słodziuchne i żółciutkie, że zdrobnienia cisną się same. A rogaliki cisną się do ust. Takie na jeden, góra dwa kęsy. I kruszą się fajnie. Macie ochotę? Zrobiłam 3 eksperymentalne ciasta kruche z dodatkiem puree z dyni lub startej dyni. Wygrało właśnie to, chociaż dzielni testerzy zjedli wszystko. :) Część upiekałam z nadzieniem z tahini, a część z nutellą. Polecam obie wersje(...)Składniki: Ciasto 240 g mąki 160 g masła zimnego pokrojonego w małe kawałeczki 1 łyżka cukru waniliowego 120 g puree z dyni hokkaido (powinno być suche i zbite)* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło, posiekać razem, aż połączy się z mąką w grudki. Dodać puree z dyni, zagnieść gładkie jednolite
Pełny talerzmnie po prostu bardzo smaczny, bez wielkiej rewelacji. No ale ja nie jestem wielką fanką makowców. Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą Przepis zakłada upieczenie ciasta dzień przed przygotowaniem. Ja nie miałam tyle czasu, ale śmiało mogę stwierdzić, że tego samego dnia też da się nieźle pokroić. Zamiast kremu z białą czekoladą można przygotować waniliowy(...)taki na bazie orange curd, ale po inwentaryzacji składników i stwierdzeniu braków w jajkach powstał ten. Kardamon jest bardzo delikatnie wyczuwalny. Jeżeli chcecie mocniejszy smak, możecie dać więcej. Składniki: Ciasto 300 g maku ½ l wrzącego mleka 250 g cukru 8 jajek (osobno żółtka i białka) 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak zalać
Pełny talerzCiasto bardzo znane wszystkim, ale przeglądając swój zeszyt z przepisami zauważyłam, że dawno nie piekłam. I oto jest pyszne ciacho. Składniki: Ciasto: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy 3 żółtka 3 łyżki mąki 1/2 l mleka 250 g masła 1/2 szklanki cukru(...)Polewa 100 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 50 g masła Dodatkowo biszkopty rodzynki Wykonanie: Ciasto: Białka ubić na sztywno, a następnie ubijać dodawać stopniowo cukier. Wsypać mak, wiórki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem: Mleko wlać do garnka i odlać 1/2 szklanki
O kuchni z uczuciemlodówki 2 szklanki , olej 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, mąka pszenna tortowa 4 szklanki, skórka z cytryny 1 sztuka, mandarynki średnie 5 sztuk, lukier w opisie ciasto bez wyrabiania - samo pracuje w nocy kiedy Ty śpisz.... do miski włożyć pokruszone drożdże - jajka, z lodówki mleko, olej, cukier i sól wymieszać razem i wlać na drożdże i delikatnie(...)nocy rano wsypać do miski z drożdżami startą skórkę cytryny, przesianą mąkę i drewnianą łyżką dobrze wymieszać 30x20 blacha posmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - przełożyć ciasto, powciskać cząstki mandarynek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na poziom 2, piec około 40 minut, do suchego patyczka lekko przestudzone ciasto polać lukrem dość płynnym: 2 łyżki pudru cukru wymieszane
W Mojej Kuchni LubięSpód: 1. Wszystkie składniki na spód miksujemy razem przy pomocy blendera (ew. możemy wcześniej ubić białka z cukrem, resztę składników zmiksować blenderem i połączyć łyżką, będzie bardziej puszyste) 2. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy 40-45 min w 180 stopniach (grzałka: góra-dół). Na pierwsze 20 min możemy przykryć formę folią aluminiową, żeby wierzch ciasta nie przypiekł się(...)mocno. 2. warstwa: 3. Banany kroimy na plasterki. Gdy spód ostygnie, układamy je na całości ciasta. 3. warstwa: 4. Przygotowujemy budyń: od 450 ml odlewamy pół szklanki z którą rozrabiamy proszek. 5.Gdy mleko się prawie gotuje odlewamy do kubka/innego naczynia maks. 1/3 szklanki, dodajemy żelatynę i mieszamy (możemy użyć miksera - miksujemy aż żelatyna całkowicie się rozpuści) 6. Zagotowujemy resztę mleka
Malowane smakiemJajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Dodajemy wymieszane mąki, sok z cytryny, mieszamy np. drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy stopniowo roztopione masło. Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki z kominem o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polewamy babkę lukrem
Domowy Smak JedzeniaMasło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Około 3/4 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kwadrat o grubości około(...)reszty ciasta przygotowujemy wałeczki: 4 wałeczki na krawędzie mazurka i 4 na kratkę (jak na zdjęciu). Przyklejamy wałeczki, ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mazurek pieczemy do lekkiego zarumienienia- około 18-20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę
My Culinary Artpaczka okrągłych biszkoptów tarta gorzka czekolada Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, a potem żółtka. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (36x24cm) i pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzimy kroimy ciasto na dwa blaty. 2. Mleko (część zostawiamy do wymieszania z budyniem(...)mieszamy, aż zgęstnieje. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo zimny budyń. Jak krem będzie gładki stopniowo dodajemy kawę cappuccino w proszku. Odkładamy 2 łyżki kremu na wierzch ciasta, a do pozostałej części dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy. 3. Kawę rozpuszczalną i cappuccino zalewamy wrzątkiem, studzimy. 4. Przekładamy ciasto: spód lekko nasączamy ponczem, wykładamy 1/2 kremu z wiśniami
Kuchnia domowa Anijabłkiem to pomysł na szybki i prosty wypiek. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem i podane na ciepło - taki substytut jabłecznika :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka z wykorzystaniem ciasta francuskie to zachęcam do wypróbowania mojego innego przepisu (klik) . Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cukier trzcinowy ewentualnie odrobina mleka cynamon Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na prostokąty. Blachę(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć kawałki ciasta francuskiego. Każdy z nich można posmarować mlekiem. Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć 3 plasterki jabłka. Całość obficie posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Piec około 30-35 minut w 200ºC . Przed podaniem posypać cukrem pudrem
UgotowaćMazurek chałwowo-orzechowy najlepiej smakuje po 2 dniach od przygotowania, ponieważ przez ten okres ciasto kruche lekko zmięknie. Jeżeli lubicie połączenie chałwy i czekolady - to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Składniki na kruche spody (z tej porcji wyjdą 2 mniejsze spody) 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła, tj. 125 g masła (niektóre opakowania masła mają wagę(...)wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części i uformować spody do mazurków (polecam zrobić cieńsze spody). Z reszty ciasta wycięłam
UgotowaćLubicie zjeść coś ciepłego na śniadanie bądź kolację? Dzisiaj polecam Wam przepis na parówki w cieście francuskim. Proste i szybkie do przygotowania. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 parówek kilka plasterków żółtego sera 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu z chili 1 roztrzepane jajko Piekarnik rozgrzać do 165°C. Na samym początku ciasto rozwinąć i ułożyć na nim parówki(...)Ciasto podzielić na 5 kawałków. Każdy z nich posmarować sosem (wymieszanym ketchupem i sosem chili), następnie ułożyć parówki i żółty ser - przygotowane kawałki zrolować. Za pomocą noża zrobić na samej górze nacięcia. Przygotowane parówki w cieście posmarować roztrzepanym jajkiem i piec najpierw 20 minut w 165°C, a później 10 minut w 195°C. Podawać z ulubionym sosem. Najlepiej smakują
UgotowaćLetni przekładaniec to ciasto na zimno, które w swoim smaku przypomina mus piankowy. Do jego przygotowania potrzebujemy skondensowane mleko i kilka galaretek. Najlepiej użyć 3 różnych kolorów, aby ciasto ładnie się prezentowało. Jeżeli lubicie ciasta z owocami, to na samym wierzchu można ułożyć plasterki brzoskwiń. Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego 3 galaretki, np. agrestowa, brzoskwiniowa i niebieska (wieloowocowa(...)Najlepiej do tego celu użyć łyżki stołowej i nakładać po 3-4 łyżki danego koloru, aż do wyczerpania pianek. Z powyższych składników przygotowałam 4 desery w pucharkach i ciasto w tortownicy o średnicy 20 cm. Przygotowane ciasto na zimno włożyć do lodówki na kilka godzin. Gdy masa stężeje posypać startą białą czekoladą, ozdobić miętą i ewentualnie kolorowymi kulkami
Ugotowaćzimno. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego też poniższy przepis polecam wszystkim osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na pieczenia. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 gruszki 100 g twarogu 1 jajko 2 łyżki zwykłego cukru cukier waniliowy przyprawa do deserów* Gruszki umyć, obrać, przekroić na 2 części, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na plasterki. Jajko roztrzepać(...)Twaróg umieścić w miseczce, dodać połowę roztrzepanego jajka, 2 łyżki cukru i odrobinę cukru waniliowego. Wszystko ze sobą połączyć. Piekarnik rozgrzać do 195ºC. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować. Pokroić na 8 części. Każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem. Na sam środek umieścić twaróg i ułożyć po 3-4 plasterki gruszki. Boki ciasta skleić ze sobą, np. formułując kształt trójkąta lub prostokąta
Ugotowaćprzedświąteczny czas zacząć :) U mnie w domu nie wyobrażamy sobie świąt zarówno wielkanocnych jak i bożego narodzenia bez makowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa(...)lukier - 150 g cukru pudru - 1 łyżka rumu - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami. Dodajemy masło, aromat i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie mak zalewamy wrzącym mlekiem wymieszanym z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia, następnie odcedzamy
Zainspirowana w kuchnilżejszą wersję tradycyjnej babki, ale również na ekspresowe wykorzystanie białek. Bardzo prosta w przygotowaniu, nie zawiera ani grama proszku do pieczenia. Pyszna zarówno sama jak i polana ulubionym lukrem. Ciasto z białek bardzo często pojawiało się u mnie w domu nie tylko z okazji świąt. Nazywaliśmy je również dość nietypowo: "ciasto Rafałkowe". Przyczyna była prosta. Jeden z moich kuzynów tylko(...)jedno ciasto uwielbiał, więc zawsze gdy nas odwiedzał, specjalnie dla niego babka z białek pojawiała się w naszym domu ;-) . Polecam! Składniki: Ciasto: 5 dużych białek 250 g mąki 150 g cukru 100 g masła skórka starta z 1 dużej cytryny (umytej i wyszorowanej szczoteczką) 50 g kandyzowanej skórki z cytryny lub z limonki Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
maniapieczenia