Jest pyszne, wilgotne i swoim żółciutkim kolorkiem zachęca do skosztowania ;) Zapraszam na to smakowite ucierane ciasto z jakże soczystymi słodziutkim owocem :) Składniki na formę 23 x 23 cm 4 jajka ( moje żółtka były bardzo duże i żółte dlatego ciasto ma taki kolorek, jeśli nie mamy takich jajek a zależy nam na kolorku ciasta, możemy wtedy dodać szczyptę kurkumy(...)dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką. 3. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Na ciasto dajemy obrane i pokrojone w kawałki brzoskwinię lekką wciskając ja w ciasto. Pieczemy w 180 stop. przez
Gotowanie...to proste !przygotowaniu, a najsmaczniejsza jest po schłodzeniu, polecam! Scroll down for recipe in English Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką (8-10 porcji) Składniki na tartę: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 ½ szklanki świeżych jagód 1 ½ szklanki świeżych wiśni, połówki bez pestek Składniki na krem: ¾ szklanki cukru ⅓ szklanki mąki ⅛ łyżeczki soli(...)rozstrzepane widelcem ½ szklanki śmietany 18% Składniki na kruszonkę: ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ¼ szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy na tarte o średnicy ok. 23 cm i dociśnij krawędzie. flet krawędzie. Nakłuj dno widelcem. Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch
karmelowyMalinowa Poezja Kruche ciasto z masą na bazie jogurtu greckiego, z lekko kwaskową maliną i kruszonką... Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 250 g masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 5 białek 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kg jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe(...)proszek) szczypta soli Dodatkowo: 2 szklanki malin 1 łyżeczka mąki cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Powstałą kulkę dzielimy na 4 części, jedną wkładamy do zamrażarki a resztą wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy. Białka ubijamy ze szczypta soli, pod koniec
Pelusiowa Kuchniamacie pomysłu jak wykorzystać brzoskwinie? W takim razie podrzucę Wam jeden z najpyszniejszych! Niesamowicie kruche ciasto, puszysta pianki i skąpane w słońcu brzoskwinie. Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawki! Przepis znalazłam na ilovebake.pl Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki maki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)proszek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 500 g brzoskwiń świeżych lub z puszki, lub dowolnych owoców Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy
Czerwona Porzeczkau00f3\u0142 godziny. Po up\u0142ywie tego czasu wyk\u0142adamy mas\u0119 serow\u0105 z malinami, a na ni\u0105 maliny z \u017celatyn\u0105. Dekorujemy malinami. ","Ciasto ch\u0142odzimy w lod\u00f3wce ok. 1-2 godziny. Po tym czasie jest gotowe do podania. "],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Sernik mocno owocowy Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 8 Porcje(...)nią delikatnie borówki z żelatyną. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Po upływie tego czasu wykładamy masę serową z malinami, a na nią maliny z żelatyną. Dekorujemy malinami. Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 1-2 godziny. Po tym czasie jest gotowe do podania
Kucharzycasztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio(...)upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. Masa I Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do wystygnięcia. Gdy zaczną tężeć śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać tężejąca galaretkę, i miksować chwilę do połączenia. Na biszkopt wyłożyć śmietanę,i wstawić do lodówki. Masa II Do rondelka wsypać landrynki, zalać wodą ciągle
RAROSSANareszcie weekend! A co za tym idzie, czas na niedzielne ciasto. Dziś proponuję coś odrobinę bardziej pracochłonnego. Lekki biszkopt, krem serowo-śmietanowy oraz słodka warstwa z dżemu i kokosowej posypki. Smacznie, słodko, w sam raz do niedzielnej kawki :) foremka 25x36cm Biszkopt: 7 jajek, 270g mąki pszennej tortowej, szklanka cukru, 2 łyżki mleka(...)dodać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać olej oraz mleko i krótko miksować na niskich obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić. Masa : 500 g zmielonego chudego białego sera, 700ml
Z miłości do słodkościkonsystencja niczym mus. Mąkę oraz kakao przesiewamy. Do jajek wlewamy ostudzoną masę czekoladową, mieszamy i powoli dodajemy przesianą mąkę z kakao, dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Nie będzie suchego patyczka :) bo ciasto będzie gliniaste. Składniki polewy mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, gorącą(...)polewę wylewamy na upieczone ciasto. Blaszkę z ciastem odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Osobiście wstawiłam jeszcze ciasto do lodówki, mi najbardziej smakowało na zimno, chociaż są zwolennicy ciepłego, rozpływającego się brownie
Gotowanie i blogowanieSzybka przekąska do kawy albo dobre drugie śniadanie??? Rogaliki drożdżowe. Malutkie, mięciutkie pachnące wanilią i kuszące różnorodnym nadzieniem. Ciasto nie jest skomplikowane, choć nie wyrasta w ciepłym miejscu a odpoczywa w lodówce. U mnie przepis na 24 fikuśne rogaliki na tzw. dwa kęsy. Znikły w takim tempie że sama nie załapałam się na wszystkie warianty nadzienia. Bardzo polecam przepis(...)powoli podgrzane mleko ok. 40 st C nie więcej oraz ekstrakt waniliowy . 3.Ciasto wyrabiamy chwilę i na samym końcu dodajemy miękkie niemal że rozpuszczone masło lub margarynę. 4. Ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę tak by było elastyczne choć lekko klejące. Przekładamy do miski, przykrywamy lnianym ręcznikiem i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. 5. Piekarnik rozgrzać
vaniliowoczekoladowaczosnkowy. Zapewniam Was, pycha! Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego z indyka -2 małe korniszony -1 mała cebula -1 jajko -pęczek koperku -płat gotowego ciasta francuskiego -pieprz, sól Do wypełnienia cienkie paski : -czerwonej papryki -sera żółtego -korniszona Korniszony i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko, solimy i pieprzymy(...)uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewając w trakcie, łyżkę zalewy octowej z korniszonów. Odstawiamy mięso na godzinę do lodówki. Na rozłożony płat ciasta wykładamy mięso. Rozsmarowujemy na całości zostawiając koniec ciasta wolny, ok 1 cm. Będzie wtedy lepiej skleić roladkę. Na mięsie układamy na przemian pasek sera
Kulinarne przemysleniaPomidorowy cykl na blogu zacznę od łatwej i prostej, ale cudownie smacznej, propozycji śniadaniowej. Potrzebne jest ciasto filo, ricotta i najlepiej - kolorowe pomidory o różnych kształtach. :) Sezon pomidorowy w pełni, zatem mam dla Was również kilka informacji na ich temat. :) Główne gatunki pomidorów to: - okrągłe gruntowe – mają dużo soku, są najpopularniejsze i najlepsze na przetwory, - karłowate – sprzedawane w gronach(...)gdyż obecny w ogórkach enzym zabija witaminę C w pomidorach. Rozwiązaniem jest, by przed ich połączeniem wymieszać je z oliwą. I w końcu dzisiejszy przepis! :) Składniki: 4 arkusze ciasta filo 1 opakowanie ricotty 1 jajko 4-5 pomidorów (najlepiej o różnych kształtach i kolorach) 1 łyżeczka przyprawy pomidorowo – czosnkowej z czarnuszką 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku
Garniec Magaliegdzie ja jestem tego żywym przykładem nic więcej nie pozostało, jak odpoczywać na podwórku pod gruszą :-) żeby było pysznie przygotowałam tartę z jeżynami prosto z lasu. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku pomarańczowego 1/4 szklanki oliwy pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki(...)pół łyżeczki czarnego pieprzu pół łyżeczki gałki muszkatołowej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Składniki na ciasto wymieszać drewnianą łyżką w misce , następnie przełożyć na stolnicę, oprószyć mąką i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki . Wymieszać w metalowym garnuszku jeżyny, sok pomarańczowy
pieprzny smaczekbardzo. Tym bardziej trzeba zamknąć w słoiki te smaki i aromaty, aby można nimi było zachwycać się w chłodne dni. Na początek jednak grube plastry papierówek smażone w naleśnikowym cieście. Danie dobre na obiad i na kolację. Na deser również się sprawdzi. Obsypane cukrem pudrem, cukrem z cynamonem lub kardamonem lub oblane miodem lub syropem klonowym. Jedno proste danie(...)można podać na tyle sposobów. Takich jabłek nie obieram nigdy ze skórki. W niej zawarte jest całe bogactwo witamin i przede wszystkim błonnika. Zapraszam do stołu :) Składniki ciasta naleśnikowego: 1/2 szklanki mleka szczypta soli płaska łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki mąki dodatkowo: papierówki (na taką ilość ciasta wykorzystałam 8 średnich jabłek) olej do smażenia cukier puder do posypania Mleko
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto jest wyjątkowo dobre, delikatne i orzeźwiające. Zniknęło w błyskawicznym tempie, goście byli zachwyceni Upiec mały biszkopt – białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier, cały czas mieszając. Następnie w odstępach dodawać po jednym żółtku i już delikatniej wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać(...)Zostawić, aż zacznie gęstnieć. – gęstniejącą wlać do masy twarogowej, musi być motylek,czas 20 sek, obroty 3 – dodać maliny i za pomocą kopystki wymieszać, lekko rozgniatając. Takie ciasta należy zawsze przykrywać wkładając do lodówki. Takie ciasto lubi wciągać zapachy z lodówki, a wtedy będzie okropne. Ja tego nie cierpię Masa piankowa – żelatynę zalać odrobiną soku malinowego
Kuchnia Pokoleńtutaj tylko mojego bloga kulinarnego ale także mnóstwo innych, drobnych rzeczy, które umilają mi życie, np. fotografia. Rozwijanie własnych pasji sprawia, że nie umieramy w tym codziennym świecie szarości :) Ciasto to robiłam już do tej pory dwa razy pod rząd. Po pierwsze - w tym roku wyjątkowo obrodziła u mnie cukinia i korzystam z niej ile się da, po drugie - mojemu(...)bardzo posmakowało to ciasto, że mógłby je jeść na okrągło :) Skusiłam się na nie, gdy zobaczyłam je u Marzenki ( klik ) wprowadzając jednak drobne modyfikacje do przepisu. I gorąco Wam je polecam bo jest przepyszne :) Długo wilgotne (to zasługa cukinii) i bardzo czekoladowe :) Z chrupiącymi kawałkami orzechów w tle :) Tortownica 26 cm Składniki: 200 g cukinii (waga po obraniu) 3 jajka
My simple kitchen