ciasto - 162322 przepisów (strona:2877/10822)

Cynamonowa bułka drożdżowa ze zmarszczkami ;-) 159

wystygł, zniknęła jego większa część, aż mnie korci, żeby napisać: większa połowa. Rodzinka beztrosko stwierdziła, że przecież mogę jeszcze raz upiec. Naturalnie, że mogę i pewnie tak zrobię, bo ciasto mi się spodobało. Wygląda bardzo dekoracyjnie, a sposób wykonania jest

dolcevitainmykitchen
Rolada Żyrafa. 204

Żyrafa- rolada z bananem. Przysypało śniegiem... Wreszcie znalazłam czas na blogowanie, którego ostatnio bardzo mi brakowało. Nie będę Was zanudzać prywatnymi historiami, dlaczego przerwa była tak

dolcevitainmykitchen
Piernik z powidłami i czekoladą 149

masę, a następnie dodajemy po jednym jajku. Ciągle ucierając dodajemy miód i śmietanę. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, przyprawą do piernika oraz sodą. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Formę o wymiarach 25×35 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę. W połowie czasu pieczenia, jeśli wierzch(...)ciasta byłby już mocno brązowy, przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia. Zimne ciasto przekrawamy na pół. Powidła umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy je kilka minut. Gorące nakładamy na ciasto (ok 2/3 ilości), przykrywamy drugim blatem i rozprowadzamy resztę powideł. Piernik odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by powidła zastygły. Połamaną czekoladę podgrzewamy razem ze śmietanką w kąpieli

Smaki Na Talerzu
Odrywane drożdżówki z kajmakiem i marmoladą pigwową 141

przesiać do miski. Wsypać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Mleko podgrzać, żeby było dobrze ciepłe, ale nie gorące. Wlać do mąki razem z roztrzepanymi jajkami i olejem. Zagnieść elastyczne ciasto i przykryte czystą ściereczką odstawić do podrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować zbijając je dłonią. Zagniatać przez około 1 minutę, a następnie podzielić na taką ilość(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut. Wierzch bułeczek powinien być po upieczeniu lekko zrumieniony. Upieczone wystudzić na kratce. Jeśli myślisz, że nie umiesz upiec dobrego ciasta drożdżowego, to tylko Ci się tak wydaje. Każdy to potrafi, to nie jest wiedza tajemna. Przeczytaj wpis ze wskazówkami jak upiec pyszne drożdżowe ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegański pudding z daktyli i fig 235

Pudding to rodzaj kleistego ciasta, u nas mylnie kojarzony z budyniem, a jak by na siłę szukać podobieństwa to powiedzmy konsystencją przypomina połączenie budyniu z ciastem. Ten rodzaj wypieku jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i wcale się temu nie dziwię, bo ma cudowną kojąca moc, ta lepkość, ta słodycz…. Fantastycznie smakuje na ciepło podany np. z gałką lodów(...)Figi i daktyle zblenduj wraz z całą woda w której się moczyły, po czym dodaj resztę składników, czyli: banana, mleko, olej i esencję. Połącz mąkę z daktylową papką. Przełóż ciasto do lekko wysmarowanej formy. Piecz około 35 minut w temp. 160 stopni na środkowej półce piekarnika, jeżeli masz termoobieg to śmiało! Ciasto wyjęte z piekarnika może jeszcze lekko „płynąć

greenscarf
Dla Babci i Dziadka. I drożdżowe, bożonarodzeniowe serce 199

przestudzić.  Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem. Dodać mleko, wymieszać. Wbić jajko, wsypać kardamon i sól, połączyć. Wlać przestudzone masło, a na końcu partiami dodawać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy i pokruszony marcepan, zmiksować na gładką(...)masę. Odstawić. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Lekko podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x45 cm. Posmarować nadzieniem, a następnie ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Przeciąć na pół w poprzek, a następnie każdą część wzdłuż, nie rozcinając jednak do końca. Zapleść razem końcówki, a następnie z obu części ciasta uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka według przepisu mojej mamy 142

przepis moja mama dostała od swojej mamy, a ja od niej. To ciasto zawsze wychodzi i zawsze jest pyszne. Owszem najlepsze byłyby jabłka szara reneta, ale z każdego innego gatunku można zrobić cudowną szarlotkę. Składniki: 3 szkl mąki pszennej 1 kostka margaryny 3 jajka 1 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Formę wykładamy(...)papierem do pieczenia. Wykładamy 1 częścią ciasta. Na ciasto układamy jabłka poszatkowane na tarce na części do szatkowania, lub na grubych oczkach. Do jabłek dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżkę cukru. Wyciskamy sok z jabłek przed ułożeniem w formie. Na wierzch wykładamy drugą część ciasta (rozwałkowanego na wielkość blachy). Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. (termoobieg – góra

MojaQchnia.pl
Oszukany sernik z jogurtów greckich 262

Jeśli brak Wam pomysłu na weekendowe ciasto to polecam oszukany sernik. Dlaczego oszukany? Bo nie ma w nim ani grama sera, a smakuje zupełnie jakby był :) Masa zrobiona jest z jogurtów greckich wymieszanych z proszkiem budyniowym i jajkami, robi się go raz dwa, a smakuje świetnie. Mi i mojej rodzince bardzo podpasował taki nietradycyjny sernik :) Składniki na tortownicę(...)nasączać) i na wierzch wyłożyć masę jogurtową. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Gdyby wierzch w trakcie pieczenia za bardzo się przyrumienił, przykryć go folią aluminiową (moje ciasto niestety opadło na środku, podejrzewam, że zbyt często otwierałam piekarnik, więc uprzedzam żeby bez wyraźnej potrzeby tego nie robić). Upieczone ciasto bardzo powoli przyzwyczajać do temperatury pokojowej

Simply Food
Ciasto kakaowe z jabłkami 258

przepis mojej mamy. Nazwa tego ciasta nie zachęca, bo brzmi zaskakująco – salceson. Ale smak przypomina ten z dzieciństwa. Mam z tym ciastem ogromny problem. Bo gdy go robię, nie jestem w stanie nawet wykonać zdjęcia, bo chłopcy czekają z nożem i talerzykami by móc się nim poczęstować. Składniki: 3 jajka szczypta soli 1 szkl cukru pudru 1,5 szkl(...)kolejno kakao, proszek do pieczenia nadal miksujemy. Dodajemy śmietanę i mąkę. Mieszamy. Dodajemy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut w keksówce wysmarowanej masłem i opruszonej mąką. Wystudzone ciasto można polać polewą z gorzkiej czekolady. Mokre, winne, smakowite ciasto.     Artykuł Ciasto kakaowe z jabłkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Bounty 199

Ciasto o bajecznym smaku batonika Bounty. Mocno kokosowe, niezbyt słodkie z wytrawna polewą z gorzkiej czekolady. Bardzo wciągające, nie można przestać na jednym kawałku. Składniki: (na blaszkę 25x25cm) Na ciasto: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kokosową: Szklanka mleka kokosowego ½ szklanki mleka tłustego 200g wiórków kokosowych 3 łyżeczki żelatyny 400ml śmietany kremówki(...)łyżki cukru pudru Na czekoladowy ganache: 100g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 100ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Ciasto: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni

Pyry na Gaz
Placek orkiszowy z jabłkami 138

Banalnie proste ciasto. Idealne na zimowe popołudnie przy ciepłej herbacie:) Piekąc je rezygnujemy ze zwykłej, pszennej mąki na rzecz orkiszowej. Zamiast białego cukru dodajemy brązowy i robi się zdrowiej blaszka 20×30 cm 1 h składniki: 200 g masła 200 g maki orkiszowej (typ 630) 4 jajka 160 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g jogurtu(...)ubić na sztywno. Za pomocą szpatułki dodać do pozostałej masy, delikatnie mieszając. Jabłka obrać pokroić w nieregularną kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyłożyć jabłka. Piec około 40 minut Placek znika w mgnieniu

Ania i Marcin gotują
Chałka 190

Dziś mam dla Was idealny śniadaniowy przepis na chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w smaku i tak jest bajeczna :) Składniki: 700 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 225 ml mleka 15 g świeżych drożdży 75 g masła 3 łyżki miodu 3 jajka laska wanilii Składniki na kruszonkę(...)przestudzenia. Z mleka wyciągamy łupinki laski wanilii. Kiedy jest jeszcze ciepłe (ale nie gorące) dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera (lub zwykłej jeśli wyrabiamy ciasto rękami) wsypujemy mąkę i sól, mieszamy i dodajemy mleko z drożdżami. Mieszamy do połączenia składników Kolejno dodajemy rozpuszczone masło, miód i jajka. Wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy. Ciasto przekładamy

Ciastkozercy
Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort) 155

Ciasto te - to takie moje połączenie kilku przepisów, które już niejednokrotnie gościło na moim stole.  Nic dziwnego, bo smakuje reeewelacyjnie - jest lekko wilgotne i cudownie aromatyczne. Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji, a nawet jako pyszny tort.  Polecam! (Tortownica o średnicy około 23-24 cm) Ciasto: 1 szklanka maku + 1 i 1/4 szklanki mleka do zaparzenia maku(...)aromatu migdałowego Krem: 300g serka mascarpone 150g śmietanki kremówki 30% 60g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji Upiec ciasto. Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia. Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem). Żółtka z cukrem utrzeć

Di gotuje
Paczuszki z kurczakiem i pieczarkami 1139

Chrupiące paczuszki z ciasta francuskiego kryjące w sobie pyszne nadzienie z kurczaka, pieczarek i cebuli, zespolone żółtym serem. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. 1 filet z kurczaka 200 g pieczarek 1 cebula 150 g żółtego sera sól pieprz czarny przyprawa do gyrosa olej rzepakowy do smażenia 1 duże opakowanie ciasta francuskiego Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą(...)obsmażyć. Tylko tak, aby każdy kawałek się oddzielił. Przełożyć do pieczarek, a kiedy przestygnie dodać starty na tarce jarzynowej żółty ser. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem czarnym. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na osiem kwadratów. Nakładać porcję nadzienia i dobrze zlepiać zamykając wszystko w środku. W trakcie pieczenia ciasto się trochę rozejdzie, dlatego trzeba wszystko dobrze zlepić. Wstawić

https:KKuchniaMniam
Migdałowe ciasto z truskawkami 219

Truskawki zawładnęły blogami, pojawia się co raz więcej ciekawych przepisów i pomysłów na dania z nimi w roli głównej. Nie będę stanowić wyjątku i zaproponuję Wam pyszne migdałowe ciasto z truskawkami. Mięciutkie, puszyste, wilgotne... Wprost marzenie!  Składniki: 150g mąki 80g mielonych migdałów (bez skórek) 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 małe jajka 125ml(...)jogurtem, olejem. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z mielonymi migdałami, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Tortownicę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście poukładać truskawki.* Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka. Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania