cytryny; 20 g cukru; 0,5 łyżeczki soli; 20 g masła, roztopionego; 350 g mąki pszennej (typ 450); 1 łyżeczka drożdży instant; Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Następnie przykryć je lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto lekko zagnieść ponownie, podzielić na pięć części i z każdej uformować(...)minut. Studzić na kratce. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na brioche umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta "dough" (około 1,5h). Po skończeniu ciasto wyjąć, odgazować i postępować jak wyżej. Można też nastawić program podstawowy lub szybki i całość upiec w maszynie. Metodę dla maszynistów przepisałam za Atinką, sama
In my kitchentarta bardzo mi smakowała. Rozpływała się w ustach i te truskawki... mm... u mnie pokropione mandarynkową wódeczką:) Wypiek polecam. Spróbujcie czasem tartę upiec i to nie tylko z truskawkami. Ciasto warte zachodu:) Przepis od zawszepolki . Spód tarty: 300 g mąki pszennej; szczypta soli; 50 g drobnego cukru (u mnie cukier puder); 100 g mielonych migdałów; 180 g zimnego masła(...)szybko posiekałam nożem razem z sypkimi składnikami, a następnie delikatnie roztarłam w palcach). Jajka lekko ubić z esencją migdałową i dodać do suchych składników wymieszanych z masłem. Szybko zagnieść ciasto., zlepić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (uprzednio wysmarowaną tłuszczem i lekko
In my kitchenPyszne ciasto dla tych, co uwielbiają rumowe smaki w połączeniu z pyszną czekoladą od Wedla. Przepis dostałam od pewnej znajomej Pani, która twierdzi, że gotuje i piecze tylko to, co dobre:) I się nie myli, bo ciasto jest wyśmienite!!!:) Składniki na biszkopt: 6 jaj; 1 szklanka cukru kryształu; 2 łyżki ciemnego kakao "Wedel"; 1 szklanka mąki pszennej; 1 łyżeczka(...)pianę, dodać cukier kryształ i nadal ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i lekko wymieszać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 o C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Składniki na masę budyniową
In my kitchenPierwszy raz od niepamiętnych czasów zrobiliśmy pierogi, ale żeby ułatwić sobie życie ciasto było tym razem wyrabiane w automacie do chleba i muszę przyznać, że tak dobrych pierogów jeszcze nigdy nie udało nam się zrobić. Ciasto jest po prostu idealne, nie rozrywa się, jest miękkie i smaczne po ugotowaniu, Składniki - proporcje na około 45-50 niewielkich pierogów 500 g mąki(...)płaska łyżeczka soli Przygotowanie Mąkę zalać wrzącą wodą i rozmieszać. Kiedy trochę przestygnie dodać jajko i olej, ponownie rozmieszać, a następnie przełożyć do automatu. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa u mnie około 20 minut). Wyjąć ciasto z maszyny i pozwolić mu odpocząć około 30 minut. Ciasto podzielić na 2 lub 3 części i rozwałkować na grubość około 2 milimetrów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabardzo smaczna, tylko jak zwykle ... przeholowałam z ilością nadzienia i spód nie wyrósł mi zbyt mocno. Na szczęście nie miało to najmniejszego wpływu na smak pizzy :)) Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 125 ml mleka 125 ml wody 1.5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki cukru 3 łyżki oleju ok 20g świeżych drożdży Na sos: 1 mała cebula 2 łyżki(...)mące robimy dołek, wlewamy rozczyn z drożdży przysypujemy go mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż mąka zacznie wyraźnie pękać. Wtedy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy zrobić do przy użyciu miksera hakiem lub ręcznie. Wyrobione ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (u mnie ok 1h). W tym czasie przygotowujemy nadzienie i sos. Na oleju przesmażamy pokrojoną
Walijskie PichcenieJakie ciasta najlepiej lubicie Wy? Ja najbardziej lubię ciasta, łatwe, szybkie w przygotowaniu i z małych ilości składników, lub z takich, które zawsze są w domu. Te ciasto właśnie pasuje do wszystkich tych parametrów! A przy tym jest przepyszne, bo ja i cała moja rodzina uwielbiamy w wypiekach malutkie, pyszne ziarenka maku. Ciasto jest superowe, pulchne, smaczne(...)jego wygląd jest jeszcze lepszy. Ciasto smakuje najlepiej podane z dżemem malinowym. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 100 g masła 4 jaja Szklanka cukru Łyżeczka cukru wanilinowego Szklanka mleka 6 kopiastych łyżek maku 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Roztopione masło
Kuchnia Łukaszamną chodziło to słynne ciasto, że na święta postanowiłam je upiec. Ale zrobiłam swoja wersję. Ciasto wyszło smaczne choć nie jestem do końca zadowolona z ciasta, bo słabo widać kontrast między jasnym a ciemnym ciastem. Po prostu za bardzo je przemieszałam. Ale następnym razem będzie lepiej. Ciasto jak to ostatnio bywa podałam na talerzu z kolekcji Rajski Ogród od Porcelana
Ewa w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g czekolady deserowej 100 g masła 200 g truskawek świeżych- jeśli są mrożone- muszą być całkowicie odmrożone przed dodaniem ich do ciasta 1/2 łyżeczki whisky- opcjonalnie Dekoracja: kakao do oprószenia Przygotowanie: 1. Do garnka wlać wodę i podgrzewać na małym ogniu 2. Do podgrzewającej wody dodać masło, podgrzewać do momentu rozpuszczenia i zmieszania(...)Opcjonalnie dodać alkohol, zmieszać. 5. Następnie dodać masę maślaną. i znów zmieszać do całkowitego połączenia się składników. 6. Powstałą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 7. W ciasto włożyć truskawki i odstępach co kilka centymetrów. Piec: około 20-45 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ciepłe bądź zimne. Oprószyć ciasto kakao przed podaniem. Uwaga: Ciasto ma być mokre
KreatywnePinyróżanej wodzie. Wodę różaną można zastąpić np. pomarańczową lub zwykłą naturalną /zimną/ , którą należy dodać w takiej ilości, by uzyskać elastyczne, zwarte ciasto. Do przygotowania ciasta użyłam zwykłego blendera, ale można je wyrobić w tradycyjny sposób na stolnicy. Dodatek mąki ryżowej i skrobi(...)mąki jasnej orkiszowej 50 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej 1 żółtko 100 g masła 3 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki wody różanej Wykonanie: -Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy miksera i krótko wyrobić do mometu , aż powstanie gładkie , jednolite ciasto. -Uformować kulę , owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki
Zakamarki mojej kuchnismakuje świetnie .Zrobiłam dwie ,pierwsza była z truflą czekoladową ,ale została zjedzona przed sesją zdjęciową .Zrobiłam więc kolejną , z bitą śmietaną i truskawkami .Mnie najbardziej się podoba żyrafi wzorek ciasta. Składniki : 5 jajek 3/ 4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 80 ml wody 45 ml oleju 4 łyżki kakao 400 ml śmietany 36 % plus łyżka(...)którą umieszczamy w woreczku z odciętym rogiem. To będą kontury żyrafiej szyi .Można je wcześniej narysować na papierze , pójdzie łatwiej i szybciej .Do reszty masy dodajemy kakao i mieszamy . Ciasto ,to białe wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie wyjmujemy i nakładamy na nie ciemne ciasto ,wyrównujemy i z powrotem wkładamy do piekarnika na 10 minut
Ladylaura.Idealne do kawy:) Jest to lekko zmodyfikowany przepis na mazurek Pani Laury Gessler. Polecam Scroll down for recipe in English Mazurek różano-kawowy (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki na ciasto: 300 g mąki uniwersalnej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 4 żółtka Składniki na nadzienie: ok 200 g konfitury z róży 300 g białej czekolady, posiekanej(...)łyżeczka kawy rozpuszczalnej uprażone na suchej patelni płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem blaszkę do pieczenia. W celu przygotowania ciasta, wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera cukier puder z masłem. Gdy masa będzie w miarę jednolita dodaj mąkę wraz z żółtkami i pougniataj przez chwilę tylko do uzyskania jednolitego ciasta
karmelowySkładniki: Ciasto: 180 g mąki, 1 jajko, 50 g cukru, 80 g masła, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli. Wierzch: 1 mleko zagęszczone z cukrem,20 g miękkiego masła, 1 łyżka kakao, 100 g orzechów laskowych, 200 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej Przygotowanie: Jajko ubić z cukrem. Dodać miękkie masło, śmietanę i sól. Wymieszać. Dodać(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto wyłożyć do formy i rozprowadzić na grubość ok. 7mm.Ciasto nakłuć widelcem i piec w temp. 180°C ok 15 min. W międzyczasie przygotować górną warstwę. Mleko wlać do garnuszka, podgrzewać na średnim ogniu, aż do zgęstnienia. Dodać masło i kakao. Dobrze wymieszać.Tak przygotowany karmel wyłożyć na ciasto. Orzechy obrać
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: Ciasto: 1 szklanka mleka, 5 g świeżych drożdży, 1 jajko, szczypta soli, 3 szklanki mąki, 200 – 250 g masła Krem: 1 jajko, szklanka cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mleka, cukier waniliowy Przygotowanie: Jajko rozetrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną na gęstą, białą masę, postawić na mały ogień i cały czas mieszając,doprowadzić do wrzenia(...)zagęszczenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać jajko, sól i mąkę. Zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować „na placek” i posmarować miękkim masłem. Następnie zwijamy w rulon a to w „ślimaka”. Z drugim postępujemy podobnie. Zawinąć oba ciasta w folię i włożyć do lodówki na 2 – 4 godziny. Ugotowany wcześniej krem ostudzić.(musi być ciepłe). Ciasto wyjąć
kulinarnajamka.blogspot.comwyciśnięty z 1 dużej pomarańczy skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej pomarańczy Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżek soku z cytryny żółty barwnik spożywczy Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki(...)mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 10 minut
Kulinarne przygody GatityPyszne ciasto na nadchodzące Święta i nie tylko :) Smakuje dzieciom i dorosłym . Niesamowite chwile podczas jedzenia gwarantowane ;) Przepis znalazłam w gazetce " Najlepsze ciasta " i rzeczywiście nie zawiodłam się na smaku :) Troszeczkę zmodyfikowałam zmieniając ilości niektórych składników :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 - 25 minut Składniki : Ciasto : 5 jaj 3/4 szkl. cukru 4 łyżki(...)śmietanki 30 % 600 g serka waniliowego 2 op. galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1 szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania : Ciasto : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną
Słodkości i nie tylko