domowego dżemy z czarnej porzeczki) cukier puder do oprószenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier puder, żółtka oraz masło, siekamy wszystko nożem. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy cisto, w miarę cienko rozwałkowujemy i wykrawamy np. szklanką kółka. W połowie ciasteczek
Domowy Smak Jedzeniawyciekło na blaszkę, "brudząc" przy tym spód bułeczek. Chyba jednak warto dodać nieco mąki. składniki: zaczyn: 50 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży łyżka cukru 3 łyżki mąki ciasto właściwe: 450 g mąki pszennej 200 ml mleka 70 g masła duże jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli nadzienie: ok 0,5 l jagód 3 łyżki cukru kruszonka(...)ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiać mąkę. Mleko podgrzać z masłem tak, by tłuszcz się rozpuścił, lekko przestudzić, dodać do mąki razem z zaczynem i pozostałymi składnikami ciasta. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując nieco mąką. Ciasto przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Jagody oczyścić, osuszyć, wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto podzielić
6nieboubijając. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy ją do jajek stopniowo, mieszając cały czas mikserem na wolnych obrotach. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką lub inną łopatką ( nie używamy już miksera). Ciasto nakładamy do papilotek 2/3 objętości, na koniec układamy owoce i do piekarnika.. nagrzanego do ok.170*C Ciastka pieczemy(...)jedno ciastko. Z tego samego powodu większość z nich straciła swój kształt ... i są kwadratowe.. Syn stwierdził bez zastanowienia: muffinki minecraftowe :) Z takiej porcji ciasta wychodzi ok. 30 ciastek. Lub blaszka ciasta z owocami o wym 23x38 W ramach ciekawostki dodam (jeśli ktoś jeszcze tego nie wie) że to samo ciasto z wiśniami i sokiem wiśniowym zamiast
Lubię to gotujębezy to kropka nad „i „ Początkowo obawiałam się połączenia marcepanu i porzeczek, okazało się, że niepotrzebnie. Doskonały wypiek na słodki poczęstunek, jest pyszny! Składniki: Duża blacha: 28/38 cm Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Szczypta soli Masa serowa: 1,20 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 6 dużych(...)Porzeczkowa pianka: ½ litra śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka czarnej porzeczki ½ szklanki cukru 100 ml wody 3 listki żelatyny Dr.Oetker 90 g małych bezików Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać mikserem z mieszadłem do ciasta kruchego, przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, szybko zagnieść, zawinąć w folię i odstawić
Wanilia i Kardamonkilku miesięcy jest to bardzo popularne ciasto, którego różne wersje krążą po internecie. Ten przepis znalazłam na stronie "Słodko-słony świat Ilony". O razu mi się spodobał i zabrałam się do roboty. Ciasto nie jest trudne ale czasochłonne. Dzień wcześniej musicie rozpuścić czekolady w śmietance a następnie chłodzić je całą noc. Później to już kwestia kilkunastu minut i znów(...)oczekiwanie aż ciasto stężeje ;) Życzę cierpliwości a ciasto wypróbujcie koniecznie bo smakuje rewelacyjnie! 150 g herbatników 3,5 szkl pszenicy preparowanej w miodzie 400 ml kremówki 250 g mascarpone 2 czekolady białe 2 czekolady mleczne Dzień wcześniej mocno podgrzać kremówkę nie dopuszczając do wrzenia. Podzielić na 2 równe części. W jednej rozpuścić czekoladę białą, w drugiej mleczną. Ostudzić
Smakołyki Asiżółtka 75g. mąki ziemniaczanej 60g. cukru pudru 6 białek 1 kg. sera twarogowego mielonego 350g. borówek (twardych) Ciasto na spód: 250g. mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000 60g. cukru pudru 2 żółtka 200g. margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagnieść dokładnie ciasto z podanych składników, zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Tortownicę (śr.26 cm) wyłożyć(...)papierem do pieczenia, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem. Miksując na wolnych obrotach dodawać mąkę ziemniaczaną, a następnie ser (stopniowo). Wyłożyć ciasto do tortownicy,nakłuć widelcem, podpiec ciasto ok. 10-15 min. W tym czasie ubić białko na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać, dodać borówki i jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć masę serową na podpieczone ciasto, piec
Lubię to gotujęciasto: 600g. mąki 300g. margaryny 70g. cukru pudru 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2,5kg. jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy 4 łyżki bułki tartej cukier - do smaku (ok. 2 łyżki) Forma: blaszka o wym. dna 22 x 37 cm. Oczyszczone jabłka pokroić na nie duże kawałki i uprażyć(...)skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok z jej połówki i dodać do jabłek. Dodać cukier i wymieszać. Na koniec dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na połowę. Jedną część podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do zamrażalnika. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, rozprowadzić cienką warstwę ciasta na papierze, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku
Lubię to gotujęzaczęło " pracować". Masło rozpuszczamy w rondelku. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka i wlewamy podrośnięte drożdże. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ktoś woli może je zagniatać na stolnicy. Mnie jest wygodniej w misce. Jeśli ciasto jest za twarde to dolewamy odrobinkę mleka , a jeśli za luźne dodajemy troszkę mąki(...)wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 40 min. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam. Następnie rozwałkowuję na gtubość około pół cm i wykrawam kubkiem koła. Śliwki drylujemy i osuszamy na sicie. Na jedno kółko nakładam porcje śliwek, posypuje delikatnie cukrem i zlepiam z drugim kółkiem. Tworząc kształtną bułeczkę
Radość kipiąca uśmiechem.kremem i z dodatkiem kiwi. Pamiętam jak byłam młodsza to kiwi było zawsze atrakcją moich urodzinowych deserów, za którymi jednak nie przepadałam, bo była tam też galaretka. Dziś jednak ciasto bez galaretki, za to z pysznym kremem i jest jeszcze pianka! Przepis na to ciasto znalazłam na Bon Appetit Małgorzaty a biszkopt robiłam wedle Moich wypieków . Składniki biszkopt 5 jajek(...)białek ubić sztywną pianę, następnie wsypać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Mąki pomieszać ze sobą i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wlałam to tortownicy posmarowanej margaryną i mąką, i dałam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po ok 40 min sprawdziłam patyczkiem czy ciasto suche, jak tak biszkopt był gotowy do ostygnięcia
Pink Envelopemuszę reklamować jagodzianek, bo każdy je zna i lubi. Po wczorajszej wyprawie na borówki mam ręce pełne roboty i to ręce w kolorze borówkowym :). Pyszne jagodzianki z drożdżowego ciasta, ulepszony przepis z przed roku, polecam Wam Kochani, zróbcie sami, takie są najlepsze!. Z tej porcji wyszło mi 18 sztuk. Ciasto: - 65 dag mąki pszennej, u mnie(...)świeżych drożdży - 6 łyżek cukru - 17 dag masła - 1 szklanka mleka - 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: - 2 szklanki borówek, w porywach do 3 szklanek w zależności od ilości napełnienia ciasta - 4 łyżki cukru Wierzch: - żółtko - cukier do posypania 1. W rondlu podgrzewamy masło z cukrem, do momentu rozpuszczenia masła, cały czas mieszamy aby nie doprowadzić do wrzenia, następnie odstawiamy do wystudzenia
Apetyczna babeczkapodrośnięcia. Sezam delikatnie uprażyć na suchej patelni, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać płatki owsiane, sezam i sól - wszystko razem wymieszać. Wlać rozczyn i resztę wody. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Na końcu dodać oliwę i ponownie zagnieść ciasto aż do jej wchłonięcia. Powinno ono wyjść dość luźne. Przykryć czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe(...)miejsce do wyrośnięcia, na około 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatać przez kilka minut - można zrobić to dłonią, bezpośrednio w misce lub na blacie lekko obsypanym mąką. Zagniecione uformować w wałek obtoczony mąką, pokroić na 9 kawałków. Z tych kawałków w dłoniach uformować okrągłe lub podłużne bułeczki. (Można również ostrym nożem odcinać kawałki z wałka
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis na smaczne ciasto z jagodami, które szybko się robi i nie wymaga wiele pracy. Zamiast jagód można dodać inne owoce. Ciasto jest mało słodkie, można dodać więcej cukru jeśli lubicie. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki oleju (rzepakowy) 3 duże jaja pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 i 1/2 szklanki(...)jagód Przygotowanie Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i olej. Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wym. ok 23x23cm). Na ciasto wysypujemy jagody. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Można sprawdzić wykałaczką czy jest upieczone i ew. jeszcze chwilę dopiec
e-PrzepisyKulinarneCiasto czekoladowe z wiśniami to jedno z ciast, które warto zrobić chociaż raz w roku 🙂 Dlaczego? By poczuć jego intensywny, esencjonalny smak czekolady, przełamanej kwaśnymi wiśniami. Po drugie dlatego, że ciasto jest bardzo wilgotne i długo pozostaje świeże. Polewa z gorzkiej czekolady to swoista “wisienka na torcie” 😉 Świetnie wieńczy całe dzieło. Te czekoladowo-wiśniowe […] Artykuł Ciasto czekoladowe z wiśniami
Wiszniówkanajprostsze na świecie i przepyszne ciasto biszkoptowe z owocami jest bardzo częstym gościem na naszym stole. Znika jeszcze szybciej, niż się robi! Do przygotowania można użyć różnych owoców, ale my najbardziej lubimy wersję z jabłkami. Pyszne jest również z dodatkiem truskawek, rabarbaru czy malin. Ciasto biszkoptowe z owocami jest uwielbiane przez dzieci, a […] Artykuł Ciasto biszkoptowe
WiszniówkaDzisiejszy dzień zaczął się wyjątkowo pięknie: cudownym słońcem za oknem i kostką pysznego ciasta z rabarbarem do kawy. Czego chcieć więcej od życia? 😉 Ciasto bazuje na słynnym już cieście z owocami i budyniową pianką. To przepyszne i zawsze szybkoznikające ciasto tym razem upiekłam z kwaśnym i aromatycznym rabarbarem. Zestawienie okazało się wyjątkowo udane. Przepis […] Artykuł Masz babo placek
Wiszniówka