Ciasto z rabarbarem i cynamonem 197Pyszne i lekkie ciasto idealne do wypieków z owocami. U mnie z rabarbarem i cynamonem, ale na pewno wykorzystam jeszcze :-). Przepis znalazłam tutaj - kilk . Robi się szybko, smakuje rewelacyjnie, nic tylko robić. Ja zamiast cukru dodałam ksylitol. Miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Tortownica średnica 26 cm Składniki: 4 jajka 1 szklanka ksylitolu 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej(...)Musi powstać puszysta jasna masa :-). 2. Stopniowo cienkim strumieniem dodajemy olej, cały czas miksując. 3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy na 3 razy do ciasta miksując delikatnie na najniższych obrotach tym razem. 4. Tortownicę smarujemy masłem, na spód wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. 5. Rabarbar kroimy na około 1 cm kawałki
kruche babeczki
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem 233grządce w ogrodzie i wręcz prosi się by coś z nim upiec. Sernik już był, kruche też więc padło na drożdżówki i to nie byle jakie,bo z budyniem. ciasto: 500 g mąki pszennej wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto(...)mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt. Budyń rozsmarować na całej powierzchni ciasta
Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżówki z rabarbarem 266dużych drożdżówek, ciągle jeszcze nie umiem się przyzwyczaić, że drożdżowe wyrobione w robocie rośnie jak szalone, więc 1 blacha na tę ilość to trochę za mało miejsca. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła Składniki na kruszonkę: 50 g masła(...)przestudzenia. Rabarbar kroimy w dużą kostkę (ok. 1,5 cm, mniejsze kawałki mogą za bardzo wysuszyć sie podczas pieczenia). Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajka, roztopione masło i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez ok. 40 min – 1 godzinę powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu
Ciastkozercy
Blondie kokosowe na sobotni wieczór 266biała siostra brownie jest super! Pominąwszy wszystkie kalorie jakie zawiera, a zawiera ich mnóstwo jest wyśmienite w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. Lubicie takie miękkie, czekoladowe ciasto , że po jednym kawałku chcecie zjeść drugi ale nie macie miejsca? Takie właśnie jest blondie kokosowe! Blondies to brownies z białą czekoladą. Delikatnie maślane. Wyraźnie można wyczuć czekoladę i skondensowane(...)mleko. Jest mega słodkie, choć nie dodałam nawet odrobiny cukru. No cóż czekolada i skondensowane mleko swoje robi. To ciasto jest zdecydowanie dla łasuchów. Blondie czyli białe brownie po upieczeniu przypomina zakalec, ale to taka natura ciasta. Jeśli lubicie brownie to blondie będzie Wam równie dobrze smakować! Blondie kokosowe Składniki: kwadratowa foremka o boku 20cm 4 łyżki kokosowych wiórków
codojedzenia
HOT DOGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 272dogi to w cieście francuskim to doskonała przekąska na kolację lub imprezy. Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Takie hot dogi uwielbiane są zarówno przez tych małych jak i przez dużych łasuchów ;)Swoją wersję wzbogaciłam w plasterki żółtego sera. Polecam wszystkim, to świetna opcja, gdy mamy mało czasu na przygotowanie kolacji. Składniki: * 1 opakowanie ciasta francuskiego * 8 parówek * 4 duże plastry(...)sera żółtego * 1 jajko * sezam do posypania Wykonanie: Ciasto francuskie rozkroić na kwadraty i takiej wielkości, by brzegi parówek wystawały poza ciasto około 1,5 cm. Na kwadrat ciasta francuskiego położyć plasterek sera (każdy plaster przekroić na pół), na to parówkę i zawinąć w rulonik. Każdy hot dog posmarować rozklepanym jajkiem, posypać kilkoma ziarnami sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym
Zrób to smacznie
Pianka z owoców leśnych 423Ucierane ciasto z dodatkiem wiórek kokosowych, przełożone pianką ze śmietany i owoców leśnych. Ja użyłam tych z dodatkiem kwaśnych porzeczek, więc musiałam je nieco mocniej dosłodzić. Jeśli w waszej mieszance ich zabraknie, można ilość cukru nieco zredukować. Ciasto: 150 g masła 80 g cukru 2 jajka 140 g mąki 60 g wiórków kokosowych Pianka: 400 g mrożonych owoców leśnych(...)jajku, za każdym razem miksując do połączenia (po dodaniu jajek masa może sprawiać wrażenie jakby się zważyła). Następnie dodajemy partiami mąkę oraz kokos, miksujemy na niższych obrotach, do połączenia. Ciasto odkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie dzielimy go na połowę i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy o średnicy 18cm. Pieczemy w piekarniku
Smaki Na Talerzu
Rabarbar w trzech postaciach 356Maj zdecydownie nie jest najlepszym miesiącem do blogowania. Gdy tylko zasiadam do pisania, ciągle coś się dzieje i muszę to przełożyć. Telefony, terminy, ogródek. Kiedy wreszcie
dolcevitainmykitchen
Babka 3 smakowa 308łyżce), a następnie małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i razem z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Gdy ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję, podzielić je na trzy części. Do pierwszej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej mak, a do trzeciej kakao. Dużą formę do babki posmarować margaryną i posypać kaszą(...)manną. Przełożyć do formy ciasto z makiem, a następnie zrobić w nim łyżką rowek i wlać na środek ciasto z dodatkiem kakao. W ciemnym cieście zrobić również rowek i wlać na środek ciasto z kisielem. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Państwo Wojtczuk gotują
Ucierane ciasto z rabarbarem (na krupczatce) 190sezonie na rabarbar nie mogę się oprzeć aby nie piec z nim ciast. Tym razem upiekłam pyszne, bardzo wysokie ciasto z dodatkiem mąki krupczatki. Ciasto wyglądem przypomina drożdżówkę i rośnie bardzo wysokie. Smakuje doskonale z kubkiem mleka. Przepis spisałam na szybko z internetu, niestety nie pamiętam z jakiej strony. Polecam, robi się je bardzo szybko a znika jeszcze szybciej(...)biały puch. Zmniejszając obroty miksera wsypywać po trochę przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmiksować olej i ekstrakt waniliowy. Formę (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i posypać pokrojonym w kostkę rabarbarem. Piec ok 50-60 minut w 170 stopniach (do tzw suchego patyczka). Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asi
placek gryczany z owocami 302Kilka dni temu na blogu widzieliście ciasto ryżowe z rabarbarem. W kuchni nie lubię nudy, dlatego kiedy wczoraj zbierałem następną partię dojrzałego rabarbaru, uznałem, że do ostatniego przepisu chce wprowadzić pewne zmiany. Wybór, trochę intuicyjnie, padł na mąkę gryczaną. I naprawdę musicie sprawdzić sami ten przepis bo dla moich kubków smakowych to połączenie idealne. Mąka gryczana daje dość intensywny smak(...)przesiej przez sitko i dodaj resztę suchych składników – dokładnie wszystko wymieszaj. Do miski dodaj jajko, oliwę, mleko i wszystko wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Konsystencja powinna przypominać ciasto naleśnikowe. Około 2/3 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy dokładnie kawałkami owoców. Wylewamy resztę ciasta i ponownie posypujemy owocami. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury
Gar Zdrowia
Piątki z piłką. Jeden 249wyszedł nie za słodki, za to obłędnie czekoladowy i stosunkowo lekki. Zgarnął mnóstwo pochwał od fanów czekolady i zniknął w trzech czwartych, co biorąc pod uwagę, że poza moimi ciastami były też lody, dwa rodzaje brownie i urocze, malutkie desery Sarah Bernhard (kiedyś Wam pokażę, bo to duńska klasyka), uznaję to za pełen sukces. Tort piłka czekoladowy Składniki(...)misek z czekoladą, wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Dodać 1/3 śmietany do każdej czekolady, delikatnie połączyć. Na dno miski wyłożyć biały mus. Przykryć ciastem. Następnie wyłożyć mus z mlecznej czekolady, przykryć warstwą ciasta. Na końcu wyłożyć mus z ciemnej czekolady, przykryć krążkiem ciasta. Schłodzić przez noc w lodówce. Masło utrzeć na puszystą, jasną masę
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z kozim serem i karmelizowaną cebulą 300Drożdżówki w postaci babeczek, ale w wersji wytrawnej. Z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Ciekawe i przepyszne połączenie smaków, które wielbicielom serów na pewno posmakuje. CIASTO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki z cieciorki 25 g drożdży 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko KARMELIZOWANA CEBULA(...)miejsce na 10 min. Mąkę pszenną i z cieciorki wymieszać z solą, resztą ciepłej wody, oliwą i rozmąconym jajkiem. Odlać 1 łyżkę do posmarowania babeczek. Wlać zaczyn i wyrobić ciasto, które będzie dość luźne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, zagnieść krótko jeszcze raz. Podsypując dodatkowo mąką pszenną rozwałkować ciasto na prostokąt
https:KKuchniaMniam
Tarta rabarbarowa z bezą 458proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy startą na tarce (lub posiekaną na mniejsze kawałki) zimną margarynę, zagniatamy chwilę. Na sam koniec dodajemy żółtka – wyrabiamy aż do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto owijamy folią lub przekładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. W międzyczasie oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy wszystkie kawałki(...)miski i zasypujemy cukrem. Odkładamy na około pół godziny. Formę na tartę (o śr. około 24 cm) smarujemy lekko masłem lub margaryną. Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki formy. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Szklankę mleka przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko i stale mieszając, gotujemy jeszcze około
Smaki Na Talerzu
Truskawki i tymianek. Drożdżówki 207mleka i trzy łyżki mąki. Wymieszać, żeby nie było grudek, odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać rozczyn, jajka, pozostały cukier i mleko. Zagnieść ciasto. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i długości około(...)Serek wymieszać z cukrem, posmarować nim ciasto. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w plasterki truskawki. Ciasto zwinąć ciasno jak roladę, pokroić na 12 plastrów. Ułożyć je blisko siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Wyrośnięte drożdżówki posmarować mlekiem. Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut, aż nabiorą ładnego koloru. Ostudzić. Listki tymianku
Pożeraczka, czyli raz adobrze