ciasto - 162322 przepisów (strona:2891/10822)

Brownie mocno czekoladowe 141

konsystencja niczym mus. Mąkę oraz kakao przesiewamy. Do jajek wlewamy ostudzoną masę czekoladową, mieszamy i powoli dodajemy przesianą mąkę z kakao, dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Nie będzie suchego patyczka :) bo ciasto będzie gliniaste. Składniki polewy mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, gorącą(...)polewę wylewamy na upieczone ciasto. Blaszkę z ciastem odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Osobiście wstawiłam jeszcze ciasto do lodówki, mi najbardziej smakowało na zimno, chociaż są zwolennicy ciepłego, rozpływającego się brownie

Gotowanie i blogowanie
ciasto cytrynowe z makiem i śliwkami 170

Kolejne pyszne, bardzo pyszne ciasto:) Delikatne, ucierane, z cytrynowym aromatem; z warstwą masy makowej i jeszcze na dodatek śliwkami! Dość proste w przygotowaniu, ładnie się kroi, świetnie wygląda. Bardzo polecam. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g cukru 180 g margaryny 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z niedużej cytryny szczypta soli nadzienie makowe(...)gotowej masy makowej 3 jaj 3 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli esencji migdałowej ponadto: kilka śliwek tłuszcz i bułka tarta do formy ciasto: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Margarynę z cukrem utrzeć na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę przesianą z proszkiem

6niebo
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem w trzech smakach 143

Szybka przekąska do kawy albo dobre drugie śniadanie??? Rogaliki drożdżowe. Malutkie, mięciutkie pachnące wanilią i kuszące różnorodnym nadzieniem. Ciasto nie jest skomplikowane, choć nie wyrasta w ciepłym miejscu a odpoczywa w lodówce. U mnie przepis na 24 fikuśne rogaliki na tzw. dwa kęsy. Znikły w takim tempie że sama nie załapałam się na wszystkie warianty nadzienia. Bardzo polecam przepis(...)powoli podgrzane mleko ok. 40 st C nie więcej oraz ekstrakt waniliowy . 3.Ciasto wyrabiamy chwilę i na samym końcu dodajemy miękkie niemal że rozpuszczone masło lub margarynę.  4. Ciasto  wyrabiamy jeszcze chwilę tak by było elastyczne choć lekko klejące. Przekładamy do miski, przykrywamy lnianym ręcznikiem  i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.  5. Piekarnik rozgrzać

vaniliowoczekoladowa
Mięsne roladki w cieście francuskim 202

czosnkowy. Zapewniam Was,  pycha! Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego z indyka -2 małe korniszony -1 mała cebula -1 jajko -pęczek koperku -płat gotowego ciasta francuskiego -pieprz, sól Do wypełnienia cienkie paski : -czerwonej papryki -sera żółtego -korniszona Korniszony i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko, solimy i pieprzymy(...)uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewając w trakcie, łyżkę zalewy octowej z korniszonów. Odstawiamy mięso na godzinę do lodówki. Na rozłożony płat ciasta wykładamy mięso. Rozsmarowujemy na całości zostawiając koniec ciasta wolny, ok 1 cm. Będzie wtedy lepiej skleić roladkę. Na mięsie układamy na przemian pasek sera

Kulinarne przemyslenia
Ciasto filo z pomidorami i ricottą 191

Pomidorowy cykl na blogu zacznę od łatwej i prostej, ale cudownie smacznej, propozycji śniadaniowej. Potrzebne jest ciasto filo, ricotta i najlepiej - kolorowe pomidory o różnych kształtach. :) Sezon pomidorowy w pełni, zatem mam dla Was również kilka informacji na ich temat. :) Główne gatunki pomidorów to: - okrągłe gruntowe – mają dużo soku, są najpopularniejsze i najlepsze na przetwory, - karłowate – sprzedawane w gronach(...)gdyż obecny w ogórkach enzym zabija witaminę C w pomidorach. Rozwiązaniem jest, by przed ich połączeniem wymieszać je z oliwą.  I w końcu dzisiejszy przepis! :) Składniki: 4 arkusze ciasta filo 1 opakowanie ricotty 1 jajko 4-5 pomidorów (najlepiej o różnych kształtach i kolorach) 1 łyżeczka przyprawy pomidorowo – czosnkowej z czarnuszką 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku

Garniec Magalie
TARTA JEŻYNOWO - POMARAŃCZOWA Z PIEPRZNYM SMACZKIEM 177

gdzie ja jestem tego żywym przykładem nic więcej nie pozostało, jak odpoczywać na podwórku pod gruszą :-) żeby było pysznie przygotowałam tartę z jeżynami prosto z lasu.  Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej  1/3 szklanki cukru pudru  2 łyżki soku pomarańczowego  1/4 szklanki oliwy  pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  2 łyżeczki(...)pół łyżeczki czarnego pieprzu  pół łyżeczki gałki muszkatołowej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej  1/4 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki oliwy  Sposób przyrządzenia: Składniki na ciasto wymieszać drewnianą łyżką w misce , następnie przełożyć na stolnicę, oprószyć mąką i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki . Wymieszać w metalowym garnuszku jeżyny, sok pomarańczowy

pieprzny smaczek
Papierówki smażone w cieście naleśnikowym 144

bardzo. Tym bardziej trzeba zamknąć w słoiki te smaki i aromaty, aby można nimi było zachwycać się w chłodne dni. Na początek jednak grube plastry papierówek smażone w naleśnikowym cieście. Danie dobre na obiad i na kolację. Na deser również się sprawdzi. Obsypane cukrem pudrem, cukrem z cynamonem lub kardamonem lub oblane miodem lub syropem klonowym. Jedno proste danie(...)można podać na tyle sposobów. Takich jabłek nie obieram nigdy ze skórki. W niej zawarte jest całe bogactwo witamin i przede wszystkim błonnika. Zapraszam do stołu :) Składniki ciasta naleśnikowego: 1/2 szklanki mleka szczypta soli płaska łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki mąki dodatkowo: papierówki (na taką ilość ciasta wykorzystałam 8 średnich jabłek) olej do smażenia cukier puder do posypania Mleko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik na zimno z malinami i kolorową pianką 182

ciasto jest wyjątkowo dobre, delikatne i orzeźwiające. Zniknęło w błyskawicznym tempie, goście byli zachwyceni Upiec mały biszkopt – białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier, cały czas mieszając. Następnie w odstępach dodawać po jednym żółtku i już delikatniej wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać(...)Zostawić, aż zacznie gęstnieć. – gęstniejącą wlać do masy twarogowej, musi być motylek,czas 20 sek, obroty 3 – dodać maliny i za pomocą kopystki wymieszać, lekko rozgniatając. Takie ciasta należy zawsze przykrywać wkładając do lodówki. Takie ciasto lubi wciągać zapachy z lodówki, a wtedy będzie okropne. Ja tego nie cierpię Masa piankowa – żelatynę zalać odrobiną soku malinowego

Kuchnia Pokoleń
Ciasto czekoladowe z cukinią 160

tutaj tylko mojego bloga kulinarnego ale także mnóstwo innych, drobnych rzeczy, które umilają mi życie, np. fotografia. Rozwijanie własnych pasji sprawia, że nie umieramy w tym codziennym świecie szarości :) Ciasto to robiłam już do tej pory dwa razy pod rząd. Po pierwsze - w tym roku wyjątkowo obrodziła u mnie cukinia i korzystam z niej ile się da, po drugie - mojemu(...)bardzo posmakowało to ciasto, że mógłby je jeść na okrągło :) Skusiłam się na nie, gdy zobaczyłam je u Marzenki ( klik ) wprowadzając jednak drobne modyfikacje do przepisu. I gorąco Wam je polecam bo jest przepyszne :) Długo wilgotne (to zasługa cukinii) i bardzo czekoladowe :) Z chrupiącymi kawałkami orzechów w tle :) Tortownica 26 cm Składniki: 200 g cukinii (waga po obraniu) 3 jajka

My simple kitchen
Marchewko-wiec zwykły i nie zwykły 156

przesiewamy razem z proszkiem do  pieczenia, dodajemy do ubitych jaj,  a następnie wsypujemy cynamon. Marchew ścieramy na tarce, odciskamy z soku (jeśli jest soczysta) i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łopatką i wlewamy olej rzepakowy. Na samym końcu dodajemy żurawinę i gotowe. Krok 3 Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto marchewkowe. Pieczemy 55 minut(...)upieczeniu i wystudzeniu kroimy blat w poprzek na połowę. Krok 4 Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy środek ciasta kremem, a wierzch i boki smarujemy dookoła pozostałością kremu. Można udekorować według uznania, ja użyłam do tego rękaw cukierniczy. Krok 5 Orzeszki ziemne należy roztłuc tłuczkiem i podprażyć lekko, posypać

Różowa kuchnia
Domowa pizza z salami 171

Igrzyskach Olimpijskich. Jak wiadomo nie można kibicować bez przekąsek! Dlatego mamy dla Was przepis na  DOMOWĄ PIZZĘ Z SALAMI , idealną dla mięsożerców! Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 180 ml ciepłej wody 20 świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli szczypta cukru Na sos: 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka suszonego oregano oliwa(...)oliwek sól pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli kilka plastrów salami kilka plastrów wędliny 10 pieczarek 4 łyżeczki suszonego oregano 250 g tartej mozzarelli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Świeże drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę cukru i zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy i dodajemy rozpuszczone drożdże, zagniatamy ciasto przez

Menmagazine
Kluski na parze w sosie czkoladowym 188

mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast zwykłego mleka dodać roślinne lub kokosowe.  Ile razy robię to ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze nie pęka zbyt mocno podczas(...)parowania. U mnie wersja na słodko, ale ciasto jest na tyle uniwersalne, że spokojnie możecie  zrobić wytrawną wersję dania z tymi kluseczkami. Zatem zapraszam do wspólnego gotowania na parze. Składniki na 12-15 porcji:  500 g mąki (użyłam mąki Typu 650) pół łyżeczki soli ok. 3 łyżki cukru (lub waszego ulubionego środka słodzącego)* można pominąć w wersji wytrawniej

vaniliowoczekoladowa
Ciasto z borówkami 183

Moje ulubione ciasta to te, które nie mogą się nie udać, w których składniki wystarczy wymieszać łyżką, a przygotowanie całości nie zajmuje więcej niż 15 minut. Takie jest właśnie dzisiejsze ciasto z borówkami :) Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm, jeśli macie większą wystarczy skrócić nieco czas pieczenia. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru(...)Łączymy suche i mokre składniki mieszając tylko do uzyskania jednolitej konsystencji (nie dłużej). Dodajemy umyte i osuszone borówki, delikatnie mieszamy. Część borówek można zostawić i dołożyć je na górę ciasta. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przy większej średnicy blaszki pieczenie zajmie mniej

Ciastkozercy
Murzynek z mąką jaglaną 298

Murzynek z mąką jaglaną powstał u mnie jako ciasto do porannej kawy. Zależało mi na wypieku puszystym (choć niekonieczne przypominającym zakalcowate, zdrowe wypieki), które mimo wszystkim będzie zawierało jakieś wartości odżywcze, a nie tylko puste kalorie. Postawiłam na miks razowej, pełnoziarnistej mąki orkiszowej ze zdrową mąką jaglaną. Dzięki temu ciasto zyskało orzechowy posmak, tak pasujący do murzynka. Wilgotność uzyskujemy tutaj(...)przypadnie do gustu. Ja jednak robię je już po raz kolejny. Bardzo syci – mimo, że kroję go na małe kawałki, to na długo mam zaspokojony apetyt na słodycze. Ciasto jest puszyste i szybko się robi – wystarczy połączyć składniki mokre z suchymi (zwykłą łyżką). Nie zapominajcie o polewie – idealnie się z nią komponuje i nadaje mu słodyczy. Murzynek

Poezja smaku
IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY 158

Ciasto francuskie, biszkopt, kruche ciasto drożdżowe – trudno wyobrazić sobie wypieki i desery bez ich użycia. warto wiedzieć, jak przygotować je w domu. Artykuł IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE

Proponowane wyszukiwania