Kolejna propozycja ciasta idealnego na Wielkanocny stół. Do jego wykonania zainspirowała mnie masa krówkowa kukułka , którą dostałam od firmy Helio. W smaku przypomina cukierki kukułki, które mi osobiście przypominają dzieciństwo. Jeden taki osobnik po spróbowaniu chciał mi ją wyjeść z puszki, ale dzielnie ją obroniłam i znalazła się w cieście. Idealnie skomponowała się z bitą śmietaną, lekkim czekoladowym biszkoptem(...)mocno pijanymi, kawowymi biszkopcikami. Bardzo eleganckie lekkie, delikatne ciasto ale z charakterem, doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy
Cynamonowe szczęścieSKŁADNIKI gotowe ciasto francuskie ok. 25 dag szynki ok. 25 dag sera żółtego tartego lub w plastrach ketchup SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto francuskie posmarować ketchupem rozmieszanym z niewielką ilością wody. Ułożyć plastry szynki i ser na cieście pozostawiając na brzegu, w stronę którego zwijamy kilkucentymetrowy wolny pas do sklejenia ciasta. Pas posmarować rozbełtanym żółtkiem. Ciasto zwinąć
Przepisy Kulinarnegodz, żeby puściły sok co jakiś czas mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę wlewamy olej i kieliszek koniaku oraz wbijamy jajka za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy ciasto. Dodajemy jabłka z sokiem orzechy i rodzynki wszystko dokładnie mieszkamy. Ciasto wykładamy do formy (25 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach C około(...)godz.Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowa kostka , czyli trójkolorowe ciasto z musem truskawkowym, truskawkową pianką i ciemnym biszkoptem ;) Inspiracja pochodzi z gazetki Gotuj Krok po Kroku Styczeń 1/2016. Truskawkowa kostka – Składniki: Składniki na biszkopt: 3 czubate łyżki mąki 1 czubata łyżka kakao gorzkiego pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki oleju 4 łyżki cukru szczypta soli Składniki na piankę(...)dalej miksując na niskich obrotach. Dodać olej, wymieszać. Na koniec dodawać stopniowo mąkę i miksować do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 22cm x 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec biszkopt przez ok. 10-12 minut w 200C (do tzw. suchego patyczka). Każdą galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać galaretkę, zmiksować do połączenia
Kulinarne PrzebojeMroźne zimowe popołudnie, za oknem sypie śnieg czas na przerwę i kawę w zimowej scenerii. A do kawy słodki kawałek ciasta, które nie tylko nazywa się jak znany batonik dla dzieci, ale też tak smakuje.Ten delikatny czekoladowy biszkopt przełożony mlecznym kremem robi się bardzo szybko i na pewno nie tylko wasze dzieci będą zachwycone smakiem domowej "mlecznej kanapki" Kto zrobi(...)zbliżający się weekend? MLECZNA KANAPKA Składniki: (forma 25x36) ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 1 szczypta soli krem: 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki mleka w proszku polewa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 6 łyżek mleka Przygotowanie: ciasto
Bon appetit mon amiecukier 2 łyżki mąki drożdże, robimy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wlewamy wyrośnięty rozczyn, wbijamy jajka, wsypujemy cukier puder, przesianą mąkę, szczyptę soli oraz wymieszane przyprawy, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania wlewamy olej. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia. W szklance mleka roztrzepujemy żółtka dodajemy budyń cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną dokładnie wszystko mieszamy wlewamy(...)zagotowanej szklanki mleka, gotujemy masę budyniową (masę budyniową można zastąpić owocami). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na 1 1/2 cm wyciskamy szklanką kółka układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia odstawiamy na kila minut do podrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną robimy wgłębienia spodem szklanki poruszoną mąką. Wgłębienia smarujemy roztrzepanym jajkiem i wypełniamy masę budyniową. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy około
kgwjanczewoCzęsto po Tłustym Czwartku zostaje mi sporo białek. Zawsze je mrożę a później wykorzystuję do wypieku innych ciast. Babka pistacjowa wyszła przepyszna, delikatna i puszysta. Kusi wyglądem i ładnymi pastelowymi kolorami. Użyłam pistacji lekko solonych jednak nie wpłynęło to wcale na smak babki. A wiadomo, że trochę soli tylko podkreśla słodkość deseru. Talerz "Filona" od Porcelany Bogucice(...)cukrem pudrem na puch. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając dodawać na przemian mleko i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Ciasto podzielić na 2 części. Pistacje (4 odłożyć do dekoracji) zmielić w młynku do mielenia kawy i wymieszać z połową ciasta. Metalową formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać mąką
Smakołyki AsiCiasto-blat szpinakowy: 450 gram szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 jaja 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 gram śmietany 30% (użyłam z Biedronki Firmy Piątnica) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1,4 szklanki wody DODATKOWO: Połówka granatu, maliny lub borówki Przygotowanie: Blat szpinakowy: całe(...)całkowicie się rozpuściła. Uważamy by się nie zagotowała, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy. Wierzch blatu szpinakowego to jest ok. 1/3 ciasta odkrajamy. Odkrojone ciasto delikatnie kruszymy. Na ten grubszy blat wykładamy krem i posypujemy pokruszonym ciastem. Na pokruszone ciasto wykładamy granat, maliny, borówki
Moje Słodkie PiekiełkoDruga wersja ciasta na tartę wytrawną. Elastyczne, łatwo się z nim pracuje, nie rośnie i jest bardzo kruche. Ciasto można rozwałkować dużo cieniej niż w wersji ciasta z masłem , co za tym idzie tarta jest delikatniejsza. Ta wersja nadaje się do lżejszych tart - z łososiem czy na przykład ze szpinakiem - które swoim ciężarem nie przebiją kruchego spodu. Składniki: 300g(...)mąki pszennej 2 jajka 150g jogurtu naturalnego szczypta soli Mąkę zagniatamy z jajkami, jogurtem i szczyptą soli, formujemy kulę i wstawiamy ciasto do lodówki na 60 minut. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę*, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub nawet inną formą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180*C, ściągamy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze
Gotowanie i blogowanieDzisiaj ponownie kuchnia turecka. Pyszna aromatycznie doprawiona wołowina zapieczona w cieście drożdżowym, podana z chrupiącą świeżą salsą. Tego trzeba spróbować. Ale żeby spróbować wcale nie trzeba jechać do Turcji, wystarczy trzymać się mojego prostego przepisu na przygotowanie tego pysznego dania. Do przygotowania dania użyłem: 400 mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży(...)łyżeczek kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kminku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od wyrobienia ciasta. Do miski przesiałem 400 gram mąki pszennej (typ 450) i dodałem do niej łyżeczkę soli i dwie łyżki oliwy. W kubku przygotowałem rozczyn - do 250 ml letniej wody dodałem
Wyprawy kulinarnekońcu dzielę się z Wami przepisem na ciasto, które od chyba kilkunastu już lat gości na stole w każde święta. To moje ulubione, ale sama nigdy go nie przygotowywałam. Zawsze robi to Mama :) Dlatego nie ma zdjęć z etapów, ale myślę, że krok po kroku macie wszystko dokładnie wyjaśnione :) W razie pytań służę pomocą ;) Składniki: Na blaszkę 36x24cm: Ciasto(...)miodu prawdziwego (np. wielokwiatowy) Masa kawowa: 300g masła 2 jajka 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Składniki na ciasto posiekać i szybko wyrobić. Schłodzić pół godziny w lodówce, po czym podzielić na 3 części. Rozwałkować i upiec 2 placki w nagrzanym do 180st C piekarniku
Kuchnia w czekoladziestary ale jary. Przepis i wykonanie mojej mamy. Pamiętam jak byłam mała i w zimne, ponure wieczory mama przygotowywała jakieś słodkości między innymi właśnie to ciacho. Dzisiaj to ciasto przygotowuje moja młodsza siostra i serducho mi się cieszy, bo przyznam szczerze ja uciekam od "przepisów" od dechy do dechy, zazwyczaj sama coś urozmaicam i zapominam, o Starych(...)ułożyć zwykłe herbatniki na wierzch układamy od razu. Natomiast jak chcemy użyć herbatników czekoladowych jak ja, to musimy trochę poczekać inaczej od ciepłej masy czekolada nam się stopi. Ostudzone ciasto wkładamy do lodówki na 3h. Przygotowałam ciasto w blasze prostokątnej 25 x 39 cm Smacznego
Niezły MłynekMamy piątek czyli za chwilę zacznie się weekend i nasze cotygodniowe wydarzenie Ciasto na niedzielę wkroczyło w kolejny etap. Tym razem "Wypieki z białek" i nie koniecznie muszą to być wypieki słodkie, mogą być i wytrawne. Ważne żeby pokazać jak można wykorzystać nadmiar białek po wypiekaniu drożdżowców czy ciasta kruchego. U mnie tym razem padło na białkowe ciasto(...)żurawiną. Puszyste i pełne aromatu ciasto z żurawiną, spróbujcie koniecznie. Białkowe ciasto z żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebakaliami, owocami, a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami, albo nawet z miesem). Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Są wygodniejszą alternatywą dla zwykłych ciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić na części. Tym razem muffiny, to propozycja Ciasta na niedzielę . Ponieważ wypiek jest z dowolnego przepisu, u mnie – muffiny kokosowe(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy wiórki, cukry i jagody goji – mieszamy. Łyżką łączymy składniki z obu misek i nakładamy do silikonowych foremek. Jagody goji proponuję „ukryć” w cieście (pozostawione na zewnątrz po upieczeniu będą ciemne i gorzkie). Na wierzch dajemy truskawki. Moje były duże, więc dawałam po ¼ (najlepsze jednak by były małe). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkoczekoladzie i ciastach czekoladowych była już mowa. Jednak nie sposób nie wspomnieć o niekwestionowanym królu ciast czekoladowych. Mowa rzecz jasna o brownie. Niezbyt wysokie, bardzo słodkie ciasto, z lekko ciągnącym się miękiszem. Bardzo szybkie do zrobienia. A zrobione dzień wcześniej i schowane do lodówki następnego dnia fantastycznie się ciągnie. Przepisów na brownie jest wiele i zapewne każdy ma swój. Moja(...)rodzaje cukru, szczyptę soli i ubijamy na jasną i sztywną masę. Do obitych jaj dodajemy masę czekoladową, mieszając powoli szpatułką. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy do ciasta czekoladowego i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy posiekaną białą czekoladę oraz posiekane orzechy. Całość przelewamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Jacob Tastes