jagodowy już dawno za nami, jednak można sięgnąć po jagody mrożone lub z kompotów :) Jagodzianki uwielbiam z letnim mlekiem, idealne są na śniadanie, bądź do popołudniowej kawki :) Przepis na ciasto drożdżowe już poznaliście (kliknij tutaj) . Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane(...)połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru ( do ciasta na słodko dodaję 2-3 łyżeczki cukru więcej) * jagody świeże lub mrożone * cukier puder+ woda do lukru Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić
Zrób to smaczniedomowe powidła, przygotowywane bez dodatku cukru. Jeśli użyjecie słodzonego produktu, końcowy smak może wyjść bardziej słodki niż przewiduje to przepis - co nie znaczy, że nie będzie dobry ;) Jest to ciasto bez dodatku mąki , a jej zamiennikiem w tym przepisie są mielone migdały. Brownie jest mocno czekoladowe, jak przystało na tego typu ciasta. Powidła przełamują nieco smak czekolady, choć również świetnie(...)ostygnięcia - do ostygniętych składników wbić jajka, roztrzepać (widelcem lub ręczną trzepaczką) - dodać cukier trzcinowy, kakao, 100g powideł śliwkowych oraz mielone migdały, wszystko wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, na wierzchu w niewielkich odstępach od siebie nałożyć łyżeczką pozostałe (150g) powidła śliwkowe - nożem lekko wymieszać powidła z ciastem czekoladowym - piec w 180 stopniach przez 25-30 minut
Smakołyki BerenikiDzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto, które pachnie nieziemsko. Jest bardzo puszyste, lekko wilgotne z dodatkiem malin i sporą ilością kardamonu. Ciacho robi się na prawdę szybko i prosto, a efekt końcowy jest bardzo zadowalający. To fajny przepis na ciasto do popołudniowej kawy, czy chwilę słodkości na drugie śniadanie. Zapraszam Was bardzo serdecznie po przepis. SKŁADNIKI: - 350 g mąki pszennej(...)mąki dodajemy zmiksowaną masę z żółtkami, pianę z białek i maliny, całość wymieszaj na gładką masę - przelej do formy do pieczenia ( u mnie bardzo wysoka mała tortownica) PIECZENIE: - ciasto pieczemy w piekarniku, temp. 160 stopni C, grzanie: dół + termoobieg, czas pieczenia od 1 godziny i 10 minut do 1 godziny i 25 minut (ja piekłam właśnie 1godz. 25min) Pieczemy
SMYKWKUCHNIpolewa czekoladowa Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koń cu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto rozdzielić na 2 części, do jednej dodać łyzżkę kakao, a do drugiej łyżkę mąki. Wymieszać, przełożyć ciasto do dwóch identycznych foremek keksówek i upiec w temp 180 st przez(...)Budyń ugotować bez cukru . wystudzić przykryty folią. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać budyń a następnie dodatki smakowe. Ciasto pokroić na równe kromki smarować masą i dżemem, przekładać ustawiając równo na długiej tacy lub deseczce na przemian, ciemne, jasne aż do wyczerpania. Na koniec posmarować boki ciasta. Schłodzić po czym ciasto polać polewą czekoladową. Kroić ukośne plastry
Gotowanie jest łatwekojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki + 1 łyżka 10dag masła(...)Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Masło, mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz jajko wkładamy do miski. Rozczyn drożdżowy wlewamy do pozostałych składników i wyrabiamy dłońmi przez 10-15 minut, aż ciasto odstaje bez problemu od dłoni. Ciasto wkłady na godzin ę do lodówki, uprzednio dzieląc je na 3 równe części. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na średnice 30cm i dzielimy
ChilliJemyDziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej. Warto też przyłożyć się do ubijania jajek, do masy nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia, dlatego ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza z piany z jajek. Dziś użyłam tortownicy o średnicy(...)wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Warto poświęcić na to więcej czasu – dzięki temu ciasto ładnie urośnie. Gruszki obieramy ze skórki, przecinamy na połówki (lub trochę mniej niż połówki) i nacinamy na wierzchu. Do ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką
CiastkozercyPrzepis na pyszne i szybkie do zrobienia ciasto, które przypomina nam słodkie bułeczki z jabłkiem. Oto inna odsłona zwyczajnej szarlotki. Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 250 g masła 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g serka waniliowego 1 jajko cynamon ok. 10 jabłek Polewa: (sok z cytryny(...)pół i usuwamy gniazda nasienne. Do przesianej wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy składniki: cukier puder, cukier wanilinowy, posiekane masło, jajko, serek waniliowy i zagniatamy wyrabiając elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną cześć wykładamy na spód blachy. Układamy połówki jabłek środkową częścią do dołu, posypujemy solidnie cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ja ciasto wałkowałam
W Moim Magicznym DomuJeśli mam w domu jabłka lub inne owoce i wielką ochotę na coś szybkiego do kawy robię tę tartę .Nie trzeba schładzać ciasta przed pieczeniem i tak wychodzi cudownie kruche ,czekoladowe i pełne jabłek i orzechów. Po upieczeniu dodałam owoce granatu ,pycha. Składniki : 1 , 1/4 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki cukru ciemnego 1 żółtko 2 łyżki kakao 125 g zimnego(...)masła ,pokrojonego na mniejsze kawałki 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli Dodatkowo : 2 jabłka ,pokroić na cienkie plasterki orzechy ,migdały ,do posypania tarty na wierzchu Składniki na ciasto zagniatamy szybko ,odkładając trochę mąki na bok i dodając ją jeśli ciasto będzie się kleić . Ciasto rozwałkować ,na środku wyłożyć owoce i posypać orzechami ,brzegi ciasta nakładamy na owoce i pieczemy
Ladylaura.masę, dowawać po jednym jajku podczas mieszania. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy maślanej. Wymieszać dokładnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Masa serowa – ser zmielić trzykrotnie, żółtka utrzeć z połwą cukru. Do zmielonego sera dodać utarte żółtka i proszek budyniowy. Wymieszać. Białak ubić na sztywną pianę, do ubitych białek powoli(...)wsypywać pozostały cukier. Jeszcze chwilkę ubijać. Śmietanę ubić na sztywno. Do masy serowej dodać ubite białka i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na ciasto maślane. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 70-75 minut. Jeśli po 50 minutach ciasto mocno się zarumieni przykryć je folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i polać polewą czekoladową
Kuchnia Pokoleńświęta Bożego Narodzenia. Niektóre są to moje ulubione przepisy, inne zapożyczone, ale tak piękne, że urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym(...)uwielbiam tahini to jestem pewna, że mi posmakuje (zresztą wszystkie przepisy Marzenki są bardzo smaczne, sprawdźcie na jej blogu KLIK ). Przepis Marzenki jest TUTAJ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 6. Ciasto Jamajka Muszę przyznać, że to ulubione ciasto mojego męża. Czekoladowe, z bitą śmietaną i świeżymi bananami w galaretce. Pyszne, orzeźwiające, nie jest tak ciężkie jak większość przekładańców (choć te "cięższe
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCiasto o tej nazwie, stało się ostatnim hitem internetu. Wszędzie jest. Co chwilę czytam "ochy" i "achy"... I wiecie, kiedy tak się ogląda coś bardzo często, to człowiek mimowolnie chce sprawdzić czy faktycznie tak jest. Czy faktycznie jest się nad czym rozpływać. Tak więc zobiłam i sprawdziłam, trochę zmieniłam (bo nie byłabym sobą gdybym zerżnęła słowo w słowo przepis(...)mogę Wam powiedzieć, że ciasto smakuje bardzo podobnie do Szyszkowca , którego wymyśliłam w zeszłym roku. Jest kremowe, delikatne, i czuć czekoladę. Czy jest smaczne? Skłamałabym, gdybym powiedziała "nie" :-) Czy smakuje podobnie do batonika? Troszkę z pewnością, jednak wybieram ciasto. Mus czekladowy lubię zdecydowanie bardziej :-) Podaję przepis na większą blaszkę - tę typową 27x35 (około). Składniki: herbatniki na dwie warstwy - około
Poezja Smaków - blog kulinarnyHolmesie świetnie wpisuje się w klimat długich, jesiennych wieczorów spędzanych z książką, filiżanką pysznej (angielskiej? :p) herbaty i czymś słodkim do przegryzienia. Ja na przykład delektowałam się delikatnym, biszkoptowym ciastem z kokosem mojej mamy. Na prawdę polecam, ciasto jest łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, podzielne i długo zachowuje świeżość. Sprawdzi się na każdą okazję jak i bez niej :D Składniki(...)jajka 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 g mąki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (wiem, że to dużo, ale na prawdę nie jest wyczuwalny w cieście) 300 ml maślanki (w temperaturze pokojowej) ok. 100 g wiórek kokosowych 200 g śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej) Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę
Simply Foodśmietany , a tym razem zrobiłam sernik z jogurtu greckiego na kakaowym spodzie. Wyszedł pyszny na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę, polecam. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 żółtka 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 3 jogurty greckie (każdy po 400 g) 6 jajek 1 szklank(...)cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier, żółtka, szczyptę soli oraz zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, podziellić na dwie części, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do zamrażalki. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem waniliowym na kogiel-mogel, dodać jogurty, budyń i dokładnie wymieszać. Białka ubić
magiczna kuchnia KasiJesienna pogoda nie skłania do spacerów. Najlepszy zestaw na ciemne, zimne wieczory z przenikliwym wiatrem to kubek gorącej herbaty i kawałek pysznego ciasta. W sobotnie popoludnie weszłam do kuchni, aby upiec coś dobrego. Wybrałam przepis z kwestii smaku , ale nieco go zmodyfikowałam. Nie chciałam ciasta z owocami, zależało mi, by wypiek miał wyrazisty, korzenny smak. I takie ciasto upiekłam: mocno(...)porcjami, po łyżce, dodawać mieszankę mąki, miksować po kilkanaście sekund po każdej porcji, aż składniki się dokładnie połączą. 7. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką. 8. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię. 9. Na wierzchu wyłożyć powidła z nutellą, widelcem zrobić wzorki. 10. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). 11. Wyjąć
W mojej kuchniPyszne rogaliki z półfrancuskiego ciasta śmietanowego, które jest dużo prostsze w wykonaniu niż ciasto francuskie, a mimo to zachowuje jego walory, czyli listkową strukturę. U mnie rogaliki nadziane waniliowym budyniem i hojnie udekorowane lukrem królewskim, ale Wy możecie eksperymentować ;-) składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)czubatych łyżek cukru pudru wykonanie: Ugotowałam budyń według przepisu na opakowaniu i odstawiłam do wystygnięcia. Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę i wyrobiłam szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort
babka w formie