zaczęło " pracować". Masło rozpuszczamy w rondelku. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka i wlewamy podrośnięte drożdże. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ktoś woli może je zagniatać na stolnicy. Mnie jest wygodniej w misce. Jeśli ciasto jest za twarde to dolewamy odrobinkę mleka , a jeśli za luźne dodajemy troszkę mąki(...)wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 40 min. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam. Następnie rozwałkowuję na gtubość około pół cm i wykrawam kubkiem koła. Śliwki drylujemy i osuszamy na sicie. Na jedno kółko nakładam porcje śliwek, posypuje delikatnie cukrem i zlepiam z drugim kółkiem. Tworząc kształtną bułeczkę
Radość kipiąca uśmiechem.kremem i z dodatkiem kiwi. Pamiętam jak byłam młodsza to kiwi było zawsze atrakcją moich urodzinowych deserów, za którymi jednak nie przepadałam, bo była tam też galaretka. Dziś jednak ciasto bez galaretki, za to z pysznym kremem i jest jeszcze pianka! Przepis na to ciasto znalazłam na Bon Appetit Małgorzaty a biszkopt robiłam wedle Moich wypieków . Składniki biszkopt 5 jajek(...)białek ubić sztywną pianę, następnie wsypać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Mąki pomieszać ze sobą i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wlałam to tortownicy posmarowanej margaryną i mąką, i dałam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po ok 40 min sprawdziłam patyczkiem czy ciasto suche, jak tak biszkopt był gotowy do ostygnięcia
Pink Envelopemuszę reklamować jagodzianek, bo każdy je zna i lubi. Po wczorajszej wyprawie na borówki mam ręce pełne roboty i to ręce w kolorze borówkowym :). Pyszne jagodzianki z drożdżowego ciasta, ulepszony przepis z przed roku, polecam Wam Kochani, zróbcie sami, takie są najlepsze!. Z tej porcji wyszło mi 18 sztuk. Ciasto: - 65 dag mąki pszennej, u mnie(...)świeżych drożdży - 6 łyżek cukru - 17 dag masła - 1 szklanka mleka - 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: - 2 szklanki borówek, w porywach do 3 szklanek w zależności od ilości napełnienia ciasta - 4 łyżki cukru Wierzch: - żółtko - cukier do posypania 1. W rondlu podgrzewamy masło z cukrem, do momentu rozpuszczenia masła, cały czas mieszamy aby nie doprowadzić do wrzenia, następnie odstawiamy do wystudzenia
Apetyczna babeczkapodrośnięcia. Sezam delikatnie uprażyć na suchej patelni, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać płatki owsiane, sezam i sól - wszystko razem wymieszać. Wlać rozczyn i resztę wody. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Na końcu dodać oliwę i ponownie zagnieść ciasto aż do jej wchłonięcia. Powinno ono wyjść dość luźne. Przykryć czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe(...)miejsce do wyrośnięcia, na około 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatać przez kilka minut - można zrobić to dłonią, bezpośrednio w misce lub na blacie lekko obsypanym mąką. Zagniecione uformować w wałek obtoczony mąką, pokroić na 9 kawałków. Z tych kawałków w dłoniach uformować okrągłe lub podłużne bułeczki. (Można również ostrym nożem odcinać kawałki z wałka
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis na smaczne ciasto z jagodami, które szybko się robi i nie wymaga wiele pracy. Zamiast jagód można dodać inne owoce. Ciasto jest mało słodkie, można dodać więcej cukru jeśli lubicie. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki oleju (rzepakowy) 3 duże jaja pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 i 1/2 szklanki(...)jagód Przygotowanie Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i olej. Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wym. ok 23x23cm). Na ciasto wysypujemy jagody. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Można sprawdzić wykałaczką czy jest upieczone i ew. jeszcze chwilę dopiec
e-PrzepisyKulinarneCiasto czekoladowe z wiśniami to jedno z ciast, które warto zrobić chociaż raz w roku 🙂 Dlaczego? By poczuć jego intensywny, esencjonalny smak czekolady, przełamanej kwaśnymi wiśniami. Po drugie dlatego, że ciasto jest bardzo wilgotne i długo pozostaje świeże. Polewa z gorzkiej czekolady to swoista “wisienka na torcie” 😉 Świetnie wieńczy całe dzieło. Te czekoladowo-wiśniowe […] Artykuł Ciasto czekoladowe z wiśniami
Wiszniówkanajprostsze na świecie i przepyszne ciasto biszkoptowe z owocami jest bardzo częstym gościem na naszym stole. Znika jeszcze szybciej, niż się robi! Do przygotowania można użyć różnych owoców, ale my najbardziej lubimy wersję z jabłkami. Pyszne jest również z dodatkiem truskawek, rabarbaru czy malin. Ciasto biszkoptowe z owocami jest uwielbiane przez dzieci, a […] Artykuł Ciasto biszkoptowe
WiszniówkaDzisiejszy dzień zaczął się wyjątkowo pięknie: cudownym słońcem za oknem i kostką pysznego ciasta z rabarbarem do kawy. Czego chcieć więcej od życia? 😉 Ciasto bazuje na słynnym już cieście z owocami i budyniową pianką. To przepyszne i zawsze szybkoznikające ciasto tym razem upiekłam z kwaśnym i aromatycznym rabarbarem. Zestawienie okazało się wyjątkowo udane. Przepis […] Artykuł Masz babo placek
Wiszniówkazaczną łączyć się w większe kawałki. Połączyć je w kulę (w razie potrzeby oprószyć dłonie w mące), rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód oraz boki formy 24 cm posmarowanej masłem. Należy zwrócić uwagę, żeby spód w żadnym miejscu nie był zbyt gruby, ponieważ po upieczeniu będzie
Świat Ciastaciasto zobaczyłam już dawno i zawsze mi tak jakoś schodziło że nie mogłam go upiec, czekało w kolejce na.....wino Monte Santi z którym smakuje wybornie. Nie znaczy to jednak że bez wina jest niesmaczne ale z lampką wina gronowego smakuje wybornie. Polecam gorąco zarówno ciasto jak i wino. W oryginale nie ma w cieście porzeczek natomiast ja dodałam(...)koloru i smaku. Zielone drożdżowe ciasto z czerwonymi porzeczkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecałe jaja ,jak wolicie półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 kg jabłek lub duży słoik, a nawet półtora słoika jabłek prażonych Składniki na ciasto wyrób tak, aby powstała kula. Mnie pomógł robot z hakiem do ciasta. Ciasto podziel na dwie części – 60 % i 40%, tę mniejszą część zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki na pół godziny(...)Większą zaś rozwałkować i obkleić nią prostokątną formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia . Jeśli korzystacie z jabłek, to je umyjcie ,obierzcie i pokrójcie w kostkę. Przesmażcie w rondlu z odrobiną wody i cynamonu. Smażyć około 20 minut, jeśli jabłka są kwaśne, dodać cukru do smaku. Wychłodzić jabłka. Wychłodzone wyłożyć na niepodpieczony spód- jeśli chcecie podpieczcie go 10 minut
Z Kuchni Do KuchniSzybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto z morelami. Bardzo delikatne w smaku, wilgotne, pachnące biał ą czekolad ą i konfitur ą morelow ą . Smacznego :) **** La torta con le albicocche ha un sapore fresco e delicato. Se ne potra' apprezzare il leggero profumato di cioccolato bianco e la sua consistenza soffice ed invitante(...)masy czekoladowej dodajemy cukier, szczypte soli i jajka. Calosc miksujemy. Stopniowo dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wszystkie skladniki dokladnie mieszamy. Forme do pieczenia wykladamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na forme. Na wierzchu ukladamy morele pokrojone w cwiartki. Wierzch ciasta smarujemy rozgrzana konfitura. Ciasto pieczemy 30-35 minuty w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Schlodzone ciasto posypujemy cukrem
La grande e la piccola cuocacierpię zbierać tego typu owoców, zrywanie wiśni ww porównaniu do porzeczek to wręcz dla mnie przyjemność. Dżemy porobiłam (będą nawet dwa przepisy), ale coś tam zostało, a rodzinka poprzednie ciasto wciągnęła na raz, więc była taaaka miła i zrobiłam takie cudo. Miks konsystencji kremowej, chrupkiej i soczystej oraz i słodko-kwaśnego smaku sprawia, że z każdym kęsem czujesz błogość(...)tego ciasto niebywale cieszy oczy. Czegóż chcieć więcej… ps. Porzeczki można zastąpić jagodami czy też jeżynami. Składniki (na małą blaszkę 20×25 cm, więc na standardowej wielkości podwoić składniki): 120 g wiórków kokosowych 100 g cukru 100 g mąki (użyłam tortowej „Basia”) 100 g zimnego oleju kokosowego „masła kokosowego” 300 g czarnych porzeczek
greenscarfKorzystając z dobrodziejstw jakie niesie ze sobą lato upiekłam delikatne, ucierane ciasto. Jogurtowe ciasto z wiśniami, agrestem, porzeczkami i borówkami amerykańskimi posypane cukrem pudrem. Polecam jako pyszny deser w upalne dni! Jogurtowe ciasto z owocami lata Składniki: 250 g jogurtu naturalnego, 2 i 3/4 szklanki mąki, szklanka cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki(...)ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i jogurt naturalny i ucieramy jeszcze 3 minuty. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami, agrestem, borówkami amerykańskimi i wydrylowanymi wiśniami. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
paapilotkaa