Farsz 140 g odsączonego tuńczyka z puszki (w sosie własnym) 200 g ricotty dymka garść rukoli 6 listków mięty sok z połowy cytryny sól pieprz mielony Dodatkowo 2 płaty ciasta filo olej połówka cytryny przekrojonej wzdłuż jasny miód (np. rzepakowy, akacjowy lub lipowy) Tuńczyka rozdrobnić widelcem i wymieszać z ricottą. Dymkę, miętę i rukolę pokroić drobno. Dodać do masy tuńczykowej(...)Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Płat ciasta filo posmarować olejem. Ułożyć na nim drugi płat ciasta i również posmarować olejem. Ciasto filo pokroić na 9 prostokątów. Na każdy prostokąt wyłożyć czubatą łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta złożyć tak, by przykryć farsz, a potem złożyć na 3. Pakieciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Weekendy w domu i ogrodziejajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min. Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy, delikatnie usuwamy papier i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt
Domowy Smak JedzeniaCytrynka to po prostu taka moja wersja sernika na zimno. Ciasto składa się z kilku warstw, które w całość wiążą galaretki cytrynowe. Spód zrobiłam z herbatników ale można ciasto zrobić również na niskim biszkopcie. Można zrobić również wersję z galaretkami o innym smaku lub zmieszać różne smaki. składniki: 800 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka 5 galaretek cytrynowych(...)przełożyć do schłodzonej blaszki i ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki. Następną galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie wylać ją na masę serową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Przygotować ostatnią galaretkę. Rozpuścić ją w 250 ml goracej wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka już wystygnie i będzie tężejącą ubić śmietankę. Następnie do ubitej
Monia miesza i gotujeśródziemnomorskim serem Apetina , którym sprytnie można zastąpić bułgarskie sirene , ale także szpinakiem (to jest dość popularny dodatek), oliwkami, świeżymi ziołami i czerwonym pieprzem. Wyszło znakomicie! Chrupiące blaty listkującego się ciasta filo przekładanego pysznym serowym farszem są czymś, co łakomczuchy lubią najbardziej. Dodatkowo ten czaderski kształt banicy sprawia, że można zabłysnąć takim daniem wśród znajomych, czy rodziny. Wygląda i smakuje świetnie(...)mną w kulinarną podróż do Bułgarii? PS. Przewińcie do końca posta, bo czeka tam na Was niespodzianka . ;) * SKŁADNIKI na banicę o średnicy 30 cm (8 porcji) 2 opakowania ciasta filo (ok. 14 arkuszy) 400 g sera śródziemnomorskiego Apetina classic 200 g młodych liści szpinaku ' baby ' 100 g czarnych oliwek 100 g zielonych oliwek 4 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu greckiego
Food Squaremniejsze kawałki, odstawić. Wszystkie pozostałe składniki umieścić w wysokiej misce, zmiksować mikserem do połączenia. Przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto krótko zmiksować. Formę o wymiarach 24x29 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut. Ciasto(...)włożyć do zimnego piekarnika, i nastawić piekarnik na 175 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka przez ok 50 minut. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku. Kruszonka: 150 g mąki 80 g cukru 100 g masła kilka kropel zapachu waniliowego Do miski wsypać suche składniki. Dodać ciepłe roztopione masło i zapach, wymieszać palcami formując kruszonkę. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi4,5 i 6 maja poprowadziłam Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. Zobaczcie co stworzyliśmy! Stoły uginały się od słodkości! Jestem niesamowicie dumna ze swoich kursantów
Ostra na SłodkoPrzepyszne, kruchutkie ciasto w połączeniu z kwaśną, orzeźwiającą galaretką z rabarbaru to przepis na letni deser mojej mamy. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Ciasto robi się dość szybko i zapewniam, że jeszcze szybciej znika z talerzyków ;) My je uwielbiamy, dlatego zawsze sezonie je piekę. Polecam :) Ciasto kruche: 1/2 kg mąki 250 g margaryny 1 szkl c. pudru 4 żółtka(...)jajko 1 proszek do pieczenia Galaretka: 1 kg rabarbaru 15 dag cukru 2 galaretki agrestowe (u mnie 1 agrestowa i 1 cytrynowa) cukier puder do posypania Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Podzielić na 2 części i rozwałkować na placki wielkości blaszki 24x36 cm. Upiec na złoty kolor
Smakołyki Asiracji, że panuje sezon na rabarbar i u mnie nie mogło go zabraknąć ! Pierwszy raz piekłam z nim ciasto ,ale na pewno nie ostatni 😊 Kwaśno-słodki smak z lekką cytrynową nutą... 🍋 Idealny wypiek na wiosenno-letni podwieczorek, na piknik, czy grila ! Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 200 g rabarbaru 2 jajka 90 g cukru 1 cukier waniliowy Szczypta soli(...)dżemu jabłkowego ½ łyżeczki skórki z cytryny ½ łyżeczki mielonego imbiru 250 g mąki 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Bułka tarta - do wysypania formy Cukier puder – do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: 1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st C. Dno tortownicy oraz boki natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. 2. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki (ok. 2 cm). 3. Jajka
Marcepanowa kuchniaWitajcie. Dziś przychodzę do Was z przepisem na PRZEPYSZNE ciasto! Połączenie dwóch rodzajów, murzynka i sernika z kaszą jaglaną jest naprawdę pyszne! Mokry środek w miękkim i kruchym cieście z pewnością każdemu zasmakuje. Przepis jest na dużą blachę, która u mnie poszła w jeden dzień! 😆 A to oznacza, że było naprawdę dobre. No, ale konsumpcję przeprowadzona była na niemałe grono(...)robić dwa osobne ciasta, jak można oba połączyć w jedno i rozkoszować się smakiem jednego i drugiego na raz.😎😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Patrząc na listę składników oraz wykonanie może wydawać się, że przygotowanie zajmie mnóstwo czasu, lecz tak naprawdę robi się go szybko (mi zajęło ok. 40 min). Dostępność składników jest na tyle prosta, że z pewnością większość macie już
Zdrowie i pysznie na talerzuCiasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie – Na „ Zdrową Środę ” przygotowałam dzisiaj smaczne, proste do zrobienia ciasto z bananów, daktyli i pestek słonecznika, dyni. Powstała zdrowa, sycąca przekąska, bez pieczenia. Chodź jest kaloryczna to nie mam wyrzutów sumienia kiedy ją podjadam :), nie ma białego cukru. Deser ładnie się kroi, więc bez problemu możemy go zabrać na wycieczką(...)piknik. Polecam… Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie Składniki: Warstwa kakaowa: 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 100g suszonych daktyli 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka mąki kokosowej 3 nieduże, dojrzałe banany Warstwa kokosowa: 100g wiórków kokosowych 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego Warstwa kakaowa: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą
Mała CukierenkaZachęcam do przygotowania ciasta, które ma nieco inną strukturę niż tradycyjny biszkopt czy babka. Poniższe ciasto jest miękkie i ma lekko musową konsystencję. Do jego przygotowania będziecie potrzebować lekko dojrzałe banany, które należy zblendować. Ciasto jest szybkie do przygotowania i idealne dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Składniki na keksówkę o średniej długości: 4 średniej wielkości, lekko dojrzałe(...)oraz proszkiem do pieczenia oraz wsypać kakao i dodać pokruszoną czekoladę. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta to należy dolać mleka i całość ponownie wymieszać. Przygotowane ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45-60 minut w 180ºC, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto wyjąć z foremki i ostudzić. Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćsklepu znajdziemy wiele ciekawych rzeczy i każdy przedział wiekowy będzie zadowolony. Począwszy od portfeli z własnym nadrukiem, kalendarzy, desek drewnianych które są idealne do serwowania mięs, serów a także ciast, kończąc na korkociągach , wałkach spersonalizowanych , kubkach, poduszkach i wiele innych... Ja wybrałam szklany dzbanek który możecie kupić TUTAJ . Świetnie nada się na domową lemoniadę czy wiosenny kompot. Dzbanek(...)przepis; S kładniki; 25 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 12 dag masła 1 jajko 1 łyżka cynamonu Przygotowanie; Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 1 godz. do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy zwykłym wałkiem na grubość ok 4 mm. a następnie przejeżdżamy wałkiem
Radość kipiąca uśmiechem.prawdzie zrobiło się chłodniej, ale ochota na lody czy desery bez pieczenia jest ogromna, dlatego postanowiłam przygotować ciasto na zimno z jogurtów, a jak wiadomo domowo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze :) Więc zapraszam ;) Składniki na tortownice 18 cm Masa jogurtowa: 600 g jogurtu greckiego w temp. pokojowej ! 4 łyżeczki żelatyny 7 łyżek wrzącej wody 100 g cukru pudru 125 g borówek(...)esencja waniliowa Spód: 30 g ryżu preparowanego 30 g czekolady mlecznej 1 płaska łyżka masła Wierzch ciasta: 1/2 opakowania galaretki np. truskawkowej Spód ciasta 1. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i łączymy z ryżem preparowanym. Gotową masą ryżowo czekoladową wykładamy spód tortownicy który wcześniej powinniśmy wyłożyć papierem do pieczenia ;) Następnie wkładamy blaszkę do lodówki do stężenia/zastygnięcia. Masa jogurtowa
Gotowanie...to proste !Ciasto na budyniach zagościło u nas zupełnie przypadkiem w ramach wykorzystania zalegających budyni w proszku i towarzyszyło nam przez całą wielkanoc. Z powodzeniem można upiec je w formie na babkę i udekorować wedlug gustu. Cięższe i o zwartej konsystencji, ale wspaniale swieże i kruche. Połączone z polewą z mlecznej czekolady i płatkami migdałowymi świetnie pasuje do popołudniowej kawy. Ciasto piekłam(...)żółtek. Białka ubić na pianę. Dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek dopieczenia, mąkę, budynie, olej i żółtka. Miksować na małej mocy, pod koniec dodać rozpuszczoną margaryne i jeszcze chwilę miksować. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i zmiksować. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładać na smiane porcje ciasta jasnego i ciemnego. Piec w 160 stopniach około
Zielona KuchniaCiasto z warzyw, w tym ciasto buraka, często budzi zdziwienie na twarzy, a czasem i jej skrzywienie. A to zupełnie niepotrzebne, bo ciasto... The post Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka – prosty przepis na ciasto buraczkowe appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.com