnikami, zagniatać około 10-15 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć palcami na dwóch blaszkach(...)wyposażenia piekarnika; można też rozwałkować ciasto). Posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć ulubione dodatki Piec w 200 *C (lub większej) przez 20 min. lub do zarumienienia spodu. Ok. 5 min. przed końcem pieczenia posypałam startym serem. Ciasto ułożyłam w dużej blaszce z piekarnika i drugiej mniejszej 25 cm x 25 cm Ciasto
Proste Potrawylodówce zalegały mi 2 opakowania ciasta francuskiego i pierś z kurczaka. Z tego tez powodu na szybko powstał ten przepis. Patrząc na reakcję domowników okazał się on strzałem w 10! Kieszonki smakowały znakomicie i zniknęły w mgnieniu oka. Na pewno będą często gościć na naszym stole. SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego keczup pikantny bądź sos pomidorowy 8 plasterków(...)kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek, odrobinę przyprawy do kurczaka, wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników; 2. Jedno ciasto francuskie pokroić na 8 równych kwadratów; 3. Każdą część ciasta posmarować keczupem bądź sosem pomidorowym; 4. Ułożyć kilka kawałków kurczaka, dodać ogórka; 5. Każdą kieszonkę przykryć plasterkiem żółtego sera
Prosty przepis naokazji mam dla Was przepyszny przepis na szybki torcik czekoladowy z orzechów włoskich. Szybki i prosty w wykonaniu, przyjazny osobom, które są na bakier z pieczeniem ciast. Poprzez użycie zmielonych orzechów włoskich biszkopt zyskuje na smaku i na barwie, a czekoladowy krem nadaje mu słodyczy. Zapraszam na kawałek! Składniki na ciasto o śr. 23cm: – 6 jajek – 100g cukru(...)Składniki na krem: – 250g mascarpone – 200g śmietanki 30% – 100g czekolady mlecznej – 50g czekolady gorzkiej Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty (z 3 saszetek), biała czekolada (opcjonalnie) CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. W pierwszej misce żółtka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę, następnie dodajemy do niej zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. W drugiej białka
Be Fit Be Strongskoro dynia jest królową jesieni, a tarta jest moim ulubionym daniem. Tym razem tatra na słodko czyli pumpkin pie. Jest przepyszna, bardzo delikatna, rozpływa się w ustach. Takie jesienne ciasto świetnie pasujące do jesiennych, pomarańczowych i czerwonych liści. Składniki (na formę o średnicy 28 cm): ciasto 200 g mąki pszennej, 125 g masła, szczypta soli, 2 łyżki zimnej wody farsz(...)skórki i pestek, sam miąższ), 2 jajka, 4/5 puszki mleka skondensowanego słodzonego, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta soli. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na pół godziny do lodówki, można na dłużej, nawet na całą noc. Dynię pokroić w kawałki i upiec w piekarniku, najlepiej w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem
Moja kraina smakówDrożdżowe ślimaki z jabłkami, makiem, cynamonem i dynią - posypane cukrem pudrem. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne dzięki owocom i pięknie pachnące dzięki cynamonowi. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 250 ml mleka 2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania, 3/4 szklanki cukru + 3 łyżki, płaska łyżka cynamonu, 2 łyżki suchego maku niebieskiego, 3 średniej wielkości jabłek, 2 łyżki oleju(...)łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować. W tym czasie mieszamy mąkę z cukrem i makiem. Dodajemy zaczyn, jajko, olej oraz puree z dyni. Wyrabiamy ciasto. Będzie lepiło się trochę do rąk, ale dzięki temu będzie bardziej puszyste i mięciutkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na około godzinę. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy
Lena GotujeCiasta zazwyczaj piekę na weekendy lub różnego rodzaju przyjęcia rodzinne i święta. Czasami jednak domownicy moi mają ochotę na coś słodkiego bez okazji. Wówczas przygotowuję coś słodkiego i nie musi to być ciasto, ale deser lub ciasteczka. Tym razem postawiłam na proste rogaliki drożdżowe z powidłami. Jest to łatwy sposób, ponieważ po wyrobieniu ciasta nie musimy czekać, aż ono wyrośnie(...)stolnicę lub do miski przesiać mąkę. Dodać masło i posiekać. Kiedy otrzymamy kruszonkę, dodać jajko, śmietanę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość wymieszać i szybko zagnieść jednolite ciasto. 3. Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak jak w tym przepisie ). Na dłuższym brzegu każdego trójkąta położyć łyżeczkę
Danka PichciInstagramie – obserwuj! Orange curd to idealny krem do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać pomarańczowy krem do ciast i tortów. Pomarańczowy curd to owocowy budyń, który można jeść jako deser :). Polecam go szczególnie do tortu piernikowego lub kremu cynamonowego. Proszę uważnie przeczytać cały przepis z uwagami
Słodki Pomysł