ciasto - 162258 przepisów (strona:2889/10818)

KRÓLEWIEC 86

Przedstawiam Wam przepis na rewelacyjne ciasto. Mam na myśli ciasto królewiec. Jest eleganckie, proste w przygotowaniu i co najważniejsze przepyszne! Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Ciasto miodowe 300g mąki, 150g cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka wody, 1 żółtko, 150g margaryny, 1 łyżeczka sody. Biszkopt 4 jaja, ¾ szkl cukru, 2 łyżki wody, ½ szkl mąki pszennej, ½ szkl mąki ziemniaczanej. Masa(...)waniliowe, 250 g masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Polewa: 1/3 kostki margaryny, 1 łyżka wody, 1 czubata łyżka kakao, 4 łyżki cukru. Dodatkowo Kwaśna marmolada. Ciasto miodowe: Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować, włożyć do blaszki. Piec w 200 o C przez

Słodki Zakątek
CIASTO SZPINAKOWE 109

Truskawkowe pole, czyli ciasto szpinakowe. Piękny zielony kolor można uzyskać bez użycia sztucznych barwników. Ciasto można podawać w dowolnej formie. Dekoracja to ulubione dodatki. Ja proponuję truskawki, borówki lub granat. A waszym zdaniem, która forma jest najsmaczniejsza? Truskawkowe pole Biedronkowe truskawki Borówkowe runo Wybuchowy granat Ciasto: 450g mrożonego szpinaku 3 duże jaja 250g cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl oleju(...)wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 45minut w 160 o C. Po wystudzeniu ciasta odkrajamy wierzchnią warstwę i kruszymy. Pozostałą część kroimy na części. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i roztopioną żelatynę. Na ciasto wykładamy śmietanę i posypujemy okruchami. Smacznego

Słodki Zakątek
BISZKOPT Z MUSEM GRUSZKOWYM 157

Sezon gruszkowy w pełni! U mnie za oknem są dwa ogromne drzewa klapsów. Wymyśliłam smaczne ciasto w sam raz ta tą porę roku. Delikatny biszkopt przekładany bitą śmietaną z mascarpone i owocami zwieńczone musem z gruszek. Niebo w gębie!   Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)obranych, pokrojonych gruszek 2 galaretki gruszkowe Wykonanie biszkoptu: Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 160 o C piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką

Słodki Zakątek
SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ 108

Błyskawiczna szarlotka mojej mamy. Gdy niezapowiedziani goście zadzwonią rano, że będą wieczorem. Nie znam szybszego ciasta. Biszkopt przekładany jabłkami z galaretką ozdobiony bitą śmietaną. Palce lizać. Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Składniki na warstwę jabłkową: 1 ½ kg jabłek 1 galaretka truskawkowa Ponadto(...)śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160 o C piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy

Słodki Zakątek
Zawijane tortille z serkiem i papryką 310

Nie wiem czy Wy macie tak samo… ale zawsze jak spotykamy się ze znajomymi spędzamy godziny w internecie szukając pomysłu na przystawkę, przekąskę. Jeśli o

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto marchewkowo-pomarańczowe i "Cztery płatki śniegu" 171

Ciasto marchewkowe według poniższego przepisu było w tym roku naszym zamiennikiem świątecznego piernika, na którego upieczenie nie znalazłam w tym roku czasu. Owszem, mogłam upiec w ostatniej chwili ciasto miodowe, które przez niektórych nazywane jest piernikiem, ale jestem tradycjonalistką i piernik musi swoje odleżeć, by zasłużyć na to miano. Było zatem ciasto na marchewce z dużą ilością skórki pomarańczowej. Składniki(...)stopni C. na program pieczenie góra/dół. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać do jajek suche składniki i olej, cały czas miksując masę. Do ciasta dodać odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczową i marchewkę. Całość wymieszać dużą łyżką. Masę przełożyć do formy. Piec ok. 40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika na kratkę, a gdy ostygnie, usunąć papier

Weekendy w domu i ogrodzie
Makowiec z jabłkami 146

wrzuciłam przepisu na bloga, a szkoda by było, bo jest bardzo smaczny. Dość wilgotny, ale nie za ciężki, słodki, ale nie mdlący, no i ten dodatek orzechów do ciasta. Robi robotę :) Chwyciłam więc za aparat, obcykałam go z każdej strony (ciasto nie aparat :P) i już podaję co tam po kolei trzeba zrobić, żeby go upiec :) Składniki na blachę(...)Inspiracja: "Przepisy mistrza Pawła Małeckiego.Cukiernia Lidla ")   Ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g orzechów laskowych zmielonych na pył 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 100 g cukru trzcinowego  2 żółtka  Masa makowa: 2 żółtka 20-30 g cukru trzcinowego   120 g rozpuszczonego masła 1 puszka masy makowej 40 g mąki pszennej

Simply Food
Twisterki z ciasta francuskiego z serem i pietruszką 1782

szerokim zastosowaniu ciasta francuskiego wiedzą chyba wszyscy. Nie wiem co ono w sobie takiego ma, ale z czym by go nie podać, smakuje wyśmienicie:) Dziś prezentuję przepis na niby proste twisterki, ale niech Was nie zwiedzie mała ilość składników. Wszystko ze sobą komponuje się świetnie i niewielkim nakładem pracy możemy w kilka chwil przygotować super-smaczna przekąskę. Korzystając z okazji(...)składam najlepsze życzenia noworoczne – Szczęśliwego Nowego Roku!!! 1 op. ciasta francuskiego 1 małe jajko 1 łyżeczka musztardy pół cebuli około 50-70 g sera cheddar 2-3 łyżki natki pietruszki (u mnie z dodatkiem kolendry) sól Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy musztardę i za pomocą widelca roztrzepujemy całość. Cebulkę kroimy najdrobniej jak się da. Łączymy w drugiej misce

Smaki Na Talerzu
Paluchy z ciasta francuskiego z makiem 235

Pyszne paluchy z ciasta francuskiego z dużą ilością maku z orzechami i rodzynkami.  Do masy można również dodać wiórków kokosowych, a z wierzchu polać lukrem.  Tak więc zapraszam na e kspresowe, proste i bardzo smaczne paluchy:) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskie ok 200 g masy makowej garść orzechów garść rodzynek jajko  Wykonanie: Do masy makowej dodać orzechy, rodzynki(...)wymieszać. Białko roztrzepać. Ciasto rozwinąć, posmarować białkiem. Następnie na jednym z nich rozsmarować masę makową i przykryć drugim płatem ciasta, lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na  paski ok. 2 cm. Każdy pasek chwycić z dwóch stron i zwinąć w spiralę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy paluchy. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Wstawiamy

magiczna kuchnia Kasi
Czesterki francuskie z salami 209

Czesterki francuskie to nic innego jak pyszna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Jest to moja kolejna propozycja na przekąskę. Nie macie pomysłu co przygotować na sylwestrową imprezę? Może wypróbujecie tego przepisu? Pyszne czesterki, których czas przygotowania to zaledwie 10 minut Przed imprezą wkładacie je na 30 minut do piekarnika i gotowe ! Zastanawiacie się co przygotować na sylwestra? Szukacie pomysłu(...)szybkie przekąski? Dzisiaj propozycja na tzw. czesterki z ciasta francuskiego. Czas przygotowania 10 minut a przed imprezą wkładacie na 30 minut do piekarnika i gotowe ! Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 200 g pikantnego salami – 200 g sera żółtego w plastrach – 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkujemy. Układamy salami a następnie ser. Zwijamy w roladę

I LOVE LIFE
Bajaderki 150

Znacie?, lubicie??? Bajaderki nazywane często w moim domu ziemniaczkami to nic innego jak pozostałości ciast po małych i dużych imprezach, albo po świętach. Pamiętajcie tylko, że do bajaderek dodajemy suche ciasta (biszkopty, pierniki, drożdżowe, ucierane), bez mas i galaretki. U mnie bajaderki powstały z nieudanego biszkoptu i kawałka piernika. Z podanej porcji wychodzi ok. 25-30 sztuk. Składniki(...)ciast - 1 słoik dżemu 280g, u mnie domowy malinowy - 1 słoik konfitury różanej 140g  - 1/2 szklanki likieru, dałam kokosowy ale może być adwokat lub inny jaki macie  - 4 kopiaste łyżki naturalnego kakao Dodatkowo: - 1 czekolada mleczna lub gorzka 100g - 6 łyżek mleka - 10 do 15  dag wiórków kokosowych Przyprawy i dodatki znajdzie w sprawdzonym sklepie  www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
Katarzynki z dojrzewającego ciasta na piernik 188

Dzień dobry poświątecznie. Nie udało mi się opublikować przepisu przed świętami dlatego podrzucam go juz teraz, może przyda Wam się na przyszły rok, a może wcześniej. Naprawdę wart uwagi ;) Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść około 5 tygodni przed świętami. Blaty czy ciasteczka pieczemy 5-7 dni przed świętami a przedkładamy 2-3 dni przed, aby ciasto zdążyło nasiąknąć odpowiednio(...)doprowadzimy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka,  sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dokładnie i przekładamy do szklanej misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 5 tygodni. Po tym czasie ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną 184

pieczę ciasta, staram się zawsze by trafiały one w gusta mojej rodziny. Dlatego też na moim świątecznym stole poza tradycyjnymi wypiekami znajduje się zawsze takie, którym chcę najbliższych rozpieścić. Moja mama kocha do szaleństwa bitą śmietanę, więc koniecznie musiała się ona znaleźć na moim świątecznym cieście. Żeby zapachniało świętami, to biszkopt jest orzechowy, zaś na nim znajduje się masa śliwkowa(...)Ciasto jest rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Masa śliwkowa: 400 g śliwek bez pestek (u mnie mrożone) 120 g cukru trzcinowego Bita śmietana

Passions hobbies life
Ciasta na święta 2807

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Kochani! Zebrałam dla Was wszystkie propozycje ciast na Boże Narodzenie z mojego bloga. Jeżeli szukacie inspiracji to serdecznie zapraszam Propozycje poniżej 🙂 Propozycje ciast na święta Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/makowiec- zawijany/ https://mgotuje.pl/miodownik/ https://mgotuje.pl/ cytrynowiec/ https://mgotuje.pl/ciasto- ambasador/ https://mgotuje.pl/malinowa- chmurka/ https://mgotuje.pl/ciasto-3- bit/ https://mgotuje.pl/babka- makowa(...)polewa-czekoladowa/ https://mgotuje.pl/blok- czekoladowy-z-bakaliami/ https://mgotuje.pl/ciasto- wisnia-z-makiem/   Propozycje ciast na święta   Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/ciasto- prince-polo/ https://mgotuje.pl/bananowa- chmurka/ https://mgotuje.pl/rolada- makowa-z-kremem-cytrynowym/ https://mgotuje.pl/ciasto- jamajka/ https://mgotuje.pl/ciasto- lesny-mech/ https://mgotuje.pl/makowiec- na-kruchym-ciescie/ https://mgotuje.pl/ciasto- porzeczkowiec

Marta Gotuje
Niebo w gębie 161

Wszystkie składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód blachy, wyrównać. Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Wystudzić. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Otrzymamy(...)jabłkach położyć drugi kruchy spód, docisnąć. Na wierzch wyłożyć masę orzechową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Gdy masa orzechowa stwardnieje, na jej wierzch wylać polewę czekoladową, równomiernie rozprowadzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania